to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:37 | 03.12.2022

Πολιτική

Δ. Βίτσας: «Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη»

«Δυστυχώς σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για τη χώρα, με την ψήφιση του νομοσχεδίου που καταργεί το ΕΣΥ, ενός σημαντικού επιτεύγματος του παλιού "καλού" ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς, που το είχαν στηρίξει» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Γ. Μελιγγώνη και το Kontra Channel


«… Εκτός από την ακρίβεια, η Ελλάδα έχει επιπλέον και αισχροκέρδεια» ανέφερε ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό « KONTRA CHANNEL.

«Δυστυχώς σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για τη χώρα, με την ψήφιση του νομοσχεδίου που καταργεί το ΕΣΥ, ενός σημαντικού επιτεύγματος του παλιού "καλού" ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς, που το είχαν στηρίξει, ανεξάρτητα από τα επιμέρους προβλήματα που μπορεί σε μερικές περιπτώσεις αυτό να εμφάνιζε» τόνισε, για να προσθέσει: «Έρχεται λοιπόν η Κυβέρνηση της ΝΔ και το διαλύει, αρχικά ισορροπώντας ανάμεσα στο ιδιωτικό-δημόσιο και στο δημόσιο-ιδιωτικό, που όμως πολύ γρήγορα θα εξελιχθεί υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων και απλά η κοινωνία θα πληρώνει το λογαριασμό».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «συγχρόνως βλέπουμε τους τραπεζίτες να απαξιώνουν τον υπουργό Οικονομικών και ουσιαστικά να του λένε ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να αποφασίζουν. Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση βαραίνουν αποκλειστικά τον Πρωθυπουργό. Θα πρέπει οι τράπεζες να καταβάλουν τον αναβαλλόμενο φόρο και να μπουν όρια στα επιτόκια χορηγήσεων με παράλληλη αύξηση των επιτοκίων των καταθέσεων. Όλα αυτά τη στιγμή που με χρήματα του Ελληνικού λαού οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρείς φορές και τρία μνημόνια έγιναν για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος».

«Θα μπορούσε κάλλιστα με νομοθετική πρωτοβουλία, να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στις Τράπεζες ώστε η Κυβέρνηση να τις κρατά στο χέρι και όχι το αντίθετο» τόνισε, για να εξηγήσει: «Έχουμε αύξηση 75 μονάδων βάσης στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , αλλά υπάρχουν άλλες χώρες ( Ισπανία, Πορτογαλία κλπ), που ορίζουν αυτή την αύξηση σε μικρότερα ποσοστά. Όπως όμως και να έχει, αυτές οι αυξήσεις μειώνουν το εισόδημα του νοικοκυριού , ειδικά του ευάλωτου και στο τέλος θα φτάσουμε στο σημείο ο μισθός όχι μόνο να μη φτάνει για τις πρώτες 15 ημέρες του μήνα, αλλά ούτε καν για την πρώτη. Όπως θα έρχεται, θα πηγαίνει κατευθείαν στις τράπεζες και στα σούπερ  μάρκετ».

Μιλώντας για το κύμα ακρίβειας στη χώρα μας, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι «έχει διαφορετική λογική από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, μια που στην Ελλάδα, πάνω στην ακρίβεια έρχεται και "προστίθεται" η αισχροκέρδεια. Υπάρχουν φρέσκα αλλά και κατεψυγμένα προϊόντα που η τιμή τους τριπλασιάζεται και τετραπλασιάζεται από την παραγωγή μέχρι να φτάσει στο ράφι του σούπερ μάρκετ».

«Το ίδιο ισχύει και στο πεδίο της ενέργειας» υπογράμμισε, «μια που μόνο τον Οκτώβριο, η τιμή αγοράς της Mwh ήταν 280 ευρώ και η τιμή πώλησής της ήταν 500 ευρώ. Όλη αυτή η διαφορά μετακυλίεται στο νοικοκυριό και στις επιχειρήσεις, καθιστώντας δύσκολη την πληρωμή των λογαριασμών».

Επανερχόμενος στο νομοσχέδιο για την υγεία, που ψηφίστηκε χτες, 2 Δεκεμβρίου, ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι «θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η βάση του συστήματος υγείας στηρίζεται στους αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης εργαζομένους. Με τη εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου θα έχουμε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πελατείας στα ιδιωτικά ιατρεία μέσω του δημόσιου νοσοκομείου. Τη στιγμή που ένας ειδικευόμενος ιατρός αμείβεται με πρώτο μισθό 1.100 ευρώ, στο εξωτερικό θα μπορούσε να αμειφτεί με 6.000 και σε κάποιες περιπτώσεις όπως στις αραβικές χώρες μέχρι και 10.000 ευρώ. Πως λοιπόν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το λεγόμενο brain drain των νέων επιστημόνων;»

«Τι θα γίνονταν αν αυτός ο νόμος ψηφίζονταν πριν από την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει: «Τα δημόσια νοσοκομεία δεν ήταν αυτά που σήκωσαν όλο το βάρος, τη στιγμή που οι κλινικάρχες εκτελούσαν όλο το υπόλοιπο υγειονομικό έργο , με πανάκριβα χειρουργεία; Να είμαστε σίγουροι λοιπόν ότι, όταν όλα μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομέα, το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας θα είναι πολύ χειρότερο από το σημερινό επίπεδο στο δημόσιο σύστημα. Και πως θα μπορέσει το κράτος να εξασφαλίσει την παρουσία γιατρών σε περιοχές όπως η Φλώρινα, η Σαντορίνη κλπ, όταν με 1.100 ευρώ ένας γιατρός θα πρέπει να πληρώνει ενοίκιο, να έχει μαζί του την οικογένειά του και να τη συντηρεί; Πως είναι λοιπόν δυνατόν να περιμένει κανείς να κάνει αίτηση για πρόσληψη ένας πρωτοδιοριζόμενος γιατρός;»

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την υγεία, ο κ. Βίτσας υπενθύμισε: «Εμείς προτείνουμε ο εισαγωγικός μισθός να κυμανθεί στα 2.000 ευρώ, να δρομολογηθούν άμεσα οι 15.500 προσλήψεις για την επόμενη τριετία και να αυξηθεί ο αριθμός των ΤΟΜΥ από 187 σε 340. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι εκτός των 15 χιλιάδων προσλήψεων, σε ένα βάθος χρόνου λείπουν άλλες 30 χιλιάδες ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την ίδια στιγμή που για ψηφοθηρικούς λόγους, η κυβέρνηση προσλαμβάνει κυρίως διοικητικό προσωπικό, που είναι και πιο ευάλωτο στο ρουσφέτι…»

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Δ. Βίτσα στο Kontra Channel:

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)