to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:34 | 28.06.2022

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει τη διάθεση να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία διάθεση και στρατηγική να συγκρουστεί με τα μεγάλα αρχικά συμφέροντα που καθορίζουν αυτή τη στιγμή την πορεία της ελληνικής οικονομίας και είναι υπεύθυνα για τη μείωση των τιμών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ενέργεια», τόνισε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Δ. Τζανακόπουλος, βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


«Η κατάρτιση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκινάει από μηδενική βάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρώσει την προγραμματική συνδιάσκεψη. Έχουμε τις 5 + 1 προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα από το συνέδριο του κόμματος. Έχουμε μια πολιτική απόφαση που δείχνει την κατεύθυνση. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι οι συγκεκριμένες απτές, άμεσα εφαρμόσιμες δεσμεύσεις που προκύπτουν ακριβώς από τις προηγούμενες επεξεργασίες μας και αφορούν την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, τη στήριξη του μισθού, την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας και φυσικά φορολογικές πρωτοβουλίες», ανέφερε ο Βουλευτής Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL.

«Η χώρα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη φορολογία στα μερίσματα επί των κερδών και μία από τις υψηλότερες φορολογίες στη μισθωτή εργασία μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ. Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει  να τα δούμε σε μια προγραμματική αντιπαράθεση και με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μία από τις πρώτες κινήσεις τις οποίες έκανε παρά το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβάρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας ήταν να μειώσει τη φορολογία των κερδών επί των εταιρικών», πρόσθεσε. Στη συνέχεια ο Βουλευτής τόνισε ότι «αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι να μειωθεί η φορολογία στη μισθωτή εργασία. Είμαστε η χώρα με την χαμηλότερη φορολογία επί των διανεμόμενων κερδών, ενώ αντίθετα δεν στηρίζουμε τις επιχειρήσεις να κάνουμε νέες επενδύσεις με μειωμένη φορολογία στα μη διανεμόμενα κέρδη. Χρειάζεται συνολική φορολογική αναδιάρθρωση και ένα πραγματικά προοδευτικό φορολογικό σύστημα στη χώρα και πλέον μπορεί να φροντίσει τα του οίκου της μόνη της. Αυτή τη στιγμή το ζήτημα, με την ακρίβεια να επελαύνει, είναι να ελαφρυνθεί η κοινωνική πλειοψηφία και να κλείσουν πληγές οι οποίες έχουν να κάνουν με την χρόνια φοροδιαφυγή της οικονομικής ελίτ της χώρας, η οποία κάνει πάρτι στην κυριολεξία όλη την περίοδο της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη”.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε: « Η αύξηση της φορολογίας, η οποία έγινε την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ είναι αμελητέα στην κυριολεξία σε σχέση με την επέλαση των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2010-2015. Η επιπλέον φορολόγηση, η οποία έγινε την περίοδο 2010 2015 στη μικρή και μεσαία επιχείρηση έφτανε τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ  την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνούσε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σε συνθήκη μνημονίου, σε συνθήκη πολιτικού εκβιασμού, σε συνθήκη διαρκούς απειλής από τη μεριά της τρόικας, της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμών σε σχέση με τις αποπληρωμές ενός χρέους που δεν δημιούργησε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντιθέτως το δημιούργησαν η Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη τριακονταετία. Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει είναι μια γενναία ρύθμιση και διαγραφή χρεών για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ενέργειας δήλωσε ότι «καταστήματα στις γειτονιές αυτό το οποίο επισημαίνουν καθημερινά είναι ότι το κόστος του ρεύματος έχει τετραπλασιαστεί μέσα στο τελευταίο οκτάμηνο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι δυνατό να επιβιώσουν. Με την τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση γίνεται ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια, δηλαδή η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία διάθεση και στρατηγική να συγκρουστεί με τα μεγάλα αρχικά συμφέροντα που καθορίζουν αυτή τη στιγμή την πορεία της ελληνικής οικονομίας και είναι υπεύθυνα για τη μείωση των τιμών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ενέργεια. Αυτή τη στιγμή έχουμε τον υψηλότερο ρυθμό στην Ευρώπη. Έχουμε αύξηση του ρεύματος 60%, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη μεσοσταθμικά η αύξηση είναι 40%. Και ακριβώς επειδή ο Μητσοτάκης είναι δέσμιος αυτών των συμφερόντων ξεπληρώνει γραμμάτια σε αυτά τα συμφέροντα. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου δυνατότητα του να αλλάξει γραμμή πλεύσης και γι αυτό τον λόγο είναι πάρα πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές», κατέληξε ο Βουλευτής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)