to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:30 | 30.10.2018

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Από 1η Νοεμβρίου το νέο πρόγραμμα με ακόμα 7.000 θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα

«Συγχρόνως, έχουμε ανεβάσει 30% και τώρα είναι ακόμα καλύτερα την ταχύτητα των αποφάσεων της εξέτασης ασύλου και 60% τις επιδόσεις»


«Καταρχήν ένας θάνατος -και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο- είναι πάντα ένα θλιβερό γεγονός. Η θέση μας είναι ότι αυτό το γεγονός δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης είτε στην Αλβανία είτε στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο έξαρσης εθνικιστικών δηλώσεων κι αντίστοιχων πράξεων και δράσεων, και μιλάω και για τη σημερινή επίθεση με μολότοφ στο πρακτορείο». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, κληθείς να σχολιάσει τον θάνατο του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα. «Έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου η Ελλάδα προσπαθεί να διαμορφώσει όρους συνεργασίας και συνανάπτυξης με όλα τα Βαλκάνια», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι «υπάρχουν βασικά, ουσιώδη, θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στο διεθνές δίκαιο, όπως αυτά έχουν κατηγοριοποιηθεί κι εκφραστεί και στην Ευρωβουλή αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης που δεν συμμετέχουν μόνο χώρες της ΕΕ αλλά πάρα πολλές άλλες χώρες, κι αυτά θα πρέπει να ακολουθηθούν αν η Αλβανία θέλει να έχει έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό αν θέλει να υιοθετεί το διεθνές δίκαιο. Έχουμε ειδική συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική και την αλβανική αστυνομία, που αφορά τέτοιου είδους ζητήματα».

Όσον αφορά τις εκλογές στη Βαυαρία και την Έσση, ο υπουργός σχολίασε πως «δείχνουν ότι ένα ακροδεξιό κομμάτι των συντηρητικών κομμάτων φεύγει από αυτά τα συντηρητικά κόμματα και πηγαίνει σε τελείως ακροδεξιές θέσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ για τις συνθήκες διαβίωσης στα hot spots ο κ. Βίτσας τόνισε: «Παρακολουθώ όλα τα ρεπορτάζ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ακόμα και σε μία κακή κριτική μπορεί να έχει στοιχεία που μπορεί να διορθώσεις προβλήματα, λάθη και αδυναμίες. Δεν νιώθω το ίδιο στις συνόδους των υπουργών και στις επισκέψεις που κάνω σε άλλες χώρες, όπου αντιλαμβάνονται την τεράστια προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα και επενδύουν σε αυτήν την προσπάθεια».

Όσον αφορά την κατάσταση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος αυτό το διάστημα, ο υπουργός επισήμανε: «Ολοκληρώσαμε ένα πρώτο στάδιο με τη δημιουργία 10.180 θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία, εκ των οποίων οι 5.000 είναι σε διαμερίσματα. Από 1η Νοεμβρίου θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα για άλλες 7.000 θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Συγχρόνως, έχουμε ανεβάσει 30% και τώρα είναι ακόμα καλύτερα την ταχύτητα των αποφάσεων της εξέτασης ασύλου και 60% τις επιδόσεις». «Δυστυχώς, οι ροές συνεχίζονται με περισσότερη επικέντρωση αυτήν την εποχή στη Σάμο. Να σας αναφέρω τα χθεσινά στοιχεία, στη Λέσβο είχαμε εισροές 72 και έφυγαν από τη Μόρια 169, στην Κω 27 και έφυγαν 17, στη Χίο 3 και έφυγαν 13, και στη Σάμο όμως 120 και έφυγαν 6. Παίρνουμε μέτρα, δεν θα σας πω πιο συγκεκριμένα» συμπλήρωσε.

«Ήμουν στην Τουρκία και συνομίλησα με τον αρμόδιο υπουργό με καλή διάθεση είδαμε πως μπορεί να ανέβει περισσότερο η συνεργασία μας. Σημασία έχει για εμένα να ανακουφίσω τα νησιά και για κύριο λόγο την Μόρια και το Βαθύ της Σάμου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα σύστημα που μπορεί να πάει χρόνια, δηλαδή να έρχονται στα νησιά, να γίνονται οι διαδικασίες, να περνάνε στην ενδοχώρα και να μένουν στην ενδοχώρα. Γιατί θα χρειαστεί να φτιάχνουμε με αυτόν τον τρόπο κάθε χρόνο 20.000 νέες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα», υπογράμμισε.

«Η λύση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι σε 3 ζητήματα, πώς επεμβαίνουμε εκεί που υπάρχει το πρόβλημα, πώς διαχειριζόμαστε καλύτερα τις διαδικασίες τις συνοριακές, πώς δημιουργούμε ένα σύστημα ανακατανομής του βάρους ώστε να μπορούμε να το αντέξουμε, ώστε να μην τα τραβάνε όλα οι χώρες υποδοχής και οι χώρες προορισμού, που κατά κύριο λόγο είναι η Γερμανία», κατέληξε ο κ. Βίτσας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)