to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:40 | 26.06.2017

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Τεράστιο πολιτικό, θεσμικό, στρατηγικό λάθος να ταυτίζεται η ΝΔ με συμφέροντα που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις εξαιρετικά σκοτεινές

«Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι το γεγονός ότι η ΝΔ υπερασπίζεται συγκεκριμένο επιχειρηματία που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, φέρεται να εμπλέκεται σε μια σειρά από υποθέσεις και αυτό θεωρώ ότι αποτελεί τεράστιο θεσμικό, πολιτικό, στρατηγικό λάθος της ΝΔ» τόνισε o κυβερνητικός εκπρόσωπος


   Με δεδομένη τη νομική επιπλοκή, η βέλτιστη λύση είναι μια νέα 8μηνη σύμβαση και ταυτόχρονη προκήρυξη του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις, ανέφερε για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Σημείωσε ότι θα υπάρξουν πρόνοιες, αλλά και ειδική μοριοδότηση για τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει. 

   Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι έχει βρεθεί ο τρόπος που θα επιλύσει την κρίση που έχουμε μπροστά μας, με μια σύμβαση (για τους νυν συμβασιούχους στην καθαριότητα) και από εκεί και πέρα θα υπάρξει προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις στο δημόσιο. «Αυτό θα το αποφασίσουμε στη βάση της μελέτης που θα κάνουν οι ΟΤΑ, στη βάση των αναγκών για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Πρόκειται για συνολική πρόταση που σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους στην καθαριότητα επιλύει το θέμα».

   Η βασική πολιτική κατεύθυνση, υπογράμμισε, είναι ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας παραμένουν στους δήμους και τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τις εργασιακές συνθήκες «μεσαίωνα» που επιβάλλουν οι εργολάβοι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι το ζήτημα θα έχει λυθεί εντός των επόμενων ημερών και θα καταλαγιάσει η απεργία.

   «Τεράστιο πολιτικό, θεσμικό, στρατηγικό λάθος να ταυτίζεται η ΝΔ με αυτά τα συμφέροντα που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις εξαιρετικά σκοτεινές»

   Σχετικά με την υπόθεση Noor 1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι είναι «τεράστιο πολιτικό, θεσμικό, στρατηγικό λάθος να ταυτίζεται η ΝΔ με αυτά τα συμφέροντα που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις εξαιρετικά σκοτεινές» και πρόσθεσε: «Αυτό που προκαλεί ερωτηματικά δεν είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά για ποιον λόγο η ΝΔ ταυτίζεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα».

   «Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι το γεγονός ότι η ΝΔ υπερασπίζεται συγκεκριμένο επιχειρηματία που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, φέρεται να εμπλέκεται σε μια σειρά από υποθέσεις και αυτό θεωρώ ότι αποτελεί τεράστιο θεσμικό, πολιτικό, στρατηγικό λάθος της ΝΔ» τόνισε.

   Κατηγόρησε, επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προσπαθεί να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, γιατί δεν της βγήκε το καταστροφολογικό σενάριο της αποτυχίας της αξιολόγησης και προσπαθεί να απλώσει ένα πέπλο σήψης πάνω από την ελληνική κοινωνία και τον δημόσιο διάλογο.

   Δεν συντελέστηκε καμιά αντιθεσμική, παραθεσμική ή παράνομη πράξη, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε πως το μείζον είναι μια τεράστια υπόθεση ναρκωτικών που πρέπει να διαλευκανθεί. Είπε ότι «οι κρατούμενοι νομιμοποιούνται να παίρνουν όποιον θέλουν τηλέφωνο, δεν τους έχει απαγορευτεί η επικοινωνία με τον έξω κόσμο, και στη συνέχεια η κάθε λειτουργία κάνει αυτό που ορίζει το Σύνταγμα. Δεν παρεμβαίνει στις έρευνες, αντιθέτως παραπέμπει την υπόθεση εκεί που πρέπει να παραπεμφθεί. Πολιτικά, το μόνο που έκανε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ήταν να παραπέμψει την υπόθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης κι αυτός στην εισαγγελία».

   Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι δεν παρενέβη ο υπουργός 'Αμυνας, υπογραμμίζοντας ότι το μείζον είναι η τεράστια υπόθεση ναρκωτικών. Επισήμανε, στο ίδιο πλαίσιο, ότι «υπάρχει μια υπόθεση, στην οποία οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίες, ο ένας μετά τον άλλον, έπεφταν νεκροί, υπάρχει ένας γενικευμένος τρόμος που επικρατεί γύρω από αυτή την υπόθεση, υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται να μιλήσουν. Το μείζον, λοιπόν, είναι ότι έχουμε μια υπόθεση 2 τόνων ηρωίνης που πρέπει να διαλευκανθεί και είναι λάθος πολιτικά και θεσμικά, από τη ΝΔ, να ταυτίζεται με τους ισχυρισμούς συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, και στη συνεχεία αποκαλύφθηκαν ποια είναι αυτά».

   «Είναι τα συμφέροντα εκείνα που στην εκπομπή του καναλιού σας στη 'Δίκη της Δευτέρας' πάρα πολλές φόρες έχουν κατονομαστεί και καταδειχτεί» συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος, εκφράζοντας την απορία και την έκπληξή του για ποιον λόγο η συγκεκριμένη ανάδειξη σταμάτησε.

   Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι είχαν υπάρξει συναντήσεις με όλους τους υποψηφίους για τις τηλεοπτικές άδειες, σημειώνοντας ότι είναι διαφορετικό πράγμα η συνάντηση ενόψει ενός διαγωνισμού ή ενόψει μιας κατάστασης που αφορούσε τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών. «Αυτό που προκαλεί ερωτηματικά δεν είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα, αυτό αποδείχτηκε από την ίδια την αδιάβλητη διενέργεια του διαγωνισμού. Από τη μεριά της κυβέρνησης έχει αποδειχτεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου δεν υπάρχουν προνομιακές σχέσεις ή ιδιαίτερες συμμαχίες με κανένα επιχειρηματικό συμφέρον» τόνισε

   «Η κ. Γεννηματά βρίσκεται εγκλωβισμένη πολιτικά»

   Ο κ. Τζανακόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει την αρνητική απάντηση της κ. Γεννηματά αναφορικά με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού και εάν αυτή η συνέντευξη μοιάζει σα να αδειάζει τον σύμμαχό του ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ. «Δεν είναι έτσι» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

   Εξήγησε αναλυτικά ότι υπάρχει μια συνθήκη αυτή τη στιγμή στην ελληνική πολιτική ζωή που έχει οδηγήσει σε αρκετά παράδοξα, ένα εκ των οποίων είναι αυτό που υπάρχει από το 2012 και μετά και το οποίο είναι η στρατηγική σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ερωτηθείς εάν είναι πολιτικό παράδοξο η σύμπλευση με τους ΑΝΕΛ, ανέφερε ότι τα «μνημόνια δημιούργησαν πράγματι πολιτικές παραδοξότητες και συμμαχίες που υπερέβησαν προς στιγμήν και συγκυριακά τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς-Δεξιάς». Σημείωσε επίσης ότι «η λογική της σύμπλευσης με τον κ. Καμμένο έχει να κάνει με δύο καταρχήν στοιχεία: το πρώτο ήταν οι τοποθετήσεις απέναντι στο μνημόνιο και το δεύτερο οι τοποθετήσεις απέναντι στη γενικευμένη διαφθορά που είχε επιβάλει το δικομματικό σύστημα και γιγαντώθηκε την περίοδο 2012-2014».

   «Θεωρώ ότι δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις πράγματι συνεργασίας με τον κ. Καμμένο και καλώς υπάρχει και καλώς συνεχίζεται αυτή η συνεργασία» τόνισε. «Από εκεί και πέρα» πρόσθεσε «με την επαναφορά της κανονικότητας καταλαβαίνετε ότι και το πολιτικό σύστημα θα αρχίσει να αναδιατάσσεται. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός έκανε μια συγκεκριμένη πολιτική εκτίμηση ότι θα έπρεπε να αρχίσουμε να συζητάμε για την προοδευτική διακυβέρνηση της μεταμνημονιακής εποχής».

   «Ωστόσο, στη συνέχεια» επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος «υπήρξε και μια αποστροφή του πρωθυπουργού, στο τέλος της απάντησής του, ότι με δεδομένη την κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεν το βρίσκει και πάρα πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο».

   «Διότι» εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η κ. Γεννηματά βρίσκεται εγκλωβισμένη πολιτικά, για λόγους που έχουν να κάνουν με το πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ, για λόγους που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν θέλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ αυτοκριτική για τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ, για λόγους που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν μετατοπίσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τεράστια απόσταση από τις πολιτικές που αρχίζουν να υλοποιούνται από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία».

   «Λίγο αστείος ο τρόπος προσέγγισης των δημοσκοπήσεων από τη ΝΔ»

   Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η ΝΔ με μια αναλυτική διαρροή αξιωματούχου της, προσπάθησε να διαβάσει τις δημοσκοπήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να "αγιογραφήσει" τον κ. Μητσοτάκη. «Αν ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται τέτοιου είδους σχόλια για να τονωθεί η ηγετική φυσιογνωμία του...», σχολίασε σκωπτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας ως λίγο αστείο τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε την κατάσταση η ΝΔ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του τ/σ ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου:

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να καλωσορίσουμε τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο που είναι μαζί μας. Καλημέρα, κύριε Εκπρόσωπε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Λυριτζή, καλημέρα, κύριε Οικονόμου.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Από θέματα ουκ ολίγα, με πρώτο αυτό που καίει. Την ιστορία των σκουπιδιών και των συμβασιούχων μαζί. Γιατί το ένα αφορά τους ανθρώπους και το άλλο αφορά την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στα οποία πρέπει να δώσετε και στα δύο λύση. Και γιατί το μεν δεύτερο, προφανώς, είναι στην ευθύνη σας, σε συνεργασία με τους δήμους, το πρώτο δε είναι δική σας υπόσχεση, είναι δική σας δέσμευση. Δηλαδή, όλο αυτό γίνεται γιατί οι σημερινοί εργαζόμενοι στους δήμους πάτησαν πάνω στη δική σας υπόσχεση, ότι με τις συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεών τους θα οδηγηθούν σε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος και θα μπουν στη μονιμότητα –να το πω έτσι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Λυριτζή, δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτό το οποίο είχαμε πει εμείς ως κυβέρνηση, και εξακολουθούμε να λέμε, είναι ότι πρέπει να βρεθεί μία συνολική λύση για το πρόβλημα των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο και για τη συνθήκη ομηρίας που δημιούργησε ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκαν το πρόβλημα των εργασιακών αυτών σχέσεων οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σας λέω, λοιπόν, ότι, με βάση και τις ανακοινώσεις του κυρίου Σκουρλέτη, έχει βρεθεί μία λύση που θα επιλύσει την κρίση, έτσι όπως σήμερα την έχουμε μπροστά μας, με μία νέα σύμβαση, για λόγους που έχουν να κάνουν…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για τους νυν συμβασιούχους λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα. Έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν και πιθανά προβλήματα υγειονομικής φύσης που μπορεί να προκύψουν από την κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα. Από εκεί και πέρα θα υπάρξει προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις στο δημόσιο. Αυτό θα το αποφασίσουμε στη βάση της μελέτης που θα κάνουν οι ΟΤΑ και οι οποίοι θα πρέπει να καταγράψουν ακριβώς τις ανάγκες τους για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Νομίζω ότι εδώ πρόκειται για μια συνολική πρόταση-λύση, που, εν πάση περιπτώσει, σε ό,τι αφορά ειδικά τους συμβασιούχους στον χώρο της καθαριότητας, επιλύει το ζήτημα. Διότι, ξέρετε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν δύο στόχους. Ο ένας στόχος ήταν να συντηρούν αυτή τη συνθήκη ομηρίας, διότι μέσω αυτής της συνθήκης ομηρίας δημιουργούνται, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, και εκλογικές πελατείες…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το κάνατε και εσείς αυτό, με τον καλύτερο τρόπο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Εμείς αυτό που κάναμε ήταν διαφορετικό πράγμα. Οι άνθρωποι τους οποίους βρήκαμε, είπαμε ότι δεν θα τους κρατήσουμε ομήρους, αλλά αντιθέτως θα παρατείνουμε τη σύμβασή τους. Από εκεί και πέρα, υπήρξαν μια σειρά από νομικές επιπλοκές, για τις οποίες μπορούμε να συζητήσουμε.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς βρήκατε συμβάσεις ληγμένες, κύριε Υπουργέ, και πήγατε και τις ανανεώσατε για πελατειακούς λόγους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Κατ’ αρχήν, κύριε Οικονόμου, θα σας πω ότι αυτούς τους ανθρώπους, τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων, τους βρήκαμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα αυτό σας λέω. Τους βρήκατε, αλλά είχαν λήξει οι συμβάσεις τους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, δηλαδή, τι να κάναμε;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να βρείτε μια άλλη πρόταση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν υπήρχε τότε η δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο. Είπαμε ότι θα κάνουμε την παράταση, έτσι ώστε να υπάρξει στη συνέχεια ο χρόνος για να προκηρυχθεί διαγωνισμός.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό, κύριε Υπουργέ. Αν εσείς μπαίνατε στη διαδικασία –το λέγαμε και νωρίτερα με τον κύριο Ζαχαριάδη- εάν εσείς μπαίνατε στη διαδικασία και λέγατε: «Παιδιά δεν γίνεται, πρέπει να πάμε σε μόνιμες, γιατί είναι μόνιμες οι θέσεις. Κάνουμε την πρώτη παράταση και ανοίγουμε την ιστορία του διαγωνισμού από τώρα». Θα είχαμε τελειώσει τώρα. Δεν θα ήταν οι άνθρωποι στον αέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν τόσο απλό, κύριε Λυριτζή. Ψάχναμε τη βέλτιστη δυνατή λύση για αυτούς τους ανθρώπους και νομίζω ότι σε αυτή τη φάση έχει βρεθεί αυτή η οριστική λύση, που θα οδηγήσει…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εδώ, όμως, οι εργαζόμενοι, κύριε Υπουργέ, διαφωνούν για δύο λόγους και λένε: Πρώτον, ότι δεν διασφαλίζεται ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι, μετέχοντας στον διαγωνισμό, θα έχουν ένα προβάδισμα, μέσω της μοριοδότησης, για τη συμμετοχή τους και την παραμονή…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ανακριβές, είναι ανακριβές.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και το δεύτερο είναι ότι είναι σαφές πως για να υπάρξει η επιπλέον ανανέωση για ένα 8μηνο ακόμη, θα κληθούν στην πραγματικότητα να χάσουν τα δικαιώματα των προηγούμενων 8μήνων. Αυτό λένε οι ίδιοι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας εξήγησα προηγουμένως, υπάρχει μία νομική επιπλοκή. Ξέρετε ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν με συμβάσεις στο δημόσιο για 10 και 15 χρόνια. Ποτέ το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είχε προβεί σε μία τέτοιου τύπου απόφαση, όπως είναι αυτή που έχουμε σήμερα μπροστά μας. Ένα κρατούμενο είναι αυτό. Αλλά εγώ δεν θέλω να σχολιάσω…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί το λέτε αυτό; Είναι σαν να σχολιάζετε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Κατ’ αρχήν, δεν νομίζω ότι απαγορεύεται να σχολιάζουμε δικαστικές αποφάσεις. Έχει υπάρξει και μία συζήτηση το τελευταίο διάστημα πως οτιδήποτε κάνει η δικαιοσύνη…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να σχολιάζουμε, όχι. Να παρεμβαίνουμε…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι ότι δεν σας αρέσει, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Σας λέω ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο προχώρησε στην απόφαση στην οποία προχώρησε, έκανε αυτό το οποίο νόμιζε νομικά ορθό. Σας λέω λοιπόν ότι υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν δέκα και δεκαπέντε χρόνια στον δημόσιο τομέα και παρόλα αυτά δεν είχε προκύψει ποτέ αντίστοιχο θέμα με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη. Διότι εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι το εξής: Ότι με δεδομένη αυτή τη νομική επιπλοκή, πρέπει να βρούμε την βέλτιστη δυνατή λύση. Και ποια είναι η βέλτιστη δυνατή λύση; Αφενός μια νέα σύμβαση, η οποία βεβαίως μπορεί να …

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Οκτάμηνη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οκτάμηνη και ταυτόχρονη προκήρυξη…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αφού όμως απολυθούν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απολύεται κανείς. Λήγουν οι συμβάσεις. Είναι διαφορετικό πράγμα…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουν δικαίωμα …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι διαφορετικό πράγμα το ότι λήγει η σύμβαση είτε περνάει το διάστημα, είτε επειδή υπάρχει συγκεκριμένη δικαστική απόφαση. Λήγει λοιπόν η σύμβαση, προχωράμε σε νέα σύμβαση με αυτούς τους ανθρώπους, δεν υπάρχει άλλη νομική δυνατότητα και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι και στη συνέχεια θα έχουμε την προκήρυξη του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις. Νομίζω ότι δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος για να γίνει η διαχείριση του ζητήματος…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από αυτούς τους εργαζόμενους πόσοι θα επαναπροσληφθούν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε με τη νέα σύμβαση;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εννοώ με την προκήρυξη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν μπορεί να το πει κανένας. Αυτό θα το κάνει το ΑΣΕΠ, αλλά από εκεί και πέρα θα υπάρξουν πρόνοιες …

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μοριοδότηση θα υπάρξει; Γιατί λένε ότι δεν θα υπάρξει μοριοδότηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι κάνουν λάθος. Θα υπάρξουν πρόνοιες, θα υπάρξει ειδική μοριοδότηση για τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει. Και νομίζω ότι αυτός είναι και ο βέλτιστος τρόπος, ειδικά στο συγκεκριμένο πεδίο των εργασιακών σχέσεων στην καθαριότητα, για να επιλυθεί το ζήτημα. Διότι, ξέρετε, από τη μια μεριά σας είπα ότι έχουμε αυτή την πανσπερμία των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο, για την οποία κάποια στιγμή κάτι πρέπει να γίνει, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι συνταγματικοί περιορισμοί που δυσκολεύουν τη νομική διαχείριση…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό ισχύει για όλους τους συμβασιούχους κύριε Υπουργέ; Ισχύει και για τις υπόλοιπες…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολιτική θέση της κυβέρνησης ότι πρέπει αυτή η πολυνομία και η πληθώρα των εργασιακών σχέσεων, που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον ελληνικό δημόσιο τομέα, να εξορθολογιστεί. Όμως θέλω να πω και κάτι περισσότερο: Ότι με την προκήρυξη μόνιμων θέσεων θα επιλυθεί το ζήτημα σε ό,τι αφορά την καθαριότητα αλλά από εκεί και πέρα απομένει να υπάρξουν και πολιτικές παρεμβάσεις ώστε να επιλυθεί συνολικά το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα. Διότι, ξέρετε, είναι τραγικό να αποδεχόμαστε μια κατάσταση πραγμάτων όπου οι υπηρεσίες αυτές αποδίδονται σε ιδιώτες, σε εργολάβους που και περισσότερο στοιχίζουν στο δημόσιο, αλλά και δημιουργούν συνθήκες «γαλέρας» για τους περισσότερους από τους εργαζομένους. Ξέρετε, ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους υπογράφουν συμβάσεις με τους εργολάβους που είναι μερικής απασχόλησης για 400 ευρώ το μήνα και τελικά καταλήγουν στην τσέπη τους τον μήνα περίπου 195-200 ευρώ.

Ε, λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση αυτό δεν πρόκειται να το ανεχθεί. Όσες νομικές επιπλοκές και αν παρουσιαστούν στην πορεία, θα κάνουμε το παν ώστε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. τα προηγούμενα χρόνια επειδή ήθελαν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Εάν η βασική σας κατεύθυνση παραμείνει, οι υπηρεσίες καθαριότητας παραμείνουν στους Δήμους και στο δημόσιο …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η βασική πολιτική κατεύθυνση. Και όχι μόνο για τους Δήμους, αλλά γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και σε νοσοκομεία και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Διότι, σας είπα, αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί τον εργασιακό Μεσαίωνα τον οποίο επιβάλλουν οι ιδιώτες εργολάβοι…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί είναι Μεσαίωνας, κύριε Υπουργέ; Η εργασία στον ιδιωτικό τομέα είναι Μεσαίωνας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Δεν είναι η εργασία στον ιδιωτικό τομέα Μεσαίωνας. Μεσαίωνας είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες δουλεύει η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων μέσω των εργολαβιών.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν μπορείτε να το αλλάξετε αυτό και να βάλετε κανόνες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να βάλουμε κανόνες σε ποιο πράγμα;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχουν Δήμοι οι οποίοι εξυπηρετούνται από ιδιωτικές εταιρείες και δουλεύουν μια χαρά. Είναι Μεσαίωνας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Έχετε ρωτήσει τους ανθρώπους που δουλεύουν στους εργολάβους και υπογράφουν για 400 ευρώ και υπό το φόβο της απόλυσης παίρνουν 195; Με συνθήκες ανεργίας 22% το μοναδικό πράγμα που μπορεί να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους είναι ισχυροί ελεγκτικοί κρατικοί μηχανισμοί. Και ξέρετε ότι αυτοί οι κρατικοί μηχανισμοί, ειδικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το τελευταίο διάστημα κάνει εξαιρετική δουλειά. Όμως, το κράτος με δεδομένους τους περιορισμούς που υπάρχουν και με δεδομένες τις παθογένειες των προηγούμενων χρόνων, δεν μπορεί να είναι πανταχού παρόν.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για το Δήμο Θεσσαλονίκης, διαφωνείτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί αυτή τη στιγμή να διαχειριστεί μια κατάσταση η οποία είναι δύσκολη.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εσείς συμφωνείτε με αυτή τη διαχείριση; Δηλαδή, για παράδειγμα η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε αντίστοιχη διαχείριση ή θα καλούσε τους Δήμους της ευρύτερης περιφέρειας της Αττικής σε αντίστοιχη διαχείριση για να μαζευτούν τα σκουπίδια που έχουν πλημμυρίσει την πόλη αυτό το διάστημα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαχείριση της κρίσης από τους περισσότερους Δήμους της Αττικής και τα απορρίμματα μαζεύονται. Έχω την αίσθηση ότι πάρα πολύ σύντομα, εντός των επόμενων ημερών, θα έχει λυθεί το πρόβλημα.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δηλαδή, πάμε για λύση; Αυτή είναι η εκτίμησή σας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η εκτίμησή μου είναι πως ναι, διότι και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι εντός των ορίων και των περιορισμών του Συντάγματος. Ενώ αντιθέτως, μια αλλαγή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου για τους ήδη εργαζόμενους απαγορεύεται ρητώς από το Σύνταγμα. Αυτό το γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι και νομίζω ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταλαγιάσει η κρίση…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μέσα στην εβδομάδα θα λήξει η απεργία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η εκτίμησή μου είναι πως θα βρεθεί μια λύση με τους εργαζόμενους και θα συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε στην πρόταση που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάμε παρακάτω, πάμε να αλλάξουμε θέμα. Απόψε το βράδυ έχουμε ένα ζήτημα στη Βουλή, περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον, νομίζω, την απάντηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης κυρίου Πάνου Καμμένου για τις συνομιλίες του ή φερόμενες -δεν ξέρω- αν και νομίζω έχει επιβεβαιωθεί πλέον το θέμα, συνομιλίες του με τον κύριο Γιαννουσάκη. Η κυβέρνηση, απ’ ό,τι κατάλαβα, καλύπτει το θέμα αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση είπε και ο κύριος Καμμένος –νομίζω- είπε, όχι νομίζω, είμαι βέβαιος, ότι έκανε αυτό το οποίο θεωρούσε θεσμικά ορθό. Ένας πολίτης ζήτησε να μιλήσει με τον Υπουργό. Εγώ δεν θέλω να σχολιάσω το τι έγινε, διότι εδώ εισερχόμαστε σε μία «ντετεκτιβίστικη» λογική, η οποία έχει να κάνει και με πιθανές παράνομες πράξεις που έχουν συντελεστεί, αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό το οποίο εγώ προσπαθώ να σας πω είναι ότι το μείζον, κύριε Λυριτζή και κύριε Οικονόμου, το μείζον είναι η υπόθεση για την οποία συζητάμε. Δηλαδή, υπάρχει μία τεράστια υπόθεση ναρκωτικών…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μην αλλάζετε θέμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αλλάζω θέμα, την υπόθεση αυτή την έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και δεν έχετε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη; Πριν είπατε ότι έχετε εμπιστοσύνη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το θέμα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ωραία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το θέμα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μέσα σε αυτό, λοιπόν, το σοβαρό θέμα παρεμβαίνει ένας Υπουργός…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν παρενέβη.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πώς δεν παρενέβη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν παρενέβη. Αυτό το οποίο έκανε, με συγχωρείτε, το να μιλάει ο οποιοσδήποτε με κάποιον ο οποίος είναι στη φυλακή, ένας πολίτης, οποιοσδήποτε πολίτης…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι άλλο το «οποιοσδήποτε πολίτης».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς θα μιλούσατε, κύριε Τζανακόπουλε; Αν σας πάρει ένας ισοβίτης, θα του μιλήσετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιον λόγο να μην μιλήσω;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας ερωτώ: Θα του μιλήσετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απαγορεύεται από κάποιον νόμο; Εξαρτάται από τη συνθήκη, εξαρτάται από το ποιος είναι, εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο… θεσμικά δεν είναι ούτε σωστό ούτε λάθος. Θεσμικά σας λέω ότι δεν απαγορεύεται. Επομένως, δεν υπάρχει νομικό θέμα εδώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, το θέμα δεν είναι νομικό.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πολιτικό είναι το θέμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, μου είπατε θεσμικά.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πολιτικό είναι το θέμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτικά, λοιπόν, σας λέω ότι το μόνο που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ήταν να παραπέμψει την υπόθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης και αυτός στην Εισαγγελία. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Και ξαναλέω ότι είναι εξαιρετικά προβληματικό…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η αντιπολίτευση λέει άλλο πράγμα. Λέει ότι πιέστηκε ο συγκεκριμένος κρατούμενος και καταδικασθείς…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προκύπτει αυτό.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πιέστηκε, ώστε να καταθέσει διαφορετικά στοιχεία σε βάρος συγκεκριμένου εφοπλιστή. Έτσι λέει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν είναι δυνατόν.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι λέει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι το εξής: Ότι υπάρχει μία υπόθεση στην οποία οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας, ο ένας μετά τον άλλον, έπεφταν νεκροί. Υπάρχει ένας γενικευμένος τρόμος, ο οποίος επικρατεί γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι πιθανόν ή μάλλον υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν και φοβούνται να μιλήσουν, διότι αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να τους περιμένουν δύσκολες καταστάσεις και επομένως …

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Φοβούνται, λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν θα φοβόσασταν;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ δεν εμπλέκομαι και δεν φοβάμαι, μια χαρά είμαι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το μείζον, λοιπόν, είναι ότι έχουμε μία υπόθεση δύο τόνων ηρωίνης, η οποία πρέπει να διαλευκανθεί. Και κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος από τη μεριά της ΝΔ πολιτικά...

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …θεσμικά να ταυτίζεται με τα συμφέροντα…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εσείς γιατί ταυτίζετε τη ΝΔ με τα συμφέροντα επιχειρηματία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, με συγχωρείτε, αυτό έχει προκύψει από τα ίδια τα γεγονότα. Εμείς ρωτούσαμε τη ΝΔ επί τρεις ή τέσσερις συνεχόμενες μέρες για ποιον λόγο κόπτεται τόσο πολύ για τη συγκεκριμένη υπόθεση, γιατί ταυτίζεται με τους ισχυρισμούς συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Και στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ποια είναι και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, μόνα τους αποκαλύφθηκαν. Θέλω να σας ρωτήσω: Ξέρετε ποια είναι, κύριε Οικονόμου;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πού να ξέρω εγώ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τα συμφέροντα εκείνα, που στην εκπομπή σας, του καναλιού σας εννοώ, στη «Δίκη της Δευτέρας», πάρα πολλές φορές έχουν κατονομαστεί, πάρα πολλές φορές έχουν καταδειχθεί και πραγματικά μου προξενεί πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση, για ποιον λόγο, από κάποια στιγμή και μετά, σταμάτησε από τη μεριά και του δικού σας καναλιού…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η «Δίκη» παίζει ακόμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η «Δίκη» παίζει, αλλά, από εκεί και πέρα, η συγκεκριμένη κατάδειξη σταμάτησε…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πού εμπλέκεται η ιστορία της πολιτικής με την ιστορία ενός ποινικού εγκλήματος; Εσείς, στην πραγματικότητα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, να δείτε…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό, θέλω να το καταλάβω ειλικρινά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Λυριτζή, θα σας πω πού εμπλέκεται. Όταν η ΝΔ ταυτίζεται με συμφέροντα, τα οποία φέρονται…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ποια είναι αυτά τα συμφέροντα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …να εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ποια είναι αυτά; Θα μας τα πείτε ποια είναι αυτά τα συμφέροντα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησαν μόνα τους τα συμφέροντα, δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί δεν μας τα λέτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να ρωτήσετε τον δημοσιογράφο που παρουσιάζει τη «Δίκη της Δευτέρας».

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξέρετε γιατί σας το λέω; Γιατί απ’ όσο θυμάμαι μπορεί να είχαν καταφύγει αυτά τα συμφέροντα στο Μέγαρο Μαξίμου. Τώρα, ξεχάσατε και το όνομα, βλέπω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέτε τώρα;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είχε έρθει στο Μέγαρο Μαξίμου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέτε τώρα;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είχε έρθει; Το ξεχάσατε, νομίζω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Οικονόμου…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, τώρα ούτε καν τον κατονομάζετε. Αναφέρεστε στον κύριο Μαρινάκη και δεν τον κατονομάζετε, ενώ έχετε συναντηθεί κιόλας. Τι να σας πω;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς έχετε ξεχάσει το γεγονός ήταν ότι το δικό σας κανάλι ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα και στη συνέχεια, δεν ξέρω για ποιους λόγους σταματήσατε να το αναδεικνύετε. Σας λέω, λοιπόν, ότι η ΝΔ κάνει τεράστιο λάθος πολιτικό, θεσμικό και στρατηγικό να ταυτίζεται με αυτά τα συμφέροντα, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά σκοτεινές. Και ξέρετε γιατί το κάνει αυτό η ΝΔ;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχει συναντηθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και δεν το παραδέχεστε; Το ξεχάσατε; Έχει συναντηθεί ναι ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι διαφορετικό πράγμα η συνάντηση ενόψει ενός διαγωνισμού ή ενόψει μιας κατάστασης, η οποία αφορούσε τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με όλους συναντήθηκε, κύριε Οικονόμου. Με όλους συναντήθηκε, κύριε Οικονόμου, αν είναι δυνατόν τώρα. Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε θέμα από το πουθενά. Αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο προκαλεί ερωτηματικά, δεν είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό αποδείχθηκε από την ίδια την αδιάβλητη διενέργεια του διαγωνισμού. Αυτό το οποίο προκαλεί ερωτηματικά, είναι για ποιο λόγο η ΝΔ ταυτίζεται με τα συγκεκριμένα συμφέροντα, για ποιο λόγο ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικού σας, που είχαν αναδείξει το θέμα του Noor One, αυτή τη στιγμή βλέπουν το δάσος…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ο ΣΚΑΪ συνεχίζει τη «Δίκη».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το αναδεικνύετε. Συμψηφίζετε αντιθέτως την προσπάθεια της Εκτελεστικής Εξουσίας…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξέρετε τι ειπώθηκε σε αυτές τις κουβέντες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς ξέρετε;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς θα μου πείτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς ξέρετε;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ ρωτάω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, αυτό το οποίο δεν είναι φυσιολογικό, είναι το γεγονός ότι η ΝΔ υπερασπίζεται συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο -εσείς τα έχετε αναδείξει στο δικό σας κανάλι- φέρεται να εμπλέκεται με μία σειρά από υποθέσεις. Και εμένα, με συγχωρείτε, αυτό θεωρώ ότι αποτελεί τεράστιο θεσμικό, πολιτικό λάθος της ΝΔ. Και ξέρετε γιατί το κάνει αυτό η ΝΔ; Προσπαθεί να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα». Και ξέρετε γιατί; Διότι δεν της βγήκε το καταστροφολογικό σενάριο για την οικονομία, δεν της βγήκε η απόλυτη κατάρρευση, την οποία ευαγγελιζόταν και περίμενε με αγωνία και με χαιρεκακία, θα έλεγε κανείς, όλον αυτό τον καιρό και αυτή τη στιγμή προσπαθεί να απλώσει ένα πέπλο σήψης στην πολιτική ζωή του τόπου. Αυτή είναι η κατάσταση.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό προς τη ΝΔ. Είναι σεβαστή η άποψή σας και οι αντιπαραθέσεις των πολιτικών κομμάτων και οι στοχεύσεις που έχει το κάθε κόμμα, το καταλαβαίνω απολύτως. Πρέπει, όμως, να συμφωνήσετε, επειδή είστε Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ότι εδώ υπάρχουν διακριτές συμπεριφορές του καθενός και οι ρόλοι του καθενός. Δηλαδή, για παράδειγμα, ένα Μέσο Ενημέρωσης οφείλει, με τις δυνάμεις που έχει και την αντίληψη που έχει για τα πράγματα, να αναδεικνύει τα ζητήματα. Αν είναι και ζητήματα που έχουν σχέση με παράνομες πράξεις, μετά η δουλειά ενός άλλου θεσμού, που λέγεται Δικαιοσύνη, είναι να διερευνήσει και να καταλογίσει εκεί που ο θεσμός μπορεί να το κάνει με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, τις καταγγελίες, τις καταθέσεις και τα λοιπά, να καταλογίσει τις ευθύνες. Και η Πολιτεία, από τη δική της πλευρά, δουλειά της είναι να διαμορφώσει ένα περιβάλλον ελεύθερης έκφρασης και της έρευνας από την πλευρά των Μέσων, όλων των Μέσων, κάθε είδους έρευνας και της δουλειάς της Δικαστικής Εξουσίας, ελεύθερα και ανεξάρτητα. Αντ’ αυτού, μου επιτρέπετε, γι’ αυτό ασκείται κριτική, αφήστε τη ΝΔ, η ΝΔ είναι κόμμα, εδώ μιλάμε εμείς, αντ’ αυτού, η κυβέρνηση από τη μία πλευρά κατηγορεί τα Μέσα αναλόγως της στάσης που τηρούν ή αν οι αποκαλύψεις τη μία φορά βολεύουν ή την άλλη φορά δεν βολεύουν. Και ταυτόχρονα θεωρεί φυσιολογικό ένα πολιτικό πρόσωπο να μετέχει των ερευνών…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μετείχε των ερευνών. Κάνετε λάθος, κύριε Λυριτζή.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μου επιτρέπετε, κύριε Υπουργέ; Δεν είναι η συνομιλία «με πήρε τηλέφωνο ένας και μου είπε θέλω να αποκαλύψω και δεν με αφήνουν, βόηθα», να το καταλάβω, μέχρι αυτού του σημείου που είναι οριακά να το καταλάβω. Εδώ φαίνεται, φαίνεται, λέω, δεν ξέρω, ότι υπάρχουν δώδεκα συνομιλίες. Δώδεκα συνομιλίες, αυτό του έλεγε «εγώ θέλω να καταθέσω και δεν υπάρχει κανένας να τα καταθέσω»;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φοβόταν. Δεν ξέρω αν ήταν δώδεκα ή πενήντα δύο ή τρεις. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι δεν συντελέστηκε καμία αντιθεσμική ή παράνομη πράξη. Αντιθέτως, αυτό το οποίο έγινε ήταν ότι ενημερώθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και στη συνέχεια η Εισαγγελία, η οποία έκανε αυτό το οποίο θεώρησε ότι έπρεπε να κάνει στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της. Τίποτα παραθεσμικό, τίποτα εξωθεσμικό, τίποτα παράνομο. Από εκεί και πέρα, σας ξαναλέω, το μείζον, επαναλαμβάνω, το μείζον αυτή τη στιγμή είναι ότι η ΝΔ επιλέγει να ταυτιστεί με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και να ρίξει ένα πέπλο σήψης πάνω από την ελληνική κοινωνία και στο δημόσιο διάλογο. Και νομίζω ότι είναι και εύκολα κατανοητό γιατί το κάνει αυτό: Διότι δεν υπάρχει άλλο πεδίο για να ασκήσει αντιπολίτευση, παρά μόνο το πεδίο των συκοφαντιών, το πεδίο των υποτιθέμενων σκευωριών και το πεδίο της μαύρης προπαγάνδας.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τώρα, ξέρετε, όμως, τι εικόνα δίνει το πολιτικό σύστημα στην κοινωνία; Και θέλω να σας ρωτήσω γι` αυτό. Εάν αυτό είναι η δική σας απάντηση στις κατηγορίες από την πλευρά της ΝΔ ότι εσείς ταυτίζεστε με άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα –υπόθεση Σαββίδη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η υπόθεση Σαββίδη;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Προχθές στη Βουλή ψηφίσατε αυτό που ψηφίσατε και θεωρήθηκε τότε από την αντιπολίτευση ότι ήταν μια χαριστική πράξη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία χαριστική πράξη. Διαγράφτηκε κάποιο πρόστιμο;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λένε, λοιπόν, οι αποδώ έχουν τον Σαββίδη που κατηγορεί τη ΝΔ και ευνοεί την κυβέρνηση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι, δεν είναι έτσι.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: ….και η κυβέρνηση, λέει, ότι οι αποκεί έχουν τον Μαρινάκη. Ωραία. Πολιτικό σύστημα super.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μεριά της κυβέρνησης έχει αποδειχθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου δεν υπάρχουν προνομιακές σχέσεις ή ιδιαίτερες συμμαχίες με κανένα επιχειρηματικό συμφέρον.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λέω για τις κατηγορίες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, εντάξει. Οι κατηγορίες είναι κατηγορίες και ο κόσμος μπορεί να κρίνει.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κατηγορεί ο μεν, κατηγορεί και ο δε και ωραία είμαστε όλοι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, είναι ότι από τη δική μας μεριά έχουμε αποδείξει εάν είμαστε ή δεν είμαστε ταυτισμένοι με το οποιοδήποτε επιχειρηματικό συμφέρον. Και ο καθένας μπορεί να καταλάβει, εάν και κατά πόσο αυτή η κυβέρνηση διατηρεί προνομιακές σχέσεις. Μπορεί να ρίξει μια ματιά στις εφημερίδες, στα ΜΜΕ και να δει εάν αυτά είναι φιλοκυβερνητικά ή κατά κύριο λόγο φιλοαντιπολιτευτικά.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλά πάτε. Δόξα το Θεό, καλά πάτε και εκεί. Στις εφημερίδες μια χαρά πάτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πού πάμε μια χαρά;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι εφημερίδες δεν είναι πρόβλημα για εσάς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι πρόβλημα λέτε;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, καθόλου. Κάθε άλλο θα έλεγα. Μια χαρά σας πάνε. Σας έχουν αγαπήσει πολύ τελευταία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρα πολύ, πάρα πολύ...

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για να το κλείσουμε το θέμα αυτό, εγώ νομίζω ότι από εδώ και πέρα νομιμοποιείται ο κάθε κρατούμενος να παίρνει και από έναν υπουργό άμα έχει το τηλέφωνό του ή έναν βουλευτή και να βρίσκει άκρη από εδώ και πέρα, έτσι όπως το χειριστήκατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Οικονόμου, θέλετε να κάνετε τα ιδιαίτερα σχόλιά σας περί του ζητήματος. Νομίζω ότι σας απάντησα. Οι κρατούμενοι νομιμοποιούνται να παίρνουν όποιον θέλουν τηλέφωνο, δεν τους έχει απαγορευθεί η επικοινωνία με τον έξω κόσμο, απ` όσο νομίζω.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, βέβαια. Αλίμονο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, βέβαια. Έτσι μπράβο. Ωραία, να το έχουμε και αυτό υπόψη μας. Και στη συνέχεια η κάθε λειτουργία κάνει αυτό το οποίο ορίζει το Σύνταγμα. Δεν παρεμβαίνει στις έρευνες, αντιθέτως παραπέμπει την υπόθεση εκεί πέρα που πρέπει να παραπεμφθεί.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ας το κλείσουμε να πάμε παρακάτω.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θέλω, κατ` αρχήν, να μου σχολιάσετε την αρνητική απάντηση της κυρίας Γεννηματά στην πρόσκληση-πρόταση του Πρωθυπουργού για έναρξη ειλικρινούς διαλόγου και αν αυτό, όμως, σημαίνει και κάτι άλλο. Γιατί εγώ ακούω από έναν Πρωθυπουργό μιας συμμαχικής κυβέρνησης -στην οποία μετέχει και ένα άλλο κόμμα, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» με τον κ. Καμμένο- να λέει, ενώ είναι εν λειτουργία αυτή η συνεργασία ότι μετά τα μνημόνια δεν θα υπάρχει αυτή η συνεργασία. Εμείς θέλουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση και θέλουμε διάλογο με το ΠΑΣΟΚ. Είναι σαν να αδειάζει τον σύμμαχό του. Εγώ, έτσι το καταλαβαίνω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι είναι έτσι, κύριε Λυριτζή. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι υπάρχει μια συνθήκη, αυτή τη στιγμή, στην ελληνική πολιτική ζωή, η οποία έχει οδηγήσει σε αρκετά παράδοξα. Ένα από αυτά τα παράδοξα το οποίο υπάρχει από το 2012 και μετά, είναι η στρατηγική σύμπλευση των δυο μεγάλων δυνάμεων του πάλαι ποτέ δικομματισμού, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι πολιτικό παράδοξο η δική σας σύμπλευση με τους ΑΝΕΛ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω: Τα μνημόνια δημιούργησαν πράγματι πολιτικές παραδοξότητες και πολιτικές συμμαχίες, οι οποίες υπερέβησαν, θα έλεγε κανείς, προς στιγμήν και συγκυριακά, τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές της πολιτικής, δηλαδή τις διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς-Δεξιάς. Ξέρετε ότι η λογική της σύμπλευσης με τον κ. Καμμένο έχει να κάνει με δύο κατ` αρχήν στοιχεία. Το πρώτο ήταν οι τοποθετήσεις απέναντι στο μνημόνιο και το δεύτερο ήταν η τοποθέτηση απέναντι στη γενικευμένη διαφθορά την οποία είχε επιβάλει το δικομματικό σύστημα και η οποία γιγαντώθηκε την περίοδο 2012-2014. Και μπορούμε να κάνουμε αναλυτική συζήτηση σε σχέση με αυτό. Θεωρώ ότι δημιουργήθηκαν πράγματι, προϋποθέσεις συνεργασίας με τον κ. Καμμένο και καλώς υπάρχει και καλώς συνεχίζεται αυτή η συνεργασία. Από εκεί και πέρα, με την επαναφορά της κανονικότητας, καταλαβαίνετε ότι και το πολιτικό σύστημα θα αρχίσει να αναδιατάσσεται. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός έκανε μια συγκεκριμένη πολιτική εκτίμηση ότι θα έπρεπε να αρχίσουμε να συζητάμε για την προοδευτική διακυβέρνηση της μεταμνημονιακής εποχής. Ωστόσο, στη συνέχεια υπήρξε και μια αποστροφή του Πρωθυπουργού στο τέλος της απάντησής του, ότι με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ, δεν το βρίσκει πάρα πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και το ΠΑΣΟΚ λέει ότι με δεδομένη τη δική σας κατάσταση και αυτοί δεν το βλέπουν πολύ πιθανό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Γεννηματά βρίσκεται, νομίζω, εγκλωβισμένη πολιτικά, για λόγους που έχουν να κάνουν με το πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ. Για λόγους που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ να κάνει αυτοκριτική για τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ. Για λόγους που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν μετατοπίσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τεράστια απόσταση από τις πολιτικές, που αρχίζουν να υλοποιούνται από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα μας πείτε και μια κουβέντα για τις δημοσκοπήσεις, κύριε Τζανακόπουλε; Γιατί είδα και έναν πόλεμο χθες με τη ΝΔ. Στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, είστε αρκετά πίσω. Έχουμε και εμείς μια, απόψε εδώ στο ΣΚΑΪ, θα δούμε τι θα δείξει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ας δείξει ό,τι θέλει. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι η ΝΔ προσπάθησε με μια αναλυτική διαρροή, την οποία έκανε κάποιος αξιωματούχος της…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και εσείς απαντήσατε με μια αναλυτική.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αναλυτικότατη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντήσαμε.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακόμη διαβάζουμε από χθες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο προσπάθησε να κάνει, είναι να διαβάσει τις δημοσκοπήσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να αγιογραφήσει τον κ. Μητσοτάκη. Εάν ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται τέτοιου τύπου σχόλια για να τονωθεί, εν πάση περιπτώσει, η ηγετική του φυσιογνωμία, νομίζω ότι θα έχει..

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν πρέπει να χαίρετε, δηλαδή; Αν προηγείσαι, δεν πρέπει να χαίρεσαι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, αλλά δεν χρειάζεται να ευλογείς και τα γένια σου, ούτε χρειάζεται να προσπαθείς… Φανταστείτε να βγω εγώ, ας πούμε, σε μια εκπομπή, να γράψω μια δήλωση, στην οποία να λέω πόσο καταπληκτικός είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Για ποιο λόγο έχει νόημα να το κάνω αυτό; Μου φαίνεται λίγο αστείος ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε την κατάσταση η ΝΔ.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πρέπει να κλείσουμε, κύριε υπουργέ. Καλημέρα και ευχαριστούμε πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)