to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:55 | 04.10.2018

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Ούτε αυτή η προσπάθεια υπονόμευσης θα βγει στη ΝΔ

«Η ΝΔ φαίνεται σχεδόν να επιχαίρει για τις χθεσινές εξελίξεις. Νομίζω ότι με τη στάση της επιχειρεί να υπονομεύσει την τροχιά ανάκαμψης για να της βγει το καταστροφολογικό σενάριο που έχει καταρρεύσει δεκάδες φορές στο παρελθόν», υπογράμμισε μιλώντας «στο Κόκκινο» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος


Συνέντευξη «Στο Κόκκινο 105,5 και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά για τις εξελίξεις στο Χ.Α., για τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων και για το χρονοδιάγραμμα & τις προϋποθέσεις για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

Διαβάστε τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του Δημ. Τζανακόπουλου:

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ Χ.Α.

Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις στο Χ.Α. Η εκτίμησή μας είναι ότι επρόκειτο για μια κερδοσκοπική επίθεση καθώς δεν θεωρούμε ότι η χθεσινή εικόνα αντιστοιχεί ούτε στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας ούτε στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο παίρνουμε πρωτοβουλίες και έχουμε ένα σαφές σχέδιο για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σχολιάζοντας τη σχετική ανακοίνωσή της, η ΝΔ φαίνεται σχεδόν να επιχαίρει για τις χθεσινές εξελίξεις. Νομίζω ότι με τη στάση της επιχειρεί να υπονομεύσει την τροχιά ανάκαμψης για να της βγει το καταστροφολογικό σενάριο που έχει καταρρεύσει δεκάδες φορές στο παρελθόν. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ούτε αυτή η υπονόμευση θα της βγει. Ωστόσο κάποια στιγμή θα πρέπει να αναρωτηθούν αν αυτή η τακτική είναι μια τακτική που ταιριάζει στην αξιωματική αντιπολίτευση και αν λειτουργεί με όρους βελτίωσης της κυβερνητικής πολιτικής.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Στο πρόσφατο EG έγινε σαφές ότι το πρώτο επιχείρημα της κυβέρνησης έχει γίνει αποδεκτό από όλους ότι δηλαδή το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό. Το μόνο που μένει άρα να αποδειχθεί είναι αυτό που λέμε τόσον καιρό ότι δηλαδή η χώρα έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα να μην το εφαρμόσει παραμένοντας εντός στόχων δηλαδή την επιτυγχάνοντας τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η ΝΔ θεωρεί ότι η συζήτηση που γίνεται για τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στο πλαίσιο ενός άτυπου 4ου μνημονίου. Πρόκειται για μια απίστευτη λαθροχειρία καθώς η ΝΔ γνωρίζει ή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι όλοι οι προϋπολογισμοί όλων των κρατών μελών της ΕΕ συζητούνται και μπαίνουν σε ένα είδος διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακριβώς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Το ίδιο πχ κάνει και η Ιταλία αλλά και όλες οι υπόλοιπες χώρες.

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ πΓΔΜ

Ο κος Ζάεφ έχει δηλώσει ότι κάθε άλλο παρά παραιτείται από την προσπάθεια για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μένει να δούμε το χρονοδιάγραμμα της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων της Συμφωνίας ώστε να προχωρήσουμε και εμείς στην κύρωσή της.

Η ΝΔ είναι για άλλη μια φορά βαθιά εκτεθειμένη. Κατηγορούσαν την κυβέρνηση για δήθεν μυστική διπλωματία όταν στην πραγματικότητα δεν υπήρχε τίποτα μυστικό στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ενώ αυτό τελικώς που φαίνεται είναι ότι μυστική παρα-διπλωματία έκανε η ΝΔ και η κα Σπυράκη. Για ποιο λόγο κράτησαν αυτές τις επαφές μυστικές; Ποιος ήταν ο σκοπός της συνάντησης και ποιο μήνυμα του κου Μητσοτάκη διαβίβασε η κα Σπυράκη στον κο Ζάεφ;

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο, Στάθη Σχινά:

ΣΧΙΝΑΣ: Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Σχινά.

ΣΧΙΝΑΣ: Να ξεκινήσουμε από τη χθεσινή σύσκεψη και τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, κύριε Σχινά, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί παρακολουθούν πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι η χθεσινή εικόνα, ιδιαίτερα η χθεσινή εικόνα, δεν θεωρούμε ότι αντιστοιχεί στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Ξέρετε και εσείς πολύ καλά ότι το τελευταίο διάστημα η ελληνική οικονομία σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις, έχει βρεθεί σε τροχιά ανάκαμψης για πάνω από έξι συνεχόμενα τρίμηνα. Το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι βελτιωμένο αισθητά. Επιτυγχάνουμε τους στόχους για πρωτογενή, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικά τις τράπεζες, αυτές κατάφεραν να ολοκληρώσουν ήδη τον περασμένο Μάιο τη διαδικασία των stress tests, έχουν επιτύχει τους στόχους, τους συμφωνημένους στόχους που έχουν με τους εποπτικούς φορείς για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Δύο από αυτές, μεταξύ των οποίων και η Πειραιώς, έχουν μηδενίσει τη χρήση του μηχανισμού ELA. Έχουν υψηλότατο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Επομένως, η εκτίμησή μας είναι ότι, ακριβώς επειδή αυτά τα στοιχεία που σας αναφέρω τώρα δεν συνάδουν με την εικόνα του Χρηματιστηρίου, έχουμε την εκτίμηση ότι επρόκειτο για μια κερδοσκοπική επίθεση.

Τώρα, δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις. Οι αρμόδιοι εποπτικοί φορείς και το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είμαι βέβαιος ότι παρακολουθούν στενά όλες τις συναλλαγές στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση παίρνει και άλλες πρωτοβουλίες. Έχει ένα σαφές σχέδιο, σε συνεννόηση πάντα με όλους τους εμπλεκόμενους, για να ενισχύσει ακόμη περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

ΣΧΙΝΑΣ: Θα θέλατε να σχολιάσετε την ανακοίνωση της Ν.Δ. για το θέμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις για τους λόγους που οδήγησαν την Ν.Δ. να βγάλει την συγκεκριμένη ανακοίνωση. Αυτό που οφείλω να πω είναι ότι αντικειμενικά η Ν.Δ. φαίνεται σχεδόν να επιχαίρει για τις χθεσινές εξελίξεις…

ΣΧΙΝΑΣ: Νομίζω ότι είναι εμφανές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φαίνεται σχεδόν να επιχαίρει και νομίζω ότι με τη στάση της επιχειρεί να υπονομεύσει την τροχιά ανάκαμψης για να της βγει όλο αυτό το καταστροφολογικό σενάριο, το οποίο έχει καταρρεύσει δεκάδες φορές στο παρελθόν. Θυμάστε ότι η Ν.Δ., από τη στιγμή που ανέλαβε ο κύριος  Μητσοτάκης την αρχηγία της, το μόνο το οποίο προβλέπει είναι σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς, καταστροφές, με εξακολουθητικά και με διευρυνόμενη, αν θέλετε, τακτικότητα ή ένταση. Εγώ από τη δική μου μεριά, θέλω να πω ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν θα βγει στη Ν.Δ. αυτή η επιχείρηση υπονόμευσης, ούτε αυτή η επιχείρηση υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, κάποια στιγμή θα πρέπει και εκείνοι να αναρωτηθούν στο εσωτερικό τους, αν όντως αυτή η αντιπολιτευτική τακτική, την οποία κάθε φορά επιλέγουν, είναι εποικοδομητική, είναι μια αντιπολιτευτική τακτική που ταιριάζει στη Ν.Δ. και αν τελικά λειτουργεί με όρους βελτίωσης της κυβερνητικής πολιτικής. Διότι, ξέρετε, αυτός είναι ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης: να ασκεί κριτική για να βελτιώνεται η κυβέρνηση. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναρωτηθούν εάν αυτή η τακτική, την οποία ακολουθούν, λειτουργεί κατ΄ αυτόν τον τρόπο ή αν θέλουν να λειτουργήσει υπονομευτικά για τη χώρα. Ό,τι και να κάνουν, δεν πρόκειται να το καταφέρουν. Η ελληνική οικονομία έχει πατήσει στα πόδια της. Έχουμε την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, έχουμε διαρκώς βελτιούμενα θεμελιώδη μεγέθη στην ελληνική οικονομία και η Ν.Δ., το μόνο νομίζω το οποίο  θα καταφέρει, είναι, αντί να υπονομεύσει την ελληνική οικονομία, να αυτοϋπονομευτεί η ίδια.

ΣΧΙΝΑΣ: Τώρα, για να περάσουμε στο θέμα που αφορά πάρα πολύ κόσμο και απασχολεί κατά κύριο λόγο την τελευταία περίοδο. Αναφέρομαι, κύριε Τζανακόπουλε, στο θέμα των συντάξεων. Ο Προϋπολογισμός κατατέθηκε με τα δύο σενάρια, με δημόσια την κυβέρνηση τοποθετημένη ότι είναι υπέρ εκείνου του σεναρίου που δεν περικόπτει τις συντάξεις. Τι περιμένουμε από εδώ και πέρα σε επίπεδο διαδικασίας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχήν, στο πρόσφατο Eurogroup, μετά τις δηλώσεις και του κυρίου Σεντένο και του κυρίου Ρέγκλινγκ, έγινε σαφές ότι το πρώτο επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει αποδεκτό από όλους. Και φυσικά, αναφέρομαι στο επιχείρημα ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι ένα διαρθρωτικό μέτρο, αλλά αντίθετα είναι δημοσιονομικό μέτρο. Αυτό, ξέρετε, έχει πολύ μεγάλη σημασία, διότι εάν θεωρούνταν από τους θεσμούς ή από το Eurogroup ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι διαρθρωτικό, τότε το επιχείρημα ότι δεν χρειάζεται για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν θα ήταν ισχυρό. Διότι, το αντεπιχείρημα που θα λεγόταν από την άλλη πλευρά θα ήταν ότι, ανεξαρτήτως του αν επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ή όχι, θα έπρεπε το μέτρο να εφαρμοστεί για λόγους που έχουν να κάνουν με το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Από τη στιγμή, όμως, που έχει γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς, εννοώ το Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό, το μόνο που μένει να αποδειχθεί πλέον είναι η δημοσιονομική δυνατότητα της χώρας να μην το εφαρμόσει και την ίδια στιγμή να επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και σας έχουμε πει δεκάδες φορές, το έχουμε πει ως ελληνική κυβέρνηση –το έχουμε πει και μαζί, αν δεν κάνω λάθος- ότι πράγματι, με βάση τις προβολές που γίνονται, με βάση την μακροοικονομική πρόβλεψη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο. Αντίθετα, η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να παράξει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% χωρίς την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και σε αυτό επιμένει η ελληνική κυβέρνηση και νομίζω ότι θα έχουμε και είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα επιχειρήματά μας και οι προβλέψεις μας θα γίνουν αποδεκτές στο πλαίσιο της επεξεργασίας του ελληνικού Προϋπολογισμού κατά τη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Εδώ, όμως, επιτρέψτε μου να σας πω κάτι: Η Ν.Δ. θεωρεί ότι η συζήτηση που γίνεται για τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, αποδεικνύει στην πραγματικότητα το επιχείρημά τους ότι εδώ βρισκόμαστε στο πλαίσιο ενός τέταρτου άτυπου μνημονίου. Πρόκειται για απίστευτη λαθροχειρία, γιατί η Ν.Δ. γνωρίζει ή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι όλοι οι Προϋπολογισμοί όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. συζητιούνται και μπαίνουν σε ένα είδος διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακριβώς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Βλέπετε πώς η Ιταλία, που σε καμία περίπτωση δεν εφάρμοσε ποτέ οποιοδήποτε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με τον χαρακτήρα που είχε το μνημόνιο, συζητά και εκείνη τον Προϋπολογισμό της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπάρχουν οι γνωστές διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται στο πλαίσιο ακριβώς της διαδικασίας της συζήτησης του ιταλικού Προϋπολογισμού για παράδειγμα, ενώ και όλες οι υπόλοιπες χώρες συζητούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Προϋπολογισμό τους, για τα πρωτογενή πλεονάσματα ή το ύψος των πρωτογενών ελλειμμάτων που αντέχουν να έχουν. Και με αυτή την έννοια, δεν θεωρώ ότι εδώ υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα ή κάποια ιδιαίτερη κατάσταση…

ΣΧΙΝΑΣ: Δυσκολεύει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …εξαιρετική κατάσταση για την Ελλάδα. Συζητάμε τον προϋπολογισμό μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκτιμούμε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας και ότι η πρόβλεψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, του 2020 και του 2021, κλπ. κλπ., είναι τέτοιες, που οδηγούν αναγκαστικά στο συμπέρασμα ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν υπάρχει κανένας λόγος να εφαρμοστεί.

ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, είχατε καμία απάντηση από την κυρία Σπυράκη για τον καφέ με τον κύριο Ζάεφ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είχαμε καμία απολύτως απάντηση. Η ΝΔ για άλλη μια φορά, και η κυρία Σπυράκη και ο κύριος Μητσοτάκης, πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα. Νομίζω ότι είναι βαθιά εκτεθειμένοι. Θα έπρεπε ήδη να έχουν ζητήσει συγγνώμη. Διότι, ξέρετε, ήταν εκείνοι που κατηγορούσαν την ελληνική κυβέρνηση για δήθεν μυστική διπλωματία, όταν και ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός των Εξωτερικών μας, ο κύριος Κοτζιάς, διαρκώς ενημέρωναν και το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τους αρχηγούς των κομμάτων και τους αρμόδιους για την εξωτερική πολιτική των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, σε σχέση με τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις, σε σχέση με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στην προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Η ΝΔ τότε μας κατηγορούσε ότι κάνουμε μυστική διπλωματία, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρχε τίποτα μυστικό στην όλη αυτή προσπάθεια, την οποία καταβάλαμε για την επίλυση της διαφοράς. Αυτός που τελικώς φάνηκε ότι κάνει μυστικές συναντήσεις, ένα είδος μυστικής παραδιπλωματίας –γιατί δεν μιλάμε για διπλωματία όταν αναφερόμαστε στην αξιωματική αντιπολίτευση- μυστική, λοιπόν, παραδιπλωματία έκανε ο κύριος Μητσοτάκης με την κυρία Σπυράκη, όπου συναντούσαν τον κύριο Ζάεφ. Και ακόμα αναμένουμε να μας πουν τι ακριβώς έγινε με τον κύριο Ζάεφ και για ποιον λόγο επέλεξαν να κρατήσουν αυτές τις συναντήσεις μυστικές. Ή αυτή τη συνάντηση μυστική. Διότι, ξέρετε, το επιχείρημα ότι η κυρία Σπυράκη είδε έναν αρχηγό ξένου κράτους, ή εν πάση περιπτώσει έναν αρχηγό ξένης κυβέρνησης, σε μια καφετέρια και έκαναν συζήτηση για τα κρισιμότερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που αντιμετώπισε η χώρα τα τελευταία 25 χρόνια, νομίζω ότι στην πραγματικότητα εκθέτει ακόμη περισσότερο την κυρία Σπυράκη. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Αναμένουμε, λοιπόν, να μας πουν ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός της συνάντησης, τι μήνυμα διαβίβασε η κυρία Σπυράκη στον κύριο Ζάεφ και για ποιον λόγο κράτησε την όλη συνομιλία, την όλη συζήτηση κρυφή.

ΣΧΙΝΑΣ: Κρυφή. Κύριε Εκπρόσωπε, μία ερώτηση σχετική βέβαια με το θέμα το συγκεκριμένο. Περιμένετε και εσείς, περιμένει και η κυβέρνηση να δει τι θα γίνει στο κοινοβούλιο της γείτονος χώρας, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και υπάρχουν δύο σενάρια: Ή να περάσει ή να μην περάσει. Στο αν περάσει, φαντάζομαι, υπάρχουν δεσμεύσεις της κυβέρνησης να φέρει το θέμα και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε περίπτωση που δεν περάσει, το θέμα σταματά εκεί που είναι; Δηλαδή, παγώνει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Κοιτάξτε να δείτε. Εγώ δεν πρόκειται να κάνω τώρα σχολιασμό για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην πΓΔΜ. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι, πρώτον, ο κύριος Ζάεφ έχει δηλώσει ότι δεν παραιτείται από την προσπάθεια, το κάθε άλλο. Δεν παραιτείται, κάθε άλλο, από την προσπάθεια επικύρωσης για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Διότι, εδώ συζητάμε για μία προσπάθεια για να τεθεί σε ισχύ –νομίζω ότι η γειτονική μας χώρα την έχει πληρώσει τη Συμφωνία- και αυτό το οποίο μένει είναι να πληρωθούν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις, για να προχωρήσει και η Ελλάδα στην κύρωση και να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία. Ο κύριος Ζάεφ, λοιπόν, είναι δεσμευμένος, ηθικά δεσμευμένος, πέρα από τη νομική δέσμευση που έχει, να προσπαθήσει να υλοποιήσει, να πληρώσει τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, είναι και πολιτικά δεσμευμένος σε αυτή την προσπάθεια. Και το χαιρετήσαμε και το επαινέσαμε. Επομένως, αυτό που μένει να δούμε είναι το χρονοδιάγραμμα της πλήρωσης αυτών των ουσιαστικών προϋποθέσεων. Στην πραγματικότητα, της αναθεώρησης του Συντάγματος, που είναι και ο κεντρικός όρος για να προχωρήσει και η ελληνική πλευρά στην κύρωση της Συμφωνίας και να πετύχει…

ΣΧΙΝΑΣ: Ναι, αλλά είναι λογικό, εάν δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, να παγώσει το θέμα. Τουλάχιστον σε επίπεδο γείτονος χώρας. Τώρα, από εκεί και πέρα, αυτό…  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι. Δεν είναι έτσι ακριβώς. Δηλαδή, υπάρχουν πολιτικές επιλογές που θα μπορούσε να κάνει ο κύριος Ζάεφ, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μία συνταγματική αναθεώρηση. Αλλά, σας ξαναλέω, εγώ αυτή τη στιγμή δεν θέλω να κάνω σχολιασμό για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει μία ισχυρή πολιτική δύναμη, ένας ισχυρός πολιτικός φορέας στη γειτονική χώρα, που δεσμεύεται να προσπαθήσει με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του για την πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων, δηλαδή της αναθεώρησης του Συντάγματος, και εμείς, σας ξαναλέω, και το χαιρετίζουμε και το επαινούμε αυτό. Το παρακολουθούμε στενά και υποστηρίζουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για να προχωρήσει όλη αυτή η διαδικασία και να μην χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία, μια τέτοια μεγάλη ευκαιρία γιατί θα είναι πραγματικά κρίμα.

ΣΧΙΝΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Τζανακόπουλε γι αυτή τη συζήτηση. Καλή σας μέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Καλή σας μέρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)