to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:48 | 09.09.2022

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: «Ένα ενιαίο παρακρατικό κέντρο παρακολουθούσε πολιτικούς και δημοσιογράφους με επισυνδέσεις και Predator»

«Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έρχεται να συμπληρώσει το σκάνδαλο συγκάλυψης για να καλυφθούν τα ίχνη αυτής της παρακρατικής λειτουργίας, η οποία ενορχηστρώνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη»


«Εδώ και αρκετές εβδομάδες η κυβέρνηση προσπαθούσε να μας πείσει ότι οι παρακολουθήσεις που γίνονταν μέσω επισυνδέσεων της ΕΥΠ στα κινητά τηλέφωνα των δύο αυτών προσώπων δεν είχαν καμία σχέση με τις απόπειρες παγίδευσης των κινητών τους. Η παγίδευση με το κακόβουλο λογισμικό Predator ήταν μια διαβολική σύμπτωση, απλώς τύγχανε τα δύο κινητά αυτά να είναι επισυνδεδεμένα με επίσημο αίτημα και ταυτόχρονα να παρακολουθούνται ή να επιχειρείται να παρακολουθούνται από το λογισμικό» ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο βουλευτής Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Μετά τις καταγγελίες και τη μήνυση που κατέθεσε ο Σπίρτζης καταρρέει αυτή η προπαγάνδα της κυβέρνησης. Πριν από περίπου ένα χρόνο το Νοέμβριο του 2021 υπήρξαν δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών σε σχέση με την λειτουργία της ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις του 12χρονου προσφυγόπουλου για τις οποίες ο ίδιος ο κ. Σπίρτζης είχε ασκήσει έντονη κριτική με ερωτήσεις και ανάδειξη του θέματος στο κοινοβούλιο. Λίγες μέρες μετά έγινε η πρώτη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του και όταν δεν τελεσφόρησε είχαμε δεύτερη απόπειρα παγίδευσης του κινητού με ένα μήνυμα το οποίο είναι πανομοιότυπο με τα μηνύματα που δέχθηκαν ο κ. Κουκάκης, ο κ. Ανδρουλάκης».

«Το συμπέρασμα είναι ότι έχουμε ένα ενιαίο παρακρατικό κέντρο που παρακολουθεί πολιτικούς, δημοσιογράφους καθώς και στελέχη που δεν ήταν αρεστά στη διοίκηση της ΕΥΠ και δεν χρησιμοποιεί μόνο τις λεγόμενες επισυνδέσεις αλλά και το λογισμικό Predator. Επίσης αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών ότι τις προηγούμενες μέρες καταστράφηκαν οι φάκελοι των κ.κ. Κουκάκη και Ανδρουλάκη από το προσωπικό της ΕΥΠ», υποστήριξε ο βουλευτής και συνέχισε: «Το σκάνδαλο λοιπόν των παρακολουθήσεων έρχεται να συμπληρώσει το σκάνδαλο συγκάλυψης για να καλυφθούν τα ίχνη αυτής της παρακρατικής λειτουργίας, η οποία ενορχηστρώνεται από τον κύριο Μητσοτάκη. Και σε αυτό το πλαίσιο είναι που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η λειτουργία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και της Εξεταστικής Επιτροπής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε την άκρη του νήματος και να διαλευκανθεί αυτή η σκοτεινή υπόθεση, η οποία υπονομεύει την ίδια την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και τις βάσεις λειτουργίας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δήλωσε: «Ο κ. Οικονόμου, μέσα στον κλοιό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, θα βρει δεκάδες ανόητα επιχειρήματα για να υποβαθμίσει αυτή την υπόθεση. Το κρίσιμο είναι ότι οι αποκαλύψεις σε σχέση με το σκάνδαλο αυτό παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Κάθε μέρα υπάρχει και μια νέα καταγγελία. Υπάρχει και ένα νέο δημοσίευμα. Υπάρχει και μια νέα εξέλιξη στη συγκεκριμένη υπόθεση. Θα πρέπει να μπει ένα φρένο στην αυταρχική λογική με την οποία η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να υπονομεύσει τη λειτουργία των θεσμών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και τη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως,  φυσικά, και στις προσπάθειες που γίνονται να κοπούν μάρτυρες εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και η Επιτροπή να κλείσει τις εργασίες της όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε: «Εμείς θα επιμείνουμε τις επόμενες μέρες να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ενώπιον της οποίας δεν μπορεί να αντιταχθεί το απόρρητο.  Διαφορετικά θα καταλήγαμε στο εξής νομικό και συνταγματικό παράδοξο: η ΕΥΠ μέσω κυριαρχικών πράξεων ή κυβερνητικών πράξεων ανέλεγκτων θα μπορούσε να παρακολουθεί το σύνολο του πολιτικού συστήματος, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας, τους οποίους δεν μπορεί να αποκαλύψει. Θεωρείτε ότι αυτό είναι ένας τρόπος λειτουργίας που αρμόζει σε κοινοβουλευτικό πολίτευμα ή σε αυταρχικά καθεστώτα;»

Στη συνέχεια υποστήριξε: «Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε μέσω νομικών ακροβασιών κατά κανέναν τρόπο στο συμπέρασμα ότι η ΕΥΠ είναι απολύτως ανέλεγκτη ως προς τη βασιμότητα των λόγων εθνικής ασφαλείας που επικαλείται για να παρακολουθήσει το οποιοδήποτε τηλέφωνο. Εξάλλου, αν συνέβαινε αυτό θα ήταν εντελώς παράλογη και αλυσιτελής η δέσμευση την οποία επιτάσσει ο κανονισμός της Βουλής για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι τα μέλη της δηλαδή έχουν και αυτά υποχρέωση τήρησης του απορρήτου. Αν δεν μπορούν να μάθουν απόρρητες πληροφορίες, τότε για ποιο λόγο δεσμεύονται και αυτά από το απόρρητο».

«Επομένως έχουμε μερικούς απολύτως αβάσιμους ισχυρισμούς και απολύτως αβάσιμες νομικές ή παρανομικές ερμηνείες από τη μεριά της κυβέρνησης με ένα και μόνο στόχο, τη συγκάλυψη του σκανδάλου. Δεν θέλουν να αποκαλύψουν το γεγονός ότι δεν υφίστανται λόγοι εθνικής ασφάλειας για την παρακολούθηση, ούτε του κ. Ανδρουλάκη, ούτε του κ. Κουκάκη, ούτε φυσικά και του κ. Σπίρτζη» δήλωσε ο βουλευτής τονίζοντας ότι «ο μόνος λόγος για τον οποίο παρακολουθούνταν τα κινητά τους τηλέφωνα είναι για να μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει άμεση ενημέρωση για τις κινήσεις τους, τις σκέψεις τους, τις επαφές τους, τις συνομιλίες τους και τους πολιτικούς σχεδιασμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και δημοσιογράφων οι οποίοι ερευνούν ζητήματα που σχετίζονται με τις οικονομικές αποφάσεις της κυβέρνησης, είτε με οικονομικά σκάνδαλα, στα οποία φαίνεται να εμπλέκεται και το Μέγαρο Μαξίμου».

Κλείνοντας τη συνέντευξή του ο Δ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε: «Τα θέματα αυτά θα παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη και μάλιστα ψηλά. Αφορούν τον κόσμο. Αφορούν τη λειτουργία του πολιτεύματος. Αφορούν την πολιτική αντιπαράθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αφήσει αυτή την υπόθεση. Θα παλέψουμε σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης παρά το γεγονός ότι η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπονομεύει την προσπάθεια να αποκαλυφθούν όλα αυτά. Μετά τις εκλογές, μετά τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πλειοψηφίας θα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή. Ο κλοιός θα στενέψει, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και η αλήθεια αυτής της σκοτεινής υπόθεσης θα αποκαλυφθεί, όσο κι αν προσπαθεί σήμερα ο κ. Μητσοτάκης να το αποφύγει, όσο κι αν απειλεί η κυρία Μπακογιάννη με δεκαετείς ποινές φυλάκισης οποιονδήποτε ανοίξει το στόμα του για να μάθουμε επιτέλους ποια ήταν η έκταση της λειτουργίας αυτού του παρακρατικού κέντρου, το οποίο ενορχηστρωνόταν από τον ίδιο τον κύριο Μητσοτάκη και από το Μέγαρο Μαξίμου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)