to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:41 | 05.12.2013

Οικονομία

Δ. Στρατούλης: Δολοφονικό όπλο μαζικής εξόντωσης του λαού ο προϋπολογισμός

Ομιλία Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και υπευθύνου της ΕΕΚΕ Εργασίας στην ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό.


ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014: Αντιλαϊκός καταστροφικός, εικονικός και ψεύτικος, δολοφονικό όπλο μαζικής εξόντωσης του λαού.

Ο προτεινόμενος κρατικός προϋπολογισμός του 2014 είναι:

  • Κοινωνικά άδικος, ταξικός σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, καταστροφικός για την οικονομία και την κοινωνία, «δολοφονικό» όπλο μαζικής εξόντωσης του λαόύ.

  • Ο πιο ψεύτικος και εικονικός των τελευταίων δεκαετιών. Καταρτίστηκε με την ανοχή και συμφωνία της τρόικας για να μπορέσει να πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, να πάει με τα λιγότερα προβλήματα στις ευρωεκλογές και μετά να γίνει τροποποίηση του για να συμπεριλάβει τα νέα βάρβαρα μέτρα, που ήδη έχουν συμφωνηθεί μεταξύ τους.

Προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας 5 δις ευρώ, από τα οποία περίπου 2,9 δισ. ευρώ αφορούν στην περικοπή δημοσίων κοινωνικών δαπανών κατά κύριο λόγο στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία και στην παιδεία και περίπου 2 δισ. Ευρώ αφορούν την αύξηση εσόδων κυρίως από φοροληστεία των λαϊκών νοικοκυριών.

Στον προϋπολογισμό του 2014 προβλέπεται ανεργία 24,5%. Πρόσφατα ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι θα φτάσει στο 28,4% και το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ στο 31,5%. Το 2013 κινούνταν στο 27-28% διατηρώντας την χώρα μας σταθερά στην εξευτελιστική πρωτιά στην ΕΕ. Επομένως, αυτός ο στόχος του προϋπολογισμού είναι παντελώς εικονικός και ανέφικτος.

Η προβλεπόμενη πτώση της δημόσιας κατανάλωσης 4% και της ιδιωτικής 1,6%, η καθήλωση των δημοσίων επενδύσεων για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στα 6,8 δις ευρώ και η νέα φορομπηχτική επίθεση οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη κατάρρευση της παραγωγικής βάσης της χώρας, σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, φτώχεια και οικονομική εξαθλίωση το λαό.

Το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί το 2014 στο 178% του ΑΕΠ (321 δισ. ευρώ), έναντι 129% που ήταν το 2010, όταν το επικαλέστηκαν ως αιτία για να βάλουν την χώρα μας στα καταστροφικά μνημόνια. Δηλαδή, παρά τις αιματηρές θυσίες του λαού, συνολικού ύψους 40 δις ευρώ από το 2010 μέχρι σήμερα, παρά το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, με το οποίο καταληστεύσατε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και χιλιάδες μικροομολογιούχους, το δημόσιο χρέος συνεχίζει αυξάνεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Το δημόσιο χρέος παραμένει βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας. Η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του γίνεται συνεχώς επιτακτικότερο για την ίδια την επιβίωση του λαού και της χώρας μας κι αυτό το επισημαίνει ακόμα και το γραφείο προϋπολογισμού του κράτους που λειτουργεί στη Βουλή σε πρόσφατη έκθεσή του προς τους βουλευτές.

Η αύξηση του δημοσίου χρέους αποδεικνύει ότι τα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα δεν προωθούνται για την αντιμετώπιση του, αλλά για καθαρά ιδιοτελείς ταξικούς λόγους: Για να αφαιρέσουν εισοδήματα και δικαιώματα εργαζομένων, συνταξιούχων, νέων, ανέργων, μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών προς όφελος των τοκογλύφων πιστωτών της χώρας, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, εφοπλιστών και βιομηχάνων. Ήδη ανακοινώθηκε ότι οι εισηγμένες εταιρείες είχαν αύξηση των κερδών τους κατά 150% το πρώτο εννεάμηνο του 2013. Για να διασφαλίσουν σε πολυεθνικές, που υποτίθεται ότι θα «επενδύσουν» στη χώρα μας, εργαζόμενους με μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας.

Η πρόβλεψη για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 3,56 δις (ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, Περιφερειακά αεροδρόμια κτλ), επιβεβαιώνει ότι η λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων θα συνοδευτεί από τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Οι συνέπειες θα είναι ανεπανόρθωτες και ανυπολόγιστες για τα λαϊκά νοικοκυριά λόγω εκχώρησης σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα δημόσιων κοινωνικών αγαθών αλλά και για τη χώρα, αφού θα στερηθεί από αναγκαία εργαλεία για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότησή της.

Οι λεγόμενες «πρωτογενείς δαπάνες» (συντάξεις, μισθοί, κοινωνική ασφάλιση, πρόνοια κ.ά. εμφανίζονται «πετσοκομμένες» 6,4% στα 41,9 δισ. ευρώ, από 44,8 δισ. ευρώ που ήταν το 2013.

Οι δημόσιες δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα, παροχές υγειονομικής και κοινωνικής περίθαλψης, χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των ΟΤΑ θα περικοπούν ακόμα περισσότερο κατά 3,1 δις ευρώ.

Ταυτόχρονα προωθούνται νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων (11.000 το 2014) μέσω του αντισυνταγματικού θεσμού της διαθεσιμότητας.

Στον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2014 το βασικό χαρακτηριστικό του είναι το «πετσόκομμα» της κρατικής επιχορήγησης στην δημόσια κοινωνική ασφάλιση κατά 1,723 δις. ευρώ. Τα έσοδά της κοινωνικής ασφάλισης προβλέπεται να είναι μειωμένα 2,385 δις ευρώ και του ΕΟΠΥΥ κατά 2,188 δις ευρώ.

Συνολικά στον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2014 το σύνολο των εσόδων του εμφανίζεται μειωμένο κατά 5,449 δις ευρώ και οι δαπάνες του κατά 3,688 δις ευρώ. Μιλάμε για υπέρογκα ποσά που θα λείψουν από την κοινωνία και θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή.

Ταυτόχρονα, εκτός από την προβλεπόμενη στον προϋπολογισμό μείωση εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης, θα υπάρξουν και άλλες μειώσεις τους, που δεν προβλέπονται σε αυτόν. Εάν εφαρμοστεί η μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση της εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς κατά 3,9%, θα έχουμε ετήσια απώλεια εσόδων ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ως χάρισμα στις μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις. Επίσης, εάν εφαρμοστεί και η άλλη μνημονιακή δέσμευση για κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων, δηλαδή, όσων κοινωνικών πόρων έχουν απομείνει, το Ασφαλιστικό Σύστημά θα υποστεί πρόσθετη μείωση εσόδων κατά 2 δισ. € ετήσια.

Συνολικά δηλαδή το 2014 οι απώλειες εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης από τους παραπάνω λόγους θα υπερβούν τα 5 δισ. €. Σε αυτές τις απώλειες θα προστεθούν ακόμα μεγαλύτερες, αφού λόγω της συνέχισης των πολιτικών λιτότητας θα έχουμε νέες μειώσεις μισθών, αύξηση της ανεργίας, επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, με αποτέλεσμα, όπως ανακοίνωσε και το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ να υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης. Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα επικαλεστεί αυτή την απώλεια εσόδων και την έλλειψη πόρων για να επιβάλλει νέα μείωση των κύριων συντάξεων.

Επίσης, υπάρχουν ήδη ψηφισμένες μειώσεις των εφάπαξ παροχών από 1/1/2014 και των επικουρικών συντάξεων από την 1/6/2014, για να μη λέτε ότι δεν προβλέπονται στον προϋπολογισμό νέες μειώσεις σε συντάξεις. Από 1/1/2015 έρχονται τα χειρότερα, αφού με τον νόμο 3863/2010 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης. Το κράτος θα εγγυάται χρηματοδοτικά ως βασική σύνταξη μόνο μέχρι 360 € το μήνα. Από κει και πέρα θα ισχύει ανταποδοτική σύνταξη για την οποία ο Διοικητής του Ι.Κ.Α. είπε ότι θα ενοποιηθεί με την επικουρική σύνταξη, η οποία θα καταργηθεί.

Κύριοι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Να ξέρετε πως ότι καταστροφικό και ανθρωποκτόνο ψηφίσετε ως κρατικό προϋπολογισμό για το 2014, δεν θα προλάβετε να το εφαρμόσετε.

Ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του θα ανατρέψει την κυβέρνησή σας την τρόικα, τους ψεύτικούς και αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς και τα μνημόνιά σας και θ’ ανοίξει το δρόμο για μία κυβέρνηση της Αριστεράς, που στηριγμένη σε αυτόν θα ακυρώσει τα μνημόνια της ντροπής και της καταστροφής και θα τα αντικαταστήσει με ένα αναπτυξιακό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης της χώρας μας.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)