to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 07.06.2013

Πολιτική

Δ. Στρατούλης: Έχουμε μονομέτωπο αγώνα ενάντια στα κόμματα του Μνημονίου

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημήτρη Στρατούλη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας, στην εκπομπή του Ν. Γεωργιάδη στη zougla.gr.


Σε μια διαδικτυακή ψηφοφορία με πολύ σημαντικό δείγμα, χωρίς να έχει γίνει αναγωγή, υπάρχει ένα προβάδισμα της ΝΔ κατά 1,6%, με έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι στο 17,5% και με μια ΧΑ που ενισχύει τη δυναμική της. Επίσης, σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse υπάρχει μεγάλη διασπορά στα μικρά κόμματα, η οποία προκαλεί σημαντικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, πρόβλημα τακτικής, καθώς έχετε απώλειες της τάξης του 5% στα αριστερά σας. Πώς το σχολιάζετε;

Καταρχάς, εμείς δεν βλέπουμε ανταγωνιστικά τις άλλες αριστερές δυνάμεις. Ούτε αποσκοπούμε στο να τις εκμηδενίσουμε προκειμένου να κερδίσουμε εμείς τις εκλογές. Ο κύριος στόχος μας είναι να έχουμε μία σημαντική άνοδο των δυνάμεών μας που να προέρχεται από ευρύτερα λαϊκά στρώματα που ήταν εγκλωβισμένα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και υπό αυτή την έννοια, επιμένουμε σε αυτό. Επομένως, δεν είναι κάτι ανησυχητικό για εμάς. Καλό είναι να ενισχύονται οι δυνάμεις της Αριστεράς. Αύριο θα χρειαστεί να κάνουμε και συμμαχίες, εάν αναδειχθούμε πρώτο κόμμα, και θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπάρχουν αριστερές δυνάμεις, με τις οποίες να συμμαχήσουμε και να συγκροτήσουμε μια αριστερή κυβέρνηση. Επομένως, δεν κοιτάμε προς τα αριστερά μας –για να το πούμε σχηματικά. Κυρίως κοιτάμε τί λαϊκή ψήφος είναι εγκλωβισμένη στη ΝΔ και στη ΧΑ. Γιατί εμείς προσθέτουμε τα ποσοστά της ΝΔ και της ΧΑ, επειδή κατά βάση είναι ένας συντηρητικός, δεξιός κόσμος που δηλώνει την προτίμησή του σε αυτά τα δύο κόμματα. Και το πιο ανησυχητικό για εμάς είναι το άθροισμα αυτών των δύο, και σας το λέω πάρα πολύ ειλικρινά. Το άλλο δεν μας απασχολεί, με την έννοια να βγούμε σε ένα διμέτωπο ενάντια στις δυνάμεις της Αριστεράς κλπ. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, σας βεβαιώνω, για κανέναν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε διμέτωπο. Μονομέτωπο έχουμε και αυτό είναι απέναντι στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μια σταθερότητα ως προς το πλαφόν του που κυμαίνεται με ένα -17,5% και με ένα μάξιμουμ στο 20%, χωρίς αναγωγή. Είναι ένα ποσοστό σταθερό εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και υπάρχει μεγάλη διασπορά της αριστερής ψήφου δεξιά και αριστερά της Κουμουνδούρου. Αυτό προκαλεί ένα ζήτημα στρατηγικής.

Εάν τα πάρουμε με αναγωγή με βάση το πόσοι κλείνουν το τηλέφωνο και δεν απαντούν στις άλλες συμβατικές δημοσκοπήσεις ή, στις διαδικτυακές, το ποιοι δεν μπαίνουν μέσα να ψηφίσουν, εάν λάβουμε υπόψη μας όλα αυτά, συμπεραίνουμε ότι τον τελευταίο μήνα βρισκόμαστε σταθερά στο 27% που είχαμε πάρει και στις βουλευτικές εκλογές. Είναι μεγάλο ποσοστό και μπορείς μ’ αυτό να κάνεις πολλά πράγματα, αλλά για να πούμε ότι διεκδικούμε την πρώτη θέση –γιατί όποιος έχει την πρώτη θέση θα σχηματίσει και με άλλες δυνάμεις κυβέρνηση–, πρέπει να σπάσουμε το φράγμα του 30%. Και συμφωνώ μαζί σας ότι πρέπει να έχουμε μια ανοδική πορεία. Αυτό είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει στο Συνέδριο ενιαιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνει στις 11-14 Ιουλίου. 

Στο Συνέδριό μας θέλουμε να κάνουμε κυρίως τρία πράγματα, προκειμένου να πάρουμε αυτήν την αυξητική τάση. Το πρώτο είναι να δώσουμε μια νέα πολιτική ορμή στον ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας με τις αποφάσεις μας στον λαό το μήνυμα ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω από το πρόγραμμά μας και τα όσα είχαμε δεσμευθεί πριν τις εκλογές του περασμένου Ιούνη. Ότι δεν θα υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό και σε καμία πίεση από το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο και θα πάμε το πρόγραμμά μας δυνατά μπροστά. Με άλλα λόγια, θα στείλουμε το μήνυμα ότι δεν έχουμε καμία πολιτική και προγραμματική ταλάντευση. 

Κατά δεύτερον, θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε στο να αναπτυχθούν οι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες, που είναι σε φάση ύφεσης, όπως γνωρίζετε. Διότι, όταν είναι ανεπτυγμένο το λαϊκό κίνημα, και αρνητικές πολιτικές μπορούμε να ανατρέπουμε, αλλά το σημαντικό είναι ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει κερδισμένος, γιατί και ο κόσμος ριζοσπαστικοποιείται μέσα από αγώνες και όχι βλέποντας ειδήσεις στην τηλεόραση.

Και το τρίτο και το κυριότερο είναι ότι θα επιδιώξουμε να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα μεγάλο, αριστερό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, πολυτασικό, που θα διαπερνάται από ρεύματα ιδεών, αλλά θα είναι και αποτελεσματικό, δηλαδή όποιες αποφάσεις παίρνουμε, θα τις πηγαίνουμε όλοι μαζί. Ένα κόμμα που θα μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα τα προηγούμενα. Επομένως, και τη δική σας δημοσκόπηση, που στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, και άλλες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα τις αξιοποιούμε, για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα προκειμένου να βελτιώσουμε και να αναβαθμίσουμε τη δουλειά μας, ώστε να ανταποκριθούμε στις ελπίδες που έχει εναποθέσει ο λαός σε εμάς.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)