to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:35 | 29.10.2018

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί στην ελληνική Βουλή (βίντεο)

Υπάρχει μια έντιμη και ειλικρινής συμφωνία, ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, η οποία έχει τις προϋποθέσεις να οδηγήσει στη συνταγματική λήξη της θητείας της κυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Open".


   «Στην τελευταία πολιτική του ομιλία, ο κ. Καμμένος είπε ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποσύρεται και η στήριξη σε νομοσχέδια» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Ο κ. Καμμένος έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συμπλεύσει με πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας. Ο μοναδικός τρόπος για να οδηγηθούμε σε πρόωρη λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης είναι είτε αν το ζητήσει ο πρωθυπουργός για εθνικούς λόγους, είτε αν υπερψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας. Γι αυτό τον λόγο, λέω ότι υπάρχουν και οι πολιτικές και οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης».

   Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν ταυτίζει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση με τη στάση των βουλευτών απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή θα ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή, καθώς υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που έχουν εκφραστεί θετικά. Ενδεικτικά, ανέφερε το Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές, ενώ παρατήρησε πως γνωρίζει φιλελεύθερους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι δεν νιώθουν άνετα, ούτε απολύτως ταυτισμένοι με τη γραμμή την οποία ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

   «Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει αρκετές μετατοπίσεις προς τα δεξιά. Ο φιλελεύθερος Μητσοτάκης προ της εκλογής του στο αξίωμα του προέδρου της ΝΔ, δεν έχει καμιά σχέση με τον σημερινό Κυριάκο Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

   Σημείωσε, ακόμα, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αλλάξει περίπου δέκα φορές θέση από όταν η κυβέρνηση εκκίνησε το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, έχει στείλει την κ. Σπυράκη σε μυστικά ραντεβού με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να λάβει σοβαρά υπόψη την όποια κριτική της Νέας Δημοκρατίας στη Συμφωνία των Πρεσπών.

   Σε ερώτηση για τη συμπεριφορά της Αγκυρας, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να ανεβάσει πάλι τους τόνους με ρητορικές εξάρσεις και σημείωσε πως η περαιτέρω κλιμάκωση δεν βοηθάει ούτε την ίδια ούτε κανέναν.

   Η ελληνική κυβέρνηση, επανάλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ακολουθεί τον δρόμο του διαλόγου και της συναντίληψης, με αποφασιστικότητα, όμως, και χωρίς καμιά διάθεση υποχώρησης στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

AΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Από τις ελληνικές Αρχές γίνονται όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για να διακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη. Για την ώρα μένουμε στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ που έκανε λόγο για το ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Θεωρώ ότι θα πρέπει και από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης να τηρούνται χαμηλότεροι τόνοι διότι σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι η αλβανική αστυνομία κατέληξε να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και με επιθετικότητα από πάνω. Όσο σε αυτές τις περιπτώσεις σηκώνουμε τους τόνους είναι πιθανό να τροφοδοτούμε και αντανακλαστικά εντός των κοινωνιών που δεν θέλουμε.

ΡΗΤΟΡΙΚΕΣ ΕΞΑΡΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Επ΄αφορμής μιας σειράς πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης η Τουρκία βρίσκει την ευκαιρία να ανεβάσει ξανά τους τόνους. Δεν θεωρώ όμως ότι θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Νομίζω ότι αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πάγιας πολιτικής και διπλωματικής τακτικής που έχει η Τουρκία την οποία θεωρώ απολύτως λανθασμένη και δεν εκτιμώ ότι συμβάλλει στην προσπάθεια που τουλάχιστον κάνουμε εμείς για την οικοδόμηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για να περάσουμε σε μια θετική ατζέντα.

Εμείς ακολουθούμε το δρόμο του διαλόγου, της συνεννόησης, της συναντίληψης και του κατευνασμού χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι έχουμε την οποιαδήποτε διάθεση να υποχωρήσουμε έναντι προκλήσεων ή φυσικά έναντι της άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Έχω την πεποίθηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί στην ελληνική Βουλή καθώς υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που έχουν εκφραστεί θετικά όπως για παράδειγμα το Ποτάμι αλλά και άλλοι μεμονωμένοι βουλευτές που θα ψηφίσουν με όρους αρχών. Θα ήταν ευχής έργον αν αυτό συνέβαινε και από την πλευρά της ΝΔ διότι γνωρίζω πολλούς φιλελεύθερους στη ΝΔ που δε νοιώθουν άνετα με τη γραμμή του κου Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο ο οποίος έχει κάνει αρκετές μετατοπίσεις προς στα δεξιά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Ο κος Καμμένος έχει πει ότι στην περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση αλλά επίσης έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσει με τη ΝΔ στην υπερψήφιση μιας πρότασης δυσπιστίας ή σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση. Επομένως υπάρχουν τόσο οι πολιτικές όσο και οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας αυτής της κυβέρνησης.


Αναλυτικά η συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον τ/σ OPEN – Η Ανοιχτή Τηλεόραση και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Γιάννη Σαραντάκο:

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα. Σας καλωσορίζουμε στο στούντιο μας.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς ήρθατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς σας βρήκα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ελπίζουμε να είστε γουρλής. Φαντάζομαι ότι θα έχετε και όλη την τελευταία ενημέρωση για το πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση. Ενόχλησε φαντάζομαι και αυτό που είπε ο Ράμα χθες, πάρα πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Εγώ θα έλεγα να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν πολύ συγκεκριμένη. Μίλησε για ένα απαράδεκτο περιστατικό. Μίλησε για ερωτήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι φτάσαμε στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να εξακριβώσουμε απολύτως ποιες είναι οι συνθήκες, μέσα στις οποίες έγινε το συγκεκριμένο περιστατικό, για να μπορέσουμε να βγάλουμε και όλα τα απαραίτητα συμπεράσματα. Σε αυτή τη φάση, νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε στο γεγονός της ήδη ασκηθείσας κριτικής και του αυστηρού μηνύματος, που έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών. Από εκεί και πέρα, η Ελληνική Αστυνομία, το ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκονται και θα βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αλβανικές αρχές θέτοντας τα ερωτήματα και αναμένοντας σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα στείλουμε ανθρώπους – κλιμάκιο από την Ελληνική Αστυνομία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνουν όλες οι ενέργειες, που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, για να διακριβώσουμε ακριβώς τις συνθήκες τέλεσης της συγκεκριμένης πράξης.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μια πρώτη ενημέρωση υπήρχε στην ελληνική κυβέρνηση; Ή δεν υπήρχε καθόλου ενημέρωση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει υπάρξει ενημέρωση. Βρίσκονται σε επικοινωνία οι ελληνικές με τις αλβανικές αρχές, όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επί της ουσίας όχι. Αλλά πολιτικά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν έχουμε την επίσημη ενημέρωση, θεωρώ ότι θα πρέπει και από τη μεριά και της αλβανικής κυβέρνησης να τηρούνται χαμηλότεροι τόνοι, διότι, σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι οι αλβανικές αρχές κατέληξαν, η αλβανική αστυνομία κατέληξε να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή, δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και με επιθετικότητα από πάνω. Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι συνθήκες του περιστατικού και, από εκεί και πέρα, να αποδοθούν και οι ευθύνες.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Αλβανός Πρωθυπουργός βιάστηκε να κάνει αυτό το…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Κοιτάξτε τώρα. Δεν μπορώ να κρίνω. Είναι προφανές ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός θα υπερασπιστεί τις αρχές της χώρας του. Όμως, θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν του και το γεγονός ότι είναι πιθανόν σε αυτή την περίπτωση να έχουμε μία μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη επιθετικότητα από τη μεριά της αλβανικής αστυνομίας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Από υπερβάλλοντα ζήλο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πιθανόν υπερβάλλοντα ζήλο. Ωστόσο, σας ξαναλέω, δεν θέλω εγώ αυτή τη στιγμή να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, να καταλάβουμε, επειδή κρατάτε πολύ χαμηλούς τόνους και προσπαθείτε να ρίξετε τους τόνους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε, είναι να διακριβώσουμε ακριβώς τις συνθήκες, εντός των οποίων έγινε το περιστατικό, πώς καταλήξαμε και πού καταλήξαμε. Και από εκεί και πέρα, θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή προσπαθείτε και σωστά, ας πούμε, να ρίξετε τους τόνους για να μην έχουμε και φανατισμούς από τη μια ή την άλλη πλευρά

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Όσο σε αυτές τις περιπτώσεις εντείνουμε τη ρητορική, όσο σηκώνουμε τους τόνους, είναι πιθανόν να τροφοδοτούμε και αντανακλαστικά εντός των κοινωνιών, που δεν θέλουμε να κάνουμε αυτό το πράγμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Καταλαβαίνω πάντως ότι δεν θα στηριχθούμε και μόνο σε αυτά που θα μας πουν. Θα πάμε κι εμείς τα αρμόδια κλιμάκια να δούμε τι ακριβώς συνέβη επί τόπου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς. Έχουμε τους τρόπους και εμείς, ως ελληνική κυβέρνηση, ως ελληνικές αρχές, να διακριβώνουμε τις συνθήκες.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργέ, δεν φοβάστε ότι θα έχουμε μια κλιμάκωση; Έχουμε ένα ανοιχτό μέτωπο, λέει ο κόσμος, με τα Σκόπια. Έχουμε την Τουρκία, που καθημερινά εκεί ο Ερντογάν –σήμερα βγαίνει ο «Πορθητής»- ότι θα κλιμακωθεί και το μέτωπο με την Αλβανία; Τι εικόνα εισπράττετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω ότι σε ό,τι αφορά την πΓΔΜ, δεν θεωρώ ότι υπάρχει ένα ανοικτό μέτωπο εκεί. Υπάρχει μία προσπάθεια, που γίνεται και από τη μεριά της δικής μας κυβέρνησης, αλλά και από τη μεριά της κυβέρνησης του κυρίου Ζάεφ, να προχωρήσουμε σε μία νέα φάση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επομένως, εκεί δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ένταση. Αντίθετα, θα έλεγα ότι υπάρχει μία προσπάθεια αμοιβαία να περάσουμε σε ένα νέο επίπεδο, επιλύοντας μία διένεξη 28-30 ετών.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εκεί είναι περισσότερο εσωτερική η ένταση, παρά με τη γειτονική χώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Και εδώ υπάρχουν αμφισβητήσεις και επιφυλάξεις, σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, και στη γειτονική χώρα, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, και η κυβέρνηση της πΓΔΜ αυτή τη στιγμή έχει πάρει μια πρωτοβουλία για να τροποποιήσει το Σύνταγμά της και να αλλάξει το συνταγματικά αναγνωρισμένο όνομα. Δεν είναι κάτι απλό, αυτό το οποίο προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με την Τουρκία; Το μέτωπο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, νομίζω ότι αυτό το περιστατικό, πράγματι, δημιουργεί μία ανατάραξη. Ωστόσο, στο διπλωματικό επίπεδο, και μέχρι τουλάχιστον χθες, τα πράγματα βάδιζαν καλά, καθώς ξέρετε ότι και εκεί υπάρχει ένα ανοιχτό πεδίο διαπραγματεύσεων, για να επιλύσουμε ζητήματα τα οποία κρατούν από το 1940. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, βεβαίως, εκεί…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να πάμε σε ένα διάλειμμα και να το συζητήσουμε, για την Τουρκία, μετά.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και για την εσωτερική ένταση θα ήθελα να κουβεντιάσουμε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Συνεχίζουμε. Στο στούντιο μαζί μας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κύριε Τζανακόπουλε, είχαμε μείνει πριν το διάλειμμα, στο πλέγμα των εθνικών θεμάτων, είχαμε μείνει στα ελληνοτουρκικά. Με έναν Ερντογάν, ο οποίος κάθε μέρα σχεδόν κάνει και μία κίνηση προκλητική προς εμάς. Τώρα έχουμε τον «Πορθητή». Τι πιστεύετε; Ποιος είναι ο στόχος του Ερντογάν; Πώς αντιδράει η ελληνική πλευρά αυτή τη στιγμή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Κοιτάξτε. Επ’ αφορμής μιας σειράς πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης, βρίσκει την ευκαιρία τώρα η Τουρκία να ανεβάσει ξανά τους τόνους. Νομίζω ότι είναι στο πλαίσιο μιας πάγιας πολιτικής και διπλωματικής τακτικής, την οποία έχει η Τουρκία.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν βλέπετε κλιμάκωση σε αυτό; Βλέπετε, απλώς, μία…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με την περυσινή χρονιά, νομίζω ότι είχαμε μία περίοδο, ιδιαίτερα μετά τις τουρκικές εκλογές, μεγάλης ύφεσης, η οποία έδειχνε ότι οδηγεί σε μια άλλη σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είχαμε, επίσης, τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, η οποία οφείλω να πω ότι έγινε σε αρκετά θετικό κλίμα. Από εκεί και πέρα, η Τουρκία επέλεξε για άλλη μια φορά να επιδοθεί σε ρητορικές εξάρσεις και δηλώσεις –αν θέλετε- μιας σχετικής κλιμάκωσης της έντασης.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, μέχρι πού μπορεί να το φτάσει η Τουρκία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Δεν συμφέρει ούτε την Τουρκία ούτε κανέναν. Νομίζω, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται στο πλαίσιο μιας πάγιας διπλωματικής τακτικής της Τουρκίας, την οποία, όμως, θα μου επιτρέψετε να πω ότι τη θεωρώ απόλυτα λανθασμένη και δεν εκτιμώ ότι βοηθά και συμβάλλει στην προσπάθεια, τουλάχιστον, που κάνουμε εμείς, από τη δική μας πλευρά, για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, για να περάσουμε σε μια θετική ατζέντα, για να δημιουργήσουμε…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, ας πούμε στην Κύπρο, ένα θερμό επεισόδιο δεν το φοβάστε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Όμως, δεν θέλω εγώ να προκαταβάλω ή να προεξοφλήσω τουρκικές αντιδράσεις, οι οποίες, όπως σας είπα, κατά την άποψή μου, δεν…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ο κόσμος ανησυχεί. Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος; Ή οι Τούρκοι θα κάνουν πάλι πίσω, όπως έκαναν με τους Αμερικανούς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω, κύριε Χασαπόπουλε. Πάντοτε, όταν η τουρκική πλευρά οξύνει –αν θέλετε- τη ρητορική της, υπάρχει μία φιλολογία, η οποία, πάντοτε, σχεδόν προεξοφλεί θερμό επεισόδιο. Νομίζω ότι δεν πρέπει να λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο. Πρέπει να λειτουργούμε κατευναστικά. Πάντοτε, βεβαίως, με αποφασιστικότητα να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και, φυσικά, να τοποθετούμαστε στο πλευρό όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολύ περισσότερο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, όμως, εγώ δεν θέλω ούτε να προεξοφλήσω ούτε να προκαταβάλω μεγαλύτερη κλιμάκωση από τη μεριά της Τουρκίας. Εμείς ακολουθούμε έναν πολύ συγκεκριμένο δρόμο. Ο δρόμος είναι ο δρόμος του διαλόγου, της συνεννόησης, της συναντίληψης, του κατευνασμού, χωρίς αυτό, βεβαίως, να σημαίνει ότι έχουμε την οποιαδήποτε διάθεση να υποχωρήσουμε έναντι των προκλήσεων…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Των προκλήσεων της Τουρκίας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …και, φυσικά, έναντι της άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πάμε στα εσωτερικά. Σας άκουγα προχθές, σε μία τηλεοπτική – αν δεν κάνω λάθος- συνέντευξη, να δηλώνετε βέβαιος, με γνώση όχι εκτίμηση, ότι η κυβέρνηση έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν τελειώσουν οι Σκοπιανοί τις δικές τους διαδικασίες. Γνωρίζετε, φαντάζομαι, ότι ο κύριος Καμμένος είπε δεν ψηφίζει. Άρα, κατά συνέπεια, τα νούμερα βγαίνουν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Ακούστε. Κύριε Σαραντάκο…

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν είναι εκτίμηση. Δείχνετε ότι έχετε γνώση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …εκτίμηση. Υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες ήδη έχουν εκφραστεί. Το Ποτάμι, για παράδειγμα, με πολύ μεγάλη καθαρότητα, και αυτό είναι προς τιμήν του, έχει πει ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω όχι όλα τα στελέχη του Ποταμιού.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λαμβάνω υπ’ όψιν μου τις δηλώσεις τις οποίες κάνει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και, από εκεί και πέρα, υπάρχουν νομίζω και άλλοι μεμονωμένοι βουλευτές, οι οποίοι αντί να ψηφίζουν με όρους μικροκομματικής ή μικροπολιτικής σκοπιμότητας, θα ψηφίσουν με όρους αρχών. Θα ήταν ευχής έργον, αν αυτό γινόταν και από την πλευρά της ΝΔ, διότι γνωρίζω πολλούς φιλελεύθερους στη ΝΔ, οι οποίοι δεν νιώθουν άνετα ούτε νιώθουν απολύτως ταυτισμένοι με τη γραμμή την οποία ακολουθεί ο κύριος Μητσοτάκης στο συγκεκριμένο. Ο οποίος, οφείλω να σας πω κιόλας ότι έχει κάνει αρκετές μετατοπίσεις –αν θέλετε- προς τα δεξιά, καθ’ όλη τη διάρκεια της δικής του προεδρίας στη ΝΔ. Δηλαδή, ο φιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης, προ της εκλογής του στο αξίωμα του αρχηγού της ΝΔ, δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτή η πλειοψηφία με την οποία εσείς υπολογίζετε ότι θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι και η νέα πλειοψηφία στην κυβερνητική πλειοψηφία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, βέβαια. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Δεν ταυτίζουμε την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. Ο κύριος Καμμένος και ο κύριος Τσίπρας έχουν μία συμφωνία, έντιμη, ειλικρινή, η οποία, κατά τη γνώμη μου, έχει τις πολιτικές και κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις να οδηγήσει στη λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μισό λεπτό. Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να μην ψηφίσει ο κύριος Καμμένος τη Συμφωνία των Πρεσπών….

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: …και να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε. Από τις τελευταίες δηλώσεις, από την τελευταία ομιλία του κυρίου Καμμένου, στο Πολιτικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, προκύπτει ότι θα αποχωρήσουν οι υπουργοί από την κυβέρνηση, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει ότι αποσύρεται και η στήριξη σε νομοσχέδια…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καινούριο είναι αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …σε νομοσχέδια, ξαναλέω.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καινούριο είναι αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω, λέω. Κάνω αυτή την πολιτική εκτίμηση και θεωρώ ότι υπάρχουν…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι το έχει διαβεβαιώσει και στον κύριο Τσίπρα, ε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Ο κύριος Καμμένος έχει διαβεβαιώσει και έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να συμπλεύσει με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην υπερψήφιση μιας πρότασης δυσπιστίας. Επομένως, πρέπει να έχετε καλά στο νου σας ότι ο μοναδικός τρόπος για να οδηγηθούμε σε πρόωρη λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, είναι είτε αν το ζητήσει ο Πρωθυπουργός για εθνικούς λόγους είτε αν υπερψηφιστεί πρόταση δυσπιστίας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Επομένως, για αυτό τον λόγο ακριβώς λέω ότι υπάρχουν και οι πολιτικές και οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής….

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, τη Συμφωνία των Πρεσπών την περνάτε με τους 151, εκτός του κυρίου Καμμένου, και την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ την αντιμετωπίζετε με τη στήριξη των βουλευτών του κυρίου Καμμένου, οι οποίοι θα αποσυρθούν από την κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Καμμένος είπε: Θα αποσύρω τους υπουργούς μου από την κυβέρνηση. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, λέει ότι θα πάει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως, να καταθέσει την πρόταση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Στην τελευταία του πολιτική ομιλία, δεν έκανε λόγο για τίποτα τέτοιο. Και σας ξαναλέω ότι στο πολύ πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε με καθαρότητα ότι δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να συμπλεύσει με τη ΝΔ, όχι μόνο σε πρόταση δυσπιστίας, αλλά σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει από τη ΝΔ και από την ακροδεξιά να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κατανοητό. Βέβαια, απλώς, υπάρχει ο αντίλογος από τη ΝΔ που λέει ότι δεν μπορείς να καταψηφίζεις μια στρατηγική επιλογή –δεν είναι το νομοσχέδιο για τα ποτήρια- και να στηρίζεις την κυβέρνηση που προωθεί αυτή τη στρατηγική επιλογή με την οποία διαφωνείς. Σας λέω τον αντίλογο, καταλαβαίνετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι, καταλαβαίνω. Τώρα, η αξιοπιστία της ΝΔ και ως προς την κριτική και ως προς τις τοποθετήσεις της, ερίζεται. Θέλετε να σας πω κάτι; Ο κύριος Μητσοτάκης, από τη στιγμή που εκκίνησε αυτή η διαδικασία για την κατάληξη στη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει αλλάξει περίπου δέκα φορές θέσεις. Έχει στείλει και την εκπρόσωπο του κόμματός του για μυστικά ραντεβού με τον κύριο Ζάεφ, όπου, όπως μαθαίνουμε, εκεί η κυρία Σπυράκη είχε πει στον κύριο Ζάεφ ότι «Μην ανησυχείς, εμείς θα την περάσουμε τη Συμφωνία, γιατί απλά τώρα έχουμε κάποια εσωκομματικά προβλήματα». Επομένως, δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να λάβω στα σοβαρά υπ’ όψιν μου οποιαδήποτε κριτική επιλέγει να κάνει ο κύριος Μητσοτάκης σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξέρετε ότι και εμείς, εδώ στο πρωινό, αλλά και το Open, είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις απόψεις. Είμαστε ανοιχτοί στην ενημέρωση και ήταν χαρά μας που σας είχαμε στην πρώτη εκπομπή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εμένα ήταν χαρά μου.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και με χαρά θέλουμε να σας φιλοξενούμε για να μας δίνετε ειδήσεις, όπως η σημερινή.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και είμαστε ανοιχτοί σε ειδήσεις. Αυτό ήθελα να σας πω κι εγώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)