to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:18 | 01.12.2016

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Θέλουμε επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, η κυβέρνηση δεν συζητά μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είπε ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο και σε αρκετά καλό κλίμα, προσθέτοντας «υπάρχουν προϋποθέσεις για να μπορέσουμε την Δευτέρα, τουλάχιστον επί της αρχής, να συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές αυτής της συμφωνίας».


Σημείωσε ότι έχουν γίνει εκατέρωθεν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί και «έχουμε καταλήξει στο 90%-95% των θεμάτων».

«Υπάρχουν αυτήν την στιγμή τρία ζητήματα στα οποία “σκαλώνει” το πράγμα: Τα εργασιακά, ένα μικρό κενό -μιλάμε για μια διαφορά 200-250 εκατ.- το οποίο γεφυρώνεται και θεωρούμε ότι θα το έχουμε λύσει μέχρι τη Δευτέρα (αφορά τα δημοσιονομικά του 2018) και το τρίτο ζήτημα που συζητείται και νομίζω θα υπάρξει γεφύρωση της διαφοράς είναι το ζήτημα των ενεργειακών» ανέφερε.

Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας για τον «πυρήνα» της δεύτερης αξιολόγησης είπε ότι αυτός αποτελείται από τρεις πυλώνες: την τεχνική συμφωνία που αφορά δημοσιονομικό και μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2018, το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να υπάρξει μια επί της αρχής συμφωνία την Δευτέρα σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυλώνα» είπε.

Υπογράμμισε πως «έχει δηλωθεί σε όλους τους τόνους πως η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος», προσθέτοντας πως «ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας δεν υπάρχει από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης οιαδήποτε συζήτηση για τη λήψη μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος και ούτε πρόκειται να υπάρξει τέτοια συζήτησης. Το έχει πει ο πρωθυπουργός στην ΚΟ».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο «συνεννόησης ΔΝΤ-Ευρωπαίων εις βάρος μας» και στην περίπτωση που δεν υπάρξει μια «καλή πρόταση για το χρέος» αν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, είπε ότι «η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή είναι ότι θέλουμε την Δευτέρα να έχουμε επί της αρχής συμφωνία. Σε αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε και είμαστε στοχοπροσηλωμένοι σε αυτό. Τίποτα άλλο δεν απασχολεί αυτήν τη στιγμή την ελληνική κυβέρνηση».

Επισήμανε ότι οι εταίροι της χώρας και το ΔΝΤ πρέπει να αντιληφθούν ότι: α) Δεσμεύονται από το Δίκαιο της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, όχι μόνο ως προς το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αλλά και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και αυτό είναι απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και β) ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί, όχι γιατί θα υπάρξει πολιτικό κόστος γι' αυτήν αλλά γιατί δεν το αντέχει η ελληνική κοινωνία και οικονομία, μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

«Με αυτούς τους όρους και με αυτές τις προϋποθέσεις, αν γίνουν αποδεκτοί, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλή συμφωνία και αυτό νομίζω ότι το αντιλαμβάνεται και η άλλη πλευρά» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά διαρροές για 4ο επικαιροποιημένο μνημόνιο, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για προσχέδιο της 22ας Νοεμβρίου, σημειώνοντας ότι από τότε «έχουν γίνει πολλά draft (προσχέδια), έχουν ανταλλαγεί πολλά mail, μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών» προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ότι «αν αυτό ήταν το κείμενο της συμφωνίας δεν θα γινόταν συζήτηση τώρα».

«Αυτό που συζητείται είναι το εξής: Πρώτον πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό μέχρι το 2018, δεύτερον να συζητηθεί το ζήτημα του χρέους -στόχος είναι σε αυτό το Eurogroup να συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος- και στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Αν αυτή η συζήτηση θα καταλήξει σε αυτό το Eurogroup ή αν θα χρειαστεί και ένα εμβόλιμο μέχρι τα Χριστούγεννα το οποίο θα μπορέσει να βάλει την τελική σφραγίδα για μια συνολική συμφωνία, αυτό είναι ανοιχτό ζήτημα» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρχει συμφωνία και για τη δεύτερη αξιολόγηση και για το ζήτημα του χρέους, και να μπορέσει να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017.

Ερωτηθείς αν κλείνει η συμφωνία χωρίς επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είπε ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει πάρα πολλές φορές ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει», ενώ στην παρατήρηση ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ, «έχει κλείσει η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για επιστροφή του ΔΝΤ», απάντησε ότι «η συμφωνία δεν μπορεί να κλείσει αν δεν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές».

Στη συνέχεια της ερώτησης «ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για επιστροφή του ΔΝΤ με μέτρα ύψους 6 δισ. και μνημόνιο», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «νέο μνημόνιο από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να υπογραφεί».

Στην παρατήρηση ότι ο Μπενουά Κερέ έκανε λόγο σε συνέντευξή του για «επιστροφή του ΔΝΤ με νέο μνημόνιο, το οποίο εύχομαι και ελπίζω να είναι κοντά στο ευρωπαϊκό», ο κ. Τζανακόπουλος είπε «αν ως νέο μνημόνιο εννοείται παράλληλη συμφωνία η οποία θα λήγει την ίδια περίοδο με τη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015, αυτό αποτελεί μια τεχνική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά. Δηλαδή οι συμφωνίες των δανειακών συμβάσεων ήταν διαφορετικές με το ΔΝΤ και με τους Ευρωπαίους εταίρους. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα από αυτά τα οποία έχει συμφωνήσει τον Αύγουστο του 2015».

Ερωτηθείς για τις επιθέσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός για το ταξίδι του στην Κούβα, καταρχήν απέρριψε την παρατήρηση ότι «αποτελούσε (το ταξίδι) εκπλήρωση του παιδικού του ονείρου», ενώ σε ό,τι αφορά την έτερη παρατήρηση ότι «ο λόγος του κ. Τσίπρα (στην Αβάνα) είναι μακριά από την συλλογιστική του κόσμου και της κυβέρνησης» είπε «το ταξίδι έγινε για να αποτίσει ο πρωθυπουργός φόρο τιμής σε ένα ιστορικό ηγέτη του 20ού αιώνα και στο πλαίσιο αυτού του ταξιδιού πήρε προσκλήσεις από μια σειρά αρχηγούς κρατών της Λ. Αμερικής. Στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων δεν είναι κακό, το αντίθετο μάλιστα, να υπάρχουν επαφές και σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με χώρες που αμφισβητούν στην πράξη συγκεκριμένα δόγματα οικονομικής πολιτικής τα οποία έχουν φέρει την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού».

«Το χείλος του γκρεμού είναι μια ακροδεξιά που ανεβαίνει στο σύνολο σχεδόν των κρατών της ΕΕ εξαιτίας της λιτότητας» πρόσθεσε, ενώ όσον αφορά την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και το κατά πόσο «αυτά που συμφώνησε έχουν σχέση με την Αριστερά», είπε ότι «είμαι υπερήφανος που η ελληνική κυβέρνηση έδωσε έναν αγώνα που θα έπρεπε να είχε δοθεί από το 2010, κατάφερε αυτό που κατάφερε και είχε την τιμιότητα να θέσει τη συμφωνία στην κρίση του ελληνικού λαού».

«Ο κόσμος πρέπει να αναλογιστεί ποια θα ήταν η κατάσταση αν δεν είχε μεσολαβήσει η μεγάλη προσπάθεια που κάναμε. Μισό τοις εκατό ήταν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 κι αν δεν είχε γίνει αυτή η διαπραγμάτευση, ο στόχος που θα έπρεπε να πιάσουμε θα ήταν 4,5%, 8 δισ. δηλαδή από την τσέπη του ελληνικού λαού» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος,

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητα και όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι ο ανταγωνισμός των εθνικισμών είτε μεταξύ κρατών, είτε εντός της Τουρκίας για λόγους που αφορούν την τουρκική πολιτική σκηνή, δεν βοηθά κανέναν, αντιθέτως αποσταθεροποιεί την περιοχή σε μια περίοδο στην οποία έχουμε την εξέλιξη τριών παράλληλων κρίσεων: οικονομικής, προσφυγικής και ασφάλειας στο σύνολο της ευρύτερης περιοχής».

«Η δική μας θέση σε όλα αυτά είναι απολύτως δεδομένη και απολύτως σαφής: Όχι απλώς δεν αποδεχόμαστε, αλλά καταδικάζουμε με τον πιο σαφή τρόπο οποιαδήποτε αμφισβήτηση από τη γείτονα των θεμελίων των μεταξύ μας σχέσεων, δηλαδή της Συνθήκης της Λωζάνης, που αποτελεί θεμέλιο για τη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά οφείλω να πω ότι ο ανταγωνισμός των εθνικισμών μάς προβληματίζει πάρα πολύ».

Επίσης είπε ότι δεν υπάρχει «κλεισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο Ντουμπάι στις 4 Δεκεμβρίου, το έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς αν φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο κατέληξε λέγοντας «ότι οι δηλώσεις (Ερντογάν) προκαλούν προβληματισμό, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση του να μην υπάρξει κλιμάκωση της έντασης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε μαζί μας τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Βέβαια, έχετε τους πολιτικούς συντάκτες, που καθημερινά τους ενημερώνετε. Σας ευχαριστούμε που είστε σήμερα εδώ για να απαντήσετε στα ερωτήματά μας. Υπάρχουν και δύο αξιόλογοι συνάδελφοί μου, ο εκδότης της εφημερίδας «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», Αντώνης Δελατόλας, και ο Νίκος Στραβελάκης, διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα REAL NEWS, οι οποίοι και εκείνοι θα ήθελαν να θέσουν κάποια ερωτήματα. Για να ξεκινήσουμε μαζί. Έχουμε μπερδευτεί, κύριε Υπουργέ, έχουμε μπερδευτεί με το τι γίνεται με τη β’ αξιολόγηση. Έχουμε μπερδευτεί με το τι λέει ο Σόιμπλε, τι λέει το ΔΝΤ, τι λέει ο ESM, τι λέει ο IFM, τι λέει το 504 FM. Έχει μπερδευτεί ο κόσμος. Έχει μπερδευτεί και περιμένει με αγωνία εάν αυτή η ολοκλήρωση της συμφωνίας, που υπόψη όλοι τη θέλουν, αλλά όλοι λένε ότι εάν συνοδεύεται με μέτρα σκληρά και δεν περάσει στην κοινωνία το αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, εγώ τη συμφωνία αυτή να τη βράσω. Θέλω να μας δώσετε μια εικόνα για το πού βρισκόμαστε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο, υπάρχει ένα αρκετά καλό κλίμα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μπορέσουμε τη Δευτέρα, τουλάχιστον επί της αρχής, να συμφωνήσουμε στις βασικές γραμμές αυτής της συμφωνίας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι από τη δική μας πλευρά έχουν γίνει υποχωρήσεις και συμβιβασμοί, όπως έχουν γίνει και από την άλλη πλευρά υποχωρήσεις και συμβιβασμοί. Έχουμε καταλήξει στο 90-95% των θεμάτων…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μέσα και τα εργασιακά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, τρία ζητήματα, στα οποία σκαλώνει το πράγμα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ποια είναι αυτά στα οποία σκαλώνει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ένα ζήτημα είναι τα εργασιακά. Το δεύτερο είναι ένα μικρό, αλλά γεφυρώσιμο κενό, το οποίο θεωρούμε ότι θα το έχουμε λύσει μέχρι τη Δευτέρα στο Eurogroup, που αφορά τα δημοσιονομικά του 2018. Και…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δημοσιονομικά που αφορούν μέτρα.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εξακόσια εκατομμύρια κενό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εξακόσια εκατομμύρια κενό, κάπως θα πρέπει να συμπληρωθούν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αυτή τη στιγμή έχουμε μία διαφορά γύρω στα 200 έως 250 εκατομμύρια. Μιλάμε για διαφορές οι οποίες σε μεγέθη ΑΕΠ είναι οριακές. Και το τρίτο ζήτημα που συζητείται και, επίσης, νομίζω ότι θα έχουμε μια γεφύρωση της διαφοράς, είναι το ζήτημα των ενεργειακών. Αυτό είναι…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στη ΔΕΗ αναφέρεστε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ένα από τα τρία σημεία. Δηλαδή, η τεχνική συμφωνία σε ό,τι αφορά μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικό, μέχρι το 2018, που αποτελούν τον πυρήνα της β’ αξιολόγησης. Το δεύτερο ζήτημα αφορά το χρέος. Και το τρίτο ζήτημα, που είναι αλληλένδετο με το δεύτερο, αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά τη λήξη του προγράμματος.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα περίφημα πρωτογενή πλεονάσματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λοιπόν, αυτό που θέλουμε εμείς είναι να υπάρξει μία επί της αρχής συμφωνία τη Δευτέρα, σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυλώνα, δηλαδή…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα, δεν έχουμε ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης στο Eurogroup της Δευτέρας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η β’ αξιολόγηση. Η β’ αξιολόγηση αφορά μέτρα και δημοσιονομικά μέχρι το 2018.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μέτρα λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μέτρα-μεταρρυθμίσεις εννοώ.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μεταρρυθμίσεις. Εδώ και έξι χρόνια, τα μνημονιακά χρόνια, οι μεταρρυθμίσεις όλες ήταν μέτρα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Δεν μιλάω για δημοσιονομικά μέτρα εγώ.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το έχουμε ξεκαθαρισμένο αυτό; Δηλαδή, για παράδειγμα, ακούω τον κύριο Μοσκοβισί να μιλάει για δυνητικές αλλαγές στα οικογενειακά και προνοιακά επιδόματα. Μάνι-μάνι αυτό αφορά ένα εκατομμύριο οικογένειες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι θα σας πω…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν, λοιπόν, αυτές οι αλλαγές, οι δυνητικές αλλαγές που λέει ο Μοσκοβισί, αφορούν εισοδηματικά κριτήρια, μείωση κάποιων από αυτά τα επιδόματα, καινούργιες προϋποθέσεις για τα επιδόματα αναπηρίας, αυτό – αντιλαμβάνεσθε- τι σημαίνει για όσους μας ακούν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Η συζήτηση που γίνεται σε ό,τι αφορά τα προνοιακά επιδόματα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον κοινωνικό προϋπολογισμό θα πρέπει να ενταχθεί και το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το οποίο είναι 760 εκατομμύρια. Εκεί που θέλουμε να καταλήξουμε -και έχουμε καταλήξει- είναι αυτά που παίρνει κάποιος ως επιδοματική πολιτική, ως προνοιακή πολιτική, να είναι αυξημένα, σε σχέση με το παρελθόν, εξαιτίας του γεγονότος ότι θα προστεθεί και το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Από εκεί και πέρα, ένας εξορθολογισμός στα επιδόματα είναι πιθανό να συμβεί. Ωστόσο, το αποτέλεσμα…

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Δεν λέει αυτό το μνημόνιο, κύριε Υπουργέ. Το μνημόνιο μιλά για εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ, ετησίως 900 εκατομμύρια. Η συμφωνία αφορά το 2017. Από το 2018 που θα βρεθούν 900 εκατομμύρια;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχει δίκιο ο συνάδελφός μου. Γιατί κάθε χρόνο πρέπει να μειώνουμε το 0,5% του ΑΕΠ; Και κάτι άλλο, πριν απαντήσετε, για να έχετε συνολική εικόνα. Η αρμόδια υπουργός, η κυρία Φωτίου, που είχαμε τη δυνατότητα -και κατ’ αποκλειστικότητα- να μας μιλήσει την περασμένη Παρασκευή το πρωί, πριν από την άτυπη ενημέρωση των αρμόδιων συντακτών, μας είπε: «Οικογενειακά και προνοιακά δεν έχουν καμία σχέση με το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης. Μην τα μπερδεύετε αυτά τα δύο.» Αυτό σημαίνει ότι αυτός που παίρνει οικογενειακό επίδομα δεν θα του πούμε ότι: «ξέρεις κάτι, ενταγμένο μέσα σ’ αυτό το κοινωνικό επίδομα, θα κόψουμε λίγο από εδώ, θα κόψουμε λίγο από εκεί και το αποτέλεσμα θα είναι εις βάρος σου.»

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Για το 2017.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σας είπα, ότι το αποτέλεσμα τελικά δεν θα είναι εις βάρος του. Δεν θα έχει μειώσεις. Αλλά, ακούστε, σε ό,τι αφορά το 0,5% -το οποίο ανέφερε ο κύριος Στραβελάκης - σχετίζεται με τη δημοσιονομική διαφωνία που υπάρχει για το 2018.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με το πλεόνασμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να γεφυρώσουμε τη διαφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει μείωση επιδομάτων, αλλά προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε πόρους από δαπάνες…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό είναι! Από πού θα εξοικονομήσετε πόρους;

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Το μνημόνιο αναφέρει, από περικοπή επιδομάτων ή φοροαπαλλαγών. Άρα, στο τραπέζι είναι η περικοπή των φοροαπαλλαγών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι το ζήτημα είναι να μην υπάρξει μείωση στις απολαβές …

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με άλλα λόγια, θα βρείτε από αλλού τα λεφτά και όχι απ’ αυτά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι το ζήτημα είναι να μην υπάρξει μείωση στις απολαβές των ανθρώπων. Από εκεί και πέρα, γίνεται μια συζήτηση ώστε έτσι να εξοικονομηθούν οι πόροι από κάπου αλλού.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας πω «ένα κάπου αλλού» και να κλείσουμε το θέμα αυτό που αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων. Εάν έχουμε περικοπή των δαπανών, για παράδειγμα για την υγεία και θα σας πω μία πτυχή του θέματος, στα δημόσια νοσοκομεία δεν εξυπηρετούνται οι άνθρωποι, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Για μία σειρά από εξετάσεις καταφεύγουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Εκεί δεν ταλαιπωρούνται καθόλου, πληρώνουν τη συμμετοχή τους, αλλά εξυπηρετούνται πάρα πολύ γρήγορα. Εάν κοπεί αυτή η παροχή και του πει: «Όχι. Κύριε άμα θες να πας στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, θα πληρώσεις απ’ την τσέπη σου.» Θα πρέπει να πάνε όλοι αυτοί, που είναι εκατομμύρια εάν τους αθροίσουμε τον χρόνο, στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν θα αντέξουν, κύριε Υπουργέ, εάν από εκεί σκοπεύετε να εξοικονομήσετε χρήματα. Συν το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι εισφορές, για παράδειγμα, των συνταξιούχων, όπου είτε έχουν σύνταξη χηρείας και τη δική τους είτε έχουν σύνταξη δική τους και επικουρική, πληρώνουν 6% και για το ένα και για το άλλο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση. Τα δεδομένα που είχαμε για τη συμφωνία, τον Αύγουστο του 2015, ήταν συγκεκριμένα. Ξέρετε, μπορούμε να κάνουμε μια πολύ αναλυτική συζήτηση και για τον τρόπο που χρηματοδοτούνται, αυτή τη στιγμή, τα νοσοκομεία. Γνωρίζετε εξάλλου ότι ο προϋπολογισμός της υγείας, γι’ αυτά που αναφέρετε, είναι κλειστός, διότι υπάρχει το clawback, δηλαδή δεν υπάρχει δυνατότητα το κράτος να υπερβεί μια συγκεκριμένη δαπάνη. Επομένως, όσο και να χρεωθούν οι συγκεκριμένες εξετάσεις, τις οποίες αναφέρατε, το κράτος θα πληρώσει συγκεκριμένο ποσό. Τώρα, από εκεί και πέρα, για τις ασφαλιστικές εισφορές…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρέπει, όμως, να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να καλύψει τις ανάγκες του.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλαβαίνω τις δυσκολίες…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ μιλάμε, είστε υποχρεωμένοι να μιλάτε, τη γλώσσα των αριθμών. Δεν σας κατηγορώ γι’ αυτό. Λέτε τώρα και το ομολογήσατε και προς τιμή σας που το ομολογήσατε: «Άκου να δεις Παπαδάκη, εμείς έχουμε να κάνουμε με ένα όριο. Αυτά τα λεφτά μπορούμε να δώσουμε». Εάν, όμως, οι ανάγκες των πολιτών είναι πολύ μεγαλύτερες, θα πρέπει να πείσετε αυτούς τους ανθρώπους ότι οι ανάγκες της κοινωνίας είναι μεγαλύτερες από τους περιοριστικούς όρους που σας βάζουν στις δαπάνες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άκουσα τον Ρέντζι να λέει στον Ντάισελμπλουμ ότι: «Ανάθεμα αν ήξερες τι γίνεται στην ιταλική πραγματικότητα». Κάποιος, λοιπόν, πρέπει να τους φέρει εδώ και να τους πει, γιατί τους έχουμε δημιουργήσει την εντύπωση πως έχουμε ασφαλισμένους που πάνε και παίρνουν κολόνιες…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι. Θα σας πω.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Παλιά γινόταν αυτό. Τους έγραφε ο γιατρός συνταγή και πήγαιναν και έπαιρναν κολόνιες. Τώρα δεν γίνεται.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιστρέφουμε τώρα σε μια συζήτηση, η οποία έγινε στη δημόσια σφαίρα επί 8 μήνες, τους 8 μήνες της διαπραγμάτευσης.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό είναι καινούργιο, όμως, ότι δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση στα ιδιωτικά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι καινούργιο. Είναι μία συζήτηση που αφορά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της ελληνικής οικονομίας. Προσπαθήσαμε αυτήν…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο; Αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν αφήνω τίποτα. Προσπαθώ να σας εξηγήσω κάτι…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι εγώ προσπαθώ να βγάλω είδηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθώ να σας εξηγήσω ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι δεδομένοι. Υπάρχει μια συμφωνία. Στη συμφωνία αυτή καταλήξαμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Όμως, θα σας πω ότι, εάν δεν είχε γίνει η διαπραγμάτευση -που κατέληξε στη συμφωνία του Αυγούστου- το 2017 θα έπρεπε αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%, να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%. Ξέρετε πόση είναι η διαφορά σε αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα; Είναι 7 δισεκατομμύρια από τις τσέπες των ελλήνων πολιτών.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από πού προέρχεται, κύριε Υπουργέ; Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ λένε ότι το 36,8%, που είναι γύρω στα 66,6 δισεκατομμύρια, προέρχεται από φόρους. Δηλαδή, δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι σε μία χώρα που το πρωτογενές πλεόνασμα προέρχεται από φόρους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαστε υπερήφανοι. Το 42% ισχύει για τη Γαλλία. Το 48% αφορά τις σκανδιναβικές χώρες…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με τι μισθούς και κοινωνική πολιτική;


 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ, εάν δεν κάνω λάθος, είναι 34,3%. Είμαστε, δηλαδή, περίπου στον μέσο όρο της φορολογίας. Το θέμα είναι…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το 2015, επειδή είστε διαβασμένος, είχαμε την υψηλότερη φορολογία, μαζί με την Τουρκία και το Μεξικό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα είναι να δούμε την κατανομή της φορολογίας. Και σας ξαναλέω ότι υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα…

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς με αυτή την κατανομή της φορολογίας, όταν από την Πρωτοχρονιά αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι ξανά, επιβάλλετε επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια φόρους, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι έμμεσοι, δηλαδή είναι οι πιο άδικοι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ μαζί σας ότι υπάρχει μια ανισοκατανομή σε ό,τι αφορά τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους. Θα σας ξαναπάω, όμως, πίσω στη συμφωνία και θα ανοίξουμε ξανά το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το εάν έπρεπε να γίνει, πώς έπρεπε να γίνει…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι συμφωνία θανάτου για τους Έλληνες, όμως. Θα είμαι λίγο υπερβολικός. Είναι συμφωνία θανάτου για τους Έλληνες, γιατί όταν αποδεικνύεται από στοιχεία -τα οποία και αυτά είναι επίσημα- ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ένα εκατομμύριο οικογένειες που συντηρούνται με μισθούς πεντακόσια ευρώ και κάτω. Βγήκαν στοιχεία ότι 126.000-127.000 παίρνουν εκατό ευρώ. 340.000 παίρνουν από εκατό έως διακόσια-τριακόσια το πολύ. Και 500.000 παίρνουν έως πεντακόσια και κάτι τον μήνα. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, οριζόντια θα πληρώσουν την αύξηση του ειδικού φόρου, η οποία έρχεται στο πετρέλαιο, στο τηλέφωνο και εδώ υπάρχει μεγάλη αδικία, κύριε Υπουργέ, να το δείτε. Έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία να φορολογείται ο φόρος. Γιατί στον λογαριασμό του τηλεφώνου μου -ονομάζεται τέλος για να μην μπορώ να προσφύγω στη Δικαιοσύνη- έχει επιβληθεί ένα τέλος και επί του τέλους έχω ΦΠΑ 24%.

ΣΙΟΜΟΠΟΥΛΟΣ: Φόρος στον φόρο ουσιαστικά. Το ίδιο συμβαίνει και στα καύσιμα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι φόρος στον φόρο. Το ίδιο συμβαίνει στα καύσιμα, το ίδιο συμβαίνει στον καφέ, το ίδιο συμβαίνει στην μπύρα. Και για τον Παπαδάκη ο οποίος σε σχέση με αυτόν που παίρνει χαμηλό μισθό είναι υψηλόμισθος, θα πουν «Έλα μωρέ και τι έγινε; Κλαίγεσαι»; Δεν κλαίγομαι, αλλά υπερασπίζομαι αυτόν τον άνθρωπο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο προσπαθώ να σας εξηγήσω είναι ότι από τη Συμφωνία την οποία υπογράψαμε, με τους όρους που υπογράψαμε…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα, είναι μία κακή Συμφωνία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …είναι μία Συμφωνία η οποία είναι καλύτερη από αυτό το οποίο υπήρχε προηγουμένως, αλλά κανείς δεν αρνήθηκε ότι είναι μία Συμφωνία περιορισμών.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί δεν φαίνεται στην κοινωνία. Αδυναμία επικοινωνίας; Είσθε φρέσκος δεν μπορώ να σας κατηγορήσω. Στην κοινωνία δεν φαίνεται αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι, δεν μιλώ γι’ αυτό. Η κοινωνία είναι επιβαρημένη, αλλά σας ξαναλέω: Σκεφθείτε πώς θα ήταν η κατάσταση αν ο στόχος για το 2017 για πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 4,5%. 4,5% επί 1,8 ξέρετε πόσα δισεκατομμύρια είναι; Πόσα δισεκατομμύρια θα έπρεπε να αφαιρεθούν από τις τσέπες των ελλήνων πολιτών, αν δεν είχε γίνει η διαπραγμάτευση.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επτά δισεκατομμύρια.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα, λοιπόν, επτά δισεκατομμύρια παραπάνω και δεν μιλάμε για το τι θα γίνει, διότι έρχονται από το 2018 πλεονάσματα κι αυτό είναι το μεγάλο θέμα για να κλείσει η Συμφωνία 3,5%. Και ξέρετε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει «δεν μπορείτε 3,5% μπορείτε 1,5%». Αυτή η διαφορά είναι τριάμισι δισεκατομμύρια μέτρα τον χρόνο και το ΔΝΤ σας λέει «επειδή εγώ δεν πιστεύω ότι θα πιάσετε αυτόν τον στόχο, υπογράψτε από τώρα για το 2018 μέτρα τριάμισι δις».

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προκαταβολικά μέτρα. Και να πούμε ένα προκαταβολικό μέτρο; Η μείωση του αφορολογήτου από το 8.600 στα 5.000 ευρώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δηλωθεί σε όλους τους τόνους ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχω καμία διάθεση να σας αμφισβητήσω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ ζητά, κακώς κατά τη γνώμη μου…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ζητά να πάει στα πέντε. Το ζητά ο ΣΕΒ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΔΝΤ δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση συγκεκριμένων μέτρων.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Έχει καταθέσει, κύριε Υπουργέ. Το έχω μπροστά μου. Στις 23 Σεπτεμβρίου η κυρία Βελκουλέσκου το δημοσιοποίησε και το ξέρετε. Την έκθεση του ΔΝΤ στην οποία αναφέρει συγκεκριμένα ότι πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο και ότι πρέπει να καταργηθεί η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις. Τα λέει συγκεκριμένα 23 Σεπτεμβρίου. Τα έχετε στα χέρια σας. Είναι δημόσια πρόταση, δημοσιοποιήθηκε την ίδια ημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι εμείς δεν συζητάμε, ούτε έχει τεθεί στη διαπραγμάτευση η οποία γίνεται ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, δεν υπάρχει από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης οιαδήποτε συζήτηση για τη λήψη μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος και ούτε πρόκειται να υπάρξει τέτοια συζήτηση. Το έχει πει ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Δεν είναι μετά τη λήξη, το 2018. Το 2018 είναι μέσα στο πρόγραμμα. Μιλάμε για το 2018.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το 2018. Έληξε το ζήτημα κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης, όπου το ΔΝΤ αμφισβητούσε πάλι τα στοιχεία της Κομισιόν, τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, αμφισβητούσε τα στοιχεία της Eurostat και έλεγε ότι σύμφωνα με τις δικές του προβλέψεις, οι οποίες έχουν πέσει βεβαίως έξω, θα είναι 1,5%. Σε αυτή τη φάση μπορέσαμε να βρούμε μία χρυσή τομή μέσω του δημοσιονομικού φρένου -ξέρετε του ‘’κόφτη’’ και να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε γιατί πιέζουμε; Και θα με δικαιολογήσετε. Ξέρετε γιατί σας πιέζουμε; Γιατί και την προηγούμενη φορά που μειώθηκε το αφορολόγητο -και πήγε στα 8.600- είχαμε τη δημόσια δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου «εάν προσπαθήσουν να με δεσμεύσουν για κάτι τέτοιο, εγώ θα παραιτηθώ». Ο κύριος Τσακαλώτος δεν έχει παραιτηθεί από τη θέση του και το αφορολόγητο έχει πέσει, είναι στα 8.600.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρόταση η οποία είχε γίνει ήταν πολύ χαμηλότερη. Τελικά, καταφέραμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που είχε μια μικρή μείωση του αφορολόγητου και νομίζω ότι ήταν ένας συμβιβασμός ο οποίος έπρεπε να γίνει, για να μπορέσουμε να κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Έχω ακούσει δεκάδες φορές ότι γίνεται μια προσπάθεια. Στο τέλος γίνεται ένας συμβιβασμός με έναν τρόπο που είναι πάντα σε βάρος της κοινωνίας. Δεν μπαίνω στα επιμέρους. Θεωρώ ότι είναι και λίγο δύσκολο να παρακολουθήσει ο κόσμος αυτά τα δεκάδες νούμερα που ακούγονται. Θέλω να κάνω ένα πολιτικό ερώτημα: Μας έδωσε την αίσθηση ο κύριος Τσακαλώτος, προχθές, ότι υπάρχει ένας φόβος να υπάρξει μια συνεννόηση μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαίων εις βάρος μας.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με δραματικούς τόνους.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Αυτό πόσο είναι ανοιχτό; Και πείτε μας, αν μπορείτε. Εάν δεν υπάρξει μια καλή λύση-πρόταση για το χρέος -μικρής προσδοκίας κατά την εκτίμησή μου, εσείς έχετε μεγαλύτερη- η χώρα θα πάει σε εκλογές; Το λέω γιατί. Αυτά που λέει ο κ. Παπαδάκης έχουν τη μεγαλύτερη σημασία γιατί αφορούν τον κάθε ένα μας ξεχωριστά. Αλλά αυτό το ερώτημα, είναι ερώτημα που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Εάν δεν συμφωνήσετε με αυτό που θα σας προτείνουν για το χρέος, η χώρα θα πάει σε εκλογές; Και το λέω γιατί -εσείς όχι προσωπικά- τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο κύριος Τσακαλώτος το είπαν καθαρά αυτό. Ξεκαθαρίστε το αυτό σε συνδυασμό βέβαια με μια απάντηση που μπορεί να πάρετε για το θέμα του χρέους. Είπε ο Πρωθυπουργός…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ειπώθηκε για να το ακούσουμε εμείς ή για να το ακούσουν οι άλλοι;

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Έκανε αναφορά στις εκλογές, δεν έκανε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΛΟΣ: Άλλο αναφορά στις εκλογές, άλλο …

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Όχι, η συνδυαζόμενη, κύριε Τζανακόπουλε, με τη διαπραγμάτευση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κατάσταση την οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε είναι το ότι θέλουμε τη Δευτέρα να έχουμε μια επί της αρχής συμφωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε και είμαστε στοχο-προσηλωμένοι σ’ αυτό. Τίποτα άλλο αυτή τη στιγμή δεν απασχολεί τη δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν δεν επιτευχθεί τη Δευτέρα η συμφωνία αυτή; Αυτό είναι το ερώτημά μου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσπάθειά μας είναι να επιτευχθεί. Να έχουμε μια επί της αρχής συμφωνία. Πιθανόν το άφησε και ο κ. Τσακαλώτος…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με ανοιχτά μέτωπα, όμως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ...και ο κύριος Τσακαλώτος το άφησε ανοιχτό ότι μπορεί να χρειαστεί να πάμε σε ένα δεύτερο Eurogroup. Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι το εξής: Ότι το ΔΝΤ και όλοι οι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι δεσμεύονται από το ενωσιακό δίκαιο σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, όχι μόνο ως προς το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αλλά και κατά την ώρα της διαπραγμάτευσης και αυτό είναι απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το δεύτερο πράγμα είναι ότι από τη δική μας μεριά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε, όχι γιατί θα υπάρξει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, αλλά γιατί η οικονομία και η κοινωνία δεν το αντέχει, μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Με αυτούς τους όρους και με αυτές τις προϋποθέσεις -αν γίνουν αποδεκτοί- νομίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλή συμφωνία και αυτό νομίζω ότι το αντιλαμβάνονται και οι άλλες πλευρές. Από εκεί και πέρα…

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Δεν μας δίνεται αυτή η αίσθηση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας δίνεται η αίσθηση για ποιο πράγμα;

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Είστε στη διαπραγμάτευση. Δεν μας δίνεται η αίσθηση ότι υπάρχει καλό έδαφος να γίνει μια συμφωνία, που να περιλαμβάνει τα τρία σημεία που είπατε για το χρέος, για την αξιολόγηση και για…

-Μιλούν όλοι μαζί και δεν ακούγονται

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει επικαιροποιημένο μνημόνιο. Είναι το draft πάνω στο οποίο γίνεται η διαπραγμάτευση. Σας λέω ότι αυτές είναι οι προτάσεις και γι’ αυτό δεν έχουμε συμφωνήσει. Αν είχαμε συμφωνήσει, δεν θα συζητούσαμε αυτή τη στιγμή.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, τον κίνδυνο επισημαίνω, γιατί η χώρα ανάγκη από εκλογές δεν έχει, αλλά από την άλλη υπάρχει ένας συμβιβασμός. Είναι ικανός να μας πάει σε εκλογές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής οι κίνδυνοι είναι διαρκείς. Αυτούς τους κινδύνους προσπαθούμε να αποφύγουμε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Την καθημερινότητα την έχετε αφήσει, σας έχει ξεφύγει. Χάρηκα όταν είπε ο Πρωθυπουργός ότι ιδρύει υπουργείο καθημερινότητας. Έχω και έναν κατάλογο εάν θέλετε να σας δώσω με λύσεις πολύ απλές για τα μικροζητήματα που μερικές φορές κάνουν πολύ πιο μαύρη τη ζωή των ανθρώπων. Για παράδειγμα, την επιδότηση πετρελαίου ο κόσμος περιμένει να την πάρει τον χειμώνα και όχι την άνοιξη. Όπως πάνε τα πράγματα, τα χρήματα θα τα πάρει τον Μάρτιο, κοντά στο Πάσχα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρυσι η υπουργική απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης 12 Δεκέμβρη. Σε αντίστοιχη ημερομηνία θα γίνει και φέτος. Όποιος κάνει αίτηση μέχρι το τέλος Δεκέμβρη, θα πάρει τα χρήματά του μέχρι το τέλος Γενάρη. Τον χειμώνα, δηλαδή.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας θυμίσω ότι ο προηγούμενος υπουργός, ο κύριος Αλεξιάδης, μας είχε πει εδώ ότι θα πρέπει να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης γρήγορα. Γιατί τα χρήματα είναι λίγα και όσοι βάλουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα τα πάρουν όλα. «Επειδή πέρυσι βάλαμε δύο εκατομμύρια παραπάνω για να δώσουμε και στους υπόλοιπους, φέτος δεν θα γίνει αυτό». Τώρα, έρχεστε εσείς και λέτε 12 Δεκεμβρίου τελειώνουμε. Αυτό σημαίνει ότι αυτός που δεν έχει να πληρώσει τώρα για να πάρει μετά τα χρήματα, θα κρυώνει δυστυχώς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγο μου είπατε ότι θα πάρει τα λεφτά του τον Μάρτη. Εγώ σας εξήγησα ότι μέχρι τέλος…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα υπογραφεί η εγκύκλιος τον Δεκέμβρη και τα λεφτά θα τα πάρουν τον Φλεβάρη. Όπως και τα αντισταθμιστικά. Τον Σεπτέμβρη τα είπε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και προχθές δόθηκαν. Τρεις μήνες μετά. Άρα, αν βγει εγκύκλιος τον Δεκέμβρη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι το ίδιο, γιατί υπάρχει μια τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης. Μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα, 12 Δεκεμβρίου θα ανοίξει το σύστημα για τις αιτήσεις.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε μαζί μας τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο και προσπαθούμε με τα ερωτήματά μας να αντιληφθούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Γιατί με τις διαρροές, κ. υπουργέ, που υπάρχουν σήμερα για το σχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναφέρονται πάρα πολλά πράγματα από αυτά που εσείς μας διαβεβαιώνετε ότι δεν πρόκειται να συμβούν. Και βέβαια, λέει ο κόσμος, στην καλύτερη περίπτωση, γιατί υπάρχουν και άλλοι που λένε ότι δεν πιστεύουν πια κανέναν και πιστεύω ότι ο κόσμος έχει δίκιο να αμφισβητεί το πολιτικό σύστημα, γιατί τα έξι μνημονιακά χρόνια, όπου τα μνημόνια έχουν συνέχεια, το πρώτο έφερε το δεύτερο, το δεύτερο έφερε το τρίτο, ελπίζουμε να μην έρθει το τέταρτο, λέει λοιπόν ο κόσμος ότι ενώ ακούγαμε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει το ένα, δεν θα γίνει το άλλο, έχει τις επιφυλάξεις του. Και θα βεβαιωθούν οι πολίτες όταν όντως αυτά τα οποία αναφέρονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν θα συμβούν. Και σας λέω ότι έχουν διαρρεύσει σήμερα σε όλες τις εφημερίδες και αφορούν, εκτός από αυτά που είπαμε, το κόψιμο στο μισό του κοινωνικού επιδόματος, στο θέμα των εργασιακών σχέσεων για τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το έκτακτο βοήθημα σε φτωχά νοικοκυριά, το επίδομα θέρμανσης που λένε να μειωθεί από τα 105 που είναι τώρα, να πάει στα 52,5. Όλα αυτά, ξέρετε, έχουν δημιουργήσει μια ανησυχία στην ελληνική κοινωνία. Εσείς λέτε ότι αυτά τα μέτρα δεν θα τα δεχθείτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι, αν δεν κάνω λάθος, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το draft, το σχέδιο αυτό του μνημονίου είναι το σχέδιο της 22ας Νοεμβρίου 2016. Από τότε έχουν υπάρξει πάρα πολλά drafts, έχουν ανταλλαγεί πάρα πολλά…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και δεν θα ισχύσουν αυτά που σας είπα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …πάρα πολλά emails της ελληνικής πλευράς και των εταίρων, των δανειστών. Υπάρχει διαφωνία, όπως σας έχω πει, σε μια σειρά από ζητήματα, στα ενεργειακά, στο δημοσιονομικό του 2018, στα εργασιακά. Αν το draft του επικαιροποιημένου μνημονίου ήταν αυτό το οποίο εσείς έχετε στα χέρια σας, θα είχαμε ήδη συμφωνήσει και δεν θα υπήρχε καμία συζήτηση. Με αυτή την έννοια, σας λέω ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται…

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Τα είχατε συμφωνήσει τότε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι εάν ήταν αυτό το κείμενο της συμφωνίας, δεν θα γινόταν αυτή η συζήτηση τώρα. Σας λέω ότι αυτό το κείμενο είναι οι προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί από τους θεσμούς, έχουν αλλάξει από την 22α Νοεμβρίου μέχρι σήμερα και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, συμφωνία -σας έχω πει- στο δημοσιονομικό κομμάτι του 2018, στα εργασιακά και στο κομμάτι της ενέργειας. Δουλεύουμε στην κατεύθυνση, ώστε να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα είναι όσο το δυνατόν θετικότερη για την ελληνική κοινωνία και για την ελληνική οικονομία.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Η συμφωνία του Eurogroup τώρα ή στις 19 Δεκεμβρίου, θέλετε και επιδιώκετε να υπάρχει αναφορά και δέσμευση ότι θα έχει γίνει και μια κουβέντα για το χρέος ή θα το αφήσετε για τον Ιανουάριο αυτό με κίνδυνο να πάει παραπέρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο συζητείται είναι το εξής: Πρώτον, πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό μέχρι το 2018. Δεύτερον, να συζητηθεί το ζήτημα του χρέους. Στόχος είναι σε αυτό το Eurogroup να συμφωνηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Και στη συνέχεια να υπάρξει μια συζήτηση, να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Εάν αυτή η συζήτηση θα καταλήξει σε αυτό το Eurogroup (της 5ης Δεκεμβρίου) ή θα χρειαστεί και ένα εμβόλιμο μέχρι τα Χριστούγεννα, το οποίο θα μπορέσει να βάλει την τελική σφραγίδα για μια συνολική συμφωνία, αυτό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα. Το είπε, εξάλλου, και ο υπουργός Οικονομικών. Από εκεί και πέρα, σας ξαναλέω ότι βασικός μας στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει υπάρξει συμφωνία και για τη δεύτερη αξιολόγηση και για το ζήτημα του χρέους και να μπορέσουμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντός του πρώτου τριμήνου του 2017. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα στο οποίο δουλεύουν όλοι. Έχουμε πει ότι δεν υπάρχει από τη δική μας πλευρά συζήτηση για μέτρα, τα οποία θα υπερβαίνουν το πρόγραμμα το 2018 και μετά.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Το λέτε πολύ κατηγορηματικά.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είστε κατηγορηματικοί.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος το λέει πολύ κατηγορηματικά, όχι τόσο το οικονομικό επιτελείο, οφείλω να πω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Απολύτως;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για την υγεία, που σας έλεγα προηγουμένως, θα σας φέρω ένα παράδειγμα, να δείτε πώς ταλαιπωρείται ο κόσμος, για να αντιληφθείτε ότι δεν είναι ρητορικό το ερώτημα που σας έκανα για την καθημερινότητα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν διαφωνεί κανένας ότι υπάρχει…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πήρε ένας άνθρωπος για την κόρη του να εξεταστεί από οφθαλμίατρο. Ξέρετε για πότε του έκλεισαν ραντεβού; Στις 23 Ιανουαρίου. Και τον ξαναπαίρνουν πίσω και του λένε «ξέρετε κάτι; 23 Ιανουαρίου έχουμε προγραμματισμένη απεργία». Λέει «εντάξει βρε παιδιά, πότε μπορώ να έρθω;», του απαντούν «τέλος Μαρτίου». Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός πήγε κατευθείαν σε ένα ιδιωτικό κέντρο, πλήρωσε τη συμμετοχή του και έκανε τη δουλειά του. Εάν του πουν ότι «ξέρεις κάτι, τέλος η συμμετοχή», αυτός ο άνθρωπος δεν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει όλη την επίσκεψη και ξέρετε πόσο κοστίζει; Πάρα πολύ.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, νομίζω ότι γυρίζουμε γύρω-γύρω, αλλά αποφεύγουμε το επώδυνο. Το επώδυνο που έθιξε ανοιχτά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι έρχεται συμβιβασμός στην πλάτη μας. Τι εννοούσε; Εννοούσε αυτό που ξέρετε και ξέρουν όλοι: ότι συμφωνία χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν γίνεται. Πείτε μας, λοιπόν, ανοιχτά: κλείνει η συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ, χωρίς επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε ξεκαθαρίσει πάρα πολλές φορές ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Εγώ σας λέω ότι έχει αποφασίσει και ότι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον είναι ότι έχει κλειδώσει η συμφωνία και τώρα, αν μπείτε στο Real.gr θα δείτε το ρεπορτάζ με κορυφαίες πηγές να λένε ότι έχει κλείσει η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για επιστροφή του ΔΝΤ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμφωνία δεν μπορεί να κλείσει εάν δεν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές κ. Στραβελάκη.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ναι. Εσείς λέτε ότι γίνεται συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ; Ποια είναι η γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι ως τεχνικός σύμβουλος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Κανονικά.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κανονικά.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Με έξι δις και μνημόνιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νέο μνημόνιο από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να υπογραφεί.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Το είπε ο Μπενουά Κερέ. Το είπε, προχθές, στον ΣΚΑΪ ότι θα επιστρέψει το ΔΝΤ και θα υπάρχει νέο μνημόνιο, νέο MοU και είπε «εύχομαι και ελπίζω να είναι κοντά στο ευρωπαϊκό».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε: Νέο μνημόνιο, εάν εννοείτε παράλληλη συμφωνία, η οποία θα λήγει την ίδια περίοδο…

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αυτό εννοώ, παράλληλη συμφωνία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …με τη συμφωνία, την οποία υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015, αυτό αποτελεί μια τεχνική, την οποία ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά. Δηλαδή, οι συμφωνίες των δανειακών συμβάσεων ήταν διαφορετικές με το ΔΝΤ και με τους Ευρωπαίους εταίρους. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα από αυτά τα οποία έχει συμφωνήσει τον Αύγουστο του 2015.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Δεν μου απαντάτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απαντώ ευθέως και σας λέω: Η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται πρόσθετα μέτρα σε σχέση με αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πάμε στο δεύτερο και καίριο ερώτημα: Το ΔΝΤ λέει ότι «για να γυρίσουμε, που θα γυρίσουμε και το έχουμε συμφωνήσει με το Βερολίνο, εμείς θέλουμε να κλείσει το κενό των δύο μονάδων στο πλεόνασμα, που αμφισβητούμε ότι θα υπάρξει το 2018, λέμε 1,5%, εσείς λέτε 3,5%, αυτά είναι 3,5 δις μέτρα, υπάρχει ο κόφτης, τον ξέρουμε, πάμε λοιπόν να εξειδικεύσουμε ποια μέτρα θα πάρετε το 2018, αν πέσετε έξω». Ποια θα είναι τα 3,5 δις; Πού θα τα βρείτε; Θα τα νομοθετήσετε; Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε τη λέξη «νομοθετικά».

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό ακριβώς, ότι θα ψηφιστούν προκαταβολικά και αν πάμε καλά, δεν θα εφαρμοστούν.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Και είπε «δεν δεχόμαστε 2019, 2020, δεν είπε δεν δεχόμαστε το 2018».

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Γίνεται αυτό να ψηφιστούν από πριν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπω ότι επαναφέρετε τη συζήτηση, η οποία έκλεισε με την πρώτη αξιολόγηση. Το ΔΝΤ αμφισβητούσε, όχι την ελληνική κυβέρνηση, αμφισβητούσε την Eurostat, αμφισβητούσε την Κομισιόν, αμφισβητούσε και την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα του 3,5% για το 2018. Από εκεί και πέρα, στην πρώτη αξιολόγηση το ζήτημα αυτό έκλεισε.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μα, ακούσαμε και τον Πρωθυπουργό να λέει ότι «θέλω πλεονάσματα 1,5% και όχι 3,5%» και ότι «δεν υπογράφω μεσοπρόθεσμο με υψηλά πλεονάσματα».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το είπε για το 2018. Εδώ θα πρέπει να καταλάβουμε τι συζητάμε. Συζητάμε για το 2018; Συζητάμε για το 2019; Για τι ακριβώς συζητάμε; Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει τεθεί ζήτημα για το 2018. Όπως είπε ο υπουργός των Οικονομικών, ζήτημα υπάρχει για το 2019 και μετά. Και σας επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει περίπτωση…

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Εγώ σας μεταφέρω, κ. υπουργέ, γιατί μπορεί να το ξέρετε ή να μην το ξέρετε, την πληροφορία που άκουσε με τα αυτιά του ο απεσταλμένος της Real News την Παρασκευή (25/11) στο Βερολίνο και ήταν σε κλειστή ενημέρωση με τον Σόιμπλε, το λέω δημόσια, που είπε ότι το ΔΝΤ ζητά να εξειδικευτούν τα μέτρα για το 2018, γιατί θεωρεί ότι το πλεόνασμα θα είναι 1,5% και είναι γραμμένο στο έγγραφο της Βελκουλέσκου αυτό…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Για σας έχει κλείσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για όλους.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα το δούμε.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα, εσείς δεν υπογράφετε…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να μην μείνουμε στη λεπτομέρεια…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει αποφασίσει το Eurogroup γι΄ αυτά τα ζητήματα. Δεν είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχει κλείσει μόνο για μας, έχει κλείσει για το σύνολο…

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Υπάρχει κατηγορηματική διάψευση από εσάς ότι δεν θα έχουμε νέα μέτρα μέχρι το 2018;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής, φυσικά.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άλλα, δηλαδή, από αυτά τα οποία ισχύουν, δεν θα υπάρξουν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο είναι της τάξης του 0,1% - 0,2% του ΑΕΠ και είναι μικρό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Διακόσια εκατομμύρια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ως προς αυτό, προσπαθούμε να βρούμε τους τρόπους, έτσι ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό. Αλλά αν συζητάμε για τη διαφορά του 2%, την οποία θέτει ο κ. Στραβελάκης και υποτίθεται ότι ζητά το ΔΝΤ για το 2018 μέτρα 2% του ΑΕΠ, δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν σας ζητήσουν μέτρα, θα πείτε «όχι» με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό; Με ό,τι σημαίνει αυτό, ότι αν μας ζητήσουν μέτρα, εμείς θα πούμε «όχι», εγώ πώς το ερμηνεύω; «Ελληνικέ λαέ, αυτοί μας ζητούν μέτρα, εμείς λέμε «όχι», ήρθε η στιγμή να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις», για να βάλω και λίγο Σαββόπουλο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το λέτε εσείς. Εμείς, σας ξαναλέω, έχουμε την πολιτική βούληση και την αισιοδοξία και γι’ αυτό εργαζόμαστε πάρα πολύ σκληρά, έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχω περιγράψει.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτή είναι προσδοκία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προσπάθεια, δεν είναι προσδοκία.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσπάθεια και προσδοκία. Τώρα, να έρθουμε σε ένα μεγάλο θέμα, που είναι το εθνικό θέμα, τα εθνικά θέματα.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Να κάνω ένα εμβόλιμο ερώτημα;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, βεβαίως, κάνε ένα εμβόλιμο!

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Έχει επικριθεί πολύ σκληρά από πολλές πλευρές και από τα Media ο Πρωθυπουργός για το ταξίδι του στην Κούβα. Και μάλιστα, επικρίθηκε και σχολιάζεται αρνητικά το γεγονός ότι πήρε προσκλήσεις από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη, εδώ στην Αθήνα, η συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση, δεν είχε φύγει καλά-καλά ο Μοσκοβισί, ο Πρωθυπουργός έφυγε και πήγε στην Κούβα για να εκπληρώσει το παιδικό του όνειρο. Εγώ στη θέση του θα πήγαινα, βέβαια, γιατί και εγώ το είχα όνειρο! Μάλιστα ο ΑΝΤ1, στα δέκα χρόνια, μου είχε κάνει δώρο την επιθυμία μου αυτή…

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Εγώ δεν νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός εκπληρώνει τα όνειρά του.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε καμία περίπτωση.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Οι τοποθετήσεις, όμως, αυτές του Πρωθυπουργού στο λόγο του –είδα και ένα non paper χθες με ενδιαφέρον που βγάλατε- δεν φαίνονται να είναι λίγο μακριά από την ευρωπαϊκή συλλογιστική του κόσμου και της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα; Κάτι δεν μου πάει καλά εμένα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε ένα ταξίδι, το οποίο δεν έγινε για λόγους αναψυχής. Έγινε για να αποτίσει φόρο τιμής σε έναν ιστορικό ηγέτη του 20ου αιώνα. Θεωρώ ότι καλώς έγινε. Στο πλαίσιο αυτού του ταξιδιού πήρε προσκλήσεις από μία σειρά αρχηγών κρατών της Λατινικής Αμερικής. Στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων θεωρούμε ότι δεν είναι καθόλου κακό να υπάρχουν –το αντίθετο, μάλιστα- επαφές και σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με χώρες οι οποίες αμφισβητούν στην πράξη συγκεκριμένα δόγματα οικονομικής πολιτικής, τα οποία εσείς λέτε, όχι μόνο εμείς, ότι έχουν φέρει την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού. Και ποιο είναι αυτό το χείλος του γκρεμού; Μια ακροδεξιά, η οποία ανεβαίνει στο σύνολο σχεδόν των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για ποιους λόγους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαιτίας του γεγονότος…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εξαιτίας της λιτότητας και της κατάργησης του κοινωνικού κράτους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Που και εσείς, όμως, κατά κάποιον τρόπο, υπηρετήσατε, υποχρεωμένοι σε μια συμφωνία που, κατά την άποψή μου, αποτελεί και πολιτική ήττα. Γιατί καμία σχέση δεν έχουν αυτό το μνημόνιο και αυτά τα μέτρα με την Αριστερά. Μην μου πείτε ότι είστε περήφανος εσείς γι’ αυτό που έχει γίνει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι περήφανος για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή έδωσε έναν αγώνα, που θα έπρεπε να είχε δοθεί εδώ και πολλά χρόνια, ήδη από το 2010. Έδωσε έναν αγώνα με όλες τις δυνάμεις της, κατάφερε αυτό το οποίο κατάφερε και είχε την τιμιότητα να θέσει τη συμφωνία στην κρίση του ελληνικού λαού, πράγμα το οποίο καμία άλλη κυβέρνηση δεν τόλμησε να το κάνει.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όμως, ο ελληνικός λαός δεν συμφωνεί με τα μέτρα αυτά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς δεν συμφωνεί.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή, είναι αγνώμων ο κόσμος, ο οποίος έστω και δημοσκοπικά …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα και τον Πρωθυπουργό να είναι τρίτος μετά τον «κανένα» και τον κ. Μητσοτάκη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι μια κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα υποστεί φθορά. Ωστόσο, σας ξαναλέω ότι ο κόσμος πρέπει να αναλογιστεί ποια θα ήταν η κατάσταση εάν δεν είχε μεσολαβήσει η μεγάλη προσπάθεια που κάναμε και η οποία τέθηκε και στην κρίση του ελληνικού λαού…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η κατάσταση είναι δραματική κ. Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι απολύτως.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο λαός κρίνει από την καθημερινότητά του.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθώ να φτιάξω ένα πολιτικό επιχείρημα και εσείς δεν με αφήνετε να ολοκληρώσω.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ολοκληρώστε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω: Μισό τοις εκατό πρωτογενές πλεόνασμα ήταν ο στόχος για το 2016 και αν δεν είχε γίνει αυτή η διαπραγμάτευση, το πρωτογενές πλεόνασμα, ο στόχος τον οποίο θα έπρεπε να πιάσουμε θα ήταν 4,5%. Δηλαδή 8 δις από την τσέπη του ελληνικού λαού.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ο Έλληνας κοιτά και τον δικό του προϋπολογισμό. Κοιτά και το δικό του πλεόνασμα, το οποίο έχει καταργηθεί, δεν υπάρχει. Κοιτά το δικό του υστέρημα. Και δυστυχώς περνά δύσκολα. Και δεν περνά δύσκολα μόνο εξαιτίας σας, αλλά …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ουδείς το αμφισβητεί αυτό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …λόγω της συνέχειας των μνημονιακών πολιτικών. Να κλείσουμε με το μεγάλο εθνικό θέμα. Δεν είναι μόνο ο Ερντογάν. Είναι το σύνολο του πολιτικού συστήματος στην Τουρκία, το οποίο αμφισβητεί τα πάντα. Θέλουν νησιά, θέλουν να αλλάξει η σημαία της Κύπρου, ο άλλος μας μιλά για «τα σύνορα της καρδιάς του», θέλει τη Θεσσαλονίκη, σε λίγο θα πάρει και το στούντιο εδώ το δικό μας. Το θέμα δεν είναι ότι όλα αυτά γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτά πια δείχνουν και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι –το απευχόμαστε- μην έχουμε κανένα θερμό επεισόδιο. Γιατί αυτοί βγήκαν ευθέως και διεκδικούν 18 μικρά νησιά. Αυτό είναι επικίνδυνο. Και δεν είναι μόνο θέμα της ελληνικής πολιτικής που θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση, είναι και της ευρωπαϊκής πολιτικής.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητα. Και όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι ο ανταγωνισμός των εθνικισμών, είτε μεταξύ κρατών, είτε εντός της Τουρκίας για λόγους που αφορούν την τουρκική πολιτική σκηνή, δεν βοηθά κανέναν. Αντιθέτως…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν έχει και σύμμαχο τον Τραμπ τώρα σε αυτές τις διεκδικήσεις…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …αποσταθεροποιεί την περιοχή σε μια περίοδο στην οποία έχουμε την εξέλιξη τριών παράλληλων κρίσεων: την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση και την κρίση ασφάλειας στο σύνολο της ευρύτερης περιοχής. Η δική μας θέση σε όλα αυτά είναι απολύτως δεδομένη και απολύτως σαφής: Όχι απλώς δεν αποδεχόμαστε, αλλά καταδικάζουμε με τον πιο σαφή τρόπο οποιαδήποτε αμφισβήτηση από τη γείτονα των θεμελίων των μεταξύ μας σχέσεων. Δηλαδή, τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία αποτελεί θεμέλιο της σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και ο ανταγωνισμός των εθνικισμών –οφείλω να σας πω- μας προβληματίζει πάρα πολύ.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στο Ντουμπάι θα πάει ο Πρωθυπουργός να δει τον Ερντογάν στις 4 Δεκεμβρίου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κλεισμένη κάποια τέτοια συνάντηση.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι κλεισμένη αυτή η συνάντηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και βέβαια, κάτω από αυτό το κλίμα, λοιπόν, να σας ευχαριστήσουμε πολύ.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μια ερώτηση μόνο, Γιώργο.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γρήγορα, γιατί δεν έχουμε χρόνο, ξέρεις οι διαφημίσεις είναι ιερές!

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ναι. Ανησυχείτε κ. Εκπρόσωπε για επεισόδιο στο Αιγαίο;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό που λέγαμε.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αν ανησυχείτε ότι θα κλιμακώσει ο Ερντογάν την ένταση στο Αιγαίο.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μήπως έχουμε κανένα θερμό επεισόδιο αλά Ίμια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δηλώσεις, προφανώς, που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, μας προκαλούν προβληματισμό. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση του να μην υπάρξει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ γι΄ αυτή την πρώτη επαφή γνωριμίας. Να σας ευχαριστήσουμε και να έχουμε τη δυνατότητα να τα ξαναπούμε και άλλη φορά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)