to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:49 | 26.02.2018

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Σε διαρκή εγρήγορση για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας (ηχητικό)

«Η γνώμη μου είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη φάση και ανεξαρτήτως των εσωτερικών πολιτικών διενέξεων, συγκρούσεων, διαφορετικών οπτικών θα πρέπει -ειδικά στο θέμα της αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων- να κάνουν τα αδύνατα δυνατά, ώστε να υπάρξει μια κοινή στάση και μια κοινή συναίνεση»


«Η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει τη θεσμική οδό, ώστε να διαλευκανθεί το σκάνδαλο της Novaris» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm». Επιπλέον, σημείωσε πως η συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ παραμένει σταθερή διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την εκταμίευση της δόσης. Για την προκλητικότητα της Τουρκίας επισήμανε πως η κυβέρνηση είναι σε διαρκή εγρήγορση και παίρνει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

«Είναι αληθές ότι η Τουρκία εντείνει την επιθετική της ρητορική το τελευταίο διάστημα, αλλά και την επιθετική και προκλητική της στάση σε μια σειρά από ζητήματα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι συνεχώς σε εγρήγορση, παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση και παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τις Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βεβαίως, πρέπει να υπάρχει προβληματισμός, ωστόσο, είμαι αισιόδοξος ότι με τη συνεπή στάση και των Ευρωπαίων εταίρων μας, θα έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση». Ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι η τουρκική προκλητικότητα απασχόλησε την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες και η πολιτική ηγεσία της τοποθετήθηκε με σαφήνεια υπέρ των θέσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, παραπέμποντας και στη σχετική δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι η γειτονική χώρα «αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με κύριο θέμα την κινητικότητα σε ό,τι αφορά το Κουρδικό, το οποίο επικαθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τη στάση της σε όλα τα υπόλοιπα πεδία» και εξέφρασε την εκτίμηση πως ίσως θεωρεί ότι ανοίγοντας ταυτόχρονα πάρα πολλά μέτωπα είναι σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση και στο ζήτημα του Κουρδικού, που μπορεί, όπως είπε, να αποτελέσει «θρυαλλίδα» εξελίξεων για την Τουρκία.

Ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν, ώστε να υπάρξει κοινή στάση στο θέμα της αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας και είπε: «Το χειρότερο δυνατό που θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή θα ήταν να μετατρέψουμε το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ζήτημα πολιτικής, κομματικής αντιπαράθεσης, είτε στο Κοινοβούλιο, είτε αλλού. Η γνώμη μου είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη φάση και ανεξαρτήτως των εσωτερικών πολιτικών διενέξεων, συγκρούσεων, διαφορετικών οπτικών θα πρέπει -ειδικά στο θέμα της αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων- να κάνουν τα αδύνατα δυνατά, ώστε να υπάρξει μια κοινή στάση και μια κοινή συναίνεση. Δεν πρέπει να υπερθεματίζουμε σε πατριωτισμό αν θέλετε στη συγκεκριμένη φάση, αλλά, αντιθέτως, να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε, διότι οι χειρισμοί που απαιτούνται είναι εξαιρετικά λεπτοί και πρέπει να είναι πολιτικά συνεπείς, πολιτικά σοβαροί, αποτελεσματικοί και όχι να προσπαθεί να πλειοδοτήσει κανείς σε πατριωτισμό».

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ υπογράμμισε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στην πολιτική και τη διαπραγματευτική τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης και σημείωσε: «Ξαναλέμε, σύνθετη ονομασία, η οποία θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα ισχύει έναντι όλων, προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση εκ μέρους των γειτόνων μας, έτσι ώστε να βρούμε μια βιώσιμη, σταθερή και αμοιβαία αποδεκτή λύση, για την οποία όλοι θα μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι και οι δύο λαοί».

Με αφορμή την έλευση των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα και τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την εκταμίευση της δόσης και πως μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η τέταρτη αξιολόγηση και η επόμενη μέρα.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την εκταμίευση της δόσης. Πρόκειται για δύο τεχνικά ζητήματα, τα οποία, ούτως ή άλλως, δεν βρίσκονται και στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, αντιθέτως αφορούσαν το Συμβούλιο της Επικρατείας, που προχώρησε κανονικά, και μία τυπική -αν θέλετε- παρακολούθηση της πορείας των πλειστηριασμών εκ μέρους των θεσμών. Όλα προχωρούν κανονικά και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την εκταμίευση της δόσης της τρίτης αξιολόγησης, η οποία θεωρείται δεδομένη, καθώς η τρίτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί» είπε.

Ως προς τα θέματα που θα συζητηθούν από τώρα και μέχρι τον Ιούνιο, τόνισε πως είναι τρία:

-Το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

-Το ζήτημα της συνολικής αναπτυξιακής στρατηγικής που πρέπει να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση.

-Το θεσμικό πλαίσιο της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά τον Αύγουστο του 2018.

Ειδικά για το χρέος είπε πως «υπάρχει η τεχνική συζήτηση έτσι ώστε να προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες του λεγόμενου "γαλλικού μηχανισμού", δηλαδή της ρήτρας ανάπτυξης η οποία σκοπεύει να φέρει πιο κοντά τις ευρωπαϊκές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη με τις περισσότερο απαισιόδοξες ή λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ» και παρατήρησε: «Νομίζω ότι αυτός ο μηχανισμός μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την επίλυση της σχετικής διαφωνίας μεταξύ των Θεσμών και έχω τη βεβαιότητα ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα έχουν συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και όσο απαιτείται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία θα εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018 έτσι ώστε και το χρέος της χώρας να γίνει βιώσιμο και να αποκατασταθεί πλήρως και οριστικά η εμπιστοσύνη των αγορών».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Δεν προαναγέλλονται οι ανασχηματισμοί. Όταν ο πρωθυπουργός κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τον ανασχηματισμό, θα τον ανακοινώσει».



Αναλυτικά η συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ «REAL FM» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου:

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω με τα ελληνοτουρκικά και με τις διαρκείς προκλητικές δηλώσεις της άλλης πλευράς. Τις δηλώσεις Γιλντιρίμ, τις δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος, μάλιστα, έστησε και ένα απίστευτο σόου, που θύμιζε άλλες περιοχές του πλανήτη, με κοριτσάκια ντυμένα με στρατιωτικές στολές να κλαίνε στην αγκαλιά του και διάφορα τέτοια. Παρόλα αυτά, οι κινήσεις της Άγκυρας, ιδίως στην κυπριακή ΑΟΖ, δημιουργούν πολύ μεγάλη ανησυχία. Το ερώτημα είναι, εάν, κατά τη γνώμη σας, έχει ενημερωθεί επαρκώς η Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και αν το κλίμα που βλέπετε στους συμμάχους μας είναι ένα κλίμα που μπορεί να δημιουργήσει, να το πω έτσι, μια αισιοδοξία ότι θα έχουμε συμπαράσταση από αυτούς, απέναντι στις συγκεκριμένες προκλήσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου ακούστε: Είναι αληθές ότι η Τουρκία εντείνει την επιθετική της, αν θέλετε, ρητορική το τελευταίο διάστημα, αλλά και την επιθετική και προκλητική της στάση σε μια σειρά από ζητήματα. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας απασχόλησε την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, την προηγούμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες και οι τοποθετήσεις εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας της Ε.Ε. ήταν πάρα πολύ σαφής υπέρ των θέσεων της Ελλάδας στη συγκεκριμένη, αν θέλετε, αντιπαράθεση. Η Ε.Ε. τοποθετήθηκε και δια του κ. Τουσκ, με ευθύτητα, υπέρ των θέσεων που εκφράζει η ελληνική Δημοκρατία. Και μάλιστα, υιοθέτησε αυτές τις θέσεις ως θέσεις της Ε.Ε., ως όφειλε, με την έννοια ότι απηύθυνε αυστηρότατες εκκλήσεις στην Τουρκία να επιστρέψει στον δρόμο της πολιτικής συνεννόησης και της υπεύθυνης διπλωματίας. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά, με κύριο θέμα την κινητικότητα σε ό,τι αφορά το Κουρδικό, πράγμα το οποίο επικαθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη στάση της σε όλα τα υπόλοιπα πεδία. Θεωρεί, ίσως, ο κ. Ερντογάν ότι, ανοίγοντας πάρα πολλά ταυτόχρονα μέτωπα, είναι σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση και στο ζήτημα του Κουρδικού, που, όπως καταλαβαίνετε, μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων για τη…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχουν, ήδη, πολύ μεγάλες απώλειες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …γειτονική χώρα. Δεν είναι μόνο ζήτημα πολεμικών επιχειρήσεων. Είναι περισσότερο ένα ζήτημα μακροπρόθεσμα πολιτικό, καθώς φαίνεται ότι η κινητικότητα είναι πολύ έντονη. Υπό αυτή την άποψη, η ελληνική κυβέρνηση είναι διαρκώς σε εγρήγορση. Παρακολουθεί πάρα πολύ στενά την κατάσταση και παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο της Ε.Ε.. Η γνώμη μου είναι ότι, βεβαίως, πρέπει να υπάρχει προβληματισμός. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος ότι με τη συνεπή στάση και των ευρωπαίων εταίρων μας θα έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μέσα σε αυτό το κλίμα, κύριε Υπουργέ, κύριε Τζανακόπουλε, δεν είναι, να το πω έτσι, «προαπαιτούμενο» να υπάρχει συνεννόηση στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και ένα κλίμα ενότητας; Θέλω να πω μήπως η υπόθεση Novartis δημιουργεί προσκόμματα στη συνεννόηση των κομμάτων; Δημιουργεί δυσκολίες στο να υπάρξει αυτό το απαιτούμενο κλίμα ενότητας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκ των πραγμάτων δημιουργεί προβλήματα. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε πάντοτε υπόψη μας ότι η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν είχε διαφορετική επιλογή από το να ακολουθήσει τη θεσμική οδό, ώστε να διαλευκανθεί το σκάνδαλο της Novartis. H γνώμη μου είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις, σε αυτή τη φάση, ανεξαρτήτως των εσωτερικών πολιτικών διενέξεων, συγκρούσεων, διαφορετικών οπτικών, θα πρέπει, ειδικά στο θέμα της αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων, να κάνουν τα αδύνατα δυνατά, έτσι ώστε να υπάρξει μια κοινή στάση και μια κοινή συναίνεση. Το χειρότερο δυνατό που θα μπορούσαμε να κάνουμε, αυτή τη στιγμή, θα ήταν να μετατρέψουμε το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ζήτημα πολιτικής, κομματικής αντιπαράθεσης, είτε στο Κοινοβούλιο, είτε αλλού. Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να υπερθεματίζουμε σε πατριωτισμό, αν θέλετε, στη συγκεκριμένη φάση, αλλά αντιθέτως να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε, διότι οι χειρισμοί που απαιτούνται είναι εξαιρετικά λεπτοί και πρέπει να είναι πολιτικά συνεπείς, πολιτικά σοβαροί, πολιτικά αξιόπιστοι…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αποτελεσματικοί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αποτελεσματικοί, βεβαίως και όχι να προσπαθεί ο καθένας να πλειοδοτήσει σε πατριωτισμό και επιθετικότητα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Χάριν εντυπώσεων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Δεν έχει κανένα νόημα κάτι τέτοιο.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, πείτε μου, σας παρακαλώ: Σήμερα, ο Τύπος δημοσιεύει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, μετά την υπόθεση Novartis, θα ανοίξουν και άλλες υποθέσεις διαφθοράς το επόμενο διάστημα. Αναφέρθηκαν εφημερίδες το Σαββατοκύριακο και στα δάνεια των πολιτικών κομμάτων, αναφέρονται σήμερα και σε σκάνδαλα του τραπεζικού τομέα. Και θέλω να σας ρωτήσω, αν βλέπετε να έρχεται, να το πω έτσι, μια καταιγίδα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω γνώση αυτών των πληροφοριών που επικαλούνται τα δημοσιεύματα. Και εγώ, στις εφημερίδες τα διάβασα. Πρέπει να σας θυμίσω ότι τα δάνεια των κομμάτων, όπως και τα δάνεια των ΜΜΕ, έχουν τύχει εξαντλητικής…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στην εξεταστική επιτροπή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην εξεταστική επιτροπή, την οποία έκανε η Βουλή πριν από ενάμιση χρόνο, αν δεν κάνω λάθος. Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, τόσο το πόρισμα της πλειοψηφίας όσο και τα πορίσματα που έχουν γραφεί από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία για να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Τώρα, τα υπόλοιπα είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης και δεν γνωρίζω τίποτα περισσότερο επί αυτού. Όπως δεν γνωρίζω, επίσης, τίποτα και σε σχέση με τις ενέργειες που έκανε η ελληνική Δικαιοσύνη για πιθανά ενδεχόμενα τραπεζικά σκάνδαλα, αν θέλετε. Δεν υπάρχει καμία γνώση της κυβέρνησης σε σχέση με όλα αυτά.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έρχομαι στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια. Πώς προχωρά; Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε; Και -επειδή άκουσα και διάφορες φωνές από έναν-δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- παραμένει το θέμα της αλλαγής του συντάγματος της γειτονικής χώρας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και παραμένει. Και το έχουμε εξηγήσει…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ρωτώ γιατί άκουσα έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχουμε εξηγήσει. Κοιτάξτε, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα γνωρίζετε ότι μπορούν να εκφράζονται απόψεις, όπως εκφράζονται απόψεις και από την άλλη πλευρά…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σημασία έχει η κυβέρνηση τι λέει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Σημασία έχει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στην πολιτική και διαπραγματευτική τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης, σε σχέση με το ζήτημα του ονόματος. Ξαναλέμε: σύνθετη ονομασία, η οποία θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα ισχύει έναντι όλων. Πράγμα το οποίο προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση εκ μέρους των γειτόνων μας, έτσι ώστε να βρούμε μια βιώσιμη, σταθερή και αμοιβαία πολιτική λύση, για την οποία όλοι θα μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι, και οι δύο λαοί.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως, η αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας παραμένει κόκκινη γραμμή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεδομένο, δεδομένο. Σταθερή διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, θέλω ένα-δύο σύντομα σχόλιά σας, κύριε Υπουργέ, για θέματα της επικαιρότητας. Θέλω ένα σχόλιό σας για τον μεγάλο θόρυβο που έχει σηκωθεί, σχετικά με το επίδομα ενοικίου της αναπληρωτού υπουργού Εργασίας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει με την αναπληρωτή υπουργό. Της μετέφερε ότι δεν θεωρεί ορθό το γεγονός πως έγινε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε και τη δική της τοποθέτηση. Με αυτή την έννοια, δεν θέλω να κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξέρετε, πολλοί λένε ότι εδώ ισχύει το «ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό». Διότι είναι νόμιμο στην περίπτωση αυτή, αλλά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Γι’ αυτό σας είπα ότι η γνώμη του Πρωθυπουργού είναι ότι δεν έπρεπε να έχει γίνει η χρήση της συγκεκριμένης διάταξης. Από εκεί και πέρα, σας λέω ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει με σειρά ενεργειών της πως προσπαθεί να εξορθολογήσει τα συστήματα των αμοιβών, τόσο των βουλευτών όσο και των υπουργών, με διατάξεις που αφορούν τη φορολογική εξίσωση μεταξύ πολιτικών, αν θέλετε, και όλων των υπολοίπων πολιτών. Έχουμε πάρει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή και νομίζω ότι αυτό είναι και το κεντρικό στίγμα αυτής της κυβέρνησης.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έρχομαι στην επίσκεψη της τρόικας. Η τρόικα έρχεται πάλι στην Αθήνα. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο για την εκταμίευση δόσης. Ζητήθηκαν δύο πράγματα: το Ελληνικό και οι πλειστηριασμοί. Θέλω να σας ρωτήσω, πού βρισκόμαστε και, κυρίως, ποια είναι η επόμενη ημέρα. Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι αυτά τελειώνουν εντός του δεκαημέρου…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την εκταμίευση της δόσης. Επρόκειτο για δύο τεχνικά ζητήματα, τα οποία, ούτως ή άλλως, δεν βρίσκονταν και στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Αντιθέτως, αφορούσαν το ΣτΕ, που προχώρησε κανονικά και μία τυπική, αν θέλετε, παρακολούθηση της πορείας των πλειστηριασμών, εκ μέρους των θεσμών. Όλα πλέον προχωρούν κανονικά και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την εκταμίευση της δόσης της τρίτης αξιολόγησης, η οποία πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς η τρίτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί. Τώρα, σε ό,τι αφορά το βασικό θέμα συζήτησης με τους θεσμούς, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι η εκταμίευση…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι η επόμενη ημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το μοναδικό θέμα είναι η τέταρτη αξιολόγηση και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όπου, πού βρισκόμαστε; Ιδίως σε ό,τι αφορά το χρέος, να μας πείτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έρχονται οι θεσμοί στην Αθήνα. Ξέρετε ότι τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν από τώρα και μέχρι τον Ιούνιο του 2018, είναι: πρώτον, το ζήτημα του ελληνικού χρέους, δεύτερον, το ζήτημα της συνολικής αναπτυξιακής στρατηγικής που πρέπει να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση και τρίτον, το θεσμικό πλαίσιο της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, μετά τον Αύγουστο του 2018. Σε ό,τι αφορά ειδικά το χρέος -επειδή με ρωτάτε- υπάρχει τεχνική συζήτηση, έτσι ώστε να προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες του λεγόμενου «γαλλικού μηχανισμού», δηλαδή της ρήτρας ανάπτυξης, η οποία σκοπεύει να φέρει πιο κοντά τις ευρωπαϊκές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη με τις περισσότερο –θα έλεγε κανείς- απαισιόδοξες ή λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις που κάνει το ΔΝΤ. Νομίζω ότι αυτός ο μηχανισμός μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την επίλυση της σχετικής διαφωνίας μεταξύ των θεσμών. Και έχω βεβαιότητα ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα έχουν προσδιοριστεί, θα έχουν συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και όσο απαιτείται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018, έτσι ώστε το χρέος της χώρας να γίνει βιώσιμο και να αποκατασταθεί πλήρως και οριστικά η εμπιστοσύνη των αγορών.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κλείνω, ζητώντας ένα σχόλιό σας. Οι δημοσιογραφικές μου κεραίες πιάνουν από το πρωί μία συζήτηση στους πολιτικούς διαδρόμους, να το πω έτσι, περί του ενδεχομένου –βέβαια την έχουμε ακούσει και άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά την ακούω πάλι από το πρωί- μία συζήτηση περί του ενδεχομένου κυβερνητικού ανασχηματισμού τις επόμενες ημέρες. Υπάρχει τέτοιο θέμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προαναγγέλλονται, όπως γνωρίζετε, οι ανασχηματισμοί.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αναμενόμενη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ο Πρωθυπουργός κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τον ανασχηματισμό, θα τον ανακοινώσει.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Καλή σας ημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)