to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:52 | 02.02.2023

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: «Θα είμαστε στο βήμα της Βουλής, θα σφυροκοπούμε την κυβέρνηση αλλά δε θα ψηφίζουμε νομοσχέδια»

«Εφόσον μιλάει κανείς για συνταγματική εκτροπή, για υπονόμευση των αρχών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, δεν μπορεί την ίδια στιγμή να συνεχίζει να κάνει business as usual», ανέφερε ο βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


«Tο πολιτικό τοπίο σκοτεινιάζει. Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει να πάει σε εκλογές με μια μαύρη ατζέντα, με ατζέντα που έχει ξεσηκώσει από το παρελθόν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και απέναντι στην κοινωνία. Δείχνει ένα πολιτικό αδιέξοδο και μια αδυναμία εκφοράς ενός πειστικού λόγου με προοπτική. Επομένως, περισσότερο ερμηνεύεται ως απόδειξη πολιτικής ένδειας και λιγότερο ως μια επιθετική στρατηγική. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα στην ιστορία της μεταπολίτευσης που έχει κάνει αναλυτικό απολογισμό του έργου του. Αισθανόμαστε περήφανοι για την εξωτερική πολιτική και για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είναι εμβληματική και ενδεικτική για το πώς πρέπει να ασκείται η εξωτερική πολιτική, ιεραρχώντας ως πρώτιστο το εθνικό και δημόσιο συμφέρον και όχι τη μικροπολιτική κομματική σκοπιμότητα, όπως έπρατταν τα ελληνικά κόμματα στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, μεταθέτοντας διαρκώς δύσκολα προβλήματα στο μέλλον και δημιουργώντας τεράστια διπλωματικά προβλήματα στη χώρα», υπογράμμισε ο Βουλευτής Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ραδιοφωνική συνέντευξη Στο Κόκκινο 105,5.

Και συνέχισε λέγοντας : «Έχουμε κάνει όμως και έναν απολογισμό, ο οποίος επισημαίνει συγκεκριμένα προβλήματα, συγκεκριμένα λάθη, παραλείψεις που έγιναν την περίοδο της διακυβέρνησής μας. Όταν κανείς κυβερνά δε μπορεί να μην κάνει λάθη. Είναι όμως άλλο πράγμα τα λάθη τα οποία γίνονται λόγω των πιέσεων που υπάρχουν από το εξωτερικό, την περίοδο ιδιαίτερα 2015-2018, και είναι εντελώς διαφορετικό να κυβερνάς παραβιάζοντας ευθέως Σύνταγμα, θεσμούς και δικαιοκρατία. Δε νομίζω ότι μπορούν να συγκριθούν οι δύο περίοδοι, κατά κανέναν τρόπο».

Ο βουλευτής σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά με μοναδικό γνώμονά του τα συμφέροντα μιας μικρής ομάδας μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι κινούνται στο όριο της νομιμότητας. Έχει παγιδεύσει την ελληνική οικονομία στο πελατειασμό και το νεποτισμό και έχει παγιδεύσει την ελληνική κοινωνία και την πολιτική ζωή σε μια εντελώς σκοτεινή κατάσταση παρακολουθήσεων, συνταγματικών εκτροπών, παραβίασης και υπονόμευσης των βασικών αρχών που ορίζουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αυτός είναι ένας απολογισμός αυτών των τριάμισι ετών της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και είναι επιτακτική πια η ανάγκη της πολιτικής αλλαγής, της προστασίας της δημοκρατίας απέναντι σε αυτό το σκοτεινό καθεστώς που έχει οικοδομήσει ο κ. Μητσοτάκης. Ο Αλέξης Τσίπρας χθες, περιέγραψε με σαφήνεια όχι μόνο τον τρόπο που κυβέρνησε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και τον τρόπο που θέλει να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη τετραετία για να μπορέσει να βγάλει τη χώρα από αυτό το σκοτεινό μονοπάτι».

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις του Προέδρου για την αποχή της Κ.Ο. από τις ψηφοφορίες στη Βουλή , ξεκαθάρισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποχωρεί από το Κοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί από τις διαδικασίες των ψηφοφοριών. Θα είναι παρών στο Κοινοβούλιο με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, με τον πρόεδρό του, με όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων θα ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο, θα έχει παρουσία στις επιτροπές της Βουλής. Αυτό το οποίο όμως συμβολίζει η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από τις ψηφοφορίες, είναι ακριβώς αυτή η διάθεσή μας να μην νομιμοποιούμε άλλο αυτή την κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι αυτή η κυβέρνηση δε νομιμοποιείται πλέον να νομοθετεί και γι αυτό ζητάμε την άμεση προκήρυξη των εκλογών. Είναι άλλο πράγμα η συνολική αποχώρηση από το Κοινοβούλιο και είναι εντελώς διαφορετικό αυτό το οποίο είπε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εξαφανιστούμε. Θα είμαστε στο βήμα της Βουλής, θα σφυροκοπούμε την κυβέρνηση, θα κάνουμε κριτική, θα αναδεικνύουμε τις δικές μας εναλλακτικές προοδευτικές προτάσεις και λύσεις, αλλά δε θα ψηφίζουμε νομοσχέδια. Δεν θέλουμε οι λέξεις να χάσουν το νόημά τους και να είναι απλώς άσφαιρα πυρά σε μια θεατρική πολιτική αντιπαράθεση. Εφόσον μιλάει κανείς για συνταγματική εκτροπή, για υπονόμευση των αρχών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, δε μπορεί την ίδια στιγμή να συνεχίζει να κάνει business as usual».

Μάλιστα δήλωσε εμφατικά: «Δηλαδή παρακολουθούσε ο κ. Μητσοτάκης το μισό στράτευμα, υπουργούς, δημοσιογράφους, κέρδισε 156 ψήφους στην πρόταση δυσπιστίας και πάμε παρακάτω. Δεν είναι έτσι τα πράγματα όταν μιλάμε για συνταγματική εκτροπή, δεν είναι μια απλή πολιτική καταγγελία. Διαφορετικά θα ήταν απλώς μια θεατρικού τύπου όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης άνευ ουσίας».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων στο ζήτημα αυτό τοποθετήθηκε ο Δ. Τζανακόπουλος: «Τα κόμματα του δημοκρατικού προοδευτικού τόξου βρίσκονται εν όψει εκλογών στις οποίες θα υποστούν μεγάλη πίεση και πρέπει να διατηρήσουν μια αυτονομία ως προς τον πολιτικό τους λόγου και τις πολιτικές δημόσιες παρεμβάσεις και πολύ σύντομα θα επανέλθουν στην κριτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σήμερα έχουμε για παράδειγμα τη μεγάλη κινητοποίηση των καλλιτεχνών. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται ενώπιον μιας συνολικής πολιτικής αντιπαράθεσης με τα κόμματα του προοδευτικού και δημοκρατικού τόξου. Κάθε κόμμα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θέλει να δώσει χείρα βοηθείας σε μια πιθανή κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό και με τη Νέα Δημοκρατία ξανά στο τιμόνι της χώρας».

Και έκλεισε τη συνέντευξή του ισχυριζόμενος ότι «πλέον υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό πίσω από τα κίνητρα όλων των παραγόντων της πολιτικής και της κρατικής εξουσίας. Πλέον δεν θα μπορούμε να ξέρουμε αν κάποιος κάνει κάτι επειδή το πιστεύει ή επειδή εκβιάζεται. Αν μια ψήφος, μια τροπολογία, μια πολιτική σύγκλιση, είναι προϊόν προσωπικών πολιτικών ή νομικών επιλογών, αν είναι προϊόν εκβιασμών. Αυτό είναι μια ζημιά η οποία δεν θα χαρακτηρίσει την πολιτική ζωή απλώς και μόνο τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Θα είναι ένα ερωτηματικό που θα επικρέμεται πάνω από την πολιτική ζωή για πολλά χρόνια, εκτός και αν μπορέσουμε να διαλευκάνουμε πλήρως και ολοκληρωτικά την υπόθεση των υποκλοπών».

Ακούστε τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)