to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 09.02.2017

Κοινωνία

Δ. Στούμπος: Ελευθερία και πλαίσιο στα ΜΜΕ, η ΑΥΓΗ δίνει διαχρονικά τη μάχη της ενημέρωσης με άποψη (βίντεο)

«Βαριά μέρα για τη Δημοσιογραφία και τη Δημοκρατία» χαρακτήρισε τη σημερινή ο Διευθύνων Σύμβουλος της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ», Δημήτρης Στούμπος ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα του Τύπου και των ΜΜΕ στη χώρα μας.


Ο Δ. Στούμπος υπενθύμισε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, την πρόταση για μια προσπάθεια που θα αφορά, όλα τα συγκροτήματα του τύπου, όπως διατυπώθηκε από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή, μια πρόταση που όπως υποστήριξε «θα πρέπει να ξαναδεί η κυβέρνηση».

Δεν παρέλειψε να αποδώσει ευθύνες για το ότι δεν κυκλοφορούν ΤΑ ΝΕΑ, σήμερα, στους ιδιοκτήτες του συγκροτήματος του ΔΟΛ επισημαίνοντας ότι είναι  «τεράστιες οι ευθύνες του κ. Ψυχάρη απέναντι στο συγκρότημα και τους εργαζόμενους και σε μια ευελιξία που έπρεπε να επιδειχθεί». Ενώ υπενθύμισε τη βαριά απώλεια που υπέστη η ενημέρωση και η δημοκρατία από το κλείσιμο και άλλων «μαγαζιών» όπως παλιότερα, της Ελευθεροτυπίας, ή της ιστορικής εφημερίδας του δεξιού χώρου, της Απογευματινής.

Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται συστηματική προσπάθεια και όχι δίκες ο ένας στον άλλον, αλλά εντοπισμός των πραγματικών αιτιών και ευθυνών. Προφανές είναι ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, αυτό το γνωρίζουν όλοι", πρόσθεσε αναφερόμενος στις «φούσκες και τα παίγνια με ευθύνη των κυβερνήσεων».

Να συνεχιστεί η συζήτηση για πλαίσιο λειτουργίας στο άναρχο τοπίο των ΜΜΕ της χώρας

Σε μια μικρή ιστορική αναφορά στον τρόπο λειτουργίας του τύπου και των ΜΜΕ στη χώρα μας επεσήμανε ότι: «Στην πολύχρονη διαδρομή του τύπου και των μέσων στη χώρα μας γίνονταν όλα, με το χειρότερο τρόπο» είπε φέρνοντας ως παράδειγμα, τη μετάβαση το 1989 στην ελεύθερη τηλεόραση, αντί του κρατικού μονοπωλίου που μέχρι τότε υπήρχε. «Αυτό όμως δεν έγινε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς εκποιήθηκε άναρχα ένας δημόσιος πλούτος».

«Θέλουμε απόλυτη ελευθερία στα Μέσα και στις εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «καμία κυβέρνηση ως σήμερα δεν προσπάθησε σοβαρά, γι’ αυτό προέκυψαν και οι μεγάλες συγκρούσεις λόγω διαπλοκής και θαλασσοδανείων». Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι έγιναν λάθη και από την κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά τουλάχιστον όπως είπε, "προσπάθησε να βάλει ένα πλαίσιο, δεν ήθελε να κλείσει κανάλια".

Διευκρινίζοντας περαιτέρω εξήγησε "θέτεις το πλαίσιο, σε μια κατάσταση που λειτουργούν τα μέσα και μετά, θα φανεί ποια από αυτά, μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με βάση μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα αυτές των εργασιακών σχέσεων, ή τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας". Ευκαιρία είναι να ξεκινήσει μια νέα συζήτηση, τώρα και με τη σύσταση του ΕΣΡ πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΥΓΗΣ.

«H ΑΥΓΗ ήταν πάντα μια εφημερίδα της ριζοσπαστικής αριστεράς με ευρωπαϊκό προσανατολισμό που δίνει μια μάχη ενημέρωσης με άποψη»

Αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφημερίδα Η ΑΥΓΗ, λόγω πτώσης της κυκλοφορίας σημειώνοντας ότι η εφημερίδα εκθέτει την πραγματική της κυκλοφορία και δεν παίζει παιχνίδια, όπως πράττουν άλλοι εκδότες.

«Η ΑΥΓΗ ήταν πάντα μια εφημερίδα της ριζοσπαστικής αριστεράς με ευρωπαϊκό προσανατολισμό που δίνει μια μάχη ενημέρωσης με άποψη» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται για την βιωσιμότητά της. Υπενθύμισε τέλος την ιστορικότητά  της και το ρόλο που έχει διαχρονικά, ως μια εφημερίδα της Αριστεράς.

Κατηγορηματικά δήλωσε ότι δεν προτίθεται να κλείσει η ΑΥΓΗ, άλλωστε η πρόσφατη δυσκολία, με τις καταβολές των ημερομισθίων που έφτασαν τους εργαζόμενούς της στα πρόθυρα απεργίας, φαίνεται να βαδίζει προς εξομάλυνση, με την αρωγή και του βασικού της μετόχου.

Υπενθύμισε τέλος ο διευθύνων σύμβουλός της εφημερίδας, ότι η ίδρυση της ανώνυμης πολυμετοχικής εφημερίδας Η ΑΥΓΗ έγινε δημόσια ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για καμία θυγατρική, αντιθέτως, ιστορικά έχει υπερβεί διάφορα πολιτικά σχήματα στο χώρο της Αριστεράς.

ΑΥΓΗ - Κατ. Μπρέγιαννη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)