to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:30 | 01.12.2022

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: «Ήδη διαμορφώνεται ρεύμα δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση της τάξης του 55%»

«Στο δίπολο του κ. Μητσοτάκη "ή εγώ ή το χάος", ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας απαντά με στοιχειοθετημένη κριτική και τεκμηριωμένες προτάσεις, με ένα βασικό πολιτικό δίλημμα “ή θα συνεχίσουμε την πορεία φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη ή θα διαμορφώσουμε όρους για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση”» δήλωσε ο βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Flash99,4 (Γ. Μαγκριώτης)


«Η κατάσταση βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη σε όλα τα πεδία, στο πεδίο της οικονομίας ιδιαίτερα ασφυκτική πίεση νιώθουν νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο από το κύμα αύξησης των τιμών, από το κύμα της ακρίβειας» ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον Flash 99,4 και στον Γ. Μαγκριώτη.

«Τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται πλέον πραγματικά επικίνδυνα, και αναδεικνύουν στο σύνολό του το ψεύδος της κυβέρνησης. Το πρώτο ζήτημα είναι ότι τα πραγματικά υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια. Η ΡΑΕ για το εξάμηνο τα υπολόγισε περίπου στα 900 εκατομμύρια. Η κυβέρνηση με διάφορα λογιστικά τερτίπια και με διάφορες λαθροχειρίες τις οποίες έχει κάνει, τα εκτιμά περίπου στα 365 εκατομμύρια και εδώ και μισό χρόνο έχει αναγγελθεί ότι θα φορολογηθούν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Παράλλήλα, πρόσθεσε, «μισό δισεκατομμύριο ευρώ κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών έχουν σημειωθεί μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο και γι' αυτόν το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από τις ανακοινώσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει μιλήσει για την ανάγκη επιβολής ενός έκτακτου φόρου στις επιχειρήσεις πετρελαιοειδών, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε την ακριβότερη βενζίνη σε απόλυτη τιμή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται για μια κατάσταση πλήρους καρτελοποίησης της αγοράς, για μια κατάσταση απολύτως ανεξέλεγκτη από τη μεριά των μηχανισμών ελέγχου του κράτους. Δέκα επιχειρηματικοί όμιλοι στην κυριολεξία καταγράφουν τεράστια κέρδη και όλη η υπόλοιπη οικονομία, όλη η υπόλοιπη κοινωνία συμπιέζεται».

Αναφερόμενος στο «καλάθι του νοικοκυριού», ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε: «Είναι δεδομένο ότι [...] είναι μια απάτη, κάτι που έχει αναδείξει και το Ινστιτούτο Καταναλωτή με τις παρεμβάσεις του. Όλοι οι φορείς της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μέχρι τις Ενώσεις των συνταξιούχων αναδεικνύουν τα ψεύδη στο εν λόγω ζήτημα».

Συμπληρώνοντας το παζλ των μεγάλων συμφερόντων που επωφελούνται από την κυβερνητική πολιτική και την κρίση, ο βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέφερε ότι «οι τράπεζες έχουν σημειώσει πάρα πολύ υψηλά κέρδη διότι πήραν πάρα πολύ φθηνό χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με μηδενικά επιτόκια για ειδικούς λόγους πανδημίας. Έχει εν τω μεταξύ εκτοξευθεί ο δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου κοντά στο 75% μέσα στην τελευταία διετία, αγοράζουν δηλαδή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, και από εκεί καταγράφονται τεράστια κέρδη. Το χειρότερο είναι ότι συζητούν οι τράπεζες για την απόδοση μερισμάτων από αυτού του τύπου την εύκολη παραγωγή κερδών στους μετόχους ως μηχανισμό στήριξης του χρηματιστηρίου. Πρόκειται για μια πραγματικά καταστροφική πολιτική».

Για το μείζον ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου και της ενημέρωσης, ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι, επειδή έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τη ροή της πληροφορίας, έχει και τη δυνατότητα να ελέγχει τη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας, ότι έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τη δημόσια συζήτηση, αυτό νομίζω ότι επιτείνει την αλαζονική τάση που ούτως ή άλλως ο καθένας μπορούσε να διακρίνει σε όλη του την πολιτική σταδιοδρομία». Και αντέτεινε ότι, παρ' όλα αυτά, «ήδη διαμορφώνεται ένα μεγάλο ρεύμα δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση, της τάξης του 55%. Αυτός ο δείκτης συνήθως σημαίνει την ώρα της πολιτικής αλλαγής».

«Στο δίπολο του κ. Μητσοτάκη "ή εγώ ή το χάος"», σχολίασε ο βουλευτής, «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας απαντά με στοιχειοθετημένη κριτική και τεκμηριωμένες προτάσεις και με ένα βασικό πολιτικό δίλημμα "ή θα συνεχίσουμε την πορεία φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη ή θα διαμορφώσουμε όρους για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση". Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφώσει τις δυνατότητες για να κερδίσει στην πρώτη εκλογική μάχη και να δώσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης προοδευτικής κυβέρνησης». Για να προσθέσει: «Πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι σε αποδρομή, ψελλίζει διάφορα, ότι μυρίζει εκλογές διότι νιώθει πως το κόμμα του αποσυσπειρώνεται. Επιχειρεί να συμμαζέψει με κάποιο τρόπο την κοινοβουλευτική του ομάδα, καθώς κάθε τόσο υπάρχουν φωνές οι οποίες μπορεί να μην ολοκληρώνουν την κριτική στο επίπεδο της πολιτικής πράξης, αλλά τουλάχιστον την εκφράζουν».

Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο κρίσιμο θέμα της επικαιρότητας, το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο χαρακτήρισε «ένα γιγαντιαίο ρουσφέτι σε ελάχιστους μεγαλογιατρούς και στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους στο χώρο της υγείας», για να συνεχίσει αποδομώντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να μας πείσει ότι με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσει περισσότερους γιατρούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας διότι αυτή τη στιγμή αρνούνται οι γιατροί να υπηρετήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση από τη μεριά των γιατρών να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω αφενός της κατάρρευσής του κατά την περίοδο της πανδημίας. Οι γιατροί αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό για δύο χρόνια στην κυριολεξία οδηγήθηκαν σε συνθήκη επαγγελματικής εξάντλησης. Αφετέρου για να προσελκύσεις γιατρούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να αυξήσεις τους μισθούς τους, όχι να τους δώσεις τη δυνατότητα να χειρουργούν και σε ιδιωτικές κλινικές. Διότι με αυτό τον τρόπο στην πραγματικότητα βάζεις μια βόμβα στα ίδια τα θεμέλια του ΕΣΥ. Διαμορφώνεις ανεξέλεγκτες ροές ασθενών προς τον ιδιωτικό τομέα».

Και κατέληξε επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι «αυτό το νομοσχέδιο, μαζί με μια σειρά από άλλα αντίστοιχου αίσχους νομοσχέδια, όπως είναι για παράδειγμα ο νόμος Χατζηδάκη για τα εργασιακά, όπως είναι ο νόμος για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, θα είναι νομοσχέδια που θα καταργηθούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο μιας πιθανής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με προοδευτικούς, δημοκρατικούς, αριστερούς όρους. Τα νομοσχέδια αυτά δεν θα παραμείνουν ενεργά, διότι στην πραγματικότητα σηματοδοτούν τη διάλυση όλων όσων γνωρίζαμε για το κοινωνικό κράτος στη χώρα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)