to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:04 | 29.01.2022

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Η κυβέρνηση ανακάλυψε τη συγνώμη κι έχασε το φιλότιμο

«Στη συζήτηση για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στην κυβέρνηση, η ΝΔ επικαλείται τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα με αυτά της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2022. Καμιά πρωτοτυπία. Για όλα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα εσωτερικά του προβλήματα. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χώρα χρεωκοπημένη, εντός μνημονίων και την παρέδωσε εκτός μνημονίων και με 37 δις αποθεματικό», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ 1.


Σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη κακοκαιρία ο κ. Βίτσας επεσήμανε: «Με αφορμή την τελευταία κακοκαιρία θέλω να τονίσω ότι, εμείς μάθαμε από το Μάτι και τη Μάνδρα και το 2019 ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε μια πρόταση νόμου για την πολιτική προστασία, την οποία η ΝΔ την ξεχαρβάλωσε πλήρως. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα είδαμε στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, στις πλημμύρες και στην πρόσφατη χιονόπτωση. Και όλα αυτά, εν μέσω μιας υγειονομικής πανδημίας, με την κυβέρνηση να είναι «περήφανη» που ξεπερνάμε κατά πολύ τους σκληρούς δείκτες έναντι όλων των άλλων  Ευρωπαϊκών χωρών.

Έχουμε πληροφορίες ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του κου Σκέρτσου με τον κο Σαραντόπουλο για την διαχείριση της Αττικής Οδού στη διάρκεια της κακοκαιρίας, να υπάρχουν πρακτικά, να τα ζητάμε να έρθουν στη Βουλή και η κυβέρνηση να μην τα φέρνει. Ο κος Κολιδάς της ΕΜΥ, διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση εγκαίρως είχε ενημερωθεί πλήρως για την ένταση του φαινομένου. Αντ' αυτού, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε και κανείς έλεγχος της εταιρίας δεν έγινε. Υπάρχει λοιπόν ένα μπαλάκι ευθυνών ανάμεσα σε Αττική Οδό, Περιφέρεια, Πολιτική προστασία, Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ αλλά στο τέλος την πληρώνει η κοινωνία.

 Και στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «Θα ήθελα πολύ να μάθω σε ποιο πεδίο έχει επιτύχει καλές επιδόσεις η κυβέρνηση. Το Δεκέμβριο είχαμε 5,1 % πληθωρισμό και ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας σε εξέλιξη. Η πρόταση μομφής λοιπόν, αφορά όλο το πλαίσιο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Έχουμε sms ανάμεσα σε πρωτοκλασάτο υπουργό και αμφιλεγόμενο “δημοσιογράφο”, όπου δίδεται η υπόσχεση για εξυπηρέτηση συμφερόντων και δεν παραιτείται κανείς, ούτε και μιλάει κανείς. Και όλα αυτά ήταν απολύτως γνωστά στον κο Μητσοτάκη. Μας χωρίζει χάος με τη ΝΔ όσο αφορά το ήθος της ασκούμενης διακυβέρνησης.

Εμείς δεν διστάσαμε το 2015 , όταν υποχρεωθήκαμε να υπογράψουμε μνημόνιο με τους δανειστές, να προσφύγουμε ξανά στη λαϊκή ετυμηγορία, προκηρύσσοντας εκλογές. Αυτό δείχνει και τη διαφορά αντίληψης που έχουμε με τη ΝΔ. Είναι γεγονός πάντως, ότι στην περίπτωση της Κυβέρνησης και του κου Μητσοτάκη, ισχύει αυτό που λέει ο λαός: “από τότε που ανακαλύφθηκε η συγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο.”

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στάση του ΚΙΝΑΛ στο ζήτημα της πρότασης μομφής. Είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μια αντίφαση στη θέση του ΚΙΝΑΛ όσο αφορά τη στάση του στη συζήτηση για την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση. Δεν μπορεί να ψηφίζεις υπέρ της μομφής και να μην ζητάς προσφυγή στις κάλπες για ανανέωση της λαϊκής εντολής. Μας ικανοποιεί πάντως το γεγονός ότι έστω κι έτσι, θα ψηφίσει υπέρ της μομφής».

«Ο δικός μας στόχος είναι, με κέντρο το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να δημιουργηθούν οι συνθήκες μιας προοδευτικής – δημοκρατικής διακυβέρνησης, που θα παίρνουν μέρος τα προοδευτικά –δημοκρατικά κόμματα της χώρας, αλλά και  κοινωνικές συμμαχίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Μπορούμε λοιπόν, να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε  προγραμματικά , τόσο με το ΚΙΝΑΛ , όσο και με τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα» συμπλήρωσε.

«Πριν τις εκλογές, κάθε κόμμα θα προσπαθήσει να προωθήσει τη δικιά του γραμμή. Το βράδυ όμως των εκλογών, είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, είτε το άθροισμα των ποσοστών των δημοκρατικών – προοδευτικών κομμάτων υπερισχύει των αντίστοιχων συντηρητικών, όλοι θα πρέπει να πάρουν θέση πάνω στο ενδεχόμενο της συγκρότησης μιας δημοκρατικής-προοδευτικής κυβέρνησης» είπε ολοκληρώνοντας ο κ. Βίτσας.

Η κοινωνία λοιπόν έφτασε στο “αμήν” και αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε προσφυγή στις κάλπες. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, παρά μόνο επιλογές στις οποίες μιλάει ο λαός.»

Στη πλήρη αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας στάθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως στην αντιμετώπισή της. Έχουμε διπλάσιο αριθμό νεκρών σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν έχει γίνει τίποτα σε σχέση με την ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος υγείας, την αύξηση των ΜΕΘ, την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κλπ.

Εμείς από την πλευρά μας, από την πρώτη στιγμή, θέσαμε την αναγκαιότητα του καθολικού εμβολιασμού, αλλά με την πειθώ και όχι με την τιμωρία και τα πρόστιμα. Έχουμε κάνει δεκάδες προτάσεις από την αρχή της πανδημίας, αλλά καμιά δεν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Φτάσαμε να προτείνουμε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συμφωνία πάνω σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης, καθώς και επιλογή Υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής» είπε.

Για τις προσυνεδριακές διαδικασίες στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε: «Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για ένα εσωκομματικό ζήτημα που αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου του Κόμματος και της Κ.Ε που όμως δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελληνική κοινωνία. Το θέμα αυτό θα λυθεί στις 3 Μαρτίου στο Συνέδριο με την ανάλογη ψηφοφορία. Ότι αποφασίσει το Συνέδριο, αυτό και θα γίνει. Κατά τη γνώμη μου, ο μέχρι σήμερα ακολουθούμενος τρόπος, ήταν σωστός.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)