to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δ. Παπαγγελόπουλος: Γρήγορος κι αποτελεσματικός έλεγχος ο στόχος των αλλαγών για το πόθεν έσχες (βίντεο)

Στις τροποποιήσεις των ρυθμίσεων για τον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο στόχος των αλλαγών είναι ο «γρήγορος κι αποτελεσματικός έλεγχος».


Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απαρίθμησε τα πρόσωπα που θα ελέγχει η Επιτροπή Πόθεν Έσχες παρατηρώντας ότι μπορεί να είναι περίπου 1,000 πρόσωπα, αλλά είναι πολύ λιγότερα από τις σχεδόν 100,000 δηλώσεις πόθεν έσχες που λάμβανε μέχρι τώρα η Επιτροπή με αποτέλεσμα «να μην μπορεί καν να τις πρωτοκολλήσει, πόσο μάλλον να τις ελέγξει».

Παράλληλα, η Επιτροπή θα ενισχυθεί με δύο ακόμα δικαστές, έναν Σύμβουλο Επικρατείας και τον Συνήγορο του Πολίτη, ενώ πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Οι υπόλοιπες δηλώσεις θα υπαχθούν στην Αρχή καταπολέμησης του «μαύρου» χρήματος η οποία ενισχύεται, ενώ έχει πλήρη γνώση του αντικειμένου κι είναι μια ανεξάρτητη αρχή, όπως σχολίασε ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Ακόμα, στις δηλώσεις πόθεν έσχες θα πρέπει να δηλώνονται οι θυρίδες, χωρίς να δηλώνεται το περιεχόμενό τους, όπως και τα μετρητά. Επίσης θα δηλώνονται κι οι ενδεχόμενες οφειλές, καθώς, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, η εμπειρία έχει δείξει ότι οι δανειακές συμβάσεις έχουν αποδειχτεί επιτυχημένη μορφή ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Τέλος, στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται και διευκρινίσεις για τις συμπληρωματικές δηλώσεις πόθεν έσχες και τις εξωχώριες εταιρείες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)