to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:56 | 17.11.2017

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων

Αυτό αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».


Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άμεση αποκατάσταση των ζημιών και άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τη θεομηνία στη δυτική Αττική, μόλις ολοκληρωθεί η συνολική καταγραφή της κατάστασης και αυτό αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

 

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει η δυνατότητα να κάνει η κυβέρνηση τις απαραίτητες ανακοινώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων, καθώς οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν τάχιστα και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα, και δήλωσε πως σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει τους πληγέντες στο έλεος της καταστροφής. 

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να καταγράψουμε τις ζημιές, να περάσει η κακοκαιρία και από εκεί και πέρα αφού έχει καταγραφεί το σύνολο των ζημιών θα προβούμε στις απαραίτητες ανακοινώσεις», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Θυμίζω και υπογραμμίζω τη δήλωση του πρωθυπουργού. Οι ζημιές θα αποκατασταθούν, οι πληγέντες θα αποζημιωθούν και αυτό θα γίνει ταχύτατα, με όσο το δυνατόν πιο σύντομες διαδικασίες και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση η κυβέρνηση να αφήσει αυτούς τους ανθρώπους στο έλεος της καταστροφής. Η αποκατάσταση των ζημιών και η αποζημίωση στους πληγέντες είναι κάτι που αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού. Αμέσως μόλις γίνει η συνολική καταγραφή της κατάστασης θα προβούμε και στις σχετικές ανακοινώσεις. Θεωρώ ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις απαραίτητες ανακοινώσεις». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι βρισκόμαστε ακόμα στη φάση των επιχειρήσεων στην περιοχή που επλήγη και η πρώτη προτεραιότητα είναι να βρεθούν όλοι οι άνθρωποι που αγνοούνται. 

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από την άναρχη δόμηση 6-7 δεκαετιών τόνισε πως είναι το δεύτερο στάδιο, μετά την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων, και μαζί με την αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματα, σημειώνοντας ότι δεν είναι ένα θέμα που λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη. 

«Μιλάμε για 6-7 δεκαετίες άναρχης δόμησης, μπαζωμένων ρεμάτων, μιας ολόκληρης λογικής να αντίληψης για τη δόμηση και την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγης, διότι πρόκειται για έγκλημα. Πρόκειται για μια κρατική πολιτική. Τα μπαζωμένα ρέματα και τα αυθαίρετα σπίτια ήταν ο τρόπος με τον οποίο το ελληνικό κράτος διαχειρίστηκε επί δεκαετίες το πρόβλημα της στέγης. Αντί να εκπονηθούν κρατικές πολιτικές στήριξης, αντί να υπάρξει ένας σαφής χωροταξικός σχεδιασμός ιδιαίτερα για τα πιο αδύναμα στρώματα, το κράτος έκλεινε τα μάτια στην αυθαιρεσία», είπε ο κ. Τζανακόπουλος. 

Σε ερώτηση για τις επιθέσεις εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, με αφορμή τις καταστροφές από τη θεομηνία, που εκδηλώνονται από μερίδα μέσων ενημέρωσης, ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για «λυσσασμένη αντιπολίτευση», κατηγόρησε συγκεκριμένα ΜΜΕ και μερίδα της ηγεσίας της Ν.Δ. ότι «δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, δεν σέβονται τίποτα» και δήλωσε πως δεν πρόκειται να μπει σε αυτή τη συζήτηση. 

«Είναι τόσο μανιασμένοι, είναι τόσο λυσσασμένοι συγκεκριμένα ΜΜΕ αλλά και μία μερίδα της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας που στην κυριολεξία, πλέον, δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο και δεν σέβονται τίποτα. Η μανία τους να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα είναι τέτοια που δεν καταλαβαίνουν ότι χάνουν την αξιοπιστία τους και στην πραγματικότητα η προπαγάνδα τους αυτό το οποίο κάνει είναι να εξοργίζει τους πολίτες, όχι με την κυβέρνηση, αλλά με εκείνους οι οποίοι λένε όσα λένε. Εγώ δεν πρόκειται να μπω σε μία τέτοια συζήτηση», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Ολοι οι ειδικοί, οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν πάρει θέση τις τελευταίες μέρες, έχουν εξηγήσει τους λόγους, τα βαθύτερα αίτια της καταστροφής που βιώσαμε. Εχουν μιλήσει για τις δεκαετίες άναρχης δόμησης, για τον τρόπο με τον οποίο έκλεισαν οι δίοδοι του νερού και αυτό δημιούργησε όλη αυτή τη φρικτή κατάσταση την οποία είδαμε. Δεν υπάρχει λόγος να απαντήσουμε σε αυτή τη λυσσασμένη αντιπολίτευση η οποία πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο και δεν σέβεται στην κυριολεξία τίποτε. Βέβαια, θα μου πείτε, εδώ δεν σέβεται τον ίδιο της τον εαυτό, θα σεβαστεί τους νεκρούς;».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά:

ΣΧΙΝΑΣ: Να πάμε τώρα στην τραγωδία που ζει η Αττική τις ημέρες αυτές. Έχουμε μαζί μας τον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, να τον καλημερίσουμε και να του δώσουμε ευθύς αμέσως τον λόγο. Καλημέρα, κύριε Εκπρόσωπε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Σχινά.

ΣΧΙΝΑΣ: Έχουμε έναν απολογισμό, τον οποίο γνωρίζετε και επειδή έχουν αρχίσει πια και μπαίνουν τα θέματα της επόμενης μέρας, όταν λέω της επόμενης μέρας εννοώ την αναζήτηση όχι απλώς των αιτίων, αλλά κυρίως την δημιουργία όλων των προϋποθέσεων για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, ώστε να μην ξανακλάψει από, έστω μια τόσο δυνατή θεομηνία νεκρούς η Αττική και όχι μόνο και οποιοδήποτε μέρος της χώρας. Ήδη ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για κάποιο master plan, προς τα πού κατευθύνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης και ποιό είναι το επόμενο βήμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, νομίζω ότι ακόμα βρισκόμαστε στη φάση των επιχειρήσεων και στη μεγάλη προσπάθεια, να μην υπάρξουν άλλοι νεκροί. Υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, όλες οι Αρχές κάνουν όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για να βρεθούν όλοι όσοι αυτή τη στιγμή αγνοούνται και αυτό είναι η πρώτιστη προτεραιότητα μας. Από εκεί και πέρα, έχουμε πει ότι υπάρχουν δύο στάδια αντιμετώπισης του προβλήματος. Το πρώτο είναι να κοιτάξουμε να γίνει η καταγραφή των υλικών ζημιών, να μπορέσουμε να εκπονήσουμε σχέδιο για την αποκατάστασή τους και την αποζημίωση των πληγέντων, πράγμα το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι ξέρετε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι έχουν βρεθεί στην κυριολεξία επί ξύλου κρεμάμενοι. Έχουν χάσει το σπίτι τους, την περιουσία τους και βρίσκονται σε μία κατάσταση την οποία θα πρέπει πάρα πολύ σύντομα να την αντιμετωπίσουμε. Το δεύτερο στάδιο της κρατικής παρέμβασης προφανώς έχει να κάνει με την εκπόνηση ενός μεγάλου σχεδίου για να επιλυθεί το ουσιαστικό, το βαθύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από δεκαετίες άναρχης δόμησης, όχι μόνο στη Δυτική Αττική, σε πολλές περιοχές της Αττικής, αλλά και στην περιφέρεια. Εκεί νομίζω ότι τον λόγο θα πρέπει να έχει το υπουργείο Εσωτερικών και μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να σχεδιάσουν τα απαραίτητα βήματα, αν και πρόκειται για κάτι, το οποίο δεν μπορεί να γίνει, όπως καταλαβαίνετε, από την μία μέρα στην άλλη. Μιλάμε για έξι, επτά δεκαετίες άναρχης δόμησης, μπαζωμένων ρεμάτων, μιας ολόκληρης, τέλος πάντων, λογικής και αντίληψης για την δόμηση και την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγης. Διότι, πρόκειται για τέτοιο πράγμα, κύριε Σχοινά. Πρόκειται δηλαδή για μία κρατική πολιτική. Τα μπαζωμένα ρέματα και τα αυθαίρετα σπίτια ήταν ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε το ελληνικό κράτος, επί δεκαετίες, το πρόβλημα της στέγης. Αντί να εκπονηθούν κρατικές πολιτικές στήριξης, αντί να υπάρξει ένας σαφής χωροταξικός σχεδιασμός, ιδιαίτερα για τα πιο αδύναμα στρώματα, το κράτος έκλεινε τα μάτια στην αυθαιρεσία, διότι κατά αυτόν τον τρόπο θεωρούσε ότι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των ανισοτήτων και το πρόβλημα στέγης. Δεν ήταν αυτός ένας σοβαρός τρόπος να αντιμετωπιστεί, το καταλαβαίνετε και αυτή την στιγμή είναι ακριβώς αυτές τις κρατικές πολιτικές και την τεχνολογία της αδιαφορίας, που πληρώνει η Δυτική Αττική, αλλά και όλοι.

ΣΧΙΝΑΣ: Έχει ξεκινήσει το τελευταίο εικοσιτετράωρο, με πιο έντονο τρόπο, μια επίθεση και κατά του Πρωθυπουργού και κατά της κυρίας Δούρου και κατά της κυβέρνησης από έναν ορισμένο αριθμό μέσων ενημέρωσης, όχι από όλα ,να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, γι’ αυτό που έγινε και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τόσο μανιασμένα, τόσο λυσσασμένα, συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, αλλά και μια μερίδα της ηγεσίας της ΝΔ, που στην κυριολεξία πλέον δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, δεν σέβονται τίποτα. Στη μανία τους να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα, δεν καταλαβαίνουν ότι χάνουν την αξιοπιστία τους και στην πραγματικότητα η προπαγάνδα τους αυτό το οποίο κάνει είναι να εξοργίζει τους πολίτες όχι με την κυβέρνηση, αλλά με εκείνους οι οποίοι λένε όλα όσα λένε. Εγώ δεν πρόκειται να μπω σε καμία τέτοια συζήτηση, αυτή τη στιγμή. Όλοι οι ειδικοί, οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν πάρει δημόσια τον λόγο τις τελευταίες ημέρες, έχουν εξηγήσει τους λόγους, τις αιτίες, τα βαθύτερα αίτια της καταστροφής που βιώσαμε, έχουν μιλήσει για τις δεκαετίες άναρχης δόμησης, για τον τρόπο με τον οποίο έκλεισαν οι δίοδοι στο νερό και αυτό δημιούργησε όλη αυτή την φριχτή κατάσταση που είδαμε. Δεν υπάρχει λόγος να απαντήσουμε σε αυτή τη λυσσασμένη αντιπολίτευση, η οποία πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο και δεν σέβεται στην κυριολεξία τίποτα. Βέβαια, θα μου πείτε, εδώ δεν σέβεται τον ίδιο της τον εαυτό, θα σεβαστεί τους νεκρούς;

ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, υπάρχει προγραμματισμένη ανακοίνωση; Έχουν ανακοινωθεί κάποια μέτρα έκτακτα για την αντιμετώπιση και για την ενίσχυση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, σας είπα ότι σε σχέση με τις αποζημιώσεις και τις αποκαταστάσεις, αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, είναι να καταγράψουμε το σύνολο των υλικών ζημιών. Να περάσει η κακοκαιρία, να περάσει αυτό το έντονο καιρικό φαινόμενο από τη χώρα και από εκεί και πέρα, αφού έχει καταγραφεί το σύνολο των ζημιών, θα προβούμε στις απαραίτητες ανακοινώσεις. Θυμίζω και υπογραμμίζω τη δήλωση του Πρωθυπουργού, οι ζημιές θα αποκατασταθούν, οι πληγέντες θα αποζημιωθούν και αυτό θα γίνει ταχύτατα, με όσο το δυνατόν πιο σύντομες διαδικασίες και χωρίς γραφειοκρατικά κολλήματα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κυβέρνηση να αφήσει αυτούς τους ανθρώπους στο έλεος αυτής της καταστροφής. Η αποκατάσταση, λοιπόν, των υλικών ζημιών και οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, είναι κάτι το οποίο αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού και αμέσως μόλις γίνει η συνολική καταγραφή της κατάστασης, θα προβούμε και στις σχετικές ανακοινώσεις.

ΣΧΙΝΑΣ: Άρα, φαντάζομαι είναι θέμα μιας-δύο εβδομάδων, προκειμένου…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λιγότερο, λιγότερο. Θεωρώ ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις απαραίτητες ανακοινώσεις.

ΣΧΙΝΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Τζανακόπουλε. Καλή σας ημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, κύριε Σχινά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)