to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:48 | 21.07.2022

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Είναι μονόδρομος η ενίσχυση των μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης

"Εμείς μιλάμε με όρους οικονομίας και η ΝΔ απαντά με όρους επικοινωνίας" σχολίασε ο Δημήτρης Βίτσας αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική στο πεδίο της ακρίβειας - Συνέντευξη στο σταθμό Action 24


«…Το πρώτο ζήτημα που έχουμε μπροστά μας και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είναι το ζήτημα της πανδημίας. Αν θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι, πρέπει να προειδοποιούμε τον κόσμο και όχι να δημιουργούμε μια κατάσταση ευφορίας και χαλαρότητας. Αυτή τη στιγμή έχουν αρθεί όλα τα μέτρα που αφορούν την πανδημία.

Γι' αυτό το λόγο, χρειάζεται να δημιουργηθούν νέες κλίνες ΜΕΘ, να υπάρξει μια συστράτευση όλου του υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία, να "οχυρώσουμε" γενικά την πολιτεία, να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι και όχι άλλα να ισχύουν για τους τουρίστες και άλλα για το γηγενή πληθυσμό.

Έχουμε φτάσει στους 33 χιλιάδες νεκρούς, είμαστε η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού και δεν μπορούμε να συνεχίζουμε με αυτό τον τρόπο.

Η δεύτερη "πανδημία" που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το ζήτημα της ακρίβειας. Η κριτική που εμείς κάνουμε είναι ότι υπάρχει ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος που πηγάζει από ευθύνες της κυβέρνησης και αποτελεί αυτό που ενδεικτικά αποκαλούμε "ακρίβεια Μητσοτάκη". Από εκεί λοιπόν προέρχεται και η διαφορά στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης, μια που ο Μ.Ο ανόδου των τιμών στην ΕΕ είναι 39% και στη χώρα μας είναι 61%. Αυτή η διαφορά των 22 μονάδων από κάπου προέρχεται. Η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας παραμένει στα 2,40-2,50 ευρώ/λίτρο, τη στιγμή που το Brent από 150 $/ βαρέλι, έχει πέσει στα 90 $/βαρέλι.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο ήταν 12,1% και στην ΕΕ 8,2%. Συνεπώς, δεν έχουμε άδικο όταν λέμε ότι αυτή η διαφορά αποτελεί τον "πληθωρισμό Μητσοτάκη". Επιτέλους θα πρέπει να σταματήσει και αυτή η αστειότητα των επιδομάτων. Η Κυβέρνηση μιλά για power pass 260 εκατ. και τελικά οι περισσότεροι πολίτες παίρνουν 17 ευρώ

Σε αυτή τη φάση λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει πολύ συγκεκριμένα μέτρα (μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα από 0,75 σε 0.45 ευρώ/λίτρο, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, πλαφόν στη χοντρική και τη λιανική τιμή του ρεύματος κλπ.). Υπάρχουν 3,5 δις ευρώ αυξημένα έσοδα για το Κράτος, μόνο και μόνο από την αύξηση των τιμών στα προϊόντα. Ας δοθεί λοιπόν ένα μέρος από αυτά για την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Τη στιγμή που εμείς μιλάμε με όρους οικονομίας και η ΝΔ απαντά με όρους επικοινωνίας. Παράλληλα θα πρέπει να αυξηθούν κατά πολύ και όλες οι διαδικασίες κοινωνικής αλληλεγγύης…»

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία:
«…Ας μη κοροϊδευόμαστε: Στην Ουκρανία διεξάγεται ένας πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μέσω του ΝΑΤΟ και του Ουκρανικού λαού. Η βασική στήριξη του ουκρανικού λαού, που μέσα της περιέχει και την καταδίκη της ρωσικής εισβολής, θα πρέπει να είναι κυρίως ανθρωπιστική και η προσπάθεια όλων να επικεντρώνεται στην εξεύρεση τρόπων ειρήνευσης.

Στα ερωτήματά μας σχετικά με το τι είδους στρατιωτική βοήθεια στείλαμε ακριβώς στην Ουκρανία, η Κυβέρνηση σιωπά. Μέσα σε όλα αυτά, φέτος φτάσαμε στο σημείο να ξεπεράσουμε ακόμα και τις ΗΠΑ σε ποσοστό δαπανών για την άμυνα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ορισμένων, έχει διαχρονικά αποδειχθεί σε αυτό τον τόπο ότι οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις είναι οι πιο πατριωτικές…»

Σχετικά με την έξαρση των πυρκαγιών στη χώρα:
«…Μπορεί να υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό ευθύνη του ανθρώπινου παράγοντα στην εκδήλωση των πυρκαγιών, όμως το βασικό ζήτημα είναι η ύπαρξη της κλιματικής κρίσης και η αναντιστοιχία των μέτρων που παίρνονται με βάση τον κίνδυνο που υπάρχει. Πρέπει λοιπόν να προμηθευτούμε περισσότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα, να προχωρήσουμε στην πρόσληψη περισσότερων δασοπυροσβεστών, να ενισχυθεί ο αριθμός των εθελοντών δασοφυλάκων κλπ…»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)