to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 29.03.2017

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Αισιοδοξία για τα εργασιακά, νομοθέτηση μετά την επίτευξη συνολικής συμφωνίας (βίντεο)

«Συνταξιοδοτικό, εργασιακό και θέματα ενέργειας» τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο ΣΤΑΡ προσθέτοντας ότι «ο κύριος όγκος των συμφωνηθέντων θα ψηφιστεί αφού θα έχουμε στα χέρια μας τη συνολική συμφωνία».


Εκτίμησε ότι αναμένει θετική κατάληξη στο θέμα των εργασιακών μετά τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. «Μετά τη Ρώμη, τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και τη στήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου, όπως των κ. Γιούνκερ, Τουσκ, Τζεντιλόνι, τη στάση του τους σοσιαλιστικού κόμματος έχει δημιουργηθεί πολιτικός συσχετισμός που θα οδηγήσει σε θετική κατάληξης το θέμα των εργασιακών».

«Τα εργασιακά θα είναι τόσο θετικά που θα χαρούμε να τα νομοθετήσουμε» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι πρέπει να περιμένουμε τη συνολική συμφωνία που όπως είπε «μένει να δούμε αν θα γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις των δανειστών ότι θα καταλήξουμε την 7η Απριλίου».

Τόνισε επίσης ότι είναι πολλά τεχνικά θέματα που συζητούνται και πολλά πολιτικά με συμβολισμούς τα οποία αναμένουμε να κλείσουν σε μια συνολική συμφωνία ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν υποχωρεί σε ομαδικές απολύσεις και στο λοκ άουτ .

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει καμιά υπογραφή αν δεν υπάρξουν συλλογικές αποφάσεις» υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος και απαντώντας για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης επεσήμανε ότι «είναι σαν το σκάκι, αν αποκαλύψεις τις επόμενες κινήσεις σου ο αντισυμβαλλόμενος σου θεωρεί ότι έχουν ήδη γίνει. Όλοι κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά. Η συζήτηση για τη συμφωνία θα διεξαχθεί αναλυτικότατα και θα πάρουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις».

Ο κ. Σημίτης ήταν ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν

Αναφορικά με τη ΔΕΗ υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να δίνουμε δημόσιες υποδομές σε τιμή κάτω του κόστους μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε αιτήματα των δανειστών» υπογραμμίζοντας ότι «θα υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία και την δυνατότητά μας να την αξιοποιούμε προς όφελος του ελληνικού λαού».

Μεγάλη εντύπωση έκανε η χθεσινή συνέντευξη του κ. Σημίτη στο ΣΚΑΙ, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «ενδεικτικό ενός τρόμου» «φαίνεται ότι η κυβέρνηση εδώ έχει χτυπήσει κάποιο νεύρο» καθώς ανασύρθηκε μια εφεδρεία του πολιτικού κατεστημένου που βρίσκεται «σε απόλυτη ταύτιση με τη σημερινή γραμμή της Ν.Δ. ο κ. Σημίτης έρχεται να ταυτιστεί με τον Κ. Μητσοτάκη. Αποτέλεσμα ενός πολέμου εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, σχετίζεται με την προσπάθεια μας να ρίξουμε άπλετο φως σε υποθέσεις που βρίσκονταν στη σκιά. Να τις ξεκουκουλώσουμε όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

«Ο κ. Σημίτης ήταν ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν» συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.



Τα βασικά σημεία συνέντευξης Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον τηλεοπτικό σταθμό Star και τη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου

Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε:

Ξέρετε ότι μετά τις 20 Φεβρουαρίου έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, για να βρούμε λύση στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τότε. Υπήρξαν τεχνικές διαπραγματεύσεις τις προηγούμενες εβδομάδες, υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαβουλεύσεις για να κλείσει μια σειρά από ζητήματα, τα οποία παραμένουν ανοιχτά, καθώς, ξέρετε, ότι το ΔΝΤ πολλές φορές είναι αρκετά υπερβολικό στις απαιτήσεις του. Τα ζητήματα είναι το συνταξιοδοτικό, το εργασιακό και φυσικά το θέμα της ενέργειας. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, εάν δεν συμφωνηθούν όλα. Η αισιοδοξία στηρίζεται στο γεγονός ότι απ’ όλες τις πλευρές έχει δηλωθεί, στις διαβουλεύσεις οι οποίες έχουν γίνει, πως στόχος είναι να κλείσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Από τη δική μου μεριά, δεν θέλω να μπω σ’ ένα τεχνητό χρονοδιάγραμμα, ωστόσο από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και από το ΔΝΤ έχει ακουστεί η ημερομηνία της 7ης του Απρίλη. Μένει να δούμε εάν, πράγματι, αυτά τα οποία λέγονται είτε δημοσίως είτε ιδιωτικώς εκ μέρους των θεσμών θα γίνουν και πραγματικότητα.

Ερωτηθείς για τα εργασιακά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως:

Μετά τη Ρώμη και μετά από τις πρωτοβουλίες που πήρε ο Πρωθυπουργός και τη στήριξη η οποία υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου, με δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων -θυμίζω τη δήλωση του κυρίου Γιούνκερ, θυμίζω τη δήλωση του κυρίου Τουσκ, το γεγονός ότι ο προεδρεύων, ο κύριος Τζεντιλόνι ο Ιταλός Πρωθυπουργός, επίσης στάθηκε στο πλευρό των αιτημάτων της ελληνικής πλευράς και φυσικά τη στάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο ομοφώνως στήριξε τις θέσεις μας- έχει δημιουργηθεί ένας πολιτικός συσχετισμός που, έχω την εντύπωση, ότι θα οδηγήσει σε μία θετική κατάληξη στο θέμα των εργασιακών. Έχουμε πει, με κάθε δυνατό τρόπο, ότι δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε ούτε στις ομαδικές απολύσεις βεβαίως και πολύ περισσότερο ούτε στο lock out, δηλαδή, στην ανταπεργία, τη δυνατότητα των εργοδοτών να απεργούν. Γι αυτό σας λέω, επειδή τα θέματα είναι πάρα πολλά, πολλά απ’ αυτά είναι τεχνικά, πολλά απ’ αυτά έχουν και μεγάλη πολιτική σημασία, αλλά και συμβολισμούς, καλό θα είναι να περιμένουμε λίγο ακόμη, έτσι ώστε να έχουμε μια συνολική συμφωνία, μια συνολική τεχνική συμφωνία, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε επί συγκεκριμένων δεδομένων.

Αναφερόμενος στον τρόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε τα εξής:

Εάν υπάρχει κάτι στις διαπραγματεύσεις, έχει να κάνει με το ότι μπορεί να αναγκαστείς να υποχωρήσεις σε ένα σημείο, να κερδίσεις κάτι άλλο και όλη αυτή η διαδικασία, ξέρετε, πως είναι σαν το σκάκι. Εάν αποκαλύψεις τις επόμενες κινήσεις σου, τότε ο συνδιαπραγματευτής σου ή ο αντισυμβαλλόμενός σου τις θεωρεί σαν να έχουν γίνει. Με αυτήν την έννοια, θέλει μία προσοχή για το τι μπορεί κάθε φορά να αποκαλύψει ο καθένας. Και βλέπετε ότι όλοι σε αυτή τη διαπραγμάτευση κρατάνε τα χαρτιά τους κλειστά ως προς το τι μπορούν να δεχτούν και τι δεν μπορούν να δεχτούν. Το δεύτερο πράγμα που θέλω να σας πω είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπει καμία υπογραφή εάν δεν ληφθούν συλλογικές αποφάσεις και από τα κυβερνητικά όργανα και από το ελληνικό κοινοβούλιο. Επομένως η συζήτηση θα διεξαχθεί αναλυτικότατα. Δεν έχετε κανένα λόγο να φοβάστε σε σχέση με αυτό. Θα διεξαχθεί αναλυτικότατα η συζήτηση και θα πάρουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις.

Αναφορικά με τα σενάρια για αντιδράσεις από την κυβερνητική πλειοψηφία στη συμφωνία ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε τα εξής:

Δεν νομίζω. Είναι απολύτως συμπαγές το κόμμα. Από εκεί και πέρα, σε επιμέρους ζητήματα είναι προφανές ότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να λέει τις απόψεις του, να συζητά και να κάνει ό,τι συλλογικά αποφασίζουμε.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά είπε:

Στην Ενέργεια, ξέρετε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συμφωνήσει με την ελληνική πλευρά ότι θα πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια να γίνουν τα λεγόμενα «NOME», που είναι πλειστηριασμοί, τέλος πάντων, ηλεκτρικού και σε περίπτωση που αυτά δεν πετύχουν, θα πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει μια διαφωνία ως προς το πότε θα αποφασιστεί, το αν έχουν επιτύχει ή δεν έχουν επιτύχει τα «ΝΟΜΕ». Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή είναι ότι η θέση της κυβέρνησης, η οποία έχει πάρα πολλές πιθανότητες επιτυχίας, είναι ότι πρέπει να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και ως προς αυτό είμαστε απολύτως συμπαγείς. Περισσότερα τεχνικά πράγματα δεν μπορώ να σας αποκαλύψω, αυτή τη στιγμή, γιατί σας ξαναείπα ότι όταν μιλάμε επί των ζητημάτων της διαπραγμάτευσης, είναι σαν να αποκαλύπτουμε στον αντισυμβαλλόμενο ή στον συνδιαπραγματευτή ποια μπορεί να είναι η επόμενή μας κίνηση.

Αναφορικά με το χρόνο νομοθέτησης των συμφωνηθέντων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως:

Η πορεία των πραγμάτων θα έχει ως εξής: Τεχνική συμφωνία, στη συνέχεια διαπραγμάτευση για το μεσοπρόθεσμο, για το χρέος και για τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019 και στη συνέχεια η νομοθέτηση του κύριου όγκου των συμφωνηθέντων. Από εκεί και πέρα, μεταξύ της τεχνικής συμφωνίας και της απόφασης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων –αν θέλετε- υπάρχει πιθανότητα να νομοθετηθούν κάποια δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, τα οποία θα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Ξέρετε, για παράδειγμα, σήμερα ότι μπήκε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Αυτό που προσπαθώ να σας πω είναι ότι ο κύριος όγκος των συμφωνηθέντων θα ψηφιστεί, εφόσον έχουμε στα χέρια μας τη συνολική συμφωνία

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Handelsblatt και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τόνισε:

Δεν μας είπε κάτι καινούριο. Αυτό που λέει το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, στο οποίο αναφέρεται η Handelsblatt είναι ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαφωνεί με πάγωμα επιτοκίων. Ωστόσο, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, το reprofiling μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να γίνει με επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων, αλλά και με άλλες τεχνικές ρύθμισης. Επομένως, δεν μαθαίνουμε κάτι νέο. Και επίσης, αυτό το οποίο λέει η Handelsblatt είναι ότι ο κ. Σόιμπλε και η κυρία Μέρκελ μιλούν για εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά το 2018. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Αυτό το οποίο τώρα συζητείται ή πρέπει να συζητηθεί, αφού υπάρξει η τεχνική συμφωνία, είναι η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, έτσι ώστε το ΔΝΤ να τα λάβει υπόψη του και να βγάλει ένα θετικό DSA, δηλαδή μια θετική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Τίποτα καινούριο, ούτε ανησυχητικό.

Η εκτίμησή μου και η εκτίμηση όλων –και γι’ αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τόσο εντατικούς ρυθμούς- είναι ότι κανείς δεν θέλει, αυτή τη στιγμή, να δημιουργήσει μια ακόμα τεράστια κρίση στο εσωτερικό της Ευρώπης. Η βούληση όλων των πλευρών φαίνεται, ειδικά και μετά τη συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με την κυρία Λαγκάρντ, φαίνεται λοιπόν να είναι πως θα καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία. Διότι, ξέρετε, η Γερμανία είναι εκείνη η οποία θέτει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του προγράμματος τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Επομένως, θα πρέπει και η Γερμανία –και νομίζω ότι το καταλαβαίνουν αυτό από τη γερμανική κυβέρνηση- να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα του ΔΝΤ στο βαθμό που θέλει να συνεχίσει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφορικά με τα όσα είπε ο Κώστας Σημίτης και τα σενάρια «ατυχήματος» στη χθεσινή του συνέντευξη, ο κ. Τζανακόπουλος είπε:

Δεν φοβάμαι κανένα ατύχημα. Δεν υπάρχουν ατυχήματα όταν κρίνεται το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης. Όλοι έχουν τη σωφροσύνη και την υπευθυνότητα για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία.

Επειδή, όμως, με πηγαίνετε στον κ. Σημίτη, θα σας πω ότι η χθεσινή συνέντευξη, πραγματικά, έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Νομίζω ότι το παλιό πολιτικό σύστημα ανασύρει μια πλήρως αποκαθηλωμένη εφεδρεία για το στηρίξει. Αυτό το οποίο ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν ότι ο κ. Σημίτης βρέθηκε σε απόλυτη ταύτιση με τη σημερινή γραμμή της Ν.Δ. Διότι είναι η Ν.Δ, η οποία ζητά διαρκώς εκλογές και έρχεται ο κ. Σημίτης να ταυτιστεί απολύτως με τον κ. Μητσοτάκη. Αυτά, βεβαίως, είναι συμπτώματα ενός πολέμου του παλιού πολιτικού συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση έχει χτυπήσει κάποιο «νεύρο». Και νομίζω ότι αυτό σχετίζεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, με την προσπάθειά μας να ρίξουμε άπλετο φως σε μια σειρά από υποθέσεις που για δέκα-δεκαπέντε χρόνια έμεναν στη σκιά, να τις «ξεκουκουλώσουμε», όπως είπε ο Πρωθυπουργός, χθες, στη Βουλή.

Ο κ. Σημίτης, ο οποίος χθες έδινε και συμβουλές για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος είδε από μπροστά του να περνούν η Siemens, το χρηματιστήριο, τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο κ. Μαντέλης, ο κ. Τσουκάτος, ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο κ. Παπαντωνίου. Ο κ. Σημίτης ήταν ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν. Και εδώ υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Είτε ο κ. Σημίτης δεν γνώριζε, επομένως είναι πλήρως ανίκανος και μάλλον θα έπρεπε να διατηρεί μια συνεσταλμένη σιωπή ή ο κ. Σημίτης γνώριζε, πράγμα το οποίο είναι πολύ χειρότερο για τον ίδιο. Και μου κάνει, πραγματικά, πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση, γιατί δεν ρωτήθηκε χθες ο κ. Σημίτης για όλα αυτά. Και μάλιστα έκανε και ένα κοινωνιολογικό σχόλιο. Είπε ότι η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο. Τι θα πει ότι η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο; Δεν υπήρξαν πολιτικές ευθύνες για τη διαφθορά;

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις του επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα ο κ. Τζανακόπουλος είπε:

Δεν είναι μόνο δουλειά του, είναι υποχρέωσή του να μιλά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό το οποίο, όμως, θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι όταν μιλά κάποιος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορεί να μιλά σαν να μην είχε καμία σχέση, διότι ο κ. Στουρνάρας, καλώς ή κακώς, ήταν ενεργά εμπλεκόμενος σε όλα όσα συνέβησαν στη χώρα το 2012 μέχρι το 2014. Αυτό είναι ένα. Και το δεύτερο που θέλω να πω –και το είπα και χθες στο briefing- είναι ότι όταν θεσμικοί παράγοντες επικαλούνται την ανεξαρτησία τους, θα πρέπει να έχουν ένα καθαρότερο βλέμμα, να μιλούν, όσο το δυνατόν, πιο τεχνοκρατικά γίνεται, να αποφεύγουν την πολιτικολογία και να αποφεύγουν να ταυτίζονται με συγκεκριμένα πολιτικά αφηγήματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)