to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:05 | 29.09.2022

Πολιτική

Δ. Βίτσας: «Η επιθετική ρητορική Ερντογάν δεν δικαιώνει τα επιχειρήματα της Τουρκίας»

«Αυτή τη στιγμή η επιδίωξη του Ερντογάν είναι να εμφανίσει την Τουρκία ως μια περιφερειακή υπερδύναμη, χωρίς την ευλογία και την ανεκτικότητα της οποίας τίποτα δεν θα μπορεί να γίνει στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Κάτι τέτοιο όμως αποτελεί περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας γενικότερα των χωρών της περιοχής»


Στην κλιμακούμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «ANT1» ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

«… Όλοι πλέον έχουμε καταλάβει ότι έχει αναβαθμιστεί η επιθετική ρητορική της Τουρκίας. Δημιουργεί ένταση το γεγονός ότι κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα και του έθεσαν ξανά το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Πόσο μάλλον όταν αυτά απειλούνται πραγματικά με την ύπαρξη της στρατιάς του Αιγαίου στην απέναντι πλευρά.

Αυτή τη στιγμή η επιδίωξη του Ερντογάν είναι να εμφανίσει την Τουρκία ως μια περιφερειακή υπερδύναμη, χωρίς την ευλογία και την ανεκτικότητα της οποίας τίποτα δεν θα μπορεί να γίνει στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Κάτι τέτοιο όμως αποτελεί περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας γενικότερα των χωρών της περιοχής.

Προσπαθεί λοιπόν να φτιάξει μια ρητορική η οποία θα δικαιώνει τα επιχειρήματά του. Παρόλα αυτά όμως, το βασικό ζήτημα για την Τουρκία αφορά την Κύπρο.

Σε αυτή τη συγκυρία, πρέπει να τονίσουμε ότι το επίπεδο της ενημέρωσης από την κυβέρνηση της ΝΔ προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα χαμηλό έως ανύπαρκτο. Πόσο μάλλον όταν τα τελευταία χρόνια, οι σχεδιασμοί που αποφασίζονται σε επίπεδο ενόπλων δυνάμεων και η ανάλογη προβολή ισχύος από την πλευρά τους, δεν βασίζονται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, πάνω στο οποίο θα έρχονται τα εξοπλιστικά προγράμματα και θα κουμπώνουν.

Γνωρίζοντας πώς λειτουργούν σήμερα όλοι οι σύγχρονοι στρατοί στον κόσμο, με μια έννοια χρειάζονται όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα και έχει ένα ιδιαίτερο βάρος ο εκσυγχρονισμός του αμυντικού μας υλικού. Όμως υπάρχουν ενέργειες της παρούσας κυβέρνησης και ιδιαίτερα του κ. Μητσοτάκη, οι οποίες ήταν αποσπασματικές και δεν εντάσσονταν σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Ανεξάρτητα από αυτό, εμείς σαν χώρα θα πρέπει το κύριο βάρος να το δίνουμε στη διπλωματία. Κατά τη γνώμη μας, οι δύο συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ήταν αχρείαστες, μια που αφορούν συμφωνίες με χώρες που συνυπάρχουμε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και ειδικά με τη Γαλλία και στα πλαίσια  της ΕΕ. Συνεπώς δεν γίνεται να συμμαχείς με τον εαυτό σου…»

Αναφορκά με την επέμβαση της αστυνομίας στην Πολυτεχνειούπολη, ο Δημήτρης Βίτσας δήλωσε:

«… Η επέμβαση της αστυνομίας με αυτή  τη μορφή, δηλαδή της περικύκλωσης του πανεπιστημίου κλπ ήταν για λόγους εντυπωσιασμού και δεν ξεκίνησε από εκεί.

Όμως η αστυνομία, με το σημερινό αλλά και όλους τους προηγούμενους νόμους, είχε το δικαίωμα μια που επρόκειτο για ποινικά αδικήματα, να παρέμβει μετά από μια απλή κλήση των πρυτανικών αρχών.

Δεν συμφωνούμε στη λογική να υπάρχει η πανεπιστημιακή αστυνομία και πόσο μάλλον, όταν μαζί με την κατάργηση του ασύλου, δημιουργούνται νέα δεδομένα στη ζωή ενός χώρου, το κύριο καθήκον του οποίου  θα πρέπει να εστιάζεται στην εκπαίδευση και στη γνώση, ενώ τα όποια χρήματα δίνονται για αυτήν, καλό θα ήταν να δινόντουσαν για την άνοδο του επιπέδου των πανεπιστημίων μας…»

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)