to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:10 | 04.10.2019

πηγή: 105,5 Στο Κόκκινο

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Η κατάσταση πάει να γίνει εκρηκτική και έρχεται Χειμώνας (ηχητικό)

«Τρεις μήνες αδράνειας έκαναν τους 5.500 στη Μόρια τον Ιούλιο να γίνουν 13.000, τους κάτω των 15.000 αιτούντες άσυλο να φτάσουν τις 28.000 και το έτοιμο από τον ΣΥΡΙΖΑ σχέδιο για αύξηση δυναμικού για φιλοξενία στην ενδοχώρα τώρα καρκινοβατεί»


Τρεις μήνες αδράνειας έκαναν τους 5.500 στη Μόρια τον Ιούλιο να γίνουν 13.000, τους κάτω των 15.000 αιτούντες άσυλο να φτάσουν τις 28.000 και το έτοιμο από τον ΣΥΡΙΖΑ σχέδιο για αύξηση δυναμικού για φιλοξενία στην ενδοχώρα τώρα καρκινοβατεί, κατά κάποιους σκόπιμα για να ενισχυθούν τα ξενοφοβικά αισθήματα στην κοινωνία, είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Η σημερινή κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ιδιαίτερα στα νησιά, είναι αποτέλεσμα αφενός της αύξησης των ροών λόγω γεωπολιτικών παραγόντων, αλλά και αφετέρου της αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είπε ο κ. Βίτσας, καθώς την ώρα που καταγραφόταν η αυξημένη άφιξη ανθρώπων υπήρχε επί τρίμηνο πλήρης αδράνεια από τους κρατικούς μηχανισμούς.

Σχολίασε μάλιστα χαρακτηριστικά «δεν ξέρω αν ήταν από άγνοια, αμέλεια ή από ιδεοληπτική συμπεριφορά ή όπως λένε άλλοι έγινε επίτηδες, με την έννοια ότι προσπαθούν να ανεβάσουν τα ξενοφοβικά αισθήματα στην κοινωνία μας».

Τώρα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξύπνησε ξαφνικά, κατάλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν σωρρευτεί 13.000 άνθρωποι στην Μόρια, όταν στις 9 Ιουλίου όπως οι ίδιοι παραδέχθηκαν βρίσκονταν εκεί 5.500. Αντίστοιχα, έχουν φτάσει τις 28.000 οι αιτούντες άσυλο, ενώ όταν παρέλαβαν ήταν κάτω από 15.000. «Η κατάσταση πάει να γίνει εκρηκτική και έρχεται Χειμώνας», προειδοποίησε ο κ. Βίτσας.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η νέα πολιτική ηγεσία τον Ιούλιο, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι 25.000 άτομα στεγάζονται σε κατοικίες, ακόμη 20.000 σε κέντρα φιλοξενίας με καλό επίπεδο διαβίωσης, 8.000 σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία. Παράλληλα, πάνω από 2.000 ασυνόδευτα ανήλικα βρίσκονται σε αντίστοιχες δομές και περίπου 80.000 άτομα ενισχύονται οικονομικά, με κεφάλαια της ΕΕ.

Επίσης επί ΣΥΡΙΖΑ και προκειμένου να διευρυνθούν οι δυνατότητες φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα ώστε να μην κινδυνέψουν με ασφυξία τα νησιά, είχε υποβληθεί στην ΕΕ σχέδιο που κάλυπτε όλα τα πιθανά σενάρια, συνέχισε ο κ. Βίτσας, αυτό ζητήσαμε από την σημερινή κυβέρνηση να εφαρμόσει για να βγει από το αδιέξοδο, καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 5.000 νέες θέσεις φιλοξενίας μέσω του ΕΣΤΙΑ, ενεργοποίηση του ΗΛΙΟΣ και άλλες 5.000 νέες θέσεις, αλλά και δημιουργία δύο κέντρων σε Βαγιοχώρι και Κυψελοχώρι.

«Πάνω από ένα μήνα φωνάζουμε», τόνισε ο ίδιος, «η μόνη λύση είναι με χρήματα είτε της ΕΕ είτε από το αποθεματικό να ενοικιαστούν ξενοδοχειακές μονάδες και άλλοι χώροι για 4-6 μήνες, ώσπου να ολοκληρώσουμε το σχέδιο, που σήμερα καρκινοβατεί χωρίς λόγο ... πρέπει να γίνει κάτι γρήγορα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)