to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:50 | 29.05.2017

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: H πολιτική κριτική δεν οπλίζει χέρια τρομοκρατών - Στημένο και καλά μελετημένο επιχείρημα της Ν.Δ. (βίντεο)

«Αποτελεί συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση, γραμμή της Ν.Δ. να καταλογίζει στην κυβέρνηση δήθεν πιο ήπια στάση σε σχέση με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «στημένη συζήτηση».


Σημεία συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον Τ/Σ ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη, Αντώνη Δελλατόλα και Ντίνο Σιωμόπουλο

Στην άποψη που επιχειρεί να συνδέσει την πολιτική κριτική με την τρομοκρατία απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι:

«Το να βλέπουμε ένα συνεχές μεταξύ της πολιτικής αντιπαράθεσης ή της πολιτικής σύγκρουσης ή ακόμα και της απόδοσης πολιτικών ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα, σε οποιαδήποτε παράταξη και αν ανήκουν και στην τρομοκρατία, νομίζω ότι αυτό είναι που δημιουργεί πρόβλημα στη δημόσια συζήτηση. Δεν υπάρχει συνεχές μεταξύ της πολιτικής σύγκρουσης και της τρομοκρατικής βίας. Και νομίζω ότι είναι ευθύνη όλων μας να το εντοπίσουμε αυτό το σημείο. Δηλαδή, το γεγονός ότι μπορεί να ασκείται κριτική στο τάδε ή το δείνα πρόσωπο, για τις πολιτικές του επιλογές ή για την ιδεολογική του τοποθέτηση και να γίνεται δημόσια συζήτηση πάνω σε αυτά, ακόμα και αν αυτή η δημόσια συζήτηση πολλές φορές γίνεται και αιχμηρή, δεν σημαίνει ότι υπάρχει συνεχές με την άσκηση τρομοκρατικής βίας. Και νομίζω ότι σε αυτό θα πρέπει και εσείς να τοποθετηθείτε με μια μεγαλύτερη ηπιότητα και πολύ μεγαλύτερη ψυχραιμία.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη συζήτηση που έχει στόχο τη δημιουργία κλίματος τρομολαγνείας:

«Δεν θα μπω στην περιπτωσιολογία, κύριε Παπαδάκη. Αυτό στο οποίο επιμένω είναι ότι δεν υπάρχει πολιτικό συνεχές μεταξύ της άσκησης κριτικής, μεταξύ των πολιτικών αντιπαραθέσεων και της άσκησης τρομοκρατικής βίας. Όποιος θέλει να βλέπει πολιτικό συνεχές, το κάνει σκοπίμως για να δημιουργήσει κλίμα τρομολαγνείας. Λοιπόν, εμείς αυτή τη συζήτηση, ως κυβέρνηση, αλλά και ως πολιτικό κόμμα και επιτρέψτε μου να μιλήσω και ως ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη στιγμή, δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε. Η τρομοκρατική βία, από τη δική μας μεριά, καταδικάζεται απερίφραστα. Κάνουμε αυτό το οποίο οφείλουμε για να διατηρείται η πολιτική σύγκρουση στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου, ακόμη και αν αυτός γίνεται αιχμηρός και από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα, όχι απλώς δεν μπορούν να συμψηφιστούν ή να ταυτιστούν, αλλά όποιος το κάνει αυτό, θα σας πω, κύριε Παπαδάκη, ότι κάνει και δώρο στις τρομοκρατικές ομάδες, φέρνοντάς τες στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε γελοίο το επιχείρημα που επιδιώκει να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία:

«Η ΝΔ τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα υβρίδιο ακροδεξιάς ρητορικής και νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας. Και αυτό είναι το οποίο πυροδοτεί και όλη αυτή την προσπάθεια να ταυτιστεί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ με τμήματα της τρομοκρατίας ή με την τρομοκρατία γενικά. Πρόκειται περί γελοίας καταγγελίας, πρόκειται περί γελοίου πολιτικού επιχειρήματος, αν μπορεί κανείς να το ονομάσει επιχείρημα. Η Αριστερά ποτέ δεν βρισκόταν σε ένα πολιτικό πλαίσιο που να αποδέχεται την τρομοκρατική βία ή την ατομική βία ή όπως θέλετε να την χαρακτηρίσετε, χαρακτηρίστε την. Έχουμε τοποθετηθεί σαφέστατα σε σχέση με αυτά τα ζητήματα. Ήμασταν πάντοτε από την άλλη πλευρά, χωρίς όμως, την ίδια στιγμή, αυτό να σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε και πολιτική κριτική σε όσους θεωρούμε ότι φέρουν ευθύνες για το πού έχει βρεθεί η χώρα σήμερα, διότι μπορεί αυτό σε κάποιον άρρωστο εγκέφαλο να δημιουργήσει την αίσθηση ότι εμείς βρισκόμαστε σε ένα συνεχές με την τρομοκρατία. Δηλαδή, μου φαίνεται όλη αυτή η συζήτηση τόσο στημένη και μου φαίνεται όλο το επιχείρημα, το οποίο αναπαράγεται τις τελευταίες ημέρες, τόσο καλά μελετημένο. Δηλαδή, έχουμε τα social media, συγκεκριμένες εφημερίδες, την αξιωματική αντιπολίτευση, επιφυλλιδογράφους και δημοσιολόγους να αναπαράγουν διαρκώς το ίδιο επιχείρημα, που δεν μου το βγάζετε από το μυαλό ότι η συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση αποτελεί στον έναν ή στον άλλον βαθμό γραμμή της ΝΔ.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος για τη δημοκρατία η χυδαία πολιτική εκμετάλλευση της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του Λ. Παπαδήμου

Για το ζήτημα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο επερχόμενο Eurogroup τόνισε:

Ξέρετε πάρα πολύ καλά, κύριε Παπαδάκη, ότι η Ισπανία έχει μια συντηρητική κυβέρνηση, η οποία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η οποία στο παρελθόν είχε τοποθετηθεί με αρκετά αιχμηρό τρόπο απέναντι στην Ελλάδα. Αντιθέτως, στο τελευταίο Eurogroup, είδαμε κάτι πολύ διαφορετικό. Είδαμε πάρα πολλούς από τους εταίρους, τους Ισπανούς, τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τους Πορτογάλους, τους Αυστριακούς, τους Σλοβάκους για πρώτη φορά, να τοποθετούνται υπέρ των θέσεων της ελληνικής πλευράς. Που, ποιες ήταν οι θέσεις της ελληνικής πλευράς; Η ελληνική πλευρά λέει κάτι πάρα πολύ απλό: ότι από τη δική μας μεριά, μετά από το βέτο που έδωσε η Γερμανία και η Ολλανδία στο ΔΝΤ, έκανε τις υποχωρήσεις της, έκανε βεβαίως υποχωρήσεις και το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την τεχνική συμφωνία για το 2018 και για τα μέτρα του 2019 και του 2020, φτάσαμε σε μια συμφωνία, η οποία έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Πράγμα το οποίο το ΔΝΤ, τον Γενάρη του 2017, δεν ήθελε ούτε να το ακούσει. Έτσι; Και αυτό νομίζω ότι πρέπει να το κρατήσουμε. Και στη συνέχεια, είπαμε ότι θα πρέπει να έχουμε τελικά μια συνολική συμφωνία, η οποία πέρα από το τεχνικό κομμάτι, δηλαδή το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να περιλαμβάνει και τι; Τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να κάνει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, έτσι ώστε να ανοίξει η πόρτα και για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Για το θέμα της εφαρμογής των μέτρων απομείωσης του ελληνικού χρέους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι:

Το Eurogroup του Μαΐου του 2016 θέτει ένα κριτήριο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ποιο είναι αυτό; Ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ της μεσοπρόθεσμα. Και από εκεί και πέρα, κατονομάζει και κάποια εργαλεία, τα οποία είπαμε ότι θα συγκεκριμενοποιηθούν μέχρι τη λήξη της δεύτερης αξιολόγησης. Είναι άλλο η συγκεκριμενοποίηση των εργαλείων απομείωσης του ελληνικού χρέους και άλλο η εφαρμογή αυτών των εργαλείων, ώστε να απομειωθεί το ελληνικό χρέος. Αυτό το συζητούσαμε καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και το λέγαμε πάρα πολύ καθαρά: ότι η συζήτηση αυτή τη στιγμή αφορά τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, που θα εφαρμοστούν μετά το 2018. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία και καμία αντιπαράθεση ως προς αυτό, κύριε Παπαδάκη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει καθαρή λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου:

«Να σας πω, λοιπόν, με πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια θα σας το πω: Έγινε ένας προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αυτό δηλαδή το οποίο συζητούνταν όλο αυτό το διάστημα, στην πρόταση, ο οποίος όμως προσδιορισμός αυτός δεν κάλυπτε το ΔΝΤ. Δεν ήταν ποτέ η συζήτηση ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν τώρα. Κανένας δεν ζητούσε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν τώρα. Όλη η συζήτηση αφορά το ποια μέτρα θα προσδιορίσουμε, έτσι ώστε το ΔΝΤ να τα λάβει υπόψη του και να κάνει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους.

Με δεδομένη, λοιπόν, αυτή την κατάσταση, αυτό το οποίο είπαμε είναι το εξής: Ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε μια πρόταση, η οποία αφήνει αμφιβολίες, η οποία αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της συμμετοχής ή της μη συμμετοχής του ΔΝΤ.

Συνεχίζουμε σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές, γι’ αυτό γίνεται η διαπραγμάτευση. Γιατί, ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι εδώ υπάρχει μια σειρά από τεχνικά ζητήματα, κυριότερο εκ των οποίων είναι το εξής: το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι έχουν διαφορετικές προβλέψεις σε ό, τι αφορά μεσοπρόθεσμα την ανάπτυξη και αυτό δημιουργεί μια διαφορά ως προς το πόσα μεσοπρόθεσμα μέτρα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν, έτσι ώστε όλοι να έχουν θετικές μελέτες βιωσιμότητας του χρέους. Ακριβώς αυτή η δουλειά είναι που γίνεται αυτή τη στιγμή και προσπαθούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, που θα μας δώσει καθαρή λύση στο πρόβλημα.

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, κύριε Παπαδάκη, είναι να πάρουμε μια καθαρή λύση, η οποία θα δίνει ένα τέλος στην αμφιβολία ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ και θα ανοίγει και τον δρόμο –και αυτό είναι το κρίσιμο, αυτό είναι το σημαντικό- μια συνολική συμφωνία, που θα ανοίξει και τον δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και αυτό είναι που θα αλλάξει, στο σύνολό της, την εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Εκεί είναι το κρίσιμο. Ποιο είναι το κρίσιμο; Να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε σταδιακές εξόδους στις αγορές, έτσι ώστε να μπορέσουμε τον Αύγουστο του 2018 να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας, χωρίς να έχουμε ανάγκη τη στήριξη του επίσημου τομέα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)