to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 24.06.2022

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Σοβαρό ζήτημα πολιτικής αυτονομίας των μελών του υπουργικού συμβουλίου όταν έχουμε τέτοιο όγκο χρεών

«Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό κόμμα, το κόμμα της συμπολίτευσης να χρωστάει 350 εκατομμύρια και το υπουργικό συμβούλιο να έχει χρέη στις τράπεζες ύψους δεκατεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ ξεχωριστά», τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Δ. Τζανακόπουλος, βουλευτής Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


«Τα δύο τελευταία χρόνια οι γυναικοκτονίες αυξήθηκαν, έχουν αρχίσει να καταγράφονται και σιγά σιγά η κοινωνία αρχίζει να μετατοπίζεται και να αντιλαμβάνεται ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα» δήλωσε ο Βουλευτής Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1. «Υπάρχει πρόβλημα πατριαρχίας. Υπάρχει πρόβλημα τοξικής αρρενωπότητας. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ενδοοικογενειακής βίας και νομίζω ότι πέρα από ηθικολογίες και ευχολόγια πρέπει η πολιτεία να αναλάβει δράση», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια τόνισε ότι  «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί πολιτικά υπέρ της υιοθέτησης του όρου γυναικοκτονία. Αυτό δεν είναι μια προσωπική δική μου άποψη και νομίζω ότι και συμβολικά αλλά και στο νομικό επίπεδο αυτό θα μπορούσε να παίξει έναν ειδικό ρόλο αποτρεπτικό. Όμως δεν είναι μόνο η ποινική αντιμετώπιση. Σκεφτείτε τις δυσκολίες που έχουν οι γυναίκες θύματα της ενδοοικογενειακής βίας να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά στην αστυνομία». Και υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή οι γυναίκες, οι οποίες καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονται αποθαρρυντικά από τις αστυνομικές αρχές. Αυτή είναι η λογική λειτουργίας της ελληνικής κοινωνίας».

Σχολιάζοντας το θέμα του Πόθεν Έσχες των πολιτικών σημείωσε: «Εδώ υπάρχει ένα μείζον πολιτικό θέμα και το μείζον πολιτικό θέμα σχετίζεται με την αυτονομία του πολιτικού προσωπικού. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό κόμμα, το κόμμα της συμπολίτευσης να χρωστάει 350 εκατομμύρια και το υπουργικό συμβούλιο να έχει χρέη στις τράπεζες ύψους δεκατεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ ξεχωριστά. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χρέη προς τις τράπεζες 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι νούμερα, τα οποία επί της ουσίας αναδεικνύουν το μείζον πολιτικό θέμα». Και συνέχισε αναφερόμενος στον Κήρυκα Χανίων «στη ρύθμιση μπαλόνι η οποία έγινε προς όφελος του κυρίου Μητσοτάκη για τα χρέη του στην εφημερίδα των Χανίων, όπου θα έδινε ένα ελάχιστο ποσό μηνιαίως και μετά από μερικά χρόνια θα έδινε το σύνολο του κεφαλαίου. Ξέρετε εσείς άλλους πολίτες, οι οποίοι να έχουν τέτοιες χαριστικές ρυθμίσεις στα δάνεια τους, γιατί εγώ δεν ξέρω».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι «τίθεται ζήτημα πολιτικής αυτονομίας των μελών του υπουργικού συμβουλίου, όταν έχουμε τέτοιο όγκο χρεών. Αυτά τα οποία ζητάμε είναι μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να εγγυηθούμε την πολιτική αυτονομία του πολιτικού προσωπικού. Η τροπολογία δεν θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τα χρέη προς τις τράπεζες, αλλά μια σειρά από ρυθμίσεις ώστε να γίνει σαφές ποιοι έχουν ρυθμίσεις στα δάνειά τους και αν εξυπηρετούνται αυτές οι ρυθμίσεις , αν πράγματι τα δάνεια αυτά είναι σε συμφωνία με τα όσα ορίζουν οι κώδικες δεοντολογίας της λειτουργίας τραπεζικού συστήματος ή αν πράγματι τίθεται ζήτημα εξάρτησης πολιτικών προσώπων από τραπεζικά συμφέροντα, αν αυτά τα δάνεια είναι ρυθμισμένα με εξασφαλίσεις και αν υπάρχει διακριτική ειδική μεταχείριση για την εξυπηρέτηση ειδικών συμφερόντων των τραπεζιτών, πράγμα το οποίο συνιστά τον ορισμό της διαπλοκής». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «είμαστε σίγουροι ότι έχει γίνει χαριστική ρύθμιση και ο κύριος Μητσοτάκης έχει τύχει διακριτικής μεταχείρισης από τραπεζίτες, ειδικά».

Κλείνοντας τη συνέντευξή του τόνισε ότι «δεν είναι θεσμική απαξίωση να γνωρίζουμε αν η κυβέρνηση  έχει ρυθμισμένα δάνεια, τα οποία δεν εξυπηρετούνται και αν υπάρχει πολιτική αυτονομία. Τη στιγμή που ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα, κάποιοι κάνουν ντόλτσε βίτα, αυτό είναι το θέμα και δεν είναι καθόλου τοξικό».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)