to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:23 | 04.05.2017

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας - Μπροστά μας το κοινωνικό έργο και η ανάπτυξη

«Τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας και πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στο κοινωνικό έργο και την ανάπτυξη»


  «Τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας και πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στο κοινωνικό έργο και την ανάπτυξη» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 είπε ότι η κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της στη διαπραγμάτευση για το χρέος μέχρι τις 22 Μαΐου, ενώ για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη εκτίμησε ότι οδηγείται σε στρατηγικά λάθη.

Αναφερόμενος στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε:

«Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ακριβώς αυτή. Μια πολιτική συζήτηση για τη διαπραγμάτευση των προηγούμενων μηνών, για την τεχνική συμφωνία και ενημέρωση για τις λεπτομέρειές της στο σύνολο των υπουργών. Θα δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι από εδώ και στο εξής και μέχρι τις 22 Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στη διαπραγμάτευση για το χρέος. Και από εκεί και πέρα, φυσικά, θα οργανωθούν, θα προγραμματιστούν οι επόμενες παρεμβάσεις, διότι, όπως καταλαβαίνετε, πλέον περνάμε σε μια νέα φάση του κυβερνητικού έργου, περνάμε στη φάση όπου πλέον τα πολύ δύσκολα είναι  πίσω μας και πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην κοινωνική ατζέντα, αλλά και στην ανάπτυξη. Κι όταν μιλάω για κοινωνική ατζέντα, μιλάω για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την ανατροπή της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας, που ξέρετε ότι πλέον το σκηνικό είναι σκηνικό κυριαρχίας μερικής απασχόλησης, υποδηλωμένης ή μαύρης εργασίας κλπ…»

Ερωτηθείς για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων μετά την αξιολόγηση για το ελληνικό χρέος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

« Όταν μιλάμε για τη διαπραγμάτευση για το χρέος, πρέπει να κατανοήσουμε περί τίνος συζητάμε ακριβώς, κατ’ αρχήν. Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται ζήτημα άμεσης απομείωσης του ελληνικού χρέους. Αυτό που συζητάμε μέχρι τις 22 Μαΐου είναι ο προσδιορισμός, η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα εφαρμοστούν στο ελληνικό χρέος, έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο κατά το ΔΝΤ».

«Εμείς και το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και του ΔΝΤ, έχουμε δηλώσει ότι δουλεύουμε στην κατεύθυνση του να υπάρξει μια συμφωνία στις 22 Μαΐου. Ίσως να χρειαστούν μερικές ημέρες παραπάνω, αλλά δεν δουλεύουμε στη βάση αυτή».

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε:

«Ξέρετε πάρα πολύ καλά πως είμαστε υποχρεωμένοι να κυβερνάμε μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Σ’ ένα πλαίσιο του οποίου η μορφή καθορίζεται από τη μηχανική της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου. Δηλαδή, δανειζόμαστε από τον επίσημο τομέα, ο επίσημος τομέας απαιτεί μεταρρυθμίσεις και σε περίπτωση που εμείς αρνηθούμε το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, ο επίσημος τομέας σταματάει να δανείζει και η χώρα απειλείται με χρεοκοπία. Αυτή είναι η πολιτική μηχανική του μνημονίου».

«Αυτό είναι το πλαίσιο, αυτή είναι η πολιτική μηχανική του μνημονίου. Είναι γνωστή αυτή η μηχανική. Από εκεί και πέρα, εντός αυτού του πλαισίου θεωρούμε ότι πετύχαμε μια συμφωνία ισορροπημένη, σε αντίθεση με αυτά τα οποία προέβλεπαν πολλοί -και η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης συγκεκριμένα- όταν το ΔΝΤ, κατά την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, συζητούσε 4,5 δις επιπρόσθετα μέτρα. Αντί για τα 4,5 δις επιπρόσθετα μέτρα, τι έχουμε στην πραγματικότητα; Έχουμε 3,6 δις μέτρα για το 2019 και το 2020, από 1,8 δις δηλαδή και αντίστοιχο ποσό 3,6 δις αντίμετρα, δηλαδή μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Ερωτηθείς για τα αντίμετρα της συμφωνίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

«Εξακόσιες χιλιάδες οικογένειες, για παράδειγμα, επωφελούνται από την επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά κριτήρια. Η επιδότηση ενοικίου είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό.

«Υπάρχει και η μείωση του ΕΝΦΙΑ».

«Αυτό, όμως, που προσπαθώ να σας πω είναι ότι προσπαθήσαμε να βρούμε μια ισορροπία με τη δέσμη των αντισταθμιστικών μέτρων. Αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι από τα κοινωνικά μέτρα στήριξης, τα οποία προωθούνται, θα επωφεληθούν 3 ή 4 εκατομμύρια άνθρωποι και από τα μέτρα, τα οποία θα παρθούν, τουλάχιστον για το 2019 θα υπάρχει ένας περιορισμός περίπου σε 800.000, αν δεν κάνω λάθος, ανθρώπους. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι εντός αυτού του πλαισίου, το οποίο σας περιέγραψα προηγουμένως, να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Ως προς το δημοσιονομικό, η συμφωνία είναι ισορροπημένη. Από εκεί και πέρα, προσπαθήσαμε να αντισταθμίσουμε τις απώλειες. Αυτό, όπως σας είχαμε όλοι εξηγήσει, δεν είναι δυνατόν 100%. Από εκεί και πέρα, η συμφωνία αυτή είναι στην κρίση των πολιτών».

«Τα αντίμετρα προσανατολίζονται, προφανώς, στα στρώματα εκείνα, τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης».

«Το πρώτο είναι ότι υπάρχουν 250 εκατομμύρια, τα οποία θα δοθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα οποία, όπως ξέρετε, στο ΠΔΕ μοχλεύονται, άρα ό,τι βάζεις, παίρνεις πολύ παραπάνω. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν 250 εκατομμύρια για στήριξη νέων θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης. Άρα, μιλάμε για 500 εκατομμύρια, τα οποία θα κατευθυνθούν ακριβώς σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ανάπτυξης και αυτό από το 2019. Και το δεύτερο σκέλος της απάντησης είναι ότι ξέρετε πως η ανάπτυξη μπορεί να ενισχυθεί ή να επιταχυνθεί και μέσω της στήριξης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Επομένως, το σύνολο των μέτρων, ούτως ή άλλως, έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Αναφερόμενος στον προσανατολισμό των αντίμετρων στα χαμηλότερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε:

«Αποτελεί παραδοχή ότι στην πραγματικότητα εκείνοι που σήκωσαν το βάρος της κρίσης εδώ και 10 χρόνια ήταν κατά κύριο λόγο τα κατώτερα, αλλά και τα μεσαία στρώματα. Και επομένως, η πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης είναι να στηρίζει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί και στο γνωστό δημοσιονομικό πλαίσιο ακριβώς αυτά τα κοινωνικά στρώματα. Δηλαδή, τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους οι οποίοι υπέστησαν ζημία κατά την περίοδο της κρίσης, μεγάλη ζημία και οι οποίοι έφεραν στην πλάτη τους τα βάρη της χώρας».

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο με μέτρα και αντίμετρα που θα κατατεθεί στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

« Καταλαβαίνουμε, είναι εύλογες οι κριτικές της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία. Από εκεί και πέρα, δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς ευλόγως ή πειστικά να ασκήσει κριτική σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, θα κατατεθούν σε διαφορετικό άρθρο στο νομοσχέδιο, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης να το ψηφίσουν».

«Ο κ. Μητσοτάκης, νομίζω ότι για άλλη μια φορά επαναλαμβάνει το λάθος που έκανε τον Δεκέμβριο του 2016, δηλαδή όταν δεν ψήφισε το άρθρο για τα 617 εκατομμύρια παροχής στους συνταξιούχους».

«Αυτό το οποίο θέλουμε να αναδείξουμε είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης με την εμμονή του να αμφισβητεί τη συμφωνία και με την επιμονή του στην καταστροφολογία, στην πραγματικότητα οδηγείται σε διαρκή πολιτικά στρατηγικά λάθη».

«Τα μέτρα, το σύνολο της συμφωνίας θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή εντός του πρώτου 15μέρου του Μαΐου και θα ψηφιστούν μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Κίνα».

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, και τις κατηγορίες του για την τροπολογία της περασμένης εβδομάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

Ο κ. Μητσοτάκης νομίζω ότι είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλά στο όνομα των ανέργων ή των εργαζόμενων στο Κερατσίνι και στο Αιγάλεω. Δεν τις ξέρει αυτές τις περιοχές, δεν τις έχει δει ποτέ του».

« Δεν χαρίστηκε απολύτως κανένα πρόστιμο. Αυτό το οποίο έγινε με τη συγκεκριμένη τροπολογία ήταν το εξής, κατά τη γνώμη μου, λογικό: Ότι ένας επενδυτής, εφόσον δεν του έχει γνωστοποιηθεί συγκεκριμένη οφειλή κατά τη στιγμή της αγοράς μιας εταιρείας, δεν βαρύνεται με την προσωπική του περιουσία για την οφειλή αυτή. Αυτή είναι η τροπολογία και τίποτα περισσότερο. Δεν έχει διαγραφεί κανένα πρόστιμο. Τα χρήματα αυτά μπορούν να αναζητηθούν από τους υπαίτιους των παρανόμων πράξεων, οι οποίοι βαρύνονται με το σύνολο της περιουσίας τους».

«Διότι, ξέρετε ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε αυτές τις επιχειρήσεις βαρύνονται και με την προσωπική τους περιουσία για συγκεκριμένα είδη χρεών. Επομένως, για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, δεν υπάρχει διαγραφή κανενός προστίμου».

Αναφερόμενος στις φορολογικές μεταβολές και ελαφρύνσεις που περιλαμβάνονται στα αντίμετρα της συμφωνίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

«Κατ΄ αρχάς, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης υπάρχουν θέσεις και αντιθέσεις, υπάρχει συζήτηση, υπάρχουν πράγματα που γίνονται δεκτά και άλλα που δεν γίνονται δεκτά. Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης έγινε η προσπάθεια, έτσι ώστε να υπάρξει μια δέσμη μέτρων φορολογικών ελαφρύνσεων που θα είναι ισορροπημένη. Και αυτό στο οποίο καταλήξαμε είναι η συγκεκριμένη δέσμη που εμπεριέχει όχι μόνο μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή, μείωση από το 22% στο 20%, αλλά και του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%».

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

«Να σας πω κατ΄ αρχάς, για το θέμα των σχέσεών μας με την Τουρκία: Έχουμε πει πολλές φορές ότι από τη δική μας πλευρά θέλουμε να κρατάμε διαρκώς ανοιχτούς τους διαύλους της πολιτικής συζήτησης, αλλά και των διπλωματικών επαφών, έτσι ώστε να υπάρχει μια όσο πιο γρήγορη, αλλά και ήπια διαχείριση των θεμάτων και εξεύρεση λύσεων. Από την άλλη μεριά, έχουμε επίσης δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Όσον αφορά το θέμα της Κύπρου, που με ρωτήσατε, η Ελλάδα παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις, στα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και όχι στα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο και την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)