to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:40 | 05.12.2022

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Την επομένη των εκλογών με μια νέα κυβέρνηση, η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν θα μείνει στο σκοτάδι.

«Αυτό είναι πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό»


Σημεία της τοποθέτησης του Βουλευτή Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης για το σ/ν Υπ. Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών»​:

-Συζητάμε ένα νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών επειδή κάποια συγκεκριμένα περιστατικά, δεδομένα, εξελίξεις, γεγονότα, παράνομες πράξεις τελέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και είδαν το φως της δημοσιότητας. Το νομοσχέδιο αυτό προέκυψε διότι ο κ. Μητσοτάκης με εντολή του παρακολουθούσε υπουργούς της κυβέρνησης, πολιτικούς αντιπάλους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους.

-Είναι η παράνομη χρήση όχι γενικώς και αορίστως κακόβουλων λογισμικών αλλά η χρήση του Predator, συγκεκριμένου λογισμικού, συγκεκριμένης εταιρίας που ανήκει σε συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία έχουν συγκεκριμένη και ειδική σχέση με τον κ. Δημητριάδη, πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού και ανιψιό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που επέβαλε αυτό το νομοσχέδιο ως προπέτασμα καπνού.

-Ήταν επίσης το γεγονός ότι η χρήση του  Predator  γινόταν από την ίδια την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, διότι υπάρχουν στη διάθεση δημοσιογράφων ονόματα αστυνομικών υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ στην Αγία Παρασκευή για να  παρακολουθούν με το Predator για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Επομένως ας αφήσει η κυβέρνηση τις προτροπές προς την αντιπολίτευση και τις παραινέσεις να αρθεί πάνω από το ύψος των μεμονωμένων περιστατικών.

-Μεμονωμένο περιστατικό είναι το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε ασφυκτικό έλεγχο από τον παρακολουθητή και υποκλοπέα κ. Μητσοτάκη; Παρακολουθούσε η ΕΥΠ την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων; Ήταν επισυνδεδεμένη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας; Και θα μας κάνετε μαθήματα περί εθνικής ασφάλειας και να μας πείτε για κατασκόπους που υποτίθεται ότι εμείς θέλουμε να αλωνίζουν ελεύθεροι στην Ελλάδα; Δεν τολμάτε καν να το διαψεύσετε. Με διάφορα ευφυολογήματα ο κ. Οικονόμου προσπαθεί να αποφύγει την ερώτηση και ο κ. Μητσοτάκης εδώ και πέντε εβδομάδες δεν έρχεται στη Βουλή. Επειδή εσείς δεν θέλετε να συζητάτε για τις παράνομες πράξεις του πρωθυπουργού σας μας ζητάτε να σιωπήσουμε μπροστά στο γεγονός ότι παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος, ότι παραβιάζονται οι αρχές του κράτους δικαίου, ότι παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα, ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της χώρας;

-Και μας κατηγορείτε για δικαιωματισμό επειδή δεν θέλουμε να παρακολουθείται η αντιπολίτευση, επειδή δεν θέλουμε να παρακολουθούνται δημοσιογράφοι ή οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων με μία και μόνη υπογραφή από την κυρία Βλάχου κατά την ανέλεγκτη κρίση.

-Ας προχωρήσουμε λοιπόν σε προτάσεις επί του νομοσχεδίου. Να οριστεί η εθνική ασφάλεια με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο στη βάση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ. Να αποσυρθεί το άρθρο για την τριμελή επιτροπή, η οποία θα αποφασίζει για την για την ενημέρωση των θιγόμενων και την τριετία και να επανέλθει η προτέρα κατάσταση πραγμάτων, όπως είχε πριν την 31η Μαρτίου του 2021, όταν ο κ. Πικραμένος μαζί με τον κ. Τσιάρα φέρανε τη σχετική τροπολογία στο άρθρο 87 εκείνου του νόμου που  αφαιρούσε το δικαίωμα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους θιγόμενους. Να οριστεί λοιπόν σαφώς ότι το καθήκον εχεμύθειας, το λεγόμενο απόρρητο, δεν είναι αντιτάξιμο πρώτον στην ΑΔΑΕ, δεύτερον στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας Βουλής και τρίτον στην Εξεταστική Επιτροπή. Να βάλετε ειδική αιτιολογία στη διάταξη της εισαγγελέως για λόγους εθνικής ασφάλειας. Να καταργηθεί η αίτηση ως προϋπόθεση της ενημέρωσης των θιγομένων. Όταν δεν υφίσταται λόγος εθνικής ασφάλειας πλέον ο θιγόμενος πρέπει να μαθαίνει ότι παρακολουθήθηκε. Αφού θέλετε να βελτιώσετε το νομικό πλαίσιο, αφού θέλετε να εκσυγχρονίσετε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κάντε τα όλα αυτά. Αλλά δεν θα τα κάνετε γιατί είστε ένοχοι. Γιατί έχουν τελεστεί από την κυβέρνησή σας ποινικά αδικήματα και είστε υπόλογοι.

-Οι παράνομες πράξεις που έχουν συντελεστεί σε σχέση με το Predator και θέτουν σε διακινδύνευση το ίδιο το πολίτευμα  τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης από τον  Ποινικό Κώδικα. Ξέρετε ότι υπάρχει ειδικός ποινικός νόμος που λέει ότι όταν υπάρχει παράνομη συλλογή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επίσης τιμωρείται με κάθειρξη;

-Άρθρο 370ΣΤ είναι η μεγαλύτερη απάτη που έχει υπάρξει ποτέ στην ελληνική Βουλή. Διότι το άρθρο αυτό εξαρτά την αντικειμενική υπόσταση ενός εγκλήματος από απόφαση του διοικητή της ΕΥΠ. Το άρθρο αυτό στο νομικό σύμπαν δεν υπάρχει. Το έχετε βάλει εκεί και ξέρετε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

-Και μπορεί όσο δεν γίνονται εκλογές να την γλιτώνετε, αλλά την επομένη των εκλογών με μια νέα κυβέρνηση, αυτή η υπόθεση δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Και αυτό είναι  πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)