to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:26 | 08.03.2017

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Είμαστε κοντά σε τεχνική συμφωνία, με συγκλίσεις στην ουσία μέτρων και αντιμέτρων (βίντεο)

Για συγκλίσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στα μέτρα και τα αντίμετρα έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ


 Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το 2018, υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Τόνισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης, είναι να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο την αξιολόγηση και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία, η οποία θα επιλύει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

   «Συζητάμε για μια συνολική συμφωνία. Η κατ' αρχήν θέση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και όλων όσων εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, δεν είναι μια "σπασμένη συμφωνία", δηλαδή μια συμφωνία για την περίοδο έως το 2018, μία για το 2019 και μετά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε: «Εάν επαναλάβουμε, υπό την πίεση του χρόνου, την τακτική να πετάξουμε το μπαλάκι για έξι μήνες μετά, δεν θα έχουμε κερδίσει τίποτε. Το κυριότερο πράγμα που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία είναι σταθερότητα και εμπιστοσύνη» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

   Υπογράμμισε ότι το κλίμα της αβεβαιότητας, οφείλεται στη στάση του ΔΝΤ, το οποίο ξεκίνησε την διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση με μια σειρά από παράλογες απαιτήσεις, και ζητούσε ως προϋπόθεση για να μετάσχει στο πρόγραμμα τη λήψη μέτρων 4 δισ. ευρώ, δηλαδή 2% παραπάνω από ότι είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο, και στη στάση της ΝΔ την οποία κατηγόρησε ότι αντί να κάνει μια εποικοδομητική κριτική για το πώς πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση που συμφωνεί και που διαφωνεί, επέλεξε μια πολιτική κινδυνολογίας και καταστροφολογίας. «Ζητούσε από την κυβέρνηση το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ίδια στιγμή κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται εάν κλείσει την αξιολόγηση με τα μέτρα τα οποία ζητά το ΔΝΤ» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ σημείωσε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ υπήρχαν στο τραπέζι από τον Δεκέμβριο του 2015, δηλαδή πριν περάσει το χρονοδιάγραμμα για τη λήξη της πρώτης αξιολόγησης.

   Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση, επισήμανε ότι και οι δύο πλευρές έκαναν υποχωρήσεις. «Από τη μία πλευρά η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής της πολιτικής, ώστε να μπορέσει να υπάρξει κοινό έδαφος. Και από την άλλη, το ΔΝΤ έκανε πολύ μεγάλη υποχώρηση σε ότι αφορά το ζήτημα των αντιμέτρων. Διότι όταν λέμε ότι δεν θα ληφθούν 2% πρόσθετα μέτρα, αλλά 2% θετικά και 2% αρνητικά και άρα ο δημοσιονομικός αντίκτυπος θα είναι μηδέν, είναι μια υποχώρηση» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να υπογραμμίσει ότι εάν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, δεν θα υπάρχει ανάγκη επιπρόσθετων μέτρων.

   Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν διαφωνίες για την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές και τα αντίμετρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, είπε ωστόσο ότι υπάρχουν διαφορές στην πολιτική κατεύθυνση των μέτρων που θα συμφωνηθούν.

   «Υπάρχει μια αντίληψη η οποία λέει ότι πρέπει να μειωθεί κατά 15% έως 20% η φορολογία των επιχειρήσεων, προκειμένου να προκύψουν επενδύσεις και μία άλλη αντίληψη η οποία λέει ότι αναπτυξιακό μέτρο είναι να αυξήσεις την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων γιατί έτσι τονώνεται η αναπτυξιακή ζήτηση. Το ΔΝΤ έχει τις κάθετες οικονομικές και πολιτικές απόψεις του και η ελληνική κυβέρνηση τις κάθετες οικονομικές και πολιτικές απόψεις της, γιατί όλα αυτά σχετίζονται με την πολιτική σύγκρουση» είπε χαρακτηριστικά.

   Ερωτηθείς για το εάν έχουν χαμηλώσει οι τόνοι της αντιπαράθεσης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, επειδή έχει υπάρξει προσέγγιση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ, απήντησε ότι «στις 20 Φεβρουαρίου κάναμε και οι δυο πλευρές υποχωρήσεις και επομένως το να συνεχίζεται η πολιτική πολεμική δεν βοηθά τουλάχιστον σε αυτή τη φάση».

   Κληθείς, στη συνέχεια, να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας με τις οποίες άφησε για πρώτη φορά παράθυρο για τη μείωση των πλεονασμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «κάθε μετατόπιση της Γερμανίας από θέσεις που είναι μη ρεαλιστικές, αξιολογείται ως θετική. Απομένει να δούμε την τελική κατάληξη».

   Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, σημείωσε ότι οι εισπράξεις των εισφορών είναι πάνω από τους προσδιορισμένους στόχους ενώ ειδικότερα για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι -που αντιμετωπίζονται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ είναι μισθωτοί- είπε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τον καλύτερο τρόπο για την επίλυση του προβλήματος, και να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθώσεις».

   Για το θέμα της φορολογίας των βουλευτών και των άλλων αιρετών, είπε ότι «θα πρέπει να βλέπουμε τη συνολική επιβάρυνση που υπάρχει για τα πολιτικά πρόσωπα μετά την αλλαγή του φορολογικού το 2016, και η συνολική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη απ' ότι ήταν προηγουμένως», ενώ πρόσθεσε ότι το πλαίσιο πρέπει να αλλάξει ώστε οι βουλευτές να φορολογούνται όπως και οι άλλοι πολίτες.

   Σχολιάζοντας την απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ για αύξηση του δικού του εφάπαξ, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί η κυβέρνηση, ειδικά σε μία περίοδο που η κοινωνία βιώνει δύσκολες καταστάσεις, τέτοιου είδους συμπεριφορές από τον οποιοδήποτε. Οι κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι άμεσες».

   Ερωτηθείς για το θέμα των εισπρακτικών εταιρειών και την πρόσφατη απόφαση της Δικαιοσύνης για το θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει την απόφαση και θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις. «Προφανώς μια απόφαση της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτική. Είναι ωστόσο απολύτως δεδομένο ότι πρέπει να υπάρξει ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και κατέληξε: «το θέμα των κόκκινων δανείων είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες. Η Κυβέρνηση αναζητά τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης χωρίς να μπουν σε κίνδυνο οι τράπεζες ούτε οι πολίτες που προχώρησαν σε δανεισμό με άλλες προσδοκίες ζωής και σήμερα αδυνατούν να ανταποκριθούν».


 

Η συνέντευξη αναλυτικά:

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλημερίζουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Τζανακόπουλο. Καλημέρα κύριε Εκπρόσωπε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θα τα πούμε όλα σήμερα, εδώ, με τον κύριο Τζανακόπουλο και είναι και πολλά.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μπορεί η κυβέρνηση, σήμερα, κύριε Τζανακόπουλε, και μετά τις συζητήσεις που είχαμε και χθες και μέχρι αργά τη νύχτα με τους εταίρους, να πει με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι είμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο, τουλάχιστον τεχνικού χαρακτήρα συμφωνίας, μπροστά στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, ξέρετε ότι αυτή η συμφωνία έχει τρεις πυλώνες: Ο πρώτος πυλώνας είναι εκείνος που αφορά την τεχνική συμφωνία μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Ως προς αυτό το κομμάτι, είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας και να πάμε μέχρι…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: …μέχρι τις 20;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και νωρίτερα, θα έλεγα.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και νωρίτερα, ναι, γι’ αυτό το κομμάτι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτόν τον πυλώνα, που είναι επί της ουσίας οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη Συμφωνία του Ιουλίου-Αυγούστου του 2015, καθώς και η δημοσιονομική πορεία μέχρι και το τέλος του 2018. Ως προς αυτό, λοιπόν, το σκέλος, αν κρατήσουμε την επιφύλαξη των εργασιακών. Εντάξει; Υπάρχει η επιφύλαξη των εργασιακών.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μπορούμε να το κάνουμε λίγο πιο σαφές;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για τα εργασιακά, γι΄ αυτό ήθελα να σας ρωτήσω, αν, επειδή κρατάτε μια επιφύλαξη, αν εδώ είμαστε σε μια κατάσταση όπου υπάρχει μια σύμπτωση απόψεων με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, αλλά φαίνεται ότι η διαφωνία παραμένει με το ΔΝΤ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό μας πηγαίνει στον δεύτερο πυλώνα της συμφωνίας, που αφορά, κατά κύριο λόγο, τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, έτσι ώστε να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Και εκεί έχουμε δύο μεγάλα θέματα. Το πρώτο θέμα είναι το θέμα των εργασιακών και το δεύτερο είναι η όλη συζήτηση περί μέτρων και αντιμέτρων, που σχετίζεται και με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2019 πια και μετά. Και εκεί, φαίνεται ότι, ειδικά στις δημοσιονομικές προβλέψεις, υπάρχουν δυνατότητες συγκλίσεων. Συνεχίζει να υπάρχει η επιφύλαξη για τα εργασιακά, που σας είπα πριν από λίγο, διότι, ξέρετε, το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση έχουν, θα έλεγε κανείς, αντίθετες οπτικές γωνίες από τις οποίες βλέπουνε τα πράγματα…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να μας πείτε λίγο, κύριε Υπουργέ, πού βρισκόμαστε στη συμφωνία συνολικά. Αυτή τη στιγμή, έχουμε συμφωνήσει στο 2%, στα 3,6 δις μέτρα από το φορολογικό και από το ασφαλιστικό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να μπω σε πάρα πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, γιατί αυτές αλλάζουν ανάλογα και με την πρόοδο που γίνεται στα τεχνικά κλιμάκια. Σε γενικές γραμμές, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχουν συγκλίσεις σε ό,τι αφορά την ουσία των μέτρων και των αντιμέτρων.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το 2% το έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να μπω σε τεχνική λεπτομέρεια, που αφορά…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είναι τεχνική λεπτομέρεια αυτό, είναι το πιο σημαντικό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τεχνική λεπτομέρεια με την έννοια ότι αφορά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το κομμάτι το οποίο δεν έχει συμφωνηθεί. Επομένως…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξέρετε γιατί σας ρωτάμε; Για να δούμε, τώρα θα κλείσετε το τεχνικό κομμάτι. Εντάξει. Θα πάμε παρακάτω ένα βήμα. Όμως, αυτό δεν δίνει λεφτά, πρώτα απ΄ όλα.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό ήθελα να ρωτήσω, εάν αρκεί το κλείσιμο της συμφωνίας που αφορά τη Συμφωνία του Αυγούστου, την αξιολόγηση στην πραγματικότητα δηλαδή, εάν αρκεί για να εκταμιευθούν χρήματα στην Ελλάδα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το αποφασίσει το Eurogroup. Όμως, εδώ, θέλω να είμαι πολύ σαφής, διότι το έχει πει και ο υπουργός των Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός ότι αυτή τη στιγμή συζητάμε με τους εταίρους για μια συνολική συμφωνία. Δηλαδή, η κατ΄ αρχήν θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και όλων όσοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις δεν είναι μια «σπασμένη» συμφωνία. Δηλαδή, μια συμφωνία για την μέχρι το 2018 περίοδο, μια συμφωνία για το 2019 και μετά μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα για την από εκεί και πέρα περίοδο.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όλα μαζί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο στόχος είναι να βρεθεί μια συνολική συμφωνία.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να σας πάει και μετά το 2019.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι μόνο εμάς, να πάει τη χώρα και την οικονομία μετά το 2019. Διότι, αν ξανακάνουμε, υπό την πίεση –ας το πούμε έτσι- του χρόνου και ο χρόνος είναι πάρα πολύ κομβικός και θέλω να το συζητήσουμε μετά…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Βέβαια, θα το συζητήσουμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …υπό την πίεση, λοιπόν, του χρόνου πούμε «άντε, να τελειώνουμε για να πετάξουμε το μπαλάκι, ας πούμε, για έξι μήνες μετά», δεν θα έχουμε επιλύσει τίποτα. Διότι, αυτή τη στιγμή, το κυριότερο πράγμα που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία είναι σταθερότητα και εμπιστοσύνη.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό, σε εμάς το λέτε; Εσείς έχετε δημιουργήσει αυτό το κλίμα της αστάθειας, της αβεβαιότητας και της έλλειψης εμπιστοσύνης, που μας έχει κοστίσει βαριά και στην οικονομία, κύριε Υπουργέ. Το πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες, το πληρώνετε και εσείς ως πολιτικό κόστος, αν θέλετε, αλλά αυτό, εμάς, μας αφήνει αδιάφορους τελείως. Εμάς, μας νοιάζει τι κάνουμε εμείς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο να λέτε ότι το πολιτικό κόστος που μπορεί να υποστεί μια κυβέρνηση είναι ζήτημα δικό της, δεν είναι ζήτημα των πολιτών. Όμως, εδώ, θέλω να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί ως προς την ανάλυση, διότι το κλίμα της αβεβαιότητας προκλήθηκε από δύο, κατά κύριο λόγο, στάσεις: Η μία στάση αφορά το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ ξεκίνησε τη συζήτηση, όχι μόνο για τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και για την πρώτη αξιολόγηση με μια σειρά από παράλογες απαιτήσεις που έλεγε ότι «εγώ, για να μπω στο πρόγραμμα, θέλω 4 δις μέτρα», δηλαδή 2% παραπάνω από ό,τι είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο-Αύγουστο.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και εσείς συμφωνήσατε τώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνήσαμε. Αυτό το οποίο συμφωνήσαμε είναι ότι θα πάρουμε 2% μέτρα σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μίγμα, αλλά θα πάρουμε και αντίστοιχο ποσό αντιμέτρων.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θα το συζητήσουμε αυτό μετά. Να λήξουμε το θέμα του χρόνου, γιατί η βασική κατηγόρια της αντιπολίτευσης…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εδώ θέλω, το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό: Η αντιπολίτευση, λοιπόν, κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να κάνει μια εποικοδομητική κριτική του τύπου «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει έτσι και έτσι και έτσι και διαφωνούμε σε αυτό που λέτε, διαφωνούμε στο δεύτερο που λέτε, διαφωνούμε στο τρίτο που λέτε, πρέπει να διαπραγματευτείτε καλύτερα σε ό,τι αφορά το τάδε ζήτημα», επέλεξε μια πολιτική κινδυνολογίας και καταστροφολογίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας έλεγε «κλείστε». Αυτό σας έλεγε κάθε μέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μας έλεγε «κλείστε» και την ίδια στιγμή μας έλεγε ότι ευθυνόμαστε εμείς, αν κλείσουμε με τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Έτσι δεν είναι; Εσείς έχετε τη διακυβέρνηση της χώρας, κύριε Τζανακόπουλε. Εσείς θέλετε τα θετικά να τα παίρνετε μόνοι σας και τα αρνητικά, να λέτε «ελάτε παιδιά, θέλουμε συναίνεση».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, όμως, ότι το ΔΝΤ είχε ξεκινήσει αυτές τις παράλογες απαιτήσεις, για τις οποίες ποτέ δεν τοποθετήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015. Ούτε καθυστερήσεις είχαμε τότε, ούτε είχε γράψει ο λογαριασμός κάτι παραπάνω.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας λέει ότι καθυστερήσατε και αυτά δεν υπήρχαν στο τραπέζι. Δηλαδή, τον Φεβρουάριο του 2016 που έπρεπε να είχε κλείσει αυτή η αξιολόγηση, δεν υπήρχαν στο τραπέζι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είδατε, πήγατε ήδη πιο μετά. Εγώ σας είπα ότι η απαίτηση του ΔΝΤ για 4,5 δις μέτρα, 4 – 4,5 δις, 3,6 δις, υπάρχει στο τραπέζι ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, πριν περάσει το χρονοδιάγραμμα για τη λήξη της πρώτης αξιολόγησης. Και ξαναλέω, λοιπόν: Η αβεβαιότητα, κατά κύριο λόγο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι την καλλιέργησε για πολιτικούς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δημιούργησε μια κατάσταση κινδυνολογική, είχε μάλλον μια γλώσσα κινδυνολογική και μια γενικευμένη καταστροφολογία, η οποία κυριαρχούσε στο λόγο της και όσο κι αν λέγαμε εμείς ότι βασικός μας στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση, ωστόσο δεν έχει μόνο σημασία το πότε θα κλείσει, αλλά και το πώς θα κλείσει, για να μην κάνουμε πάλι τα λάθη του παρελθόντος ότι κλείνουμε άρον-άρον τις αξιολογήσεις χωρίς να υπάρχει συνολική συμφωνία. Άρα, λοιπόν, η αβεβαιότητα δεν τελείωνε, παίρναμε απλώς μια παράταση τριών ή τεσσάρων ή πέντε μηνών.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πάμε, λοιπόν, παρακάτω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λέμε ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή, λέμε ότι δεν κλείνουμε άρον-άρον την αξιολόγηση, αντιθέτως…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε. Εμείς μιλάμε πάντα σε ένα καλό επίπεδο με εσάς, όποτε σας έχουμε καλεσμένο και αυτό σας τιμά, έτσι κι αλλιώς. Και λέω, πώς συμβαίνει αυτό και βυθίσατε την οικονομία στο 1,1; Η αβεβαιότητα τη βύθισε, εγώ τη βύθισα; Πώς έγινε αυτό; Ευθύνεται ο Μητσοτάκης που βυθίστηκε η οικονομία; Άμα μου το πείτε κι αυτό, με συγχωρείτε, θα βγάλω είδηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι όταν η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει διαρκώς να ερμηνεύει την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αξιολόγηση και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία που θα επιλύσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Οι θέσεις οι δικές σας, είναι σαφείς. Αλλά έχετε μια πολιτική ρητορεία, που θυμίζει τη Ν.Δ., η οποία έλεγε ακριβώς τα ίδια για τον ΣΥΡΙΖΑ το 2014. Δεν μπορεί να είναι απάντηση μια τέτοια πολιτική αντιπαράθεση. Πρέπει να πείτε με σαφήνεια, για παράδειγμα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2014, δεν είπε ποτέ στη Ν.Δ. «κλείσε την αξιολόγηση». Ποτέ.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και μετά βγήκατε και είπατε ότι «έχετε ευθύνη που δεν κλείσατε την αξιολόγηση και μας δώσατε άδεια ταμεία».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό. Αυτό είναι η κουβέντα επικοινωνιακού χαρακτήρα, πώς επηρεάζει ο ένας τον άλλο, την κοινωνία και τα λοιπά. Εδώ μιλάμε για την οικονομία. Η εκάστοτε κυβέρνηση διαχειρίζεται το οικονομικό περιβάλλον με τις πολιτικές της…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η οικονομία είναι και εμπιστοσύνη.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι και εμπιστοσύνη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, είναι και επικοινωνία.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Προφανώς. Αλλά, προσέξτε, όμως: Οι επιλογές που κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση επηρεάζουν προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Η κριτική που σας ασκείται είναι ότι η επιλογή που κάνατε για παράταση του χρόνου του κλεισίματος της αξιολόγησης δεν βοήθησε και διαμόρφωσε ένα αρνητικό περιβάλλον για την οικονομία. Και έρχομαι να προσθέσω σε αυτό: Λέτε «παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ». Μάλιστα. Και συμφωνούμε. Παραμένουν παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και σήμερα; Και αν όχι, ποιος έχει υποχωρήσει; Εγώ, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι σας ακούω σήμερα να λέτε «ναι, το 2%, τα 3,6 δις». Βεβαίως και αντίμετρα, θα το συζητήσουμε μετά. Αλλά, ναι στην απαίτηση του 3,6, που είναι το 2%.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι το ίδιο. Είναι πολύ διαφορετικό να σου λέει κάποιος ότι πρέπει να πάρεις 3,6 δις πρόσθετα μέτρα, δηλαδή…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έχει υποχωρήσει το ΔΝΤ, δηλαδή, τώρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε υποχωρήσει και οι δύο πλευρές. Δηλαδή, από τη μία πλευρά η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να αλλάξει το δημοσιονομικό μίγμα της πολιτικής, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει κοινό έδαφος και από την άλλη μεριά το ΔΝΤ έκανε πάρα πολύ μεγάλη υποχώρηση σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αντιμέτρων. Διότι, όταν λέμε ότι δεν θα πάρεις 2% πρόσθετα μέτρα, αλλά θα πάρεις 2% θετικά και 2% αρνητικά και άρα, το δημοσιονομικό αντίκτυπο θα είναι μηδέν, αυτό είναι μια υποχώρηση σε σχέση …

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό, αν ισχύει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι «αν ισχύει», ισχύει.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ταυτόχρονα;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ισχύει ταυτόχρονα ή ισχύει αφού πιάσετε το στόχο; Η λογική λέει, εξηγείστε μου το διαφορετικά, αλλά η λογική λέει ότι παίρνω τα μέτρα, προκειμένου να πετύχω το στόχο, γιατί αλλιώς πώς θα τον πετύχω, αλλιώς δεν χρειάζονται μέτρα. Ο στόχος; Το 3,5%. Πώς θα τον πετύχω; Παίρνοντας μέτρα, λέει η άλλη πλευρά. Και λέτε εσείς «ναι, παίρνω τα μέτρα, προφανώς για να πετύχω το στόχο, αλλιώς δεν θα τα χρειαζόταν και ταυτόχρονα παίρνω και μέτρα για να πάω προς αναπτυξιακή κατεύθυνση ή να στηρίξω κοινωνικές κατηγορίες και τα λοιπά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το «ταυτόχρονα» δεν είναι ανεξάρτητο του στόχου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι, όπως εσείς το περιγράφετε.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αλλά, πώς είναι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω: Το 2018 ο στόχος, ο οποίος περιγράφεται αυτή τη στιγμή από το πρόγραμμα, είναι 3,5%.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν πιαστεί, λοιπόν, αυτός ο στόχος άνευ μέτρων που ζητά το ΔΝΤ…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για το 2018 δεν έχει μέτρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν, λοιπόν, πιαστεί αυτός ο στόχος, που η Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση και η Εurostat λένε ότι θα πιαστεί με βάση τις προβλέψεις, τότε δεν έχουμε ανάγκη επιπρόσθετων μέτρων. Αν, λοιπόν, το δημοσιονομικό πακέτο, το οποίο ψηφιστεί, αλλάζει μόνο το μίγμα, ο στόχος, όπως ξέρετε, το πρωτογενές πλεόνασμα μεταφέρεται από τη μία χρονιά στην άλλη…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα, λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν σας λέω αυτό.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αλλά, τι μας λέτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι θα αλλάξει το μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για μετά το 2018.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …για μετά το 2018…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί, κύριε Εκπρόσωπε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …αλλά ο στόχος θα μείνει ο ίδιος…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ένα λεπτό, κύριε Υπουργέ: 1/1/2019, θα μειωθεί το αφορολόγητο, θα φύγει η προσωπική διαφορά από τη μέση; Αυτά τα δύο βασικά σας ρωτώ προς το παρόν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από 1/1/2019 θα υπάρξουν μια σειρά από αλλαγές στη φορολογία που θα επιβαρύνουν κάποιες κοινωνικές κατηγορίες και την ίδια στιγμή θα υπάρξουν και κάποιες άλλες αλλαγές στη φορολογία, οι οποίες θα ελαφρύνουν κάποιες κοινωνικές κατηγορίες. Αυτό ακριβώς θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο μηδέν και όλα αυτά συμβαίνουν, διότι το ΔΝΤ, βλέπετε ότι και σε εσάς, σας φαίνεται λίγο περίεργο…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, γιατί δεν καταλαβαίνω την ανάγκη λήψης μέτρων…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μπορεί να υπάρχει η ανάγκη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΔΝΤ λέει ότι πρέπει να αλλάξει το δημοσιονομικό μίγμα, γιατί αυτό είναι μια μεταρρύθμιση ποιότητας, έτσι τις ονομάζει.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ωραία. Να αλλάξω το δημοσιονομικό μίγμα, σημαίνει ότι από την πολιτική της λιτότητας που έχουμε μέχρι σήμερα, θα μπούμε στην πολιτική, ας το πούμε έτσι σχηματικά, της ανάπτυξης, δηλαδή της αύξησης της κυκλοφορίας του χρήματος, του μεγαλώματος της πίτας και τα λοιπά και τα λοιπά, επενδύσεων, ιδιωτικοποιήσεων, πείτε το όπως θέλετε, αλλά στην πολιτική της ανάπτυξης. Εσείς μου λέτε ότι εγώ θα αναγκαστώ να πάρω, διότι άκουσα και τον Πρωθυπουργό να λέει ότι «δεν πολυσυμφωνώ, αλλά είμαι αναγκασμένος να τα πάρω τα μέτρα», θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα λιτότητας, γιατί αυτά είναι μέτρα λιτότητας, άρα υφεσιακά μέτρα και ταυτόχρονα θα πάρω και τα άλλα, προκειμένου να αλλάξει το μίγμα της πολιτικής. Μα, το μίγμα της πολιτικής ήδη έχει μέσα του τη λιτότητα. Δεν φεύγουμε από αυτό που είχαμε σήμερα. Δεν πρόκειται να μου μειώσετε εμένα τη φορολογία, να μειώσετε, ξέρω εγώ, την εισφορά, να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ και τα λοιπά και τα λοιπά. Παίρνει κανείς μέτρα, γιατί θέλει να πετύχει κάτι. Τι θέλει να πετύχει; Κάποιο στόχο. Τι λέει; Ότι αυτός ο στόχος –και το ξέρετε και εσείς και εμείς- το 3,5 για πολλά χρόνια δεν πιάνεται χωρίς μέτρα. Γι’ αυτό και πήρατε μέτρα το 2017 για να πιάσετε το 2018 το στόχο του 3,5. Γι’ αυτό έχουμε νέα φορολογία τώρα, γι΄ αυτό έχουμε νέες εισφορές και τα λοιπά και τα λοιπά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη στιγμή, όμως, που θα πιαστεί ο στόχος το 2018, περνάμε από τη μία χρονιά στην άλλη χωρίς την ανάγκη πρόσθετων μέτρων.

Το ΔΝΤ αυτό το οποίο λέει είναι ότι πέραν όλων αυτών, δηλαδή πέραν του συγκεκριμένου ζητήματος που έχει να κάνει με το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν συμφωνεί και με τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλει, λοιπόν, να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνουμε το ίδιο πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατί; Διότι θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο μέχρι το 2018 θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μην κολλήσουμε σε αυτό, κύριε Υπουργέ. Μόλις έρθει στη Βουλή, θα καταλάβουμε όλοι περί τίνος πρόκειται. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο: Γιατί η οικονομία σημείωσε αρνητική επίδοση το τελευταίο τρίμηνο του 2016; Και μάλιστα, πριν μπείτε στην ουσία, ο Πρωθυπουργός το γνώριζε αυτό ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς είναι δυνατόν; Η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη Αρχή, η οποία ανακοινώνει τα αποτελέσματά της, χωρίς να συζητά με την ελληνική κυβέρνηση.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο υπουργός Οικονομικών δεν το γνώριζε ούτε αυτός;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσετε τον υπουργό Οικονομικών. Δεν το ξέρω εγώ αυτό.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα. Πάμε στην ουσία τώρα. Γιατί συνέβη αυτό; Έχει ευθύνη η κυβέρνηση γι’ αυτό ή έγινε κάπως μόνο του;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γίνονται μόνα τους τα πράγματα στην οικονομία. Προφανώς, έχει επηρεαστεί το οικονομικό κλίμα από την αβεβαιότητα για την οποία συζητούσαμε προηγουμένως. Ωστόσο, αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι είναι προσωρινά στοιχεία, ότι ούτως ή άλλως είμαστε πάνω από τις προβλέψεις που υπήρχαν για το 2016, το οποίο προβλεπόταν ότι θα κλείσει με ύφεση 0,4% και ακόμα και με αυτή την αλλαγή, εν πάση περιπτώσει, των προβλέψεων της ΕΛΣΤΑΤ, βρισκόμαστε επί της ουσίας σε στασιμότητα, μηδενική ύφεση για το 2016 συνολικά. Και θα σας έλεγα ότι καλό θα ήταν να περιμένουμε να δούμε τα συνολικά στοιχεία. Όμως και ένα δεύτερο ζήτημα, δεν επηρεάζεται σε τίποτα ο στόχος του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Βεβαίως, παρακολουθούμε την πορεία της οικονομίας. Καταλαβαίνουμε ότι…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βλέπω ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 να πηγαίνει και αυτό προς τα κάτω, κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, αυτό…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε από το ΙΟΒΕ, από διάφορες κατηγορίες, από διάφορες ιστορίες, πάντως δεν πάμε καλά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ας περιμένουμε να δούμε…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είστε ικανοποιημένοι –και ερωτώ την κυβέρνηση τώρα, δηλαδή τον Πρωθυπουργό- είναι ικανοποιημένη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν ρωτάτε τον Πρωθυπουργό;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί είστε Εκπρόσωπός του. Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την εφαρμογή και τη λειτουργία και την απόδοση του νέου ασφαλιστικού συστήματος; Τα στοιχεία μέχρι αυτή την ώρα δείχνουν ότι μια μειοψηφία μπορεί να πληρώσει ή πληρώνει τις εισφορές της αυτή τη στιγμή και ταυτόχρονα υπάρχουν τεράστια κενά, έχουν χαθεί μέχρι και ονόματα ασφαλισμένων στο νέο σύστημα. Είστε ικανοποιημένοι από τη λειτουργία και την απόδοση του νέου ασφαλιστικού συστήματος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, όταν περνάμε από…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το λέω, γιατί αν μας ανοίξει τρύπα από εκεί, δεν θα συζητάμε για νέα μέτρα, θα συζητάμε για άλλα πράγματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τρύπα. Από ό,τι λέει το υπουργείο Εργασίας, οι εισπράξεις πηγαίνουν κανονικά και μάλιστα είναι και λίγο πάνω από τους προσδιορισμένους στόχους. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να δούμε τις εισπράξεις σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα πάμε σε αλλαγές, κύριε Υπουργέ; Περιμένει ο κόσμος με αγωνία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχει ένα θέμα, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, οι οποίοι έχουν μια σχέση εργασίας πίσω από την οποία υποκρύπτεται στην πραγματικότητα εξαρτημένη σχέση εργασίας.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δηλαδή, μισθωτοί. Είναι σαν μισθωτοί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην πραγματικότητα εμφανίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα πάμε σε διορθώσεις εκεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … αλλά λειτουργούν ως μισθωτοί. Προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να επιλύσουμε το ζήτημα, αλλά να ξέρετε το εξής…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κόσμος περιμένει να ακούσει συγκεκριμένα πράγματα, κύριε Υπουργέ. Μη λέμε εδώ πέρα ό,τι να είναι. Εγώ λέω: Θα πάμε σε διορθώσεις εκεί; Πρέπει να ξέρει ο κόσμος τι να περιμένει, γιατί εδώ έχετε φέρει κάποιες εισφορές, οι οποίες είναι καταστροφικές για κάποιες κατηγορίες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για κάποιες.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για κάποιες λέω. Δεν πρέπει να καταστρέφονται κάποιοι στο όνομα της ελάφρυνσης κάποιων άλλων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο σε αυτούς τους ανθρώπους τους οποίους σας ανέφερα…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα το διορθώσετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …και εκεί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μιας και είμαστε σ’ αυτό το θέμα, κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα ζήτημα στα φορολογικά, με το θέμα των βουλευτών που αναδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες και από τις εφημερίδες, το έχει αναδείξει και ο ΣΚΑΪ παλαιότερα και ο συνάδελφός μας ο Τάσος ο Τέλογλου εδώ. Υπάρχει θέμα εκεί ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το 2016 έγινε μία μεγάλη αλλαγή στο φορολογικό σύστημα και θα έλεγα ότι θα πρέπει να βλέπουμε τη συνολική επιβάρυνση, η οποία υπάρχει για τα πολιτικά πρόσωπα. Και η συνολική επιβάρυνση που υπάρχει για τα πολιτικά πρόσωπα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι ήταν προηγουμένως.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, αλλά είναι μικρότερη απ’ ό,τι των υπολοίπων.


 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό έχουμε πει ότι θα…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δηλαδή, ένας πολίτης με εισόδημα το ίδιο με έναν βουλευτή, δεν φορολογείται το ίδιο. Ο βουλευτής φορολογείται πολύ λιγότερο. Αυτό γιατί δεν σας απασχολεί; Δεν είναι δίκαιο αυτό. Γιατί δεν σας απασχολεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου δίκαιο. Και είναι πρόθεση της κυβέρνησης να διορθώσει αυτή…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι πράγματι, η νέα μείωση του αφορολογήτου θα αφορά και τους βουλευτές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλους θα τους αφορά, εάν υπάρξει μείωση του αφορολογήτου. Το θέμα δεν αυτό, το θέμα είναι να αλλάξει συνολικά η φορολογία των βουλευτών, έτσι ώστε οι βουλευτές να φορολογούνται όπως όλοι οι έλληνες πολίτες.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Επίσης υπάρχει ένα θέμα που αναδεικνύει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σήμερα για τον ΔΕΣΦΑ και τον επικεφαλής του, που έκανε για λογαριασμό του -όπως αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ, ο κύριος Σκρέκας- μια απίστευτη αύξηση στο εφάπαξ του και ελέγχεται νομίζω γι’ αυτό. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε το θέμα. Πάρτι ημετέρων στον ΔΕΣΦΑ. Λέω, εάν το ψάξατε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω προλάβει να το ψάξω ακόμη. Ξέρετε ότι την προηγούμενη φορά που υπήρξε μια πληροφορία για κάτι τέτοιο, η κίνηση της κυβέρνησης ήταν άμεση. Έχουμε πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε, ειδικά σε μία περίοδο που η κοινωνία βιώνει δύσκολες καταστάσεις, τέτοιου τύπου επιλογές και συμπεριφορές από τον οποιοδήποτε.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Επομένως, λέτε ότι θα το ελέγξετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι μόνο θα το ελέγξουμε, αλλά εάν ισχύει κιόλας, οι κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι άμεσες.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μια κουβέντα να πείτε και για τις εισπρακτικές εταιρείες, κύριε Υπουργέ, που φαίνεται ότι το θέμα «ετελείωσεν» -όπως έλεγαν και στις ελληνικές ταινίες- ενώ εσείς το είχατε κάνει σημαία το θέμα αυτό. Τι θα κάνετε;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το είχατε κάνει σημαία το πράγμα αυτό, για τις δράσεις των εισπρακτικών εταιρειών. Και επειδή είναι ανοιχτό ακόμη το θέμα των κόκκινων δανείων, που είναι τεράστιο θέμα και για την ελληνική οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα, θέλω να μας πει η κυβέρνηση αν έχει καταλήξει στην αντίληψή της για το πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάτε τώρα για ένα ζήτημα, το οποίο είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δηλαδή ο τρόπος διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Υπάρχουν συζητήσεις και με τον SSM και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο πλαίσιο της αξιολόγησης για να μπορέσουμε να βρούμε τον καταλληλότερο τρόπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, χωρίς να μπουν σε κίνδυνο αφενός οι τράπεζες αφετέρου όμως και οι πολίτες, οι οποίοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται τα τελευταία 7-8 χρόνια και δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν δάνεια τα οποία πήραν με άλλες προσδοκίες ζωής ο καθένας, σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Αποτελεί ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Τώρα σε ό,τι αφορά τις εισπρακτικές εταιρείες, θα δούμε την απόφαση της δικαιοσύνης και αναλόγως θα πράξουμε. Προφανώς, όμως, μια απόφαση της δικαιοσύνης καταλαβαίνετε ότι είναι δεσμευτική…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει, είναι απόφαση της δικαιοσύνης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο το ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο σε σχέση με τη δράση αυτών των εταιρειών είναι απολύτως δεδομένο.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ακούμε όλες αυτές τις ημέρες τις σχετικές προτάσεις, αντιπροτάσεις, συζητήσεις, που γίνονται για τα μέτρα. Δεν έχουμε ακούσει μία λέξη από την κυβέρνηση και πρέπει να το πείτε. Ποια τα αντίμετρα; Σε ποιον τομέα αντιπροτείνουμε τι, εμείς ως χώρα, για να εξισορροπήσουμε τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω ξαναπεί, έχω ερωτηθεί και στο briefing πάρα πολλές φορές, δεν θέλω να δώσω λεπτομέρειες από τη διαβούλευση…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν θέλετε να δώσετε λεπτομέρειες επειδή έχουμε διαφωνία στην κατεύθυνση; Εσείς θέλετε ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων και οι άλλοι ζητούν προς αναπτυξιακή πλευρά; Τι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν και εκεί διαφορετικές οπτικές γωνίες, το καταλαβαίνετε, είμαστε σε μια…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας λένε ότι κάνετε πολιτική εδώ, γιατί θέλετε να ευνοήσετε τις δικές σας κατηγορίες ψηφοφόρων…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε καλά, κι εκείνοι πολιτική κάνουν. Όλοι πολιτική κάνουμε.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, λέμε για το συνολικό καλό τώρα, μιλάμε γι’ αυτό φαντάζομαι οι περισσότεροι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Το συνολικό καλό καταλαβαίνετε ότι προκύπτει από τον τρόπο που…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί η τρόικα λέει εδώ κάτι σωστό. Λέει να πάμε για μέτρα αναπτυξιακά. Εσείς λέτε όχι, θέλω να πάω εκεί. Είναι έτσι; Λέω τι λέγεται.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό, θα σας πω το εξής: Υπάρχει μία αντίληψη που λέει ότι αναπτυξιακό μέτρο είναι να μειώσεις -ας πούμε- 10,15,20% τη φορολογία των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να προκύψουν επενδύσεις. Υπάρχει και μια άλλη αντίληψη η οποία λέει ότι αναπτυξιακό μέτρο είναι να αυξήσεις την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων, γιατί έτσι τονώνεται η εσωτερική ζήτηση. Επομένως, το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση της πολιτικής θέλεις κάθε φορά να πηγαίνεις. Και το ΔΝΤ έχει τις οικονομικές/πολιτικές απόψεις του και η ελληνική κυβέρνηση έχει οικονομικές/πολιτικές απόψεις της, διότι όλα αυτά σχετίζονται με την πολιτική σύγκρουση…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί υπάρχει η εντύπωση ότι πια το ΔΝΤ δεν είναι τοκογλύφοι, γδάρτες και τα λοιπά.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτά είναι παλιά, πού τα θυμήθηκες;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι, λέω προς την κυβέρνηση. Έχουν πέσει οι τόνοι τον τελευταίο καιρό ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, δεν νομίζω ότι μπορείτε να πείτε στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν είχε υψηλούς τόνους απέναντι στο ΔΝΤ.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είχε και τώρα δεν έχει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έχω την εντύπωση ότι έχει υπάρξει μία προσέγγιση των ελληνικών θέσεων με τις θέσεις του ΔΝΤ. Ισχύει ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι στις 20 Φεβρουαρίου κάναμε και οι δύο πλευρές υποχωρήσεις, έτσι ώστε να υπάρξει …

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αφού ταυτίστηκαν οι άνθρωποι, πήγαν με το ΔΝΤ. Τι δεν καταλαβαίνεις;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Οικονόμου άφησε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι. Και οι δύο πλευρές έκαναν υποχωρήσεις. Καταλήξαμε σε μία επί της αρχής συμφωνία και από εκεί και πέρα το να συνεχίζεται η πολιτική, πολεμική -εάν το θέλετε- δεν βοηθά, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι αντιπαραγωγική, κύριε Υπουργέ.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι σε θετική κατεύθυνση οι δηλώσεις του κυρίου Σόιμπλε για την ιστορία των πρωτογενών πλεονασμάτων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε μετατόπιση της Γερμανίας από θέσεις που είναι μη ρεαλιστικές, αξιολογείται ως θετική. Αυτό το οποίο απομένει να δούμε, είναι ποια θα είναι η τελική κατάληξη της συζήτησης.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς προτιμάτε αλλαγή στην κυβέρνηση στη Γερμανία; Γιατί το άκουσα να λέγεται αυτό από συναδέλφους σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν είναι για κάποιον που εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ότι θα μιλούσατε καλύτερα με τον κύριο Σουλτς, για παράδειγμα. Ειπώθηκε και αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να το πω αυτό. Εμάς μας ενδιαφέρει η γενική πολιτική της Γερμανίας.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ. Να είστε καλά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, καλή σας μέρα..

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)