to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:22 | 06.08.2017

Πολιτική

Δ. Παπαγγελόπουλος: Να απομονωθούν οι ελάχιστοι που πληγώνουν την ιδέα της δικαιοσύνης - Αμείλικτα τα ερωτήματα για Αθανασίου

O αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης να πράξουν το καθήκον τους στις ελάχιστες περιπτώσεις που διαπιστώνεται ολιγωρία, ανεπάρκεια ή και φαυλότητα»


«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Εισαγγελέων και Δικαστών ασκεί τα καθήκοντά της κάτω από αντίξοες συνθήκες με υποδειγματικό τρόπο και δικαιούται της εμπιστοσύνης και του σεβασμού του ελληνικού λαού». Την κατηγορηματική αυτή απάντηση δίνει, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Και προσθέτει: «Η κυβέρνηση τιμά και σέβεται τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της».

Καλεί όμως, παράλληλα, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης να πράξουν το καθήκον τους στις ελάχιστες περιπτώσεις που διαπιστώνεται ολιγωρία, ανεπάρκεια ή και φαυλότητα», αλλά και, κυρίως, τη «συντριπτική πλειοψηφία των έντιμων δικαστικών λειτουργών να ξεπεράσει την μέχρις ενός σημείου κατανοητή συναδελφική αλληλεγγύη και να απομονώσει τους ελάχιστους που πληγώνουν την ιδέα της δικαιοσύνης αλλά και την πλειοψηφία των έντιμων συναδέλφων τους».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις, από κάποιες πλευρές, που προκάλεσε η τοποθέτηση της κ. Θάνου στην κυβέρνηση, ο Δ. Παπαγγελόπουλος κάνει λόγο για επιτομή της υποκρισίας, ενώ διερωτάται: «Μήπως την κ. Θάνου κάποιοι την μισούν και την φοβούνται, επειδή είναι εμπόδιο στα άνομα σχέδια τους;».

Ταυτοχρόνως απευθύνει σειρά ερωτημάτων προς τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου για το θέμα της απονομής χάριτος σε εμπόρους ναρκωτικών.

Στα άλλα θέματα της επικαιρότητας, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνει ότι «η αντιπολίτευση βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο» και εκτιμά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «το κλείσιμο της αξιολόγησης και ο καθαρός πολιτικός χρόνος που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, θα απελευθερώσουν πάρα πολύ σύντομα ισχυρότατες και υγιείς δυνάμεις και τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κύριε υπουργέ, η κοινή γνώμη παρακολούθησε τις προηγούμενες ημέρες την ανάμιξη του ονόματος του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, σε μια πολιτική αντιπαράθεση. Ποια η θέση σας για το θέμα αυτό;Απ. Γενικά θεωρώ απρέπεια και δειλία να μην αναλαμβάνει κανείς τις ευθύνες του και να τις επιρρίπτει αλλού. Σαν άνθρωπος είμαι πολύ επιεικής και θεωρώ ότι τα λάθη ακόμη και οι αμαρτίες αν θέλετε είναι συνυφασμένα με την ανθρώπινη φύση. Θεωρώ όμως απαράδεκτο, όταν για να αποφύγουμε τις συνέπειες τους, όχι μόνο προσπαθούμε να γλυτώσουμε, αλλά ενοχοποιούμε άλλους. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Αθανασίου αντί να παραδεχθεί τις ευθύνες του και αν θέλετε να προσπαθήσει να τις δικαιολογήσει, με νομικίστικα τερτίπια προσπαθεί να τις μετακυλήσει στο πρόσωπο του κ. Παπούλια. Με νεώτερη μάλιστα δήλωσή του εμμένει στην απρεπή και δειλή συμπεριφορά του. Ο πανικός του συνεχίζει να παραμένει μεγάλος. Με τον κ. Αθανασίου και τους φίλους του στο χώρο της Δικαιοσύνης προσπαθώ να είμαι όσο γίνεται περισσότερο διακριτικός επειδή υπήρξαμε συνάδελφοι. Επειδή όμως ο κ. Αθανασίου προκλητικά συνεχίζει να εμπλέκει το πρόσωπο του κ. Παπούλια, στις απονομές χάριτος εμπόρων ναρκωτικών που του εισηγήθηκε ο ίδιος ως υπουργός Δικαιοσύνης, τον προκαλώ αν μπορεί να απαντήσει όχι σε μένα αλλά στους συναδέλφους του βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στα στελέχη και κυρίως στους οπαδούς της παράταξής του, στα εξής ερωτήματα:

α) Είχε δικαίωμα ως υπουργός να διαφοροποιηθεί από την γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων;

β) Πρόεδρος του Συμβουλίου Χαρίτων ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης;

γ) Τα μέλη του Συμβουλίου Χαρίτων διορίζονται και αντικαθίστανται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης;

δ) Σε πόσους άλλους καταδικασμένους για ναρκωτικά δόθηκε χάρη ενώ ήταν υπουργός ο κ. Αθανασίου; 

ε) Σε πόσους άλλους συνολικά και για άλλα αδικήματα δόθηκε χάρη από τον κ. Αθανασίου;

στ) Υπήρξε ανάλογος αριθμός υποθέσεων απονομής χάριτος από άλλους υπουργούς Δικαιοσύνης ή ο κ. Αθανασίου είναι μακράν ο πρωταθλητής;

Ερ. Ανεξαρτήτως όμως αυτών, κύριε υπουργέ, όταν οι πολίτες ακούν για αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών από το

«παράθυρο», πώς μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη;Απ. Στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη, αλλά στον κ. Αθανασίου. Είναι επιτακτική λοιπόν ανάγκη να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα που του έθεσα ευθέως, χωρίς νομικισμούς και υπεκφυγές.

Ερ. Τι θα κάνει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των σχέσεων δικαιοσύνης και κοινωνίας αφενός, δικαιοσύνης και κυβέρνησης αφετέρου;Απ. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Εισαγγελέων και Δικαστών ασκεί τα καθήκοντά της κάτω από αντίξοες συνθήκες με υποδειγματικό τρόπο και δικαιούται της εμπιστοσύνης και του σεβασμού του ελληνικού λαού. Βέβαια υπάρχουν εξαιρέσεις όπου ενέργειες δικαστικών λειτουργών και δικαστικές αποφάσεις προκαλούν βάναυσα το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού, ο οποίος είναι ήδη εξαγριωμένος από τα δεινά που υφίσταται τα τελευταία χρόνια και αυτό επιτείνει τη δυσπιστία του και τη σκληρή κριτική προς όλους τους θεσμούς ακόμη και προς αυτόν της Δικαιοσύνης. Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και δικαιοσύνης είναι πολύ εύκολο επομένως να αποκατασταθεί αρκεί τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης να πράξουν το καθήκον τους στις ελάχιστες περιπτώσεις που διαπιστώνεται ολιγωρία, ανεπάρκεια ή και φαυλότητα. Κυρίως όμως, πρέπει η συντριπτική πλειοψηφία των έντιμων δικαστικών λειτουργών να ξεπεράσει την μέχρις ενός σημείου κατανοητή συναδελφική αλληλεγγύη και να απομονώσει τους ελάχιστους που πληγώνουν την ιδέα της δικαιοσύνης αλλά και την πλειοψηφία των έντιμων συναδέλφων τους. Μεγαλύτερη τιμωρία από την περιφρόνηση και την κοινωνική απομόνωση δεν μπορεί να υπάρξει. Όσο για την αποκατάσταση των σχέσεων κυβέρνησης και Δικαιοσύνης προσωπικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει θέμα. Η κυβέρνηση τιμά και σέβεται τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Κάποιοι βέβαια προσπάθησαν, όχι από την πλευρά της Κυβέρνησης, να δημιουργήσουν πρόβλημα. Είναι αυτοί από το χώρο της δικαιοσύνης που φοβούνται τη δημόσια κριτική και ενδεχομένως θέλουν κάτι να κρύψουν. Είναι αυτοί που επιζητούν πέντε λεπτά δημοσιότητας που τους εξασφαλίζουν απλόχερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που στο σύνολό τους σχεδόν αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση. Είναι τέλος και αυτοί από την αντιπολίτευση που είχαν μάθει να θεωρούν τη Δικαιοσύνη φέουδο και τη νομή της εξουσίας αποκλειστικό τους προνόμιο.

Ερ. Παράλληλα, η κυβέρνηση δέχθηκε έντονη κριτική για το διορισμό της κ. Θάνου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ποια είναι η άποψή σας στο ζήτημα αυτό;Απ. Οι αντιδράσεις για την ανάληψη των νέων καθηκόντων της κ. Θάνου μετά τη συνταξιοδότησή της, αποτελεί την επιτομή της υποκρισίας και της παραπληροφόρησης. Στο παρελθόν υπήρξαν πολλές περιπτώσεις εν ενεργεία μάλιστα Δικαστικών Λειτουργών και όχι συνταξιούχων, όπως η κ. Θάνου, που διετέλεσαν νομικοί σύμβουλοι πρωθυπουργών. Ακόμη υπήρξαν δικαστικοί λειτουργοί που έγιναν υπουργοί δικαιοσύνης, περιπτώσεις Κουβελάκη, Ρώτη. Η πιο χαρακτηριστική όμως είναι η περίπτωση του κ. Αθανασίου. Ο κ. Αθανασίου εν ενεργεία Αρεοπαγίτης παραιτήθηκε για να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ και αμέσως μετά τις εκλογές έγινε υπουργός. Προσέξτε το μέγεθος της υποκρισίας και της παραπληροφόρησης. Ενοχλεί η περίπτωση της κ. Θάνου που συνταξιοδοτήθηκε κανονικά και ανέλαβε συμβουλευτικά καθήκοντα και δεν ενοχλεί η περίπτωση του κ. Αθανασίου ο οποίος παραιτήθηκε για να του ανατεθούν καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης. Μήπως την κ. Θάνου κάποιοι την μισούν και την φοβούνται, επειδή είναι εμπόδιο στα άνομα σχέδια τους;

Ερ. Διαπιστώνουμε τις τελευταίες ημέρες, και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ότι η αντιπολίτευση επιλέγει άλλα πεδία στην πίεση που ασκεί προς την κυβέρνηση, όπως η διαπραγμάτευση κατά το α' εξάμηνο του 2015, η δημόσια τάξη κ.α. Βλέπετε δυσκολίες στα πεδία αυτά, κύριε υπουργέ;

Απ. Είναι βέβαιο ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Όλοι οι άξονες της αντιπολιτευτικής της δράσης, αποδεικνύονται αδύναμοι και αναποτελεσματικοί. Επί δύο χρόνια ζητά εκλογές, επικαλείται ανύπαρκτα προβλήματα, όπως αυτό των σχέσεων της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη και αναδεικνύει ανύπαρκτα σκάνδαλα προσπαθώντας να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου. Τελευταία προσπάθεια ο Βαρουφάκης, η διαπραγμάτευση του 2015 και η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου. Η προσπάθεια όμως ποινικοποίησης της ύπαρξης εναλλακτικού σχεδίου, μόνο γέλια προκαλεί σε όσους γνωρίζουν λίγα νομικά. Η ύπαρξη δεύτερου ή και τρίτου σχεδίου είναι επιβεβλημένη για όποιον θέλει πράγματι να διαπραγματευτεί και δεν προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις μόνο προσχηματικά, ενώ είναι αποφασισμένος να υποταχθεί και να παραδοθεί άνευ όρων. Επί πλέον η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου δεν αποτελεί καν αρχή τελέσεως πράξεως, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε καν για απόπειρα, αλλά μάλλον προσιδιάζει και μάλιστα υπό την αίρεση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, σε προδιάθεση. Ως γνωστόν όμως στο Ποινικό Δίκαιο η προδιάθεση δεν τιμωρείται. Τέλος για το θέμα της δημόσιας τάξης πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η Αθήνα είναι από τις ασφαλέστερες Ευρωπαϊκές πόλεις. Ας μην ξεχνάμε δε ότι και η παραμικρή θυσία στο βωμό της τάξης και της ασφάλειας αποτελεί ήττα της δημοκρατίας. 'Αλλωστε απόλυτη τάξη και ησυχία δεν υπάρχει ούτε στα νεκροταφεία.

Ερ. Πρωταγωνιστείτε στην κυβερνητική επιχείρηση αντιμετώπισης της διαφθοράς. Πολιτικοί σας αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι τα ως τώρα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ουσιαστικά όσο ανεμένετο και πάντως όχι τόσο εντυπωσιακά. Τι απαντάτε;

Απ. 'Αλλη μια προσπάθεια στείρας αντιπολίτευσης, άλλο ένα ρεσιτάλ υποκρισίας. Υπενθυμίζω χωρίς να αναφέρω ονόματα, τους επώνυμους και μεγαλόσχημους, οι οποίοι σήμερα ελέγχονται και λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη, ενώ στο παρελθόν, όχι μόνο απολάμβαναν προκλητικής ασυλίας από το προηγούμενο πολιτικό σύστημα, αλλά διόριζαν υπουργούς και ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις. Όχι μόνο σχηματίστηκαν δικογραφίες, αλλά ανευρέθηκαν και δικογραφίες, που ήταν καταχωνιασμένες, για πρόσωπα που για δεκαετίες λεηλατούσαν την πατρίδα μας και δεν τολμούσε να αγγίξει κανείς.

Ερ. Και κάτι τελευταίο για την οικονομική πολιτική. Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, διαπιστώνετε αλλαγή κλίματος στην κοινωνία; Θα υπάρξει σύντομα ανάκαμψη;

Απ. Η ελληνική οικονομία μετά από τις φοβερές πιέσεις που έχει δεχτεί τα τελευταία 7 χρόνια είναι σαν το ελατήριο που έχει συμπιεσθεί σε υπέρτατο βαθμό. Το ίδιο ισχύει και για την ψυχολογία του ελληνικού λαού. Ως γνωστόν όμως, τα ελατήρια, όταν απελευθερωθούν, εκτινάσσονται εντυπωσιακά προς τα πάνω. Το κλείσιμο της αξιολόγησης και ο καθαρός πολιτικός χρόνος που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, θα απελευθερώσουν πάρα πολύ σύντομα ισχυρότατες και υγιείς δυνάμεις και τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)