to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 09.11.2017

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει δημοσίως να απαντήσει σχετικά με την προέλευση των χρημάτων και τις δραστηριότητες της εταιρείας»

«Η σπουδή να έρθει στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης τόσο ο νόμος Παρασκευόπουλου όσο και τώρα η άδεια στον Κουφοντίνα αλλά και συνολικά η εμμονή της ΝΔ για την τάξη και την ασφάλεια, υποκρύπτουν το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ στα ζητήματα της οικονομίας στα οποία είχε επενδύσει και ακόμη περισσότερο φανερώνουν τη διάθεσή της να αποκρύψει τα ζητήματα που έχουν προκύψει τόσο με την υπόθεση του κ. Αυγενάκη όσο και με την υπόθεση των offshore»


Τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον REAL FM 97.8 και στους δημοσιογράφους Ν. Χατζηνικολάου & Α. Δελλατόλα:

Η σπουδή να έρθει στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης τόσο ο νόμος Παρασκευόπουλου όσο και τώρα η άδεια στον Κουφοντίνα αλλά και συνολικά η εμμονή της ΝΔ για την τάξη και την ασφάλεια, υποκρύπτουν το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ στα ζητήματα της οικονομίας στα οποία είχε επενδύσει και ακόμη περισσότερο φανερώνουν τη διάθεσή της να αποκρύψει τα ζητήματα που έχουν προκύψει τόσο με την υπόθεση του κ. Αυγενάκη όσο και με την υπόθεση των offshore. Γιατί το αληθινό θέμα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει βρεθεί εμπλεκόμενος σε μια πολύ σοβαρή υπόθεση για το πολιτικό και το ηθικό σκέλος της οποίας ακόμη δεν έχει απαντήσει: Ποια είναι ακριβώς η δουλειά της κ. Μαρέβας Μητσοτάκη; Πρέπει να διευκρινιστεί από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη όχι μόνο πού βρέθηκαν τα χρήματα που χρηματοδότησαν την εταιρεία αλλά και ποιες ήταν ακριβώς οι εργασίες της.

ΝΟΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ

Σε ό,τι αφορά δε στο άλλο θέμα, έχει υπάρξει μια μαζική διασπορά ψευδών ειδήσεων σύμφωνα με την οποία όλα τα εγκλήματα έχουν προκύψει υποτίθεται από αποφυλακισθέντες από το νόμο Παρασκευόπουλου. Ούτε η περίπτωση του Γεωργιανού που καυτηρίασε το θύμα του, ούτε ο συμμετέχοντας στη δολοφονία Ζαφειρόπουλου, ούτε και ο συλληφθέντας για τη δολοφονία στο β’ Νεκροταφείο έχουν αποφυλακισθεί μέσω του νόμου Παρασκευόπουλου. Και στις 3 περιπτώσεις είχαμε μια επιχείρηση εκφοβισμού με διασπορά ψευδών ειδήσεων και από αυτό όφείλουν να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα.

Να σας πω και πάλι ότι ο αποσυμφορητικός νόμος Παρασκευόπουλου έχει ήδη εκπνεύσει από τον Οκτώβρη του 2017. Κατόπιν, ψηφίστηκε ένας νέος ο οποίος εκπνέει τον Αύγουστο του 2018. Πρόκειται για έκτακτες ρυθμίσεις μέχρι η ελληνική Βουλή να ρυθμίσει το θέμα της αποσυμφόρησης των φυλακών με την ψήφιση μόνιμων κωδίκων. Το ξέρετε ότι έχει κριθεί από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οι συνθήκες συμφόρησης στις ελληνικές φυλακές ισοδυναμούν με βασανιστήρια; Οι ρυθμίσεις αποσυμφόρησης των φυλακών αποτελούν πάγια πρακτική σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

ΑΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

Χθες το Συμβούλιο των Φυλακών χορήγησε με ομόφωνη απόφαση άδεια ύστερα από 15 χρόνια στην οποία βέβαια προβλέπονται εξαιρετικά αυστηροί περιοριστικοί όροι. Τηρήθηκε κατά γράμμα ο νόμος και οι προϋποθέσεις που ορίζονται για τη χορήγηση αδειών. Ακόμη οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλου είπαν πως αποτελεί δικαίωμα του κρατούμενου. Αυτό δεν μπορεί να διερμηνευθεί ως υποστήριξη ή έμμεση νομιμοποίηση εγκληματικών ενεργειών. Δε θα υπερασπιστώ ούτε τις πρακτικές ούτε τις πράξεις ούτε την ιδεολογία του Κουφοντίνα. Δεν θα καταργήσουμε το νομικό μας πολιτισμό. Να γίνει μια συζήτηση για την ορθότητα ή όχι του νόμου αλλά όχι αν τηρήθηκε ο νόμος. Πουθενά στο νόμο δεν προβλέπεται η μετάνοια ή η μεταμέλεια. Η λογική της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι μια λογική εκδικητικής τιμωρίας. Η επιχείρηση κατατρομοκράτησης της ΝΔ δημιουργεί ένα κλίμα που πολιτικά νομιμοποιεί ακόμη και καταστάσεις αυτοδικίας και αυτό δεν τιμά την ελληνική δημοκρατία. Η δημοκρτική πολιτεία δεν μπορεί να λειτουργεί στη βάση του κριτηρίου «οφθαλμός αντί οφθαλμού». Αυτά έχουν λήξει εδώ και 200 χρόνια. Άλλωστε δεν είναι ουτε αντεγκληματικώς ούτε σωφρονιστικώς αποτελεσματικές.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου:

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα, όπως προαναγγείλαμε, να καλημερίσουμε τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο και να συζητήσουμε, μαζί και με τον Αντώνη Δελατόλα, τον εκδότη της εφημερίδας «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας. Κύριε υπουργέ, καλημέρα σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Χατζηνικολάου.

ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε υπουργέ, να αρχίσουμε την κουβέντα μας με το θέμα που έχει προκύψει, μετά την απόφαση του αρμόδιου Συμβουλίου για την 48ωρη άδεια στον Κουφοντίνα. Υπήρξε μία διαρροή από το Μαξίμου ότι είναι προφανές, όπως λέει εδώ, ότι ουδεμία σχέση έχει η κυβέρνηση με το θέμα. Ωστόσο, βλέπουμε ότι το θέμα πολιτικοποιείται. Μαθαίνουμε, μάλιστα, ότι, ενδεχομένως, ο κ. Μητσοτάκης, το μεσημέρι στη Βουλή να έχει μια παρέμβαση.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, υπήρξε μία διαρροή από τη Νέα Δημοκρατία ότι θα κάνει κάποια ομιλία στη Βουλή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει.

ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Πιθανόν. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διαρροή από το Μαξίμου δεν γνωρίζω εγώ.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυβερνητικές πηγές αναφέρονται.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πιθανόν, δεν ξέρω. Μπορεί να είναι κάποια…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: …από το υπουργείο ίσως…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …από το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν το ξέρω. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που θέλω να σας πω είναι το εξής. Χθες, το Συμβούλιο Φυλακών, με μια ομόφωνη απόφαση, το οποίο πρέπει να ξέρετε ότι το Συμβούλιο Φυλακών έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί με βάση τη νομοθεσία, την οποία δεν έχει τροποποιήσει η παρούσα κυβέρνηση, αποφάσισε να χορηγήσει άδεια στον κ. Κουφοντίνα, μετά από 15 χρόνια. Πρέπει να ξέρετε ότι στην άδεια αυτή και στην απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών, προβλέπονται και αυστηροί περιοριστικοί όροι. Η νομοθεσία έχει τηρηθεί. Και από εκεί και πέρα, η άδεια αυτή, όπως είπαν και οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που πριν από λίγο η Ομοσπονδία τους εξέδωσε μια ανακοίνωση, αποτελούσε και αποτελεί ένα δικαίωμα του συγκεκριμένου κρατούμενου, το οποίο δεν προϋποθέτει -επειδή άκουσα και το σχόλιο που κάνατε προηγουμένως- πουθενά στον νόμο δεν προϋποτίθεται, η μετάνοια ή η μεταμέλεια. Αυτό είναι σημαντικό να το τονίσουμε, με την έννοια ότι ο νόμος έχει τηρηθεί και από εκεί και πέρα, μπορεί να γίνει μια συζήτηση επί της ορθότητας του νόμου. Αλλά όχι να λέμε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε πέραν των νομικών όρων, ρυθμίσεων και περιορισμών.

Εγώ, αυτό που θέλω να πω είναι ότι η λογική της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι μια λογική εκδικητικής τιμωρίας. Και όλο το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα, όχι μόνο με την απόφαση του Συμβουλίου Φυλακών για τον κ. Κουφοντίνα, αλλά με έναν γενικευμένο παροξυσμό, έναν ηθικό πανικό, ο οποίος επιχειρείται να προκληθεί, που δεν βοηθάει στην οικοδόμηση ενός κλίματος ηρεμίας και ηπιότητας. Και ξέρετε ότι αυτή η επιχείρηση κατατρομοκράτησης, την οποία καθοδηγεί η Ν.Δ., έχει διάφορους πολιτικούς λόγους για τους οποίους το κάνει αυτό. Ωστόσο, δημιουργεί ένα κλίμα που σχεδόν θα έλεγε κανείς ότι πολιτικά νομιμοποιεί, αν θέλετε, και καταστάσεις αυτοδικίας, που δεν τιμούν την Ελληνική Δημοκρατία, που δεν τιμούν τη χώρα μας. Καταστάσεις, τις οποίες θα έπρεπε να έχουμε αφήσει πίσω μας. Δεν θα καταργήσουμε τώρα ούτε τον νομικό μας πολιτισμό ούτε τις αρχές, οι οποίες επικρατούν στο ελληνικό κράτος, τουλάχιστον μετά το 1974. Αυτό είναι το σχόλιό μου και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε αυτό, κύριε Χατζηνικολάου.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε υπουργέ, εγώ θα επιμείνω στο θέμα Κουφοντίνα και θα επιμείνω, διότι και οι αποφάσεις των Συμβουλίων, στα οποία μετέχουν δικαστικοί, κρίνονται και αυτές…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: …από τους πολίτες και από την κοινωνία. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος και καταδικασμένος 11 φορές σε ισόβια για δολοφονίες δεν έχει αποκηρύξει μέχρι τώρα την ένοπλη δράση, ούτε έχει αποκηρύξει την αφαίρεση ανθρωπίνων ζωών για την επίτευξη των πολιτικών στόχων του χώρου, στον οποίο ανήκει. Και μάλιστα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, όμως, γιατί…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα λεπτό να τελειώσω την ερώτηση και θα πείτε ό,τι θέλετε, σας παρακαλώ. Ο συγκεκριμένος, λοιπόν, δεν έχει αποκηρύξει την ένοπλη δράση, ούτε έχει αποκηρύξει την αφαίρεση ανθρωπίνων ζωών. Και δεν μιλώ για δήλωση μετανοίας, γιατί ο ίδιος είχε πει πέρυσι, που δεν του δόθηκε άδεια, ότι αρνείται να κάνει δήλωση μετανοίας. Και κατηγορούσε, μάλιστα, τότε την κυβέρνησή σας ότι ενώ λέει ότι είναι αριστερή, του ζητά να αποκηρύξει τις ιδέες του. Το ερώτημα είναι πάρα πολύ απλό. Ζητώ το πολιτικό σας σχόλιο για το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται από τη Δικαιοσύνη και από το Συμβούλιο των Φυλακών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι δεν έχει μεταμεληθεί για τα βαρύτατα εγκλήματα που έχει κάνει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, θα σας πω το εξής, κ. Χατζηνικολάου. Εγώ δεν πρόκειται να υπερασπιστώ ούτε τις πρακτικές, ούτε τις πράξεις, ούτε την ιδεολογία του κ. Κουφοντίνα. Αυτό το οποίο μπορώ να κάνω ως σχόλιο είναι ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση τηρήθηκε κατά γράμμα ο νόμος και τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις, οι οποίες ορίζονται για τη χορήγηση της άδειας. Από εκεί και πέρα, σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να διερμηνευτεί ως υποστήριξη ή ως δικαιολογία ή ως έμμεση, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, εν πάση περιπτώσει, νομιμοποίηση εγκληματικών ενεργειών, ιδεολογιών, πρακτικών ή πράξεων. Αυτό είναι το σχόλιο μου και νομίζω ότι αρκεί.

Σας είπα ότι η δημοκρατική Πολιτεία δεν μπορεί να λειτουργεί στη βάση του κριτηρίου «οφθαλμός αντί οφθαλμού». Αυτά τα πράγματα έχουν λήξει ως συζήτηση και ως, εν πάση περιπτώσει, αντιπαράθεση εδώ και 200 χρόνια και νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επιστρέφουμε σε τέτοιου τύπου –πώς να σας το πω- εκδικητικές λογικές. Ούτως ή άλλως, αυτού του τύπου οι εκδικητικές λογικές δεν είναι και αντεγκληματικώς αποτελεσματικές, ούτε σωφρονιστικώς αποτελεσματικές. Αυτό έχει αποδειχθεί τόσο στη θεωρία, όσο και στην πράξη. Η λογική του σωφρονισμού, τύπου «Αλκατράζ», είναι μια αποτυχημένη λογική και δεν νομίζω ότι έχει κανένα νόημα να επαναφέρουμε όλη αυτή τη συζήτηση στην ημερήσια διάταξη. Οι περιοριστικοί όροι είναι εξαιρετικά αυστηροί και στη βάση αυτών νομίζω ότι μια δημοκρατική Πολιτεία οφείλει να κινείται.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επειδή έχουμε το προηγούμενο του Ξηρού, που απέδρασε κατά τη διάρκεια της άδειάς του…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και γι΄ αυτό ο κ. Κουφοντίνας, επί 15ετία, δεν έχει λάβει άδεια, ενώ τη δικαιούταν, σύμφωνα με τον νόμο, απ’ ό,τι λένε…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όταν κάποιος δεν αποκηρύσσει την εγκληματική δράση και εγώ δεν μιλώ, ξαναλέω, για ιδέες, εκεί η κοινωνία ανησυχεί, μήπως η έξοδός του από τις φυλακές οδηγήσει σε επανάληψη των ίδιων πράξεων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν αυτοί οι περιοριστικοί όροι και νομίζω ότι δεν θα προκύψει κάτι τέτοιο…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μακάρι.

ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Κάνατε μια αναφορά σε επικρίσεις, που καμιά φορά μπορεί να τροφοδοτήσουν και τα φαινόμενα αυτοδικίας και ορθώς. Θέλω να ρωτήσω, με αφορμή αυτό, γιατί νόμοι υπάρχουν, αλλάζουν, μεταλλάσσονται, μετατρέπονται, βελτιώνονται. Επειδή είστε και νομικός, ο νόμος για τις αποφυλακίσεις, ο νόμος για τις άδειες, μήπως, ενόψει όλων των εξελίξεων και με τη μορφή που έχει πάρει το έγκλημα σήμερα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Δελατόλα, έχει υπάρξει μια μαζική διασπορά ψευδών ειδήσεων, σύμφωνα με την οποία όλα τα εγκλήματα που έχουν απασχολήσει τη δημόσια συζήτηση, τη δημοσιότητα και τα δελτία ειδήσεων και τα μεγάλα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα, έχουν προκύψει, υποτίθεται, από ανθρώπους που έχουν αποφυλακιστεί στη βάση του νόμου Παρασκευόπουλου. Και έχει αποδειχθεί, με στοιχεία, ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Ούτε η υπόθεση του Γεωργιανού που καυτηρίασε την άτυχη πολίτη, ούτε η υπόθεση της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου, ούτε η τραγική υπόθεση της δολοφονημένης στο Β΄ Νεκροταφείο σχετίζονται, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, με αποφυλάκιση από τον νόμο Παρασκευόπουλου. Και στις τρεις περιπτώσεις, αυτό το οποίο είχαμε ήταν μια επιχείρηση κατατρομοκράτησης και εκφοβισμού, με διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Επομένως, θα πρέπει να κρατήσουμε αυτό και να βγάλουμε και τα πολιτικά μας συμπεράσματα, στη βάση του γεγονότος ότι ψευδείς ειδήσεις διασπείρονται, χωρίς καμία αίσθηση αυτοσυγκράτησης, για να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα. Και το δεύτερο είναι το εξής: Ο αποσυμφορητικός νόμος Παρασκευόπουλου έρχεται να απαντήσει σε ένα πραγματικό πρόβλημα, εκτός αν θεωρούμε ότι μια πολιτισμένη κοινωνία αποδέχεται να στοιβάζονται εκατοντάδες, χιλιάδες άνθρωποι σε κελιά, σε συνθήκες, οι οποίες -έχει κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- ισοδυναμούν με βασανιστήρια. Και η χώρα μας…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, κύριε υπουργέ, ο κ. Παρασκευόπουλος, ο ίδιος…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό, θα το διευκρινίσουμε και αυτό.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου και κύριε Δελατόλα, έχει κριθεί –σας ξαναλέω- από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές, πριν από την ισχύ του αποσυμφορητικού νόμου, ισοδυναμούν με βασανιστήρια. Θεωρείτε ότι αυτό τιμά την ελληνική κοινωνία;

ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Προφανώς όχι. Αλλά να βελτιώσουμε και τις συνθήκες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να ξέρετε ότι οι αποσυμφορητικοί νόμοι αποτελούν πάγια πρακτική σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Να σας θυμίσω ότι η Γαλλική Δημοκρατία, κατά καιρούς, αμνηστεύει για να αντιμετωπίσει αντίστοιχα προβλήματα…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σύμφωνοι. Όμως, ο ίδιος ο κ. Παρασκευόπουλος φάνηκε να παραδέχεται ότι ο νόμος του, βεβαίως, έπαιξε έναν ρόλο τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ότι ίσως πλέον πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για να το διευκρινίσουμε αυτό και νομικά και πολιτικά, μια και καλή. Το είπα και προχθές, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου, ο αποσυμφορητικός νόμος, έχει εκπνεύσει ήδη από τον Σεπτέμβριο ή –αν δεν κάνω λάθος- από τον Οκτώβριο του 2017. Τον Οκτώβριο του 2017 ψηφίστηκε ένας νέος αποσυμφορητικός νόμος, ο οποίος επίσης εκπνέει τον Αύγουστο του 2018. Για ποιο λόγο ψηφίζονται οι αποσυμφορητικοί νόμοι; Διότι ακόμη δεν έχει έρθει προς ψήφιση ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας, που θα επιλύσουν, μια και έξω και με μόνιμο τρόπο, το πρόβλημα των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές. Άρα, λοιπόν, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ακριβώς αυτό το οποίο είχε πει και όταν εισηγείτο τον νόμο του στην ελληνική Βουλή, πριν από δύο περίπου χρόνια. Δηλαδή, ότι πρόκειται για μια έκτακτη ρύθμιση μέχρι η ελληνική Βουλή να ρυθμίσει το πρόβλημα με μόνιμο τρόπο, μέσω της ψήφισης των νέων Κωδίκων. Αυτό είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και νομίζω ότι ορθότατα έχει τοποθετηθεί. Και αν προσέξει κανείς και τις δηλώσεις του και αν δει τις δηλώσεις του, όχι κακοπροαίρετα και χωρίς τη βούληση να δημιουργήσει πολιτικό θέμα εκ του μη όντος, θα καταλάβει ότι μιλά με έναν απόλυτο ορθολογισμό και με μια απολύτως ορθή πολιτική και νομική λογική.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Μάλιστα. Πάμε σε άλλο θέμα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να πω το εξής, όμως…

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Ναι, πέστε μας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η όλη επιχείρηση να έρθει στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης το ζήτημα του νόμου Παρασκευόπουλου και σήμερα το ζήτημα της άδειας του Κουφοντίνα υποκρύπτει…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Χάσαμε τη γραμμή, πάμε σε ένα σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μετά από ένα διάλειμμα τριών λεπτών, ο κ. Χατζηνικολάου συνέχισε.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχουμε και πάλι στη γραμμή μας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ορίστε, κύριε Εκπρόσωπε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι όλη αυτή η σπουδή να έρθουν στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης, στην κορυφή της ατζέντας, τα ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν την εμμονή της Ν.Δ. να υπερβάλλει σε σχέση με ζητήματα τάξης και ασφάλειας υποκρύπτει το πραγματικό πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η Ν.Δ., τόσο εξαιτίας της κατάρρευσης του αφηγήματός της, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική οικονομία οδηγούνταν στα βράχια και το δεύτερο, υποκρύπτει και μία προσπάθεια να υποβαθμιστούν ζητήματα που σχετίζονται με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, είτε αυτές αφορούν τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., τον κύριο Αυγενάκη είτε την υπόθεση της offshore, που κανονικά θα έπρεπε να έχει στην κυριολεξία συνταράξει το μιντιακό σύστημα, αλλά και τη συνολική δημόσια συζήτηση. Νομίζω ότι αυτό είναι το πραγματικό θέμα των ημερών, δηλαδή το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης…  

ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Να ρωτήσω κάτι πάνω σε αυτό; Μα, αυτό θα σας ρωτούσα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:..βρίσκεται εμπλεκόμενος, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με μία υπόθεση, για την οποία διευκρινίσεις ακόμη δεν έχουν δοθεί.

ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Μετά τα δημοσιεύματα και την εμπλοκή με την εταιρεία της κυρίας Μαρέβας Μητσοτάκη, υπήρξε μία –στην ίδια εφημερίδα, το Έθνος- δήλωσή της. Θα ήθελα το σχόλιο σας. Αν κρίνετε ικανοποιητική αυτήν τη δήλωση ή αν επιμένετε κάτι…  

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και βέβαια, η υπόθεση αυτή δεν είναι καινούρια, είναι η ίδια υπόθεση που είχε βγάλει τον Φεβρουάριο το Documento. Επειδή λέτε ότι δεν συνταράχθηκε το μιντιακό σύστημα. Είναι ξαναζεσταμένο φαγητό…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …δεν είναι ακριβώς η ίδια. Πλέον έρχονται…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακριβώς η ίδια. Αν δείτε και τις αναρτήσεις του κυρίου Βαξεβάνη στο διαδίκτυο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι. Τώρα δεν θα συζητήσουμε περί αναρτήσεων, θα συζητήσουμε επί της πολιτικής ουσίας της υπόθεσης. Τουλάχιστον αυτό σκοπεύω να κάνω εγώ.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο  κύριος Βαξεβάνης έχει αναρτήσει το ρεπορτάζ του και είναι το ίδιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, ούτε τότε είχε συνταραχθεί το μιντιακό σύστημα, πρέπει να το ομολογήσετε αυτό.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, γιατί είναι γνωστό ότι η κυρία Μητσοτάκη έκανε αυτή τη δουλειά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, ακούστε. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να εξηγηθεί ποια ακριβώς είναι η δουλειά.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ήταν στέλεχος τραπεζικό, το οποίο έκανε αυτή τη δουλειά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ δεν πρόκειται περί τραπεζικών εργασιών. Ποια είναι αυτή η δουλειά; Εδώ, θα πρέπει να διευκρινιστεί από τον κύριο Μητσοτάκη και από τη Ν.Δ. όχι μόνο το πού βρέθηκαν τα χρήματα που, εν πάση περιπτώσει, χρηματοδότησαν τη συγκεκριμένη offshore εταιρεία, αλλά και ποιες ήταν οι δραστηριότητες αυτής της εταιρείας. Δηλαδή, εδώ δεν θα πάμε στο νομικό σκέλος της υπόθεσης, αυτά θα τα ελέγξουν οι αρμόδιες αρχές, με τη δέουσα προσοχή και εξονυχιστικά. Εδώ πρέπει να πάμε στο πολιτικό και στο ηθικό σκέλος της υπόθεσης. Ο κύριος Μητσοτάκης -κατά τη γνώμη μου- θα κάνει καλό και στο κόμμα του και στον εαυτό του, εάν προχωρήσει σε μια δημόσια εξήγηση και σε μια δημόσια διευκρίνιση, τόσο για την προέλευση των χρημάτων όσο και για τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας. Πρέπει…

ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Επειδή το λέτε δύο φορές, εκτός από το αμοιβαίο κεφάλαιο, έχετε πληροφόρηση για παραπάνω δραστηριότητες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν έχω καμία πληροφόρηση. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιες ακριβώς ήταν οι δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονταν η συγκεκριμένη εταιρεία. Διότι, ξέρετε, σε ολόκληρο τον κόσμο –στην Ελλάδα μπορεί να θεωρείται πάρα πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν πολιτικώς εμπλεκόμενα πρόσωπα, τα οποία έχουν τέτοιου τύπου δραστηριότητες. Ωστόσο, στην Αγγλία, στις Η.Π.Α., στον Καναδά φαίνεται ότι αντίστοιχες υποθέσεις έχουν στην κυριολεξία συνταράξει την κοινή γνώμη. Και έχουμε μέχρι και Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι βγαίνουν και λένε ότι οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις του Διεθνούς Δημοσιογραφικού Οργανισμού, στην κυριολεξία, τραντάζουν συθέμελα τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η Ε.Ε. ζητήματα φοροαποφυγής, ζητήματα νόμιμης δραστηριότητας, η οποία, όμως, στοχεύει στην παράκαμψη των φορολογικών ρυθμίσεων κάθε κράτους – μέλους, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της.

Εδώ, λοιπόν, έχουμε ένα θέμα, το οποίο, πέρα του νομικού σκέλους, έχει ένα τεράστιο πολιτικό και ηθικό σκέλος. Και ως προς αυτό οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν και, πρώτα και κύρια, ο κύριος Μητσοτάκης, τον οποίο φαίνεται ότι αφορά και ευθέως η συγκεκριμένη υπόθεση.

Να μας πει, λοιπόν: Πού βρέθηκαν τα χρήματα, ποια ήταν η δραστηριότητα της εταιρείας και τρίτον, φυσικά, να μας εξηγήσει αν και κατά πόσο έχει συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες εταιρείες στο πόθεν έσχες, το οποίο έχει υποχρέωση να καταθέσει.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα τελευταίο ερώτημα για να κλείσουμε, κύριε υπουργέ. Ένα σχόλιο για το γεγονός ότι οι δικαστικές αρχές ζήτησαν δικαστική συνδρομή για τον Σπύρο Σημίτη, για τους λογαριασμούς του σε διάφορες χώρες, και για άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού, του κυρίου Κώστα Σημίτη, όπως αποκαλύπτουν σήμερα η Kontra News και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται εγώ να σχολιάσω τις διαδικαστικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει η δικαιοσύνη, στο πλαίσιο είτε προκαταρκτικής εξέτασης είτε κύριας ανάκρισης. Εκτιμώ ότι η δικαιοσύνη οφείλει να ελέγχει εξονυχιστικά κάθε καταγγελία και κάθε πληροφορία, η οποία έρχεται υπ’ όψιν της, έτσι ώστε να μην υπάρχει η οποιαδήποτε σκιά, οποιαδήποτε «γκρίζα ζώνη», σε σχέση με την εμπλοκή πολιτικών ή άλλων προσώπων σε παράνομες πράξεις. Νομίζω ότι οφείλουμε να αφήσουμε τη δικαιοσύνη απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της, χωρίς να κάνουμε πολιτικά σχόλια, πριν να έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες. Και στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής εξέτασης, μιας προανάκρισης, είναι καλύτερο να αποφεύγονται τα πολιτικά σχόλια. Αυτή είναι η θέση μου.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Τζανακόπουλε. Καλημέρα σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)