to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:57 | 04.11.2013

Πολιτική

Δ. Στρατούλης: «Ούτε ολόκληρος ο Ειρηνικός ωκεανός δεν μπορεί να ξεπλύνει τις ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη μνημονιακή καταστροφή του λαού και της χώρας»

Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας στην εφημερίδα "Παρασκήνιο".


- Ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητάει εκλογές. Είναι έτοιμος; Έχει πρόγραμμα με σαφή εναλλακτική και πειστική κυβερνητική πρόταση;

Επιδιώκουμε με τους αγώνες και την ψήφο του λαού να ανατραπεί η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου και να αναδειχτεί μία αριστερή κυβέρνηση.

Μία τέτοια κυβέρνηση θα ακυρώσει τα καταστροφικά μνημόνια. Θα αμφισβητήσει το δημόσιο χρέος της χώρας με στόχο την διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του. Θα προωθήσει την εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να λειτουργεί με αναπτυξιακά, κοινωνικά κριτήρια, καθώς και την φορολόγηση των πλουσίων και του πλούτου. Ταυτόχρονα θα δρομολογήσει την επανάκτηση από το δημόσιο των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων στρατηγικής ή κοινωνικής σημασίας και την δημοκρατική ανασυγκρότηση, κοινωνικό έλεγχο και εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα. Με αυτούς τους τρόπους θα εξοικονομήσει τους αναγκαίους πόρους και θα αποκτήσει τα αναπτυξιακά εργαλεία για να στηρίξει και χρηματοδοτήσει ένα σχέδιο αναπτυξιακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Προτεραιότητες αυτού του αναπτυξιακού σχεδίου θα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αποκατάσταση και αναβάθμιση των λαϊκών εισοδημάτων, των εργασιακών δικαιωμάτων και των κοινωνικών πολιτικών. H επαναφορά του μηνιαίου κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ, η αποκατάσταση και αναβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας, η θέσπιση φραγμών στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και η απαγόρευσή τους στο δημόσιο. Η οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, η διασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για όλους και η αποκατάσταση κατ’ αρχή των κατώτερων συντάξεων. Η κατάργηση των χαρατσιών στα ακίνητα και στα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών, η ανακούφιση των υπερχρεωμένων στις τράπεζες νοικοκυριών με μερική ή και ολική διαγραφή των χρεών τους, ανάλογα με τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών στα εισοδήματά τους. Η στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας. Η αποκατάσταση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Η ανεργία θα αντιμετωπιστεί με δραστική αύξηση κυρίως των δημόσιων, κοινωνικών αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων, στήριξη με το αναγκαίο προσωπικό της δημόσιας υγείας, πρόνοιας και παιδείας, αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων, χρηματοδότηση από τις τράπεζες της πραγματικής οικονομίας και πρωτίστως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανάσχεση των απολύσεων, αύξηση και αποτελεσματική αξιοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών πόρων για την απασχόληση και μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών.

- Σε περίπτωση μη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ποιες άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες θα απευθυνθεί και θα ζητήσει στήριξη;

Επιδιώκουμε να γίνουν εκλογές για να σταματήσουμε την συντελούμενη μνημονιακή καταστροφή και ν’ ανοίξουμε νέους ελπιδοφόρους προοδευτικούς δρόμους για τον λαό και τη χώρα. Θα επιδιώξουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος και όσο το δυνατόν πιο ισχυρός. Προτεραιότητά μας παραμένει η συγκρότηση αριστερής κυβέρνησης που να προκύψει με την συνεργασία μας με δυνάμεις της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, αλλά και με δυνάμεις, που έχουν αποδεσμευτεί ή αποδεσμεύονται από το ΠΑΣΟΚ, προσεγγίζουν την Αριστερά και δεν βαρύνονται, είτε ως άτομα είτε ως συλλογικότητες με ψήφιση ή εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών.

- Το τελευταίο διάστημα γίνεται ευρύς λόγος για την κεντροαριστερά.! Ποιος ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ σ αυτήν την κεντροαριστερά και εν όψει του ενδεχομένου να ζητήσει μελλοντικά κάποια κυβερνητική συμμαχία;

Το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο επιδιώκει την ανασυγκρότηση της λεγόμενης «κεντροαριστέρας», δηλαδή την ενοποίηση του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και κάποιων ενδιάμεσων σε αυτά ομάδων, για να την χρησιμοποιήσει ως ανάχωμα στη λαϊκή ψήφο προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ως «μαξιλάρι συμμαχιών», με το οποίο η ΝΔ να ξανασχηματίσει κυβέρνηση, εάν έρθει πρώτη στις εκλογές. Ένα ενδεχόμενο που πιστεύουμε ότι ο λαός θα αποτρέψει με τους αγώνες και την ψήφο του.

- Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχει καταφέρει ως ένα βαθμό να επικαλύψει θέματα πρώτιστου και κυρίαρχου πολιτικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα νέα μέτρα και η μνημονιακή πολιτική. Ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ;

Η Κυβέρνηση, όσο κι αν προσπαθεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την παραπομπή των εγκληματικών ενεργειών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής στην δικαιοσύνη ως πολιτικό πλυντήριο των ευθυνών της για την συντελούμενη μνημονιακή καταστροφή, αυτές δεν μπορεί να τις ξεπλύνει ούτε ολόκληρος ο ειρηνικός ωκεανός.

Η κυβέρνηση παρέπεμψε την νεοναζιστική οργάνωση στη δικαιοσύνη, όχι από δική της πολιτική βούληση, αλλά επειδή αναγκάστηκε εξαιτίας της λαϊκής οργής και της διεθνούς κατακραυγής μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η αντιμετώπιση όμως του νεοναζισμού δεν μπορεί να γίνει από μία κυβέρνηση, που ορισμένες πτέρυγές της έχουν εκλεκτικές συγγένειες με τη Χρυσή Αυγή και που η ίδια υπονομεύει την δημοκρατία, εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές κοινωνικής λεηλασίας και μετατρέπει τη χώρα μας σε αποικία χρέους και σε προτεκτοράτο της τρόικας.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επέδειξε για μεγάλο διάστημα ανοχή σε εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής και στη διείσδυσή της στον κρατικό μηχανισμό. Η ηγεσία της ΝΔ με την θεωρία των δύο άκρων, με την οποία ταύτιζε την πολιτική και κινηματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ με δολοφονικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής, ουσιαστικά νομιμοποιούσε και αθώωνε την εγκληματική δράση της. Συνεχίζοντας να την προβάλλει, βάζει  βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας.

Η αντιμετώπιση του νεοναζισμού δεν είναι μόνο δικαστικό και νομικό, αλλά κυρίως πολιτικό ζήτημα. Γιγαντώθηκε μέσα στα μνημόνια και για να περιθωριοποιηθεί χρειάζεται, εκτός από την πολιτική και κινηματική αντιμετώπισή της, ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησης που τα υπηρετεί και μία νέα προοδευτική πορεία οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης της χώρας μας.

Πρέπει επίσης να κοπούν τα νεοναζιστικά καρκινώματα, στην αστυνομία, τον στρατό, τη δικαιοσύνη, την ΕΥΠ και να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής, που την ανέδειξαν και την τάισαν για να τη χρησιμοποιούν ως μακρύ τους χέρι ενάντια στο εργατικό κίνημα και στην Αριστερά.

- Στην Ευρώπη, διευρύνεται κι επεκτείνεται ο ευρωσκεπτικισμός. Η συζήτηση για έξοδο από την ζώνη του Ευρώ βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηριχτές ακόμα και στο κόμμα σας. Ποια είναι η άποψή σας;

Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε γι’ αυτό το θέμα γόνιμη συζήτηση, στην οποία κατέθεσα εγώ και άλλοι σύντροφοί μου τις γνωστές θέσεις μας για την ανάγκη σύγκρουσης μίας αριστερής κυβέρνησης με  την ευρωζώνη.

Τελικά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι το πρόγραμμά του για ακύρωση των μνημονίων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους και προώθηση σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε εκβιασμό του εγχώριου και ευρωπαϊκού οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου περί διακοπής της χρηματοδότησης ή εξόδου από το ευρώ. Η Αριστερή κυβέρνηση με βάση αυτό το πρόγραμμα και την διαρκή ενεργοποίηση, στήριξη και έλεγχο του λαού θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα, με κριτήρια και όρια την επιβίωση και αξιοπρέπεια του λαού και της χώρας μας και όχι τα συμφέροντα των πιστωτών και της ευρωζώνης.

- Έρχονται εκλογές. Αν όχι εθνικές, οπωσδήποτε αυτοδιοικητικές. Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας μέμφονται για μια εμφανή αδυναμία παρουσίασης μιας ομάδας μάχης, που θα τα καταφέρει σε δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες. Τι τους απαντάτε;

Ότι θέλουμε, γνωρίζουμε και μπορούμε να κυβερνήσουμε πολύ καλλίτερα από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που κατέστρεψαν τον λαό και την χώρα. Ότι έχουμε και τα κατάλληλα, έντιμα, δοκιμασμένα στους λαϊκούς αγώνες αλλά και καταρτισμένα στελέχη να στελεχώσουν μία αριστερή κυβέρνηση. Ότι θα καταφέρουμε να ξαναχτίσουμε την χώρα με δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και εργασία για όλους, στηριγμένοι στο εναλλακτικό πρόγραμμά μας, στην συνεργασία ή τουλάχιστον στην ανοχή των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς, στην ενεργοποίηση του λαϊκού κινήματος, της διεθνούς αλληλεγγύης και των αναγκαίων διεθνών συμμαχιών.

- Πολλοί αντίπαλοί σας, υποστηρίζουν πως, εάν έρθετε στην εξουσία, θα συμβιβαστείτε κι εσείς όπως συνέβη μέχρι τώρα! Πώς το σχολιάζετε;

Ότι δεν θα κάνουμε πίσω ούτε καν για να πάρουμε φόρα για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Ότι η καλλίτερη εγγύηση γι’ αυτό είναι οι αγώνες του λαού μας όχι μόνο για να μας στηρίζει στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις του κατεστημένου, που θα θίγονται τα συμφέροντά τους, από το φιλολαϊκό πρόγραμμά μας, αλλά και για να μας ελέγχει ως προς την τήρησή του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)