to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:17 | 05.06.2023

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Επικίνδυνο εθνικό ατόπημα ο ισχυρισμός της ΝΔ περί πριμοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το τουρκικό προξενείο

Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, υποψήφιου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στη συχνότητα της «ΕΡΤ NEWS»


«…Ο Ερντογάν αναδείχθηκε νικητής και τροπαιούχος από τις πρόσφατες εκλογές και για άλλη μια φορά τα Δυτικά ΜΜΕ έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους γιατί μάλλον δεν καταλαβαίνουν τις διεργασίες που γίνονται στην Τουρκία. Μπορεί να ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά μας η εικόνα μιας διχασμένης χώρας όσο αφορά την Τουρκία, προσωπικά όμως δεν συμφωνώ με αυτό. Αυτή τη στιγμή δέχεται μεγάλη βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ιράν, την Κίνα κλπ και πάει να ενσωματωθεί σε ένα ΄΄αντιδυτικό΄΄ τόξο, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο.

Εμείς πρέπει να αναλάβουμε σημαντικές διπλωματικές κυρίως πρωτοβουλίες, γιατί δεν μπορεί ολόκληρη αυτή η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων, να ζει διαρκώς με το φόβο μιας πολεμικής  ανάφλεξης. Όποιος λοιπόν αναδειχθεί πρωθυπουργός της χώρας, θα πρέπει να δουλέψει πάνω στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και να γίνει ξεκάθαρο στη διεθνή κοινή γνώμη ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα. Διαφορά που μπορεί να επιλυθεί μόνο προσφεύγοντας στη Χάγη, μετά από την υπογραφή ενός κοινού συνυποσχετικού ανάμεσα στις δύο χώρες.

Είναι ολέθριο και εθνικό λάθος η αναφορά της ΝΔ περί πριμοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μαΐου από το Τουρκικό προξενείο. Δεν μπορεί από τη μια πλευρά να εκθειάζεται η ποιότητα της Μουσουλμανικής μειονότητας και από την άλλη να θεωρούν ότι ενεργεί προς όφελος  της Τουρκικής πλευράς. Η πάγια θέση του κόμματός μας είναι ότι πρόκειται για θρησκευτική μειονότητα και όχι εθνική, αυτή είναι και η θέση του σημερινού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η ΝΔ για ένα περίεργο λόγο, πάντα εγείρει θέμα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκλέγει βουλευτή από τη μειονότητα. Η Ελληνική πολιτεία θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει συντεταγμένα αυτά που κάνει από το 1974 και μετά, και όχι να υιοθετείται η πρόσφατη τακτική της ΝΔ. Είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για Μουσουλμανική και όχι Τουρκική μειονότητα στην περιοχή, όπως ορίζεται και από τη συνθήκη της Λωζάνης.

Σχετικά με τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατ' αρχήν είναι να ανοίξει μια προγραμματική συζήτηση, για να ξέρει ο Ελληνικός λαός τι τον περιμένει μετά. Στις προηγούμενες εκλογές η όλη συζήτηση εξαντλήθηκε στο ζήτημα της αυτοδυναμίας ή στη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Η ΝΔ και πριν αλλά και τώρα, προτιμά να κάνει κριτική στα προγράμματα των άλλων κομμάτων, παρά να παρουσιάζει στον Ελληνικό λαό το δικό της. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απολύτως κοστολογημένο. Η αύξηση κατά 10% στους δημόσιους υπαλλήλους κοστίζει 340 εκ, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα είναι 1,6 δις, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης είναι 1 δις κλπ. Για τον πρώτο χρόνο τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας και διυλιστηρίων (3,6 δις), μικρό μέρος από τη φορολόγηση των μερισμάτων, και φυσικά από την κανονική φορολόγηση των υπόλοιπων εταιριών…».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)