to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 11.02.2019

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Σενάρια φαντασίας τα περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (ηχητικό)

Για κινδυνολογία, καταστροφολογία και δημοσιογραφική διαστρέβλωση έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7, αναφερόμενος σε αυτά που έχουν διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα, με αφορμή δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκη, για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύσκεψη στο Μαξίμου: Την ερχόμενη εβδομάδα το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου στο ραδιόφωνο του news247.gr και τους δημοσιογράφους Β. Σκουρή και Α. Σπανού:

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μόνο στη φαντασία κάποιων δημοσιογράφων βρίσκονται τα περί σεναρίων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο κος Δραγασάκης καθόλου ανοιχτό δεν άφησε τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό που έκανε ήταν να εξηγήσει γιατί το θέμα της καταπολέμησης των κόκκινων δανείων αποτελεί έναν κοινωνικό στόχο.

Με τους πιστωτές έχει υπάρξει ήδη από την περίοδο του προγράμματος μια συμφωνία για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια η οποία από τη μεριά μας τηρείται κατά γράμμα και μάλιστα πολλές φορές οι τράπεζες υπερβαίνουν αυτόν τον ρυθμό. Τώρα μιλάμε για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη η κάλυψη του οποίου λήγει στις 28/2. Η διάδοχη κατάσταση θα είναι έτοιμη στην ώρα της.

Διαβάζουμε και ακούμε διάφορες τερατολογίες οι οποίες δεν μπορώ να σκεφτώ παρά το ότι αποσκοπούν στη δημιουργία ενός κλίματος εντυπώσεων και αποσταθεροποίησης. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε αυτά τα ζητήματα. Δεν υπάρχουν μονομερείς κινήσεις αλλά διάλογος για συναινέσεις και συμφωνίες για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης που από τη μια μεριά θα προστατεύει τις λαϊκές κατοικίες και από την άλλη θα εμπεδώνει τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών και θα συνεχίζει την προσπάθεια της μείωσης των κόκκινων δανείων.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ

Η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ο κος Μητσοτάκης είχε υπογράψει πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% έως το 2031 τουλάχιστον και σήμερα ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εμφανίζεται ως υπερασπιστής μιας πιο ήπιας δημοσιονομικής πολιτικής.

Είναι πολιτικό ατόπημα του κου Βέμπερ να λειτουργεί ως πολιτικός ατζέντας του κου Μητσοτάκη και όχι ως υποψήφιος Πρόεδρος της Κομισιόν και να συσχετίζει άνοιγμα διαπραγματεύσεων με το ποιος θα είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα. Αυτό είναι μια κακή αρχή για τον κο Βέμπερ.

120 ΔΟΣΕΙΣ

Υπάρχουν επεξεργασίες οι οποίες εφόσον ολοκληρωθούν τότε τα αποτελέσματά τους θα ανακοινωθούν και θα προχωρήσουμε στις σχετικές πρωτοβουλίες.

ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κυβέρνηση ήδη από τον Δεκέμβρη έχει ανοίξει το διάλογο με τους αγρότες και έχουν υλοποιηθεί το ακατάσχετο για τις 7.500 ευρώ των επιδοτήσεων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 7% για τα μεσαία εισοδήματα των αγροτών, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις κρατικές ενισχύσεις λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων του 2018. Από εκεί και πέρα είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στον διάλογο ώστε να συζητήσουμε για τη βελτίωση της παραγωγής και την περαιτέρω στήριξη του αγροτικού κόσμου. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ζητά διάλογο με την κυβέρνηση καθορίζοντας κιόλας και τους συμμετέχοντες εκ μέρους της κυβέρνησης.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Φαίνεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση “ξεχνά” ότι το όνομα Μακεδονία ήταν το συνταγματικό όνομα της γείτονος και αναγνωρισμένο ως τέτοιο από 140 χώρες πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επομένως η Συμφωνία στην πραγματικότητα αποτελεί έναν πολύ μεγάλο βήμα για την ανάκτηση της ιστορικής κληρονομιάς . Αν ο κος Μητσοτάκης και τα στελέχη του συνεχίσουν σε μια γραμμή αμφισβήτησης της Συμφωνίας και σε δηλώσεις που στην πραγματικότητα την παραβιάζουν τότε δίνουν επιχειρήματα στους ακραίους της Βόρεια Μακεδονίας να αμφισβητούν το νέο συνταγματικό της πλέον όνομα.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Οι ευρωεκλογές θα είναι μια μάχη των δυνάμεων της προόδου σε ολόκληρη την Ευρώπη απέναντι στη νέα συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς. Εκεί ο κος Μητσοτάκης θα πάρει το πολιτικό μήνυμα που αρμόζει στη νέα πολιτική ταυτότητα που οικοδομεί για το κόμμα του.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Ο κος Καμμένος μπορεί ως αντιπολιτευόμενος πια να ασκεί κριτική. Δεν θα χρησιμοποιήσω ηθικά επιχειρήματα για τη στάση του κου Καμμένου και την πολιτική του επιλογή να ρίξει την κυβέρνηση. Εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε το έργο της κυβέρνησης, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την σταθερότητα στη χώρα. 

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Αντί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι εκφράζει πλειοψηφικά τον χώρο της αριστεράς και τον προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα, η κα Γεννηματά θα πρέπει να κατηγορεί τον εαυτό της που κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών υιοθέτησε επιχειρήματα που προέρχονται από την άκρα δεξιά. Στην προσπάθειά της να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε στρατηγικό αντίπαλο του ΚΙΝΑΛ ταυτίστηκε με τη ΝΔ και μάλιστα με αυτή τη ΝΔ την ταυτότητα της οποίας έχει μεταλλάξει ο κος Μητσοτάκης. 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ

Το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει κινήσεις που έχουν αναδείξει ένα προοδευτικό μέτωπο που μάλιστα παρήγαγε και συγκεκριμένα πολιτικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα ψηφοδέλτια θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών που πάντοτε σε αυτά τα θέματα ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως το 2012 και 2015 είμαστε πάντα ανοιχτοί για τη συμπερίληψη πολιτικών προσώπων, δυνάμεων, οργανώσεων που προέρχονται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Το ίδιο και με μεγαλύτερο βάθος θα ακολουθηθεί και τώρα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ News 247 και τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού:

ΣΚΟΥΡΗΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή…

ΣΠΑΝΟΥ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Γεια σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Καλή σας ημέρα. Πρώτο ερώτημα, κύριε Εκπρόσωπε. Πληθαίνουν τα σενάρια περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Βλέπω πολλά δημοσιεύματα. Και δημοσιεύματα ότι ακόμα-ακόμα κινδυνεύουν και οι καταθέσεις.

ΣΠΑΝΟΥ: Και όλα αυτά ξεκίνησαν από κάποιες δηλώσεις του κυρίου Δραγασάκη, οι οποίες δημιούργησαν μία εντύπωση, το ξέρετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά δεν ξεκίνησαν καθόλου από κάποιες δηλώσεις του κυρίου Δραγασάκη, καθώς, κατ’ αρχάς, δεν ξεκίνησαν. Και αυτά τα σενάρια υπάρχουν μόνο στη φαντασία διαφόρων δημοσιογράφων, οι οποίοι νομίζουν ότι έχουν το ελεύθερο να επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα. Κανένα σενάριο ανακεφαλαιοποίησης δεν υπάρχει. Η δήλωση την οποία έκανε ο κύριος Δραγασάκης -που δεν ήταν δήλωση, αλλά ήταν ένας πολιτικός διάλογος στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου- σε καμία περίπτωση δεν άφηνε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντίθετα, διαστρεβλώθηκε με πολιτική σκοπιμότητα, για να δημιουργηθούν εντυπώσεις και να παραχθούν αποτελέσματα. Σας λέω, λοιπόν, ότι ο κύριος Δραγασάκης αυτό το οποίο έκανε στη συζήτηση εκείνη, ήταν να εξηγήσει τους λόγους, για τους οποίους η καταπολέμηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων δεν αποτελεί απλώς έναν στόχο εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, αλλά, αντιθέτως, αποτελεί έναν κοινωνικό στόχο. Και μάλιστα τούτο έγινε κατά τη διάρκεια ενός διαλόγου που είχε με τους βουλευτές του ΚΚΕ. Επομένως, θα ήθελα να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε αυτή τη συγκεκριμένη συζήτηση και να μην θεωρούμε ότι όλα ξεκίνησαν από μία δήθεν δήλωση του κυρίου Δραγασάκη.

ΣΠΑΝΟΥ: Σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια, βρίσκεστε κοντά σε μία συμφωνία με τους πιστωτές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, με τους πιστωτές έχει υπάρξει ήδη, από την περίοδο του προγράμματος, μία συμφωνία για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια, πράγμα το οποίο, από τη μεριά μας, υλοποιείται κατά γράμμα και πολλές φορές μάλιστα οι τράπεζες υπερβαίνουν και τους στόχους, οι οποίοι έχουν τεθεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Αυτό το οποίο αυτή τη στιγμή συζητείται, είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, για το οποίο βρισκόμαστε σε εντατικό διάλογο και με τις τράπεζες και φυσικά με όλους τους ελεγκτικούς και εποπτικούς μηχανισμούς του τραπεζικού συστήματος, για να προχωρήσουμε με τρόπο, ο οποίος θα εμπεδώνει τη συνθήκη σταθερότητας και αξιοπιστίας των ελληνικών τραπεζών.

ΣΠΑΝΟΥ: Άρα, τι να περιμένουμε; Σε ποιόν χρόνο και με ποιο περιεχόμενο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να περιμένουμε την ολοκλήρωση του διαλόγου εν ευθέτω χρόνω. Ούτως ή άλλως ο νόμος Κατσέλη γνωρίζετε ότι λήγει, εκπνέει, όχι ο νόμος Κατσέλη μάλλον, αλλά οι συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν την πρώτη κατοικία εκπνέουν στις 28 Φλεβάρη και θα πρέπει να αντικατασταθούν από ένα νέο πλαίσιο, το οποίο συζητάμε και το οποίο θα είναι έτοιμο ακριβώς στην ώρα του.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, κύριε Εκπρόσωπε, σε αυτό ήθελα να ρωτήσω, γιατί γράφονται πολλά. Ακόμα και μονομερώς μπορεί να κατατεθεί ένας τέτοιος νόμος; Και δεύτερον…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει μονομερώς. Σας είπα, κύριε Σκουρή…

ΣΚΟΥΡΗΣ: …και η συνεργασία με τις τράπεζες, επίσης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν γραφτεί πάρα πολλά…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Γι’ αυτό οφείλουμε να κάνουμε μία κουβέντα, να μάθουμε τις κυβερνητικές θέσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η σεναριολογία νομίζω ότι για άλλη μια φορά έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Η κινδυνολογία, επίσης. Διαβάζουμε και ακούμε διάφορες τερατολογίες, που πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, παρά μόνο ότι αποσκοπούν στη δημιουργία ενός κλίματος εντυπώσεων και έχουν στόχο, αν θέλετε, να δημιουργήσουν μια εικόνα αποσταθεροποίησης. Και νομίζω ότι πρέπει, ειδικά σε αυτά τα ζητήματα, όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί. Δεν υπάρχουν μονομερείς κινήσεις. Υπάρχει διάλογος, υπάρχει συζήτηση με τους εποπτικούς μηχανισμούς του τραπεζικού συστήματος, των συστημικών τραπεζών, αλλά και με τις τράπεζες. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία του διαλόγου, των συναινέσεων και των συμφωνιών, θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Εδώ δεν είναι ζητήματα με τα οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε να παίζει και να λειτουργεί με όρους μονομέρειας, αν θέλετε.

ΣΠΑΝΟΥ: Κόκκινη γραμμή υπάρχει για την κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί είμαστε σε κάποιες διαπραγματεύσεις για να έχουμε κόκκινες γραμμές;

ΣΠΑΝΟΥ: Σε σχέση με την κατοικία που θα προστατεύεται, τα περιουσιακά κριτήρια…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν έχετε κατανοήσει ακριβώς το πλαίσιο εντός του οποίου γίνεται αυτή η συζήτηση.

ΣΠΑΝΟΥ: Για εξηγήστε το μας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πλαίσιο αυτό είναι πλαίσιο συζήτησης για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση που και από τη μια μεριά θα προστατεύει αποτελεσματικά τη λαϊκή κατοικία και από την άλλη μεριά θα δημιουργεί όρους εμπέδωσης της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, διότι το τραπεζικό σύστημα είναι ήδη σταθερό, πρώτον. Και δεύτερον, θα εξασφαλίζει τη συνέχιση της προσπάθειας για τη μείωση των κόκκινων δανείων, που έχουν οι συστημικές τράπεζες. Από εκεί και πέρα, αυτά περί διαπραγματεύσεων, συγκρούσεων, κόκκινων γραμμών και τα λοιπά, είναι πράγματα στα οποία δεν μπορώ να τοποθετηθώ, γιατί είναι απολύτως εκτός του πλαισίου της συζήτησης.

ΣΠΑΝΟΥ: Ίσως μπορείτε να τοποθετηθείτε για το πώς ορίζετε την λαϊκή κατοικία, στην οποία αναφερθήκατε πριν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι ζητήματα, τα οποία θα προκύψουν από τον διάλογο και τις συζητήσεις. Αυτή τη στιγμή, δεν νομίζω ότι έχει κανένα νόημα να σεναριολογούμε και να λέμε ποσά, ποσοστά και να συνεχίζουμε μια συζήτηση, η οποία δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τη μεριά της κυβέρνησης.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτιέται με τα πλεονάσματα. Τι έχετε πάθει; Γιατί δεν θέλετε μείωση; Και είχαμε και τον κ. Βέμπερ εδώ με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ότι με μια άλλη κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ο κ. Μητσοτάκης είχε υπογράψει πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% μέχρι το 2031 τουλάχιστον. Και σήμερα, εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως υπερασπιστής μιας πιο ήπιας δημοσιονομικής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά δε, τον κ. Βέμπερ, εγώ σας λέω ότι είναι μάλλον ατόπημα να λειτουργεί ως πολιτικός ατζέντης του κ. Μητσοτάκη και όχι ως υποψήφιος Πρόεδρος της Κομισιόν. Να συσχετίζει άνοιγμα διαπραγματεύσεων με το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση στην Ελλάδα. Αυτό είναι μια κακή αρχή για τον κ. Βέμπερ. Από τη μεριά τη δική μας, σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα, έχουμε πει επακριβώς τη διαδικασία μέσω της οποίας οδηγηθήκαμε στη Συμφωνία του Ιουνίου του 2018. Το μόνο που θέλω να προσθέσω είναι το εξής: Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η ανύπαρκτη δυνατότητα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως είπε και ο Νίκος Παππάς πριν από λίγες ημέρες, είναι το «καρότο», που φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ποτέ, για να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα που θα αποτελεί το «μαστίγιο». Ποιο πρόγραμμα δηλαδή; Το πρόγραμμα των πιο σκληρών, μνημονιακού χαρακτήρα, μεταρρυθμίσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται, ούτως ή άλλως, στην πολιτική ατζέντα του κ. Μητσοτάκη. Αυτά, ας τα αφήσει ο κ. Μητσοτάκης. Πήραμε, δεν χρειάζεται μια επιστροφή σε πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης, σε πολιτικές σκληρής και μονομερούς λιτότητας, τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης υπηρέτησε και υλοποίησε μέχρι κεραίας όταν ήταν υπουργός στην κυβέρνηση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου.

ΣΠΑΝΟΥ: Σε σχέση με τις 120 δόσεις, με την ρύθμιση αυτή, πού βρισκόμαστε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν και εκεί επεξεργασίες από τη μεριά των αρμόδιων υπουργείων και του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες, εφόσον ολοκληρωθούν, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματά τους και θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, οι αγρότες σας ζητούν συνάντηση με τον κ. Δραγασάκη για να μην κλείσουν τους δρόμους με κυβερνητικό κλιμάκιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι όλοι οι αγρότες.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ναι, ένα τμήμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το μπλόκο των αγροτών στη Θεσσαλία που, ένα πάση περιπτώσει, έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Δεν είναι όλοι οι αγρότες.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτοί που είναι στον δρόμο, σωστά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο τέτοιας συνάντησης; Το έχετε εξετάσει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, ήδη από τον Δεκέμβριο, έχει κάνει μια συνάντηση και έχει ανοίξει τον διάλογο με τους αγρότες. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, έχουν υλοποιηθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη μεριά μας. Σας θυμίζω το ακατάσχετο για τις 7.500 ευρώ των επιδοτήσεων. Σας θυμίζω τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 7% για τα μεσαία εισοδήματα των αγροτών. Σας θυμίζω την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και τις κρατικές ενισχύσεις λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων εντός του 2018, οι οποίες, επίσης, έχουν προχωρήσει. Άρα, λοιπόν, οι τέσσερις δεσμεύσεις από τη μεριά της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του διαλόγου τον Δεκέμβρη του 2018, έχουν ήδη υλοποιηθεί. Από εκεί και πέρα, εμείς είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στον διάλογο και με τους αγρότες που κινητοποιούνται, αλλά και με τον υπόλοιπο αγροτικό κόσμο, να συζητήσουμε για τα ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της παραγωγής, την περαιτέρω στήριξη του αγροτικού κόσμου. Ωστόσο, αυτό το οποίο θέλω να πω, με τη μεγαλύτερη δυνατή ευθύτητα, είναι ότι δεν μπορεί κανείς να ζητά διάλογο με την κυβέρνηση, καθορίζοντας κιόλας τους συμμετέχοντες σε αυτόν τον διάλογο ή το ποιος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Αραχωβίτη, ο οποίος έχει καλέσει δεκάδες φορές τους αγρότες, το τελευταίο διάστημα, σε διάλογο. Από εκεί και πέρα και εκείνοι πρέπει να αποφασίσουν…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Με κλειστούς τους δρόμους, συζητά η κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας είπα ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τελεσίγραφα. Εμείς θα είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Από εκεί και πέρα, η στάση μας εξαρτάται και από τη βούληση των ίδιων των αγροτών των μπλόκων να συνεννοηθούν και να συζητήσουν με ειλικρίνεια και με διάθεση να βρεθεί μια λύση.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Σε ένα άλλο θέμα τώρα, κύριε Υπουργέ. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει ότι στο τέλος το όνομα του γειτονικού μας κράτους θα μείνει σκέτο Μακεδονία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το όνομα του γειτονικού μας κράτους για 140 χώρες πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν Μακεδονία. Αυτό φαίνεται η αξιωματική αντιπολίτευση διαρκώς να το ξεχνά. Ήταν στο Σύνταγμά της, ήταν αναγνωρισμένη από τις μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη, τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Κίνα, τη Ρωσία. Επομένως, νομίζω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, στην πραγματικότητα αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ανάκτηση, αν θέλετε, της ιστορικής κληρονομιάς της ελληνικής Μακεδονίας και αποτελεί και ένα σημαντικό βήμα για να αποτυπώνεται πλέον, στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων, η πραγματικότητα της περιοχής. Τώρα, αν ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να αμφισβητεί το ίδιο το κύρος της Συμφωνίας, θα πρέπει να θυμάται ότι με αυτό τον τρόπο δίνει επιχειρήματα στους γείτονές μας να αμφισβητήσουν και εκείνοι τη Συμφωνία. Διότι ο βασικός όρος, για να μπορεί μια Συμφωνία να έχει ισχύ, είναι η αμοιβαιότητα. Δηλαδή, αυτή να γίνεται σεβαστή και από τις δύο πλευρές. Αν ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του, όπως για παράδειγμα ο κ. Γεωργιάδης, συνεχίζουν σε μια γραμμή αμφισβήτησης της Συμφωνίας και δηλώσεων, στην πραγματικότητα τι κάνουν; Παραβιάζουν τη Συμφωνία, με την έννοια ότι ο κ. Γεωργιάδης, θυμάστε είπε «εγώ δεν πρόκειται ποτέ να τους αποκαλέσω Βόρεια Μακεδονία»…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Πριν από λίγο, η κυρία Μπακογιάννη μας είπε «εγώ θα την λέω Βόρεια Μακεδονία. Έτσι λέγεται. Αυτό είναι το συνταγματικό της όνομα».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και καλώς είπε, η κυρία Μπακογιάννη. Ωστόσο, αυτή η γραμμή δεν φαίνεται να είναι απολύτως δεδομένη για την αξιωματική αντιπολίτευση. Επομένως, καλό θα ήταν από τη μεριά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην δίνουν επιχειρήματα στους ακραίους της Βόρειας Μακεδονίας να αρχίσουν και εκείνοι να αμφισβητούν το νέο συνταγματικό της όνομα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, μιας και μιλήσαμε για τον κ. Μητσοτάκη, ήθελα να σας ρωτήσω, μόλις προχθές δήλωσε ότι σε περίπτωση που δεν διεξαχθούν μαζί οι εθνικές εκλογές και οι ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου, οι ευρωεκλογές θα πρέπει να γίνουν δημοψήφισμα για την πολιτική αλλαγή. Ήθελα να πω, σηκώνετε το γάντι; Αποδέχεστε την πρόκληση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νόμιζα, με βάση τις προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη, ότι οι εκλογές θα έπρεπε να έχουν γίνει περίπου τρία χρόνια πριν.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτό είναι μια απάντηση ειρωνική για τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη. Επί της ουσίας, το γάντι το σηκώνετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο πράγμα ακριβώς;

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να γίνουν δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ευρωεκλογές θα είναι μια μάχη σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τη μεριά των δυνάμεων της προόδου, για να σταματήσει, αν θέλετε, η επέλαση δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων της φύρας της ΝΔ, της νέας ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, του κ. Γεωργιάδη, του κ. Σαμαρά και διαφόρων άλλων πολιτικών προσωπικοτήτων που ευδοκιμούν πλέον στη νέα Ευρώπη, όπως είναι οι ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, το ΑFD στη Γερμανία και στην Ολλανδία επίσης και λοιπά. Θα είναι μια μάχη των δυνάμεων της προόδου απέναντι στη νέα συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς. Αυτό θα είναι οι εκλογές και εκεί ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει και το πολιτικό μήνυμα που αρμόζει στη νέα πολιτική ταυτότητα, την οποία οικοδομεί για τον εαυτό του και για το κόμμα του.

ΣΠΑΝΟΥ: Τώρα, ο πρώην κυβερνητικός σας εταίρος ο κ. Καμμένος, πολύ συχνά πλέον, επιτίθεται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο τον κατηγορεί για πάρα πολλά και δεν βλέπουμε να υπάρχει απάντηση από τη δική σας πλευρά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για τι ακριβώς τον κατηγορεί;

ΣΠΑΝΟΥ: Για εξαπάτηση ουσιαστικά, για να σας το πω…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ότι είναι ψυχρός εκτελεστής, «προδώσατε την εμπιστοσύνη μας» είπε προχθές στη Βουλή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καμμένος, προφανώς, έχει το δικαίωμα πλέον ως αντιπολιτευόμενος, να ασκεί κριτική. Από εκεί και πέρα, εγώ έχω πει πάρα πολλές φορές, κρατάμε τα τέσσερα έτη της συνεργασίας μαζί του, αλλά δεν θα μπορούσαμε, στο όνομα αυτής της συνεργασίας, να επιτρέψουμε και την πτώση της κυβέρνησης εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία έχει ιστορικό χαρακτήρα…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Επιμένετε ότι ήθελε να τη ρίξει, κύριε Εκπρόσωπε; Από πού προκύπτει αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, όταν αποσύρει την εμπιστοσύνη και αποχωρεί από την κυβέρνηση, τι ακριβώς θέλει να κάνει; Όταν καλούσε τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής και έλεγε ότι θα τη στηρίξει, τι ακριβώς θεωρείτε εσείς ότι ήθελε να κάνει; Επομένως, εντάξει, αυτό εγώ δεν το κρίνω στο επίπεδο της ηθικής. Ήταν μια πολιτική θέση του κ. Καμμένου, την οποία τη σέβομαι. Διαφωνώ μαζί του, αλλά και από εκεί και πέρα δεν θα χρησιμοποιήσω ηθικά επιχειρήματα. Δεν θα μιλήσω για προδοσία, δεν θα μιλήσω καθόλου με ηθικούς όρους. Ήταν μια πολιτική επιλογή. Και από εκεί και πέρα, όταν γίνονται τέτοιου τύπου πολιτικές επιλογές, όταν έγινε αυτή η πολιτική επιλογή, ήμασταν και εμείς υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε για να προστατεύσουμε το έργο της κυβέρνησης, για να προστατεύσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να προστατεύσουμε την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Δεν θα μπω σε ηθική συζήτηση.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Πολιτική η ερώτηση, λοιπόν. Εκτιμάτε ότι ο πρώην κυβερνητικός σας εταίρος χτίζει γέφυρες με την αξιωματική αντιπολίτευση ή με συμφέροντα που τον αντιμάχονταν όσο ήταν στην κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καμμένος έχει περάσει στην αντιπολίτευση, αφ΄ης στιγμής αποχώρησε από την κυβέρνηση. Οποιαδήποτε άλλη εκτίμηση, τουλάχιστον από τη δική μου πλευρά παρέλκει.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, μιας και είπαμε πριν για τις ευρωεκλογές. Μιλάτε για προοδευτικό πόλο, αλλά η κυρία Φώφη Γεννηματά μόλις χθες σας κατηγόρησε ως καταληψίες του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου, με ένα μετωπικό σχήμα δήθεν προοδευτικής συμπαράταξης, όπως χαρακτηριστικά είπε .

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Γεννηματά, αντί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι εκφράζει πλειοψηφικά τον χώρο της Αριστεράς, αλλά και τον προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα, θα έπρεπε να κατηγορεί τον εαυτό της για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όλο αυτό το χρόνο, υιοθέτησε στην πραγματικότητα επιχειρήματα, τα οποία προέρχονταν από την άκρα δεξιά. Το πρόβλημα της κυρίας Γεννηματά είναι ακριβώς αυτό. Δηλαδή, ότι στην προσπάθειά της να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε στρατηγικό αντίπαλο του ΚΙΝΑΛ, έχει ταυτιστεί πλήρως με την ΝΔ, και μάλιστα αυτή την ΝΔ, την ταυτότητα της οποίας έχει μεταλλάξει ο κ. Μητσοτάκης με την πολιτική του ρητορική, με την αντιπολιτευτική του ρητορική και με τα επιχειρήματα που υιοθετεί. Αν ακούγατε την κυρία Γεννηματά και τον κ. Μητσοτάκη στις τελευταίες συζητήσεις στη Βουλή, θα δυσκολευόσασταν πάρα πολύ να θεωρήσετε ότι ανήκουν σε διαφορετική παράταξη. Επομένως, εκείνος ο οποίος έχει αλλάξει πολιτικό στρατόπεδο και έχει περάσει στην πλευρά της συντήρησης, έχει ταυτιστεί με την δεξιά, είναι το ίδιο το ΚΙΝΑΛ, το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και να αρχίσει να κατηγορεί τον ίδιο του τον εαυτό.

ΣΠΑΝΟΥ: Τώρα, μιλώντας για τις προοδευτικές συγκλίσεις, οι οποίες είναι ακόμα στο διακηρυκτικό επίπεδο, υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου δεν είναι στο διακηρυκτικό επίπεδο. Έχουν γίνει κινήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες έχουν αναδείξει ένα προοδευτικό μέτωπο, το οποίο μάλιστα παρήγαγε και συγκεκριμένα πολιτικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, αλλά και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Νομίζω ότι αυτό είναι ομολογημένο. Είναι ένα πολιτικό γεγονός, το οποίο κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί, δεν αποτελεί απλώς και μόνο μια διακήρυξη.

ΣΠΑΝΟΥ: Θα δούμε αυτό στο οποίο αναφέρεστε, την προσπάθεια για προοδευτικές συγκλίσεις, να αποτυπώνεται στον ανασχηματισμό, στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ανασχηματισμός γίνεται μόνο μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού και εξ όσων γνωρίζω δεν έχει ληφθεί κάποια τέτοια απόφαση, ούτε έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο.

ΣΠΑΝΟΥ: Για τα ψηφοδέλτια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ψηφοδέλτια αυτά θα είναι αποτέλεσμα των συλλογικών διαδικασιών, τις οποίες πάντοτε ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη συγκρότησή τους. Είναι θέμα του κόμματος και, όπως γνωρίζετε, και το 2012 και το 2015, από τη δική μας μεριά, ήμασταν εξαιρετικά ανοιχτοί στο να συμπεριλάβουμε πολιτικά πρόσωπα, δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις οι οποίες ήθελαν τη συμπόρευση με αυτό το μεγάλο πολιτικό μέτωπο και οι οποίες δεν προέρχονταν από την Αριστερά, αλλά από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Νομίζω ότι η ίδια στρατηγική, με μεγαλύτερο βάθος πια και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και με μεγαλύτερη απεύθυνση, θα ακολουθηθεί και κατά τις εθνικές εκλογές του 2019, αλλά και στο ευρωψηφοδέλτιο. Γιατί, όπως σας είπα, οι ευρωεκλογές θα είναι μια μάχη μεταξύ της Αριστεράς, της προόδου εναντίον του νέου μαύρου μετώπου δεξιάς και ακροδεξιάς που αρχίζει να αναπτύσσεται στην Ευρώπη.

ΣΠΑΝΟΥ: Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ;

ΣΠΑΝΟΥ: Ρωτάμε. Όχι, αποκλείεται, λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω. Πρώτη φορά το ακούω αυτό.

ΣΠΑΝΟΥ: Υπάρχει περίπτωση να δούμε λίστα στις ευρωεκλογές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, με ρωτάτε; Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτουν όλα αυτά. Δηλαδή, πώς αναπαράγονται τέτοιου τύπου σενάρια; Δυσκολεύομαι πολλές φορές να παρακολουθήσω την παραγωγή σεναρίων. Είναι θαυμαστό το πώς γίνεται.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ, κύριε Εκπρόσωπε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)