to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:35 | 18.05.2017

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Εφόσον δεν έχουμε τη ρύθμιση του χρέους, δεν υπάρχει και κανένας λόγος να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα (βίντεο)

Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποσύρει τη δέσμευση ότι «εφόσον δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και εφόσον δεν έχουμε τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, δεν υπάρχει και κανένας λόγος να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Διότι, όπως υπογράμμισε, «αυτά τα μέτρα δεν τα ζητούσαν οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ τα ζητούσε».


«Το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουν οι πάντες, είναι να υπάρξει στις 22 Μαΐου μια συμφωνία συνολική και με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά και με την έγκριση της τεχνικής συμφωνίας» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

«Τα σήματα που παίρνουμε, τα μηνύματα που υπάρχουν και από το πολιτικό πεδίο, αλλά και από το οικονομικό πεδίο, είναι ότι βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία και η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι θα υπάρχει τελικά συμφωνία, είτε στις 22 Μαΐου είτε λίγες μέρες μετά» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ σε ερώτηση τι θα γίνει αν δεν επιτευχθεί η συμφωνία την προσεχή Δευτέρα, απάντησε: «Μπορεί να περάσουν κάποιες μέρες ακόμα, ώστε να γεφυρωθούν κάποιες τελευταίες διαφορές, αλλά, νομίζω, ότι περιμέναμε 7 χρόνια για τη ρύθμιση. Το να περάσουν και δέκα μέρες δεν έγινε και κάτι πολύ σημαντικό».

Σε ερώτηση γιατί στη Γερμανία υπάρχει ένα πιο συγκρατημένο κλίμα, σχετικά με τις προσδοκίες από το Eurogroup στις 22 Μαΐου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι λογικό αυτό και εξήγησε: «Είναι λογικό γιατί, ξέρετε, αυτή τη στιγμή η Γερμανία και το ΔΝΤ βρίσκονται στην τελική ευθεία μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης, η οποία γίνεται μεταξύ τους. Έχουμε πει και στο παρελθόν ότι οι διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ δεν είναι για το θεαθήναι, είναι πραγματικές και υπάρχει εκεί μια σκληρή διαπραγμάτευση. Νομίζω ότι είναι λογικό το ότι οι Γερμανοί προσπαθούν να κάνουν και μια διαχείριση προσδοκιών σε σχέση με το Eurogroup της Δευτέρας».

Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποσύρει τη δέσμευση ότι «εφόσον δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και εφόσον δεν έχουμε τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, δεν υπάρχει και κανένας λόγος να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα». Διότι, όπως υπογράμμισε, «αυτά τα μέτρα δεν τα ζητούσαν οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ τα ζητούσε».

Σε ερώτηση γιατί καθυστέρησε η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, απάντησε ότι η ευθύνη ανήκει στο ΔΝΤ που έβαλε στο τραπέζι «παράλογες απαιτήσεις» τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να αποδεχτεί. Αυτό, ότι ευθύνεται το ΔΝΤ, σημείωσε, το είπε και η Κομισιόν, αλλά τότε βγήκαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και κατήγγειλαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε πλήρως τη θέση του ΔΝΤ και παρατήρησε: «Δεν πρόκειται για μια αποδοχή εκ μέρους μας του συνόλου της θέσης του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ ζητούσε καθαρά και νέτα σκέτα τη νομοθέτηση 4,5 δισεκατομμυρίων επιπλέον μέτρων. Πήραμε 4 δισ. Και είναι ανακριβές το 4,9 δισ. και θα σας πω γιατί . Πήραμε 4 δισ. για το 2019 και για το 2020 για το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό και την ίδια στιγμή ακριβώς το ίδιο ποσό αντιμέτρων. Για το 2019 υπάρχουν νομοθετημένα αντίμετρα ύψους 2 δισ. Από την πορεία της οικονομίας προκύπτει ότι θα υπάρχει και ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα είναι 660 εκατομμύρια μέσα στο 2019. Για το 2020 προκύπτει από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών ότι θα υπάρξει ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος 1,5 δισ. Πέραν των αντιμέτρων τα οποία θα νομοθετηθούν σήμερα και για το 2021 προκύπτει ότι αυτός ο έξτρα δημοσιονομικός χώρος θα είναι 3,5 δισ. Επομένως επειδή τα αντίμετρα τα οποία θα νομοθετηθούν δεν είναι αντίμετρα άπαξ, για μια φορά, και το 2019 θα ισχύουν τα 2 δισ και το 2020 θα ισχύσουν 4 δισ. δηλαδή τα 2+2 και το 2021 θα έχουμε τη συνέχιση των αντιμέτρων 4 δισ. ευρώ συν τον έξτρα δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει».

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση της ΝΔ να δοθεί τώρα στην κοινωνία ένα μέρος του πλεονάσματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «εμείς όχι απλώς δώσαμε, αλλά ψηφίσαμε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων τα Χριστούγεννα και η αντιπολίτευση τότε μας έλεγε ότι θέτουμε σε κίνδυνο τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει κοινωνικές ενισχύσεις από το πλεόνασμα και το ζήτημα αυτό θα το συζητήσει με τους Θεσμούς μετά το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

«Εμείς θα είμαστε στην κυβέρνηση, η κυβέρνησή μας θα είναι αυτή που θα εφαρμόσει την πολιτική των αντίμετρων» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και υπογράμμισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας, η οποία θα καλύπτει όλες τις πλευρές, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η έξοδος της χώρας στις αγορές, η έξοδος από την κρίση και η απεξάρτηση από την οικονομική επιτροπεία.

Επισήμανε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπλέον μέτρα το 2017 και δήλωσε πως «κανένας κόφτης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί», καθώς, όπως είπε, «οι στόχοι θα πιαστούν και θα έχουμε και ένα μικρό μαξιλάρι για κοινωνικές ανάγκες».

Για τα επιδόματα τόνισε πως «δεν κόβονται αλλά εντάσσονται όλα μαζί στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».

Προανήγγειλε τέλος ότι θα χαλαρώσουν ακόμα περισσότερο τα capital controls των τραπεζών, λέγοντας: «Βεβαίως θα χαλαρώσουν. Έχουν χαλαρώσει 16 φορές, θα χαλαρώσουν και περισσότερες, ώστε να έχουμε σταδιακή απεξάρτηση από τα capital controls στο ένα-ενάμιση χρόνο».

Σε ερώτηση για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, απάντησε ότι «η επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι στο θεσμικό πλαίσιο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)