to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:03 | 28.04.2017

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος στο «Κόκκινο»: Για πρώτη φορά είμαστε μπροστά στην έξοδο από την επταετή κρίση

«Κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και αυτά θα πρέπει βήμα το βήμα να επιλύονται, ωστόσο για πρώτη φορά είμαστε μπροστά στην έξοδο από την επταετή κρίση» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5.


   Τόνισε ότι, κατά κύριο λόγο, τα θέματα που έχουν απομείνει στη διαπραγμάτευση είναι τεχνικά, ότι υπάρχουν μερικά μικρά ανοικτά ζητήματα και πως «είμαστε πάρα πολύ κοντά ώστε να βρεθούν λύσεις και σε αυτά τα λίγα ζητήματα που έχουν απομείνει».

   Ερωτηθείς εάν είναι θέμα εικοσιτετραώρων να υπάρξει "λευκός καπνός", είπε ότι αυτός είναι ο στόχος και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. «Έχουμε λόγους» υποστήριξε «να ευελπιστούμε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχουμε κλείσει και το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου και τη συμφωνία που γράφεται με το ΔΝΤ, έτσι ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, να το καταθέσουμε στη Βουλή και να προχωρήσουμε στη διαδικασία της ψήφισης».

   Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, πρέπει να γραφτεί η έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς και να κατατεθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, για να ολοκληρωθεί τουλάχιστον το τεχνικό σκέλος της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

   «Μεταξύ 10 και 15 Μαΐου εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψήφισης των προαπαιτούμενων στο κοινοβούλιο, ώστε στη συνέχεια οι θεσμοί να έχουν τον χρόνο να γράψουν την έκθεση συμμόρφωσης και να την καταθέσουν στο Eurogroup για να μπει και τυπικά η σφραγίδα της ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης, τουλάχιστον στο τεχνικό σκέλος» ανέφερε. 

   Ο κ. Τζανακόπουλος κατέστησε σαφές ότι «ο στόχος είναι με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να έχουμε τη δυνατότητα ως χώρα να σταματήσουμε να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας μέσω δανείων του επίσημου τομέα και να μπορέσουμε να κάνουμε αναχρηματοδοτήσεις μέσα από τις αγορές». Προσέθεσε ότι το πλαίσιο της συζήτησης είναι να περιγραφούν εκείνα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα εγγυώνται ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν θα ξεπερνούν το 15% μεσοπρόθεσμα. Από εκεί και πέρα, συνέχισε, ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των αναγκών θα καλύπτεται με αναχρηματοδοτήσεις, δηλαδή με αγορές ομολόγων από τις διεθνείς αγορές χρήματος.

   Επισήμανε ότι αυτό που συζητείται τώρα είναι η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων, που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ ζητά μια όσο το δυνατόν πιο ειδική περιγραφή των μέτρων, που θα κριθεί αν θα εφαρμοστούν εφόσον έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα. «Ως προς αυτό νομίζω ότι θα βρεθεί πολιτική λύση» εκτίμησε. Συμπλήρωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν όλες οι πλευρές και εκτίμησε ότι «υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο». «Γι' αυτό είμαστε προσηλωμένοι προς αυτό τον στόχο, καθώς από αυτή την εξέλιξη εξαρτάται η είσοδος της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» είπε.

   Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι εφόσον προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, σε τέτοιο βαθμό που να καλύπτεται το ΔΝΤ, τότε η αλυσίδα των γεγονότων έχει ως εξής:

   Το ΔΝΤ μπαίνει στο πρόγραμμα και κάνει θετική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτό ανοίγει την πόρτα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς και ο κ. Ντράγκι και ο κ. Κερέ έχουν πει ότι προϋπόθεση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων για το χρέος και η θετική έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το χρέος.

   Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «με το κλείσιμο της συμφωνίας την Κυριακή θα εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις γύρω από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους και αυτό που θα συζητηθεί μέχρι και το Eurogroup είναι ο βαθμός εξειδίκευσης αυτών των μέτρων». Έτσι ώστε, πρόσθεσε, και η Γερμανία να μην έχει πολιτικό πρόβλημα και το ΔΝΤ να καλύπτεται και να έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει αυτά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα κάνει και να βγάλει θετικό αποτέλεσμα. 

   Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός ότι αν δεν υπάρξουν τα μέτρα για το χρέος δεν θα εφαρμοστούν και τα μέτρα που ζήτησε το ΔΝΤ και τα οποία θα ψηφιστούν τώρα, ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε διεξοδικά:

«Οι προϋποθέσεις που έθεσε το ΔΝΤ για να συμμετέχει στο πρόγραμμα είναι δύο: η πρώτη είναι η αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος, δηλαδή τα μέτρα που θα ψηφιστούν για το 2019 και το 2020. Η δεύτερη είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων για το χρέος. Εφόσον δεν καλυφθεί μια εκ των δύο προϋποθέσεων, το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, τουλάχιστον με τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε. Και το συμπέρασμα είναι πάρα πολύ απλό: Εφόσον το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, τότε δεν υπάρχει και κανένας λόγος για την αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος, που θα ψηφιστεί μόνο εξαιτίας της απαίτησης του ΔΝΤ. Εφόσον το ΔΝΤ δεν θα είναι στο πρόγραμμα, αν δεν υπάρχουν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τότε δεν υπάρχει και κανένα νόημα να εφαρμόσουμε κι εμείς τα μέτρα 1% για το 2019 και το 1% για το 2020». 

   Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η εικόνα που υπάρχει και στις αγορές, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε σχέση με την πορεία της Ελλάδας είναι ότι σιγά-σιγά επανέρχεται σε κατάσταση ανάκαμψης η ελληνική οικονομία.

    Παρέπεμψε στη χτεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν ότι υπήρξε βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο και επισήμανε πως είναι και οι αποδόσεις και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά που αυξάνονται.

   Κάτι που έχει να κάνει, όπως ανέφερε, με την αναγνώριση τουλάχιστον εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών και του προέδρου του Eurogroup, ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο. Μπορεί για πρώτη φορά να θεωρεί κανείς εύλογα και τεκμηριωμένα ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί και θα μπορέσουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 να απαλλαγούμε από την επιτροπεία και τη στήριξη του επίσημου τομέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου στην εκπομπή «Η Οικονομία στο Κόκκινο» του ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά:

ΣΧΙΝΑΣ: Καλημέρα, κύριε Τζανακόπουλε. Η διαδικασία της ολοκλήρωσης των τεχνικών συμφωνιών βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι πληροφορίες που και εσείς μας δίνετε και αυτές που μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ είναι, ότι βρισκόμαστε στη φάση πια διευκρίνισης των τελευταίων λεπτομερειών για την τεχνική συμφωνία. Πότε περιμένετε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με βάση τα όσα έγιναν χθες, έχουμε λόγους να ευελπιστούμε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχουμε κλείσει και τα δύο κείμενα, δηλαδή και το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου, αλλά και η συμφωνία που γράφεται με το ΔΝΤ, έτσι ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, να το καταθέσουμε στη Βουλή και να προχωρήσουμε στη διαδικασία της ψήφισης. Από εκεί και πέρα, ξέρετε ότι πρέπει να γραφεί η έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς και να κατατεθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

ΣΧΙΝΑΣ: Και από εκεί και πέρα, απομένει η εκταμίευση κάποιου ποσού -έτσι δεν είναι;- το οποίο πρέπει να δοθεί για να αποπληρωθούν οφειλές του ελληνικού δημοσίου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αυτό ακολουθεί στη συνέχεια. Δηλαδή, οι επόμενες εκταμιεύσεις θα γίνουν νομίζω…

ΣΧΙΝΑΣ: Η ψήφιση των προαπαιτούμενων θα γίνει μέχρι τις 10 Μαΐου; Πότε έχετε προγραμματίσει, μέχρι 15 Μαΐου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μεταξύ 10 και 15 Μαΐου εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψήφισης των προαπαιτούμενων στο Κοινοβούλιο, έτσι ώστε στη συνέχεια οι θεσμοί να έχουν τον χρόνο να γράψουν το compliance report και να το καταθέσουν στο Eurogroup για να μπει και τυπικά η σφραγίδα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, τουλάχιστον στο τεχνικό σκέλος. Ωστόσο απομένει, όπως ξέρετε, η μεγάλη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

ΣΧΙΝΑΣ: Και σ’ αυτό θέλω να περάσω ευθύς αμέσως. Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο; Της συζήτησης, δηλαδή, για τη μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε ήδη από το περσινό Eurogroup του Μαΐου. Γνωρίζετε καλά, επειδή έχετε καλό οικονομικό ρεπορτάζ, ότι αυτό το οποίο αποφασίστηκε πέρυσι στο Eurogroup του Μαΐου ήταν ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ, ενώ στη συνέχεια θα φτάνουν μέχρι το πολύ 20% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το βασικό πλαίσιο που καθορίζει μάλλον την όλη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

ΣΧΙΝΑΣ: Μιλάμε για τόκους συν χρεολύσια, έτσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, το σύνολο, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν πρέπει, με βάση την απόφαση του περσινού Eurogroup, να ξεπερνούν το 15% .

ΣΧΙΝΑΣ: Το οποίο δεν είναι και λίγο, βέβαια. Μιλάμε για 18, 25 με 30 δισ. περίπου, έτσι, με βάση το τρέχον ΑΕΠ. Ένα κομμάτι θα ήταν αναχρηματοδότηση, φαντάζομαι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το 15% είναι στο ανώτατο όριο. Από εκεί και πέρα, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές χώρες της Ευρώπης, η Ιταλία για παράδειγμα, που έχει πολύ υψηλότερες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κάθε έτος.

ΣΧΙΝΑΣ: Η Ιταλία μπορεί και δανείζεται από τις αγορές, όμως, αυτό είναι το θέμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αυτός είναι ο στόχος. Δηλαδή, με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να έχουμε τη δυνατότητα ως χώρα να σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε το χρέος μας μέσω δανείων του επίσημου τομέα και να μπορέσουμε να κάνουμε αναχρηματοδοτήσεις μέσα από τις αγορές. Επομένως, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι, πλαίσιο της συζήτησης ποιο είναι; Να περιγραφούν εκείνα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα εγγυώνται ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν θα ξεπερνούν το 15% μεσοπρόθεσμα. Από εκεί και πέρα, ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των αναγκών θα καλύπτεται με αναχρηματοδοτήσεις. Δηλαδή, με αγορές ομολόγων από τις διεθνείς αγορές χρήματος.

ΣΧΙΝΑΣ: Από διάθεση ομολόγων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι το οποίο δεν μπορεί να το κάνει τώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γι΄ αυτό ακριβώς συζητάμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος για να μπορέσουμε να το κάνουμε. Διότι, εφόσον προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος σε τέτοιο βαθμό που να καλύπτεται το ΔΝΤ, τότε η αλυσίδα των γεγονότων έχει ως εξής: Το ΔΝΤ θα είναι στο πρόγραμμα και κάνει θετική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Τούτο ανοίγει την πόρτα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς και ο κ. Ντράγκι και ο κ. Κερέ κατ΄ επανάληψη…

ΣΧΙΝΑΣ: Πότε περιμένουμε να υπάρξουν αποφάσεις, αν όλα πάνε όπως τα λέτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω. Και ο κ. Ντράγκι και ο κ. Κερέ, γιατί έχει σημασία αυτό, έχουν πει ότι προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των ελληνικών ομολόγων είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η θετική έκθεση βιωσιμότητας εκ μέρους του ΔΝΤ. Επομένως, με το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας την Κυριακή, θα εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις γύρω από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους. Αυτό το οποίο θα συζητηθεί και στο Eurogroup είναι ο βαθμός της εξειδίκευσης αυτών των μέτρων, έτσι ώστε και η Γερμανία να μην έχει πολιτικό πρόβλημα, αλλά και το ΔΝΤ να καλύπτεται και να έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει αυτά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα κάνει και να βγάλει θετικό αποτέλεσμα.

ΣΧΙΝΑΣ: Έχετε δηλώσει και εσείς, αλλά και ο Πρωθυπουργός και αρκετά στελέχη της κυβέρνησης ότι εάν δεν υπάρξουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα εφαρμοστούν και αυτά που ζήτησε το ΔΝΤ και αναφέρομαι στα μέτρα για τις συντάξεις το 2019 και στο δημοσιονομικό πρόγραμμα για τα φορολογικά μέτρα για το 2020. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Επειδή αυτά θα θεσμοθετηθούν στη διαδικασία, η οποία θα προωθηθεί ευθύς αμέσως και μέχρι τις 22 Μαΐου, θα νομοθετηθεί και αυτή η αίρεση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω: Οι προϋποθέσεις που έθεσε το ΔΝΤ για να συμμετέχει στο πρόγραμμα είναι δύο. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος. Δηλαδή, τα μέτρα που θα ψηφιστούν το 2019 και για το 2020. Και η δεύτερη προϋπόθεση που έθεσε είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων για το χρέος. Εφόσον, λοιπόν, δεν καλυφθεί μία εκ των δύο προϋποθέσεων, το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, τουλάχιστον με τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε. Και το συμπέρασμα είναι πάρα πολύ απλό. Εφόσον το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, τότε δεν υπάρχει και κανένας λόγος για την αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος που θα ψηφιστεί μόνο εξαιτίας της απαίτησης του ΔΝΤ. Εφόσον το ΔΝΤ δεν θα είναι στο πρόγραμμα αν δεν υπάρχουν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τότε δεν υπάρχει και κανένα νόημα να εφαρμόσουμε και εμείς τα μέτρα του 1% για το 2019 και το 1% για το 2020. Δεν θα υπάρχει αίρεση στο νόμο. Ωστόσο, αυτό είναι μια πολιτική συμφωνία, η οποία έγινε και στις 20 Φλεβάρη και στις 7 Απρίλη και γνωρίζετε πολύ καλά ότι από τη στιγμή της ψήφισης μέχρι της στιγμής της εφαρμογής των μέτρων μεσολαβεί περίπου ενάμισης χρόνος.

ΣΧΙΝΑΣ: Δεδομένου ότι υπάρχουν και κάποιες δηλώσεις Τραμπ πρόσφατες για την Ελλάδα, που περιέγραψαν με πολύ μελανά χρώματα την κατάσταση της χώρας μας και επειδή υπάρχει πάντοτε η αβεβαιότητα για το τι στάση θα κρατήσει η αμερικανική πλευρά συνολικότερα, όχι μόνο για την Ελλάδα στο ΔΝΤ και στις λειτουργίες της, θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σε ό,τι αφορά τη μελλοντική στάση του ΔΝΤ και γι’ αυτό σας έθεσε και το σχετικό ερώτημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και στις αγορές, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε σχέση με την πορεία της Ελλάδα, είναι ότι σιγά-σιγά επανέρχεται σε κατάσταση ανάκαμψης η ελληνική οικονομία. Δηλαδή, χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι είχαμε βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο. Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι τα πράγματα είναι για να πανηγυρίζει κανείς. Θα πρέπει να βλέπουμε και την πραγματική εικόνα.

ΣΧΙΝΑΣ: Νομίζω ότι αποτυπώνεται το κλίμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και στην πορεία των spreads και των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που έχουν πέσει πια σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι και οι αποδόσεις, αλλά και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, οι οποίες αυξάνονται. Βεβαίως, αυτό έχει να κάνει με την αναγνώριση εκ μέρους τουλάχιστον των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και του Προέδρου του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ, ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο. Μπορεί για πρώτη φορά να θεωρεί κανείς εύλογα και τεκμηριωμένα ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί και θα μπορέσουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 να απαλλαγούμε από την επιτροπεία και από τη στήριξη του επίσημου τομέα. Επομένως, δεν θεωρώ ότι τα χρώματα είναι τόσο μελανά όσο περιγράφονται. Κανένας δεν αρνείται ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και αυτά θα πρέπει βήμα το βήμα να επιλύονται. Ωστόσο, νομίζω ότι για πρώτη φορά είμαστε μπροστά στην έξοδο από την επταετή κρίση.

ΣΧΙΝΑΣ: Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ανταποκρίνονται και σε άλλες ανάγκες εσωτερικής πολιτικής οι δηλώσεις Τραμπ. Δεν πρέπει, ίσως, να τις πάρουμε τοις μετρητοίς. Να ξαναγυρίσουμε, τώρα, σε αυτά που ξέρουμε καλά και αφορούν εδώ τα δικά μας. Σε ό,τι αφορά, τώρα, τα θέματα της διαπραγμάτευσης, έχουν κλείσει όλα τα μέτωπα; Υπάρχουν εκκρεμότητες; Είναι τεχνικά τα θέματα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά κύριο λόγο είναι τεχνικά. Δηλαδή, υπάρχουν κάποια μικρά ανοιχτά ζητήματα με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την οργάνωση της εσωτερικής αγοράς. Και από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα θέματα που απομένουν είναι κυρίως προθεσμίες εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων.

ΣΧΙΝΑΣ: Όταν λέτε «εσωτερικής αγοράς» εννοείτε, για παράδειγμα, θέματα ωραρίων καταστημάτων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να μπω σε μεγαλύτερες λεπτομέρειες σε αυτή τη φάση, ενώ η διαπραγμάτευση τρέχει. Αυτό που μπορώ να σας πω, πάντως, είναι ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά, ώστε να βρεθούν και σε αυτά τα λίγα ανοιχτά ζητήματα που έχουν απομείνει λύσεις.

ΣΧΙΝΑΣ: Άρα, «λευκός καπνός» είναι θέμα 24ώρου από ό,τι καταλαβαίνω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός είναι ο στόχος και προς εκείνη την κατεύθυνση οδεύουμε.

ΣΧΙΝΑΣ: Να επανέλθω στην αρχική μου ερώτηση και να κλείσουμε με αυτό, για το θέμα των ρυθμίσεων για το χρέος. Υπάρχουν δημοσιεύματα που θέλουν να έχει ξεκινήσει η διαδικασία συζητήσεων στο περίφημο Ουάσιγκτον Κλαμπ, αλλά αυτό βέβαια αφορά κυρίως τα θέματα του ιδιωτικού χρέους. Φαντάζομαι, όμως, ότι το μεγάλο μέρος, επειδή είναι χρέος κρατικό, δηλαδή χρέος που χρωστά η Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και προς τον ESM, για όλα αυτά υπάρχουν διαδικασίες συζητήσεων; Αυτό σας ρώτησα αρχικά και επιτρέψτε μου να επιμείνω, έχει ξεκινήσει η συζήτηση, όχι γενικά για τα όρια μόνο, αλλά και πιο τεχνικά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε ότι στο υψηλό επίπεδο του Washington Group, το Spring Meeting της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, η συζήτηση γίνεται σε πολύ υψηλό πολιτικό επίπεδο και δεν είναι κατά κύριο λόγο τεχνική. Δηλαδή, το βασικό πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αυτή τη στιγμή, δεν είναι τεχνικό. Το βασικό πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ ως προς το βαθμό εξειδίκευσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

ΣΧΙΝΑΣ: Θα δεχθεί η Γερμανία ρύθμιση πριν από τις γερμανικές εκλογές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο συζητείται τώρα, για να είμαστε απολύτως σαφείς και συγκεκριμένοι, είναι η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Τι ζητά με λίγα λόγια το ΔΝΤ; Ζητά μια όσο το δυνατόν πιο ειδική περιγραφή των μέτρων, που θα κριθεί εάν θα εφαρμοστούν, εφόσον έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα. Ως προς αυτό, νομίζω ότι θα βρεθεί πολιτική λύση. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν όλες οι πλευρές. Εκτιμώ ότι υπάρχουν πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο, μεγάλες πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο. Και γι’ αυτό είμαστε προσηλωμένοι προς αυτό το στόχο, καθώς, όπως ξέρετε, από αυτή την εξέλιξη εξαρτάται η είσοδος της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κύριε Τζανακόπουλε, να σας ευχαριστήσω πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)