to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:32 | 11.11.2014

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Δεν έχουν δικαιώματα μόνο οι δανειστές, έχουν και οι κοινωνίες δικαιώματα

Συνέντευξη του Δ. Βίτσα, Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, στο Βήμα FM


            -        Τι σημαίνει επιθετική αναδιαπραγμάτευση;

Η επιθετική αναδιαπραγμάτευση έχει να κάνει με το γεγονός ότι δε θα υπάρχει η διαδικασία του μνημονίου, αλλά ένα δικό μας εθνικό σχέδιο που θα οδηγεί στην παραγωγική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.

-        Το μνημόνιο πώς θα πάψει να ισχύει;

Το μνημόνιο θα πάψει να ισχύει από τη στιγμή που θα αναλάβει μια αριστερή κυβέρνηση την χώρα και θα αρχίσει να ξηλώνει έναν - έναν και σε σύντομο χρονικό διάστημα τους 500 νόμους, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και άλλες διατάξεις με υπουργικές αποφάσεις που επεβλήθησαν τα 5 χρόνια του μνημονίου, είτε ήταν είτε δεν ήταν, γιατί ξέρετε υπάρχουν και μερικά τα οποία δεν ήταν εντός του μνημονίου, αλλά βγήκαν λόγω ίδιων συμφερόντων. Ο στόχος αυτής της διαπραγμάτευσης για την οποία σας μίλησα προηγούμενα είναι πολύ συγκεκριμένος: διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης, περίοδος moratorium, ευρωπαϊκό ζήτημα άρα ευρωπαϊκή διάσκεψη και συμφωνία πάνω σ’ αυτό.

-        Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας με κλειστές τις αγορές, εκτός εάν υπάρχει πρόταση ή σκέψη να πάμε να δανειστούμε με 7, 8 και 9% από τις αγορές. Φαντάζομαι δεν είναι αυτή η σκέψη…

Αυτό δεν έχει να κάνει με πολιτικές δυνάμεις, έχει να κάνει με την κοινή λογική.

-        Άρα, λοιπόν, εφόσον από τις αγορές δεν μπορούμε και εφόσον η χρηματοδότηση από το μηχανισμό της τρόικας έχει κάποιες προϋποθέσεις, υπάρχει ένα αναπάντητο ερώτημα. Πώς θα εξασφαλίσετε τη συνέχιση της χρηματοδότησης;

Υπάρχει ένα ερώτημα που απαντάει σ’ αυτό το ερώτημα. Χρηματοδότηση για ποιο σκοπό; Χρηματοδότηση για να ανατροφοδοτούμε το χρέος; Γιατί ως τώρα αυτό έχει γίνει. Υπάρχει δήθεν χρηματοδότηση που κατά το 92 ως 95% έχει πάει για να μεταθέτει το χρέος, με επιτόκια χαμηλά σε ορισμένες περιπτώσεις - σε σχέση με τις διεθνείς συνθήκες - και έτσι φτάσαμε το χρέος από 120% του ΑΕΠ και μέσω της εσωτερικής υποτίμησης, να φτάσει στο 175% και να είναι παραπάνω κατά 20 δις. Άρα αυτό αφορά τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

-        Οι δανειστές το ξέρουν αυτό και τώρα που γίνεται…

Αυτή τη στιγμή οι δανειστές είναι 4 ειδών. Έχουμε τα ευρωπαϊκά κράτη, πλην της Γερμανίας η οποία μας δανείζει μέσω της κρατικής Τράπεζας, έχουμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουμε το ΔΝΤ κι έχουμε και τους ιδιώτες. Έξω και μέσα, γιατί θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τον εσωτερικό βραχυχρόνιο δανεισμό. Άρα η διαπραγμάτευση αφορά το σύνολο αυτού του χρέους και έχει αυτό τον στόχο που προείπα. Και το δεύτερο πράγμα που θα κάνουμε, θα είναι αυτά που είπαμε στην Θεσσαλονίκη, σε κάθε περίπτωση, γιατί δεν αφορούν ούτε το μνημόνιο, παρόλο που κάποιος μπορεί να μας πει ότι είναι αντίθετα, τι να κάνουμε, είναι αντίθετα ορισμένα από αυτά, αλλά αφορούν την δημοσιονομική, πολιτική και κοινωνική διαχείριση της χώρας.

-        Ας υποθέσουμε κ. Βίτσα, ότι οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνονται, δεν εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας και γίνονται εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση. Σε πόσο χρονικό διάστημα μπορείτε να καταργήσετε όλους αυτούς τους νόμους οι οποίοι έχουν αλλάξει συθέμελα τη ζωή εκατομμυρίων συμπολιτών μας τα τελευταία χρόνια. Νομίζω χρειάζονται κάποιοι μήνες.

Το πρώτο είναι η προετοιμασία που έχεις κάνει. Και αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει προετοιμασία σε 2 επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι για παράδειγμα, ότι κάποιος νόμος καταργείται και για ένα μικρό χρονικό διάστημα επαναφέρεται ο προηγούμενος. Ας πούμε οι συλλογικές συμβάσεις. Που χρειάζονται αλλαγές. Το εργασιακό δίκαιο χρειάζεται αλλαγές. Ο δεύτερος δρόμος είναι οι ήδη κατατεθειμένες προτάσεις νόμου από εμάς, οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί ποτέ από την Βουλή, που είναι έτοιμα νομοσχέδια. Και βεβαίως υπάρχει και το τρίτο, που είναι ότι αυτή την περίοδο δουλεύουμε με πάρα πολλή θέρμη θα έλεγα, τα Τμήματά μας, οι Επιτροπές Κοινοβουλευτικής Εργασίας κτλ., να προετοιμάζουν το νομοθετικό πλαίσιο για τους βασικούς νόμους. Πρέπει να πούμε ότι από τους 500 νόμους, δεν υπονοώ εγώ ότι την επόμενη μέρα ή μέσα σε μια εβδομάδα ή μέσα σε 15 μέρες θα καταργηθούν και οι 500. Οι βασικότεροι όμως θα καταργηθούν. Ας πούμε ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί. Ο κατώτερος μισθός 751ευρώ και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων θα γίνουν άμεσα. Η θέσπιση της 13ης σύνταξης, όπως υποσχεθήκαμε και δεσμευτήκαμε στην Θεσσαλονίκη θα γίνει. Σε μια ας πούμε εβδομάδα θα βγάλουμε την κάρτα που αφορά την μετακίνηση των ανέργων. Το γεγονός ότι θα σταματήσει η εξίσωση του πετρελαίου κίνησης από το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να γίνει άμεσα. Βεβαίως, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα, πρέπει να το πω και αυτό, που προετοιμαζόμαστε πάρα πολύ και που δεν έχουνε μόνο δημοσιονομικό ή μόνο κοινωνικό αποτέλεσμα, αλλά έχουν να κάνουν με τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Που είναι κεντρικό θέμα και στο οποίο θα πρέπει κανείς να παρατηρήσει ότι υπάρχουν οικονομίες κλίμακας που αξιοποιούν ανθρώπους και δεν τους απολύουν, αλλά συγχρόνως μειώνουν τις  λειτουργικές δαπάνες συνολικά του Δημοσίου και το κάνουν πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό.

-        Επιτρέψτε μου όμως να επανέλθω σε κάτι. Γιατί οι δανειστές θα συνεχίσουν να δίνουν χρήματα;

Η διαπραγμάτευση, κατά την δική μου την γνώμη, είναι και προς το συμφέρον τους.

-        Αυτό αν μπορούσαν να το καταλάβουν, θα μπορούσαν να το είχαν καταλάβει και τώρα και να μη θέτουν παράλογα ζητήματα στο τραπέζι.

Μπορεί να το καταλαβαίνουν οι κοινωνίες όμως. Γιατί όταν μιλάμε για κυβερνήσεις, μιλάμε για πολιτική διαδικασία.

-        Φαντάζομαι συμφωνείτε κι εσείς ότι η διαδικασία της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη είναι μία πολύ μακροχρόνια διαδικασία.

Να σας θυμίσω την περίοδο ’78 – ’81, που ξαφνικά όλη η Ευρώπη βρέθηκε με σοσιαλιστικές ή σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις.

-        Εκείνη όμως ήταν μία τριετία κι εμείς τώρα μιλάμε για μεροδούλι μεροφάι. Μιλάμε για δανειακές ανάγκες της χώρας, οι οποίες είναι μήνα-μήνα και εξάμηνο-εξάμηνο. Γιατί θα πειστούν να δώσουν τα ίδια λεφτά που δίνουν και τώρα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και εκεί θα τα δώσουν χωρίς προϋποθέσεις;

Καταρχήν αυτή τη στιγμή και μετά την δόση του 1,8δις. που είναι τον Δεκέμβριο, λήγουν οι δανειακές υποχρεώσεις και απαιτήσεις και μετά έχουμε τον δανεισμό. Αν ακολουθήσεις την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, θα χρειαστείς πιστοληπτική γραμμή και θα χρειαστεί να συζητάς αν το δημοσιονομικό έλλειμμα με βάση τους τόκους και τα χρεολύσια που έχεις να πληρώνεις, είναι 2,6 δις. ή 800 εκατομμύρια που λέει το υπουργείο Οικονομικών. Αν όμως μπεις σε μια τέτοια διαδικασία που εσύ θα την έχεις προκαλέσει, με τριπλό τρόπο, δηλαδή σε επίπεδο ηγετών, σε επίπεδο κυβερνήσεων και σε επίπεδο κοινωνιών, τότε όλα αυτά ως υποχρεώσεις μπαίνουνε σε αυτή τη διαδικασία και εμείς θα επιδιώξουμε κατά τη διάρκεια, με μία έννοια να παγώσουμε αυτές τις διαδικασίες.

-        Μου λέτε μία επιδίωξη την οποία δεν μπορείτε να την επιβάλλετε. Δεν μπορούμε να την επιβάλλουμε, να το πω και γενικότερα. Εφόσον δεν μπορούμε να την επιβάλλουμε, δεν είναι στον αέρα;

Σωστό είναι αυτό που λέτε. Δεν μπορούμε να την επιβάλουμε, τα χρονικά περιθώρια στην παρούσα στιγμή δίνουν μια δυναμική και ένα χρόνο συζήτησης, αυτά που μας έρχονται από την Ευρώπη είναι ότι βεβαίως θα διαπραγματευτούμε. Βεβαίως δεν θα διαπραγματευτούν με τις δικές μας τις θέσεις. Άρα απ’ εκεί και πέρα ξεκινάς την διαπραγμάτευση. Θα κάνουνε μονομερείς ενέργειες από την δικιά τους την πλευρά; Τότε πρέπει να σας πω ότι υπάρχουνε και ο ΟΗΕ και τα διεθνή δικαστήρια τα οποία επιλύουν τέτοιες διαφορές. Δεν έχουν δικαιώματα μόνο οι άλλοι, έχουμε και εμείς δικαιώματα, έχουν και οι κοινωνίες δικαιώματα και θα έχουμε και εντολή.

-        Ένας από τους 3 πυλώνες της τρόικας  είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή. Ο κος Γιούνκερ εμπλέκεται στην ιστορία με την φοροδιαφυγή και με την περίοδο που ήταν στο Λουξεμβούργο Πρωθυπουργός. Πως θα διαπραγματευτείτε με έναν άνθρωπο τον οποίο το ΚΕΑ, όπως ανέφερε ο κος Παπαδημούλης πριν λίγο, θα καταθέσει μομφή.

Εμείς θα πάμε να διαπραγματευτούμε με την Κομισιόν. Τώρα αν η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να έχει τον κ. Γιουνκέρ και δεν ήθελε τον Αλέξη τον Τσίπρα ή κάποιον άλλον για επικεφαλής, είναι ένα άλλο ζήτημα. Εμείς με τους θεσμούς θα διαπραγματευτούμε. Αλλοίμονο. Και επειδή διαφωνούμε με τον κ. Σαμαρά σε κάθε περίπτωση και συνολικά επί του προγράμματος  δεν θα συζητάμε μαζί του; Ή και με την Κα Μέρκελ;

-        Δεν είναι το ίδιο όμως.

Συμφωνώ απολύτως. Αν η ερώτηση είναι: πρέπει να τα πάρει σοβαρά υπόψη του το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και η Κομισιόν αυτές τις καταγγελίες και να δει τι θα κάνει με τον κ. Γιούνκερ; Βεβαίως. Αλλά στο βαθμό που δεν τα πάρει υπόψη της δεν θα διαπραγματευτούμε; θα το κρατάμε εμείς μανιάτικο; 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)