to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 11.06.2019

Πολιτική

Δ. Βίτσας για μεταναστευτικό: Η ΕΕ πρέπει να κάνει τολμηρά βήματα και να αλλάξει πολιτική

Στο ρ/σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Καβάλας και τους Δημοσιογράφους Κώστα Φιλίδη και Ευριπίδη Ταρασίδη μίλησε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής , Δημήτρης Βίτσας.


Σχετικά με το τραγικό γεγονός του ναυαγίου στα ανοικτά της Λέσβου, ένα μίλι εντός των χωρικών υδάτων, διευκρίνισε ότι χάρη στις προσπάθειες των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού και των ομάδων διάσωσης διασώθηκαν 57 άτομα, όμως δυστυχώς, δεν έγινε δυνατό να σωθούν άλλα 7, μεταξύ αυτών 2 ανήλικα κορίτσια. Επεσήμανε ότι οι έρευνες συνεχίζονται.
Τόνισε «για άλλη μια φορά φαίνεται ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει τολμηρά βήματα και να αλλάξει πολιτική. Η ζωή ακόμα και ενός ανθρώπου που χάνεται προσπαθώντας να περάσει στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι ανυπολόγιστη ζημιά».
Σχετικά με τις δηλώσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις τοπικών παραγόντων του Δήμου Καβάλας και της φημολογίας για την άφιξη 2.000 προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας της πόλης το ερχόμενο Σάββατο, κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για ψέματα. Γίνονται εργασίες στη δομή της Καβάλας αλά αυτές αφορούν την αποκατάσταση ζημιών λόγω της πολύχρονης χρήσης και μια μικρή επέκταση του δυναμικού της δομής. Θα γίνει δομή 800 θέσεων, από 580 που είναι σήμερα, οι οποίες (οι επιπλέον) θα αξιοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.
Έκανε σαφές ότι δεν είναι πολιτική βούληση της Κυβέρνησης οι άνθρωποι να μένουν σε κέντρα φιλοξενίας. Για το λόγο αυτό υπάρχει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ το οποίο προβλέπει τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα, για την υλοποίηση του οποίου υπάρχει συνεργασία, σε εθελοντική βάση, με Δήμους και τις αναπτυξιακές τους εταιρίες. Με το πρόγραμμα αυτό οι άνθρωποι αφενός αυτονομούνται και αφετέρου εντάσσονται καλύτερα και ταχύτερα στην κοινωνία.
Επιπλέον, για όσους έχουν πάρει το προσφυγικό καθεστώς, έχει σχεδιαστεί το πρόγραμμα HELLIOS, αφορά 5.000 ανθρώπους, πανελλαδικά, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε εξάμηνα προγράμματα γλωσσομάθειας και επαγγελματικών δεξιοτήτων, ενόσω διαμένουν σε διαμερίσματα προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν αποτελεσματικότερα τόσο στην κοινωνία όσο και την αγορά εργασίας.
Τέλος αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσε ότι οι κάτοικοι της πόλης της Καβάλας, έχουν δείξει ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Τέτοιου είδους δηλώσεις, που έχουν γίνει και σε άλλες πόλεις, καταδικάζονται από την ίδια την κοινωνία και όσοι τις κάνουν στο τέλος υποχρεώνονται να «βάλουν την ουρά στα σκέλια». Έχει το δικαίωμα να διατηρεί τις απόψεις του αλλά λυπούμαστε γι’ αυτές. Τόνισε ότι οι λέξεις δεν είναι τυχαίες. Γίνεται μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το προσφυγικό και το μεταναστευτικό για να δημιουργήσουν φόβο και ρατσιστικά αντανακλαστικά. Η αλήθεια είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτού του είδους τις προσπάθειες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)