to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:27 | 10.07.2017

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Η ΝΔ και τα φιλικά της ΜΜΕ προσπαθούν απεγνωσμένα να δημιουργήσουν ένα κλίμα σκανδάλου

«Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αφοσιωθεί πλήρως και ολοκληρωτικά σε ένα πολιτικό σχέδιο, το οποίο έχει τρεις άξονες»


Η Ελλάδα έχει μπει σε μια δυναμική φάση ανάπτυξης, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα είναι πολύ καλύτερο από το πρώτο, η κυβέρνηση εργάζεται για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου και ο στόχος της δεν είναι μόνο η ανάκαμψη, αλλά να υπάρχουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα για την καθημερινότητα των πολιτών, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Εϊπε επίσης ότι η ΝΔ και τα φιλικά προς αυτή ΜΜΕ, προσπαθούν απεγνωσμένα να δημιουργήσουν κλίμα σκανδάλου, ως πολιτικό αντιπερισπασμό.

«Η Ελλάδα έχει μπει σε μια δυναμική φάση ανάπτυξης»

«Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αφοσιωθεί πλήρως και ολοκληρωτικά σε ένα πολιτικό σχέδιο, το οποίο έχει τρεις άξονες» είπε ο κ. Τζανακόπολος και εξήγησε:

« - Να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια στην επιστροφή της στις αγορές χρήματος.

- Να τονώσουμε, να ενισχύσουμε, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις τη διαδικασία της ανάκαμψης, η οποία έχει ήδη εκκινήσει.

- Να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις στήριξης για τα κοινωνικά εκείνα στρώματα, τα οποία έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες πιέσεις από την κρίση».

Επιπλέον, σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει προσανατολισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων σε παραγωγικές δραστηριότητες, δραστηριότητες καινοτομίας, τεχνολογίας, παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας, βιομηχανικές, μεταποίησης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο -όπως σημείωσε- δεν θα στηρίζεται στους χαμηλούς μισθούς, δηλαδή στην ένταση της εργασίας, αλλά στην ένταση του κεφαλαίου.

Επίσης -είπε- η κυβέρνηση εργάζεται για την κατάρτιση του αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα, το οποίο θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομίας και γι αυτό τον λόγο θα πραγματοποιηθούν 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια στα οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η αρχή θα γίνει με το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας που θα γίνει αύριο και μεθαύριο στην Κοζάνη.

Ο αντιπερισπασμός της ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να προτείνει κάθε τρεις και λίγο εξεταστικές επιτροπές για κατασκευασμένα ζητήματα, αλλά εμείς δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε αυτόν τον πολιτικό αντιπερισπασμό» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Χαρακτήρισε «άθλιο, κιτρινίστικο κατασκεύασμα» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την υπόθεση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Ο εκπρόσωπος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση σκανδάλου, «επειδή ουσιαστικά δεν θέλει να συζητήσει για τα πραγματικά σκάνδαλα κι επειδή έχει καταρρεύσει το αφήγημα της περί "ολικής καταστροφής", μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου».

«Εχουμε πει από την αρχή ότι υπάρχει μια συντονισμένη επιχείρηση από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από φιλικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση μέσα μαζικής ενημέρωσης που προσπαθούν να δημιουργήσουν μία κατάσταση απολύτως εκ του μη όντος, δηλαδή να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι το ζήτημα το οποίο η ΝΔ έχει αναδείξει ως κεντρικό το τελευταίο διάστημα είναι αυτό που απασχολεί κεντρικά όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Η ΝΔ θα μπορούσε, για να κάνει τον απαραίτητο για εκείνη αντιπερισπασμό σε σχέση με τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, να προτείνει κάθε τρεις και λίγο εξεταστικές επιτροπές για κατασκευασμένα ζητήματα ή για ζητήματα που υπάρχουν μόνο μέσα στη φαντασία της. Δεν μπορούμε εμείς να συμμετέχουμε σε αυτόν τον αντιπερισπασμό».

«Γίνεται μια απεγνωσμένη προσπάθεια από τη ΝΔ να δημιουργήσει ένα κλίμα σκανδάλου για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί δεν θέλει να συζητήσουμε για την ελληνική οικονομία, διότι, πλέον, έχει καταρρεύσει το αφήγημα της περί ολικής καταστροφής. Και ο δεύτερος είναι ότι δεν θέλει να συζητήσουμε για τα πραγματικά ζητήματα διαφθοράς, τα οποία απασχολούν αυτή τη στιγμή εξεταστικές επιτροπές. Την εξεταστική επιτροπή, για παράδειγμα, η οποία "τρέχει" αυτή τη στιγμή. Δεν θέλει να συζητήσουμε για τη Novartis, για το Ερρίκος Ντυνάν, για τις προμήθειες στην Υγεία, όπως δεν ήθελε η ΝΔ να συζητήσουμε και για τη σοβαρότατη υπόθεση του κ. Παπαντωνίου και κατηγορούσε την ελληνική κυβέρνηση, όπως και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ότι πρόκειται για ένα φιάσκο. Τι ακριβώς αποτελεί φιάσκο; Αποτελεί φιάσκο το ότι ο κ. Παπαντωνίου κατηγορείται αυτή τη στιγμή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για εμβάσματα που δεν μπορεί να δικαιολογήσει;», κατέληξε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων ένα νέο παραγωγικό μοντέλο (βίντεο)


Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ:

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ που ξεκινάει την βδομάδα του από τη δημόσια συχνότητα του πρώτου προγράμματος.

Καλημέρα κύριε Τζανακόπουλε. Για πείτε μας τι γίνεται; Έλεγα και όλη την προηγούμενη εβδομάδα και με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή και μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού με αφορμή τη συζήτηση για τον Γιάννο Παπαντωνίου αλλά και τα δημοσιεύματα που είδαμε κυρίως στις κυριακάτικες εφημερίδες. Είδαμε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο λόγω των αποκαλύψεων για τον κύριο Καμμένο. Όλα αυτά ταυτόχρονα με την κατάθεση του αιτήματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής από την πλευρά της Ν.Δ.. Τι γίνεται;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, κάθε άλλο. Νομίζω, ότι πρόκειται για μια κατασκευασμένη κατάσταση. Είδα και εγώ, αρκετά δημοσιεύματα τα οποία έλεγαν «Πυρετός στο Μαξίμου», «Πανικός στο Μαξίμου», «Παγόβουνο που καταρρέει η κυβέρνηση» και διάφορα τέτοια. Ωστόσο, αυτό που κάθε φορά πρέπει να αναρωτιόμαστε είναι, ποιος τα γράφει όλα αυτά; Έχουμε πει από την αρχή ότι υπάρχει μια συντονισμένη επιχείρηση από τη Ν.Δ. αλλά και από φιλικά στην αξιωματική αντιπολίτευση ΜΜΕ, που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια κατάσταση εκ του μη όντως, θα έλεγε κανείς. Δηλαδή, να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι το ζήτημα το οποίο η Ν.Δ. έχει αναδείξει ως κεντρικό στη δημόσια ατζέντα το τελευταίο διάστημα, είναι αυτό που απασχολεί κεντρικά όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Μισό λεπτό, δεν είναι… είναι εκ του μη όντος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Είναι απολύτως εκ του μη όντος, διότι η Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι η υπάρχει παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Δεν είναι η πρώτη φορά που φτιάχνει ένα τέτοιο σκηνικό υποτιθέμενων παρεμβάσεων η Ν.Δ.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Συγνώμη, οι κλήσεις του υπουργού στον ισοβίτη είναι υπαρκτές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Δεν είναι έτσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Γιαννουσάκης επεδίωξε να έρθει σε επαφή με τον κύριο Καμμένο. Δεν ήταν ο κύριος Καμμένος αυτός που επεδίωξε να έρθει σε επαφή με τον κύριο Γιαννουσάκη. Άρα λοιπόν, δεν έχουμε μια προσπάθεια από την κυβέρνηση να επικοινωνήσει. Έχουμε έναν καταδικασμένο ο οποίος με τον ισχυρισμό ότι χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη για λόγους που έχουν να κάνουν με την κατάσταση που επικρατούσε γύρω από το ζήτημα των ερευνών στο NOOR1, θέλησε να επικοινωνήσει με την κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα αυτό το οποίο έκανε η κυβέρνηση, ο κύριος Καμμένος ήταν να παραπέμψει το ζήτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης και αυτός στην Εισαγγελία.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Αυτά έχουν ειπωθεί, αλλά υπάρχει ένα ερώτημα. Αφού είναι έτσι γιατί δεν δέχεται η κυβέρνηση την εξεταστική επιτροπή για να φανεί εν πάση περιπτώσει, η αλήθεια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ακριβώς θα ερευνήσει…

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Εννοώ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση λέει τα δικά της. Εσείς βεβαίως απαντάτε αυτά που λέτε. Τι το απλούστερο αυτό να….

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι. Η Ν.Δ. αν μπορούσε θα δημιουργούσε -για να κάνει τον απαραίτητο για εκείνη αντιπερισπασμό σε σχέση με τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, την ελληνική οικονομία, τον ελληνικό λαό- θα μπορούσε να προτείνει κάθε τρεις και λίγο εξεταστικές επιτροπές για κατασκευασμένα ζητήματα ή για ζητήματα τα οποία υπάρχουν μόνο μέσα στη φαντασία τους. Δεν μπορούμε εμείς να συμμετέχουμε σε αυτό τον αντιπερισπασμό. Σας ξαναλέω: Εκτιμώ ότι γίνεται μια απεγνωσμένη προσπάθεια από τη Ν.Δ. να δημιουργήσει ένα κλίμα σκανδάλου. Γιατί; Για δύο λόγους και αυτό είναι το κρίσιμο. Ο πρώτος λόγος είναι ότι, δεν θέλει να συζητήσουμε για την ελληνική οικονομία διότι έχει καταρρεύσει το αφήγημά της περί ολικής καταστροφής και ο δεύτερος λόγος είναι, ότι δεν θέλει να συζητήσουμε για τα πραγματικά ζητήματα διαφθοράς τα οποία απασχολούν αυτή τη στιγμή τις εξεταστικές επιτροπές, την εξεταστική επιτροπή η οποία για παράδειγμα τρέχει στη Βουλή.

Δεν θέλει να συζητήσουμε για την Novartis, δεν θέλει να συζητήσουμε για το Ερρίκος Ντυνάν, δεν θέλει να συζητήσουμε για τις προμήθειες Υγείας. Όπως δεν ήθελε η Ν.Δ. να συζητήσουμε για την σοβαρότατη υπόθεση του κύριου Παπαντωνίου και κατηγορούσε την ελληνική κυβέρνηση, όπως την κατηγορούσε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ότι πρόκειται για ένα φιάσκο. Τι ακριβώς αποτελεί φιάσκο; Αποτελεί φιάσκο το γεγονός ότι ο κύριος Παπαντωνίου αυτή τη στιγμή κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος; Για εμβάσματα τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει; Δηλαδή, θέλω να σας πω, ότι η Ν.Δ. δημιούργησε και ανακάλυψε ένα σκάνδαλο εκ του μη όντος διότι δεν θέλει να συζητήσει για τα πραγματικά σκάνδαλα. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά η διαφορά στη χώρα δεν σχετίζεται με την επιδίωξη του κύριου Γιαννουσάκη να επικοινωνήσει με τον κύριο Καμμένο. Σχετίζεται με μια σειρά από πρακτικές του παρελθόντος τις οποίες αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να αναδείξει. Είτε μιλάμε για τα ΜΜΕ και για τα θαλασσοδάνεια από τις Τράπεζες και τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, είτε μιλάμε για τα σκάνδαλα στην Υγεία, είτε μιλάμε για τα σκάνδαλα στα εξοπλιστικά προγράμματα, είτε μιλάμε για μια σειρά από καταστάσεις τις οποίες γνώριζαν και όρισαν την οικονομική ιστορία και περιόρισαν τις οικονομικές δυνατότητες αυτής εδώ της χώρας. Δεν μπορώ να συνεχίσω αυτήν τη συζήτηση, την οποία η Ν.Δ. μαζί με τα φιλικά ΜΜΕ της, επιβάλλει ως κεντρικό ζήτημα στη δημόσια ατζέντα. Πόσες ώρες συζητήσαμε σε αυτήν εδώ τη χώρα για το Ερρίκος Ντυνάν; Πόσες ώρες συζητήσαμε για τις προμήθειες Υγείας;

Πόσες ώρες συζητήσαμε σε αυτήν εδώ τη χώρα για την Novartis;

Πόσα κεντρικά δελτία ειδήσεων μεγάλων συστημικών ΜΜΕ, είδατε να μετατρέπουν αυτά τα τεράστια σκάνδαλα σε πρώτο θέμα;

Και ξαφνικά, έχουμε πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη εδώ και δεκαπέντε ημέρες το ζήτημα της επικοινωνίας του κυρίου Γιαννουσάκη με τον κύριο Καμμένο. Με συγχωρείτε αλλά είναι κατασκευασμένο και με συγχωρείτε ξανά δεν πρόκειται να συμμετέχω σε αυτό το άθλιο, κιτρινίστικο κατασκεύασμα το οποίο έχει δημιουργήσει η Ν.Δ. μαζί με τους φίλους της.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Εγώ έχω να σας κάνω μια ερώτηση. Γιατί αυτήν την επιχειρηματολογία την ακούσαμε την Πέμπτη και δια στόματος Πρωθυπουργού όταν εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στη Βουλή για το θέμα του κ. Παπαντωνίου. Εκεί, λοιπόν, ξανακούσαμε από τον Αλέξη Τσίπρα, υπενθύμισε, το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Και εγώ, λοιπόν, ρωτώ ευθέως: Αυτό το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς καλύπτει και τον κυβερνητικό εταίρο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κατανοώ, ακριβώς, την ερώτησή σας. Τι εννοείτε; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κατηγορία που να αφορά τον κύριο Καμμένο; Ξαναλέω, είχαμε έναν κύριο, ο οποίος επεδίωξε να μιλήσει μαζί του διότι ήθελε την προστασία της κυβέρνηση γιατί φοβόταν για τη ζωή του.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση αυτό το οποίο έκανε ήταν ότι τον παρέπεμψε στον υπουργό Δικαιοσύνης και ο υπουργός Δικαιοσύνης στην Εισαγγελία.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι, μην το ξαναπείτε. Το είπατε αυτό κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, με ρωτάτε όμως εάν καλύπτει το ηθικό πλεονέκτημα τον κύριο Καμμένο. Έχει κάποιος να του καταλογίσει κάτι; Εγώ το μόνο που βλέπω είναι κάποιες νομικά «ανόητες» προσπάθειες…

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Μα υπήρξαν και στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές, που είπαν ότι ήταν λάθος χειρισμός, από τον πλευρά του κυρίου Καμμένου αυτό, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θα μπω σε τέτοιου τύπου αξιολογικές κρίσεις αξιολογήσεις. Εγώ αυτό που ρωτώ είναι: Τι, ακριβώς, καταλογίζουμε στον κύριο Καμμένο;

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η εξεταστική επιτροπή χρειάζεται μια σοβαρή επιχειρηματολογία για να γίνει αποδεκτή. Λέω, λοιπόν: Η όλη συζήτηση περί παρέμβασης στη δικαιοσύνη είναι νομικά «ανόητη», διότι δεν έγινε σε κανένα σημείο αυτής της υπόθεσης προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση να υποδείξει στη δικαιοσύνη τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Επομένως, όλη αυτή συζήτηση – σας ξαναλέω – είναι κατασκευασμένη και αυτή τη στιγμή συζητάμε δέκα λεπτά για ένα θέμα…

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Και βάζουμε τελεία. Να βάλουμε μια τελεία γιατί έχουμε και άλλα θέματα να συζητήσουμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητάμε δέκα λεπτά για ένα θέμα το οποίο κατά τη γνώμη μου, δεν αφορά ούτε την ελληνική κοινωνία. Αφορά μόνο τη Νέα Δημοκρατία και τους δημοσιογράφους, αλλά, και τα συστημικά media τα οποία επιλέγουν να το μετατρέψουν σε πρώτο θέμα στην ατζέντα.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ωραία, αλλάζουμε θέμα. Έβλεπα χθες και διάβαζα χθες στην «ΑΥΓΗ» , παρουσίασε ένα μέρος του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια και ταυτόχρονα διάβασα και ένα άρθρο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του Γιάννη Δραγασάκη. Και είχα δύο εικόνες, που ήταν αντιθετικές. Από τη μια μεριά η κυβέρνηση που επιχειρεί, και θα μας το πείτε, τι ακριβώς είναι αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο και από την άλλη μεριά η επιφυλακτική στάση του κυρίου Δραγασάκη ότι, ενδεχομένως, οι δανειστές να ζητήσουν και άλλα μέτρα. Η κυβέρνηση πορεύεται αγνοώντας αυτό το ενδεχόμενο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα…

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Στο πεδίο της οικονομίας και τα δύο όμως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, στο πεδίο της οικονομίας αλλά πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο, το οποίο πρέπει να σας πω, είναι ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση - μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου - έχει τη δυνατότητα να αφοσιωθεί πλήρως και ολοκληρωτικά σε ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο έχει τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια στην επιστροφή της στις αγορές χρήματος. Το δεύτερο σχέδιο είναι να τονώσουμε, να ενισχύσουμε με συγκεκριμένες παρεμβάσεις τη διαδικασία της ανάκαμψης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Και το τρίτο είναι να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις κοινωνικής στήριξης για τα κοινωνικά εκείνα στρώματα τα οποία έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες πληγές από την κρίση. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, δηλαδή, την τόνωση και την ενίσχυση της ανάκαμψης, έχουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες οι οποίες δεν ξεκινούν τώρα, αλλά, αντιθέτως, τώρα θα επιταχυνθούν. Αυτές οι πρωτοβουλίες σχετίζονται με τον προσανατολισμό των χρηματοδοτικών εργαλείων της ελληνικής οικονομίας σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δηλαδή, σε παραγωγικές δραστηριότητες, που είναι δραστηριότητες καινοτομίας, τεχνολογίας, παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας, βιομηχανικές δραστηριότητες, δραστηριότητες μεταποίησης, έτσι, ώστε, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο δεν θα στηρίζεται στους χαμηλούς μισθούς, δηλαδή στην ένταση εργασίας, αλλά, αντιθέτως, ένα παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στην ένταση κεφαλαίου. Ακριβώς, σε αυτή την κατεύθυνση βασίζεται και το αναπτυξιακό σχέδιο, που θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομίας, εν ευθέτω χρόνο. Αλλά αυτό θα προσπαθήσουμε να το περιγράψουμε και στα 13 περιφερειακά συνέδρια στα οποία θα συμμετέχει και θα μιλήσει, ως κεντρικός ομιλητής ο Πρωθυπουργός, αρχής γενομένης από τη Δυτική Μακεδονία την Τετάρτη.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Αυτό πρέπει να είναι ένα μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο, εξ όσων αντιλήφθηκα, κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά. Είναι ένα μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο, διότι το να μπορέσουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, που οικοδομήθηκε τα τελευταία 40χρόνια και ένα παραγωγικό μοντέλο για το οποίο καμία προσπάθεια δεν έγινε, στα χρόνια 2010-2015 να αλλάξει προσανατολισμό, αλλά, αντιθέτως, αυτά τα προγράμματα που σχεδιάστηκαν από την τρόικα και υλοποιήθηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις είχαν μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, ένα εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό. Δηλαδή, την προσπάθεια να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα η ελληνική οικονομία μέσω της εσωτερικής υποτίμησης. Εμείς δεν έχουμε αυτή την πολιτική άποψη, δεν έχουμε αυτό τον αναπτυξιακό προσανατολισμό. Θεωρούμε ότι για να επιστρέψει η χώρα σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα πρέπει να αλλάξει πλήρως ο προσανατολισμός. Θα πρέπει να στηριχθούμε – όπως σας έλεγα και προηγουμένως - σε μια οικονομία έντασης κεφαλαίου με υψηλούς μισθούς και με εγγυημένες και ασφαλείς θέσεις εργασίας με στόχο…

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Και σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο. Το περιγράψατε εσείς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με στόχο να ανακτήσουμε πρώτα και κύρια την εργασία. Να μειώσουμε, δηλαδή, την ανεργία αλλά όχι με όρους εργασιακής ζούγκλας, όχι με όρους εργασιακής «γαλέρας».

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Να πούμε τους τίτλους των ειδήσεων και να σας θέσω, ακόμα, μια ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του κυρίου Δραγασάκη.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Έχουμε κοντά μας τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Στο πρώτο μέρος της συζήτησής μας ερωτήθηκε, απάντησε, παραπονέθηκε κιόλας μάλιστα ότι πήρε πολύ χρόνο η συζήτηση αυτή σχετικά με το κλίμα που διαμορφώνει η αντιπολίτευση και κάποια ΜΜΕ, όπως επίσης είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε σχέση με τον κύριο Καμμένο. Προχώρησε όμως η συζήτησή μας. Συζητήσαμε γι’ αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο που η κυβέρνηση θα εκπονήσει και που είδαμε χτες μια προδημοσίευση όλου αυτού του σκεπτικού στην Αυγή. Ο κύριος Τζανακόπουλος είναι κοντά μας. Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέχεια της συζήτησης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά και θα μου επιτρέψετε ένα σχόλιο. Δεν έκανα κάποιο παράπονο. Το μόνο που έκανα ήταν ένα πραγματολογικό σχόλιο.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ήταν χαριτωμένο αυτό… Το είπα χαριτωμένα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο επιλέγει η Ν.Δ. να βάλει στην κορυφή της ατζέντας της, ξαφνικά γίνεται πρώτο θέμα σε μια σειρά από μέσα ενημέρωσης και κατακλύζει τη δημόσια συζήτηση…

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Κι εσείς είστε άνθρωπος της επικοινωνίας κύριε Τζανακόπουλε και ακριβώς επειδή έτσι έγινε, ως τέτοιο πρέπει να απαντηθεί. Γι’ αυτό πήρε περισσότερο χρόνο στη συζήτησή μας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το είπε για ‘σας. Σε καμία περίπτωση.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Πάμε τώρα στο επόμενο που θέλω να ρωτήσω. Διάβασα λοιπόν με προσοχή το άρθρο του Γιάννη Δραγασάκη. Διατυπώνει έναν έντονο προβληματισμό. Έχει μια επιφυλακτικότητα κυρίως για τις επιδιώξεις των δανειστών που όπως, ούτε λίγο ούτε πολύ, λέει ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν τα συμφωνηθέντα και αυτό τον κάνει να ανησυχεί ότι πιθανότατα οι δανειστές να ζητήσουν νέα μέτρα. Υπάρχει ένα τέλος σ’ αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, κανένας δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς των δανειστών. Έχουμε δει μέσα σ’ αυτά τα τελευταία δύο χρόνια, πάρα πολλές φορές, οι θεσμοί ή εν πάση περιπτώσει, κάποιοι από τους θεσμούς, να τοποθετούνται περισσότερο πολιτικά και λιγότερο τεχνοκρατικά. Να τοποθετούνται με όρους, θα έλεγε κανείς, επιχείρησης να φθείρουν την ελληνική κυβέρνηση- και λιγότερο να εγγυηθούν την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Ωστόσο δεν είναι πάντα έτσι και δεν είναι όλοι οι θεσμοί το ίδιο. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου και με δεδομένο ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται και επομένως, ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που είχε πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις, όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, εφόσον δει, ότι αλλεπάλληλες προβλέψεις που πέφτουν εκτός, θα πρέπει να προχωρήσει –ή φαντάζομαι ότι θα προχωρήσει- σε ακόμα μεγαλύτερες αναθεωρήσεις προς τα πάνω των προβλέψεων τους. Επομένως, δεν θα προκύψει κατά τη γνώμη μου ζήτημα νέων μέτρων για το 2018, το 2019 ή το 2020. Έχω την εκτίμηση ότι πλέον στο κομμάτι το δημοσιονομικό έχει κλείσει η συζήτηση του τρέχοντος προγράμματος και πλέον, αυτό το οποίο θα επιμείνουν όλοι στη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης είναι να ολοκληρωθεί και αυτή με την υλοποίηση των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων που απομένουν από τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την τάση των θεσμών σε μια διαπραγμάτευση. Ωστόσο, θεωρώ ότι έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα πλέον. Έχει αλλάξει η εικόνα της ελληνικής οικονομίας, έχουμε περάσει σε μια φάση δυναμικής ανάκαμψης. Πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Επομένως, και η δυνατότητα για παράλογες απαιτήσεις σε αυτή τη φάση απομειώνεται ανάλογα.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Αυτό που κι εσείς μόλις είπατε, ότι έχουμε περάσει σε φάση δυναμικής ανάκαμψης κ.τ.λ. και που πολλοί υπουργοί, με πρώτο και καλό τον κύριο Τσακαλώτο, τον κύριο Παπαδημητρίου και τον κύριο Πιτσιόλα στις συνεντεύξεις του, δηλώνουν πως υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο, ένα έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, ότι είναι προ των πυλών μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες, ότι γίνονται ραντεβού, διερευνητικές συζητήσεις, υπάρχει κάτι που να είναι περισσότερο χειροπιαστό από αυτό που περιγράφετε απλώς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κατάλογος επενδυτικών σχεδίων, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι στη διάθεση του Υπουργείου Οικονομίας και δεν έχει να κάνει μόνο με τους ξένους επενδυτές. Βεβαίως, υπάρχουν και ξένοι επενδυτές, ωστόσο υπάρχουν και πάρα πολλοί Έλληνες οι οποίοι πλέον…

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ενδιαφέρονται…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει επανέλθει η σταθερότητα και έχει επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επανέρχονται, ενώ ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν περαιτέρω τη δραστηριότητά τους διότι και τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται έχουν έρθει σε πιο ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού. Υπό αυτή την έννοια, μπορώ να σας πω ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα είναι πολύ καλύτερο, σίγουρα, από το πρώτο. Θα εγκαινιάσει, θα εκκινήσει μια περίοδο όπου για κάποια χρόνια θα βλέπουμε μια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Στόχος, όμως, δεν είναι απλώς και μόνο η ανάκαμψη στο επίπεδο των αριθμών. Στόχος είναι η ανάκαμψη αυτή να έχει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Και γι’ αυτό το λόγο…

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ Βέβαια…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έναν πολύ καλό προγραμματισμό και μια πολύ σοβαρή ιεράρχηση των επενδυτικών σχεδίων εκείνων που έχουν τη δυνατότητα, ακριβώς, να παράξουν τέτοια αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Για να τα δούμε. Θα τα περιμένουμε με ενδιαφέρον.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα νομίζω ότι ήδη έχουμε δείγματα γραφής. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι πλέον έχουν δημιουργηθεί περίπου 260.000 νέες θέσεις εργασίας, το γεγονός δηλαδή ότι μειώνεται η ανεργία κατά 5 μονάδες, ήδη από το 2015, ότι σιγά - σιγά…

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Τώρα, μην την ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση. Να μειωθεί η ανεργία, ποιος δεν το θέλει; Όλοι το παρακαλάμε. Με όρους εργασιακούς, όχι με όρους απασχόλησης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου επιτρέψατε να ολοκληρώσω. Από το 2012 μέχρι το 2015 στις εργασιακές σχέσεις είχε παρατηρηθεί μια τάση υπερίσχυσης των σχέσεων μερικής απασχόλησης…

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ακριβώς…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το τελευταίο τρίμηνο, αυτό το οποίο έχουμε δει, είναι ότι αντιστρέφεται αυτή η τάση και πλέον, η πλήρης απασχόληση, η πλήρης εργασία, παίρνει κεφάλι στο σχετικό ισοζύγιο. Είχαμε μια μείωση τον Ιούνιο, ωστόσο οι θέσεις μερικής και οι θέσεις πλήρους εργασίας είναι στο 50-50 περίπου τον Ιούνιο. Αυτό όμως αποτελεί και αντιστροφή, όπως σας έλεγα προηγουμένως, της τάσης που επικράτησε στην ελληνική οικονομία από το 2012 μέχρι το 2015-2016, όπου είχαμε ριζική υπερφαλάγγιση των θέσεων πλήρους εργασίας από τις θέσεις μερικής απασχόλησης.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή την τάση εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε να την αντιστρέφουμε, έτσι ώστε τα πράγματα να επανέλθουν στην προ κρίσης κατάσταση και στη συνέχεια, να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εγγυηθούμε μια οικονομία που θα λειτουργεί με όρους συντριπτικής υπεροχής της πλήρους εργασίας.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, πολύ σας ευχαριστούμε για αυτή την πρώτη συνομιλία. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να έχει συνέχεια η απευθείας ενημέρωση μας από εσάς. Καλημέρα σας. Καλή δύναμη. Καλή συνέχεια. Γεια σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)