to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:38 | 06.12.2018

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Ντεμιρτάς (βίντεο)

Την εναρκτήρια ομιλία στο 15ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία, Μέση Ανατολή και Κούρδοι - Ο κουρδικός παράγοντας στην παγκόσμια πολιτική: κρίσεις, προκλήσεις και λύσεις», που διοργανώνεται κάθε χρόνο με στήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς, πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε κάλεσμα για «την άμεση απελευθέρωση του ΣελαχατίνΝτεμιρτάς και όλων των άλλων εκλεγμένων ανθρώπων που κρατούνται λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων», καθώς και «για μια δημοκρατική Τουρκία, σε έναν δημοκρατικό κόσμο».

Αναλυτικά η εναρκτήρια ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη:

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο 15ο Διεθνές Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τουρκία και φυσικά τους Κούρδους.

Πρόκειται για μια στρατηγική πρωτοβουλία, καθώς η Ευρωομάδα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Αριστερά, φιλοξενεί κάθε χρόνο αυτό το διεθνές συνέδριο.

Όπως γνωρίζετε, πριν από λίγες εβδομάδες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προέβη σε μια σημαντική απόφαση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την Τουρκία να επεξεργαστεί άμεσα τη δικαστική υπόθεση του ΣελαχατίνΝτεμιρτάς, κρίνοντας ότι η προφυλάκισή του είχε διαρκέσει περισσότερο από ό,τι μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Τουρκίας, καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια φυλάκισης με κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία και με αφορμή ομιλία που έδωσε το 2013.

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι νομικά δεσμευτικές -αν και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απέρριψε την απόφαση ως μη δεσμευτική- ωστόσο υπήρξαν πολλές περιπτώσεις στις οποίες η Τουρκία δεν τις έχει εφαρμόσει.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέκρινε επίσης την Τουρκία για την κράτηση του Ντεμιρτάς κατά τη διάρκεια συνταγματικού δημοψηφίσματος το 2017 και των φετινών προεδρικών εκλογών, κάνοντας λόγο για "καταστολή του πλουραλισμού και περιορισμό της ελευθερίας του πολιτικού διαλόγου".

Στην πραγματικότητα, η ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημαίνει ότι ο Ντεμίρτας πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως, αφού η κράτησή του είναι πολιτικού και όχι ποινικού χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, η προ της δίκης κράτησή του παραβιάζει τόσο το εσωτερικό όσο και το διεθνές δίκαιο.

Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα εδώ είναι σαφές και ξεκάθαρο: Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του ΣελαχατίνΝτεμιρτάς και όλων των άλλων εκλεγμένων, που κρατούνται λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων!

Πέρυσι, η Ευρωομάδα μας πρότεινε τους πρώην συμπροέδρους του HDP, τον ΣελαχατίνΝτεμιρτάς και τη ΦιγκένΓιουκσεκντάγκ, που σήμερα κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο Ζαχάρωφ, που απονέμεται κάθε χρόνο στο όνομα της ελευθερίας σκέψης. Παρά το γεγονός ότι οι υποψηφιότητές τους δεν υποστηρίχθηκαν από άλλες πολιτικές ομάδες, συνεχίζουμε τον αγώνα για την απελευθέρωσή τους και μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις της Τουρκίας για μια δίκαιη και δημοκρατική Τουρκία.

Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα για τον σεβασμό και την αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δέχονται επιθέσεις από τις αρχές.

Θέλουμε μια δημοκρατική Τουρκία, σε έναν δημοκρατικό κόσμο.

Η εισαγωγή μου δεν μπορεί φυσικά να παραλείψει την κατάσταση στην περιοχή Ροζάβα και τις γειτονικές περιοχές της.

Μετά από μια υποδειγματική μάχη κατά της βαρβαρότητας του Ισλαμικού Κράτους, ο πληθυσμός της περιοχής -με τους αγώνες τους και το πρότυπο διακυβέρνησής τους, και τον σεβασμό τους στην ποικιλομορφία και όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες- δείχνει σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής ένα βιώσιμο πρότυπο για το μέλλον. Ένα μέλλον με σταθερότητα, ειρήνη και διεθνή συνεργασία.

Εύχομαι μια γόνιμη συζήτηση. Οι συνομιλίες που έχουμε σήμερα και αύριο μπορούν να οδηγήσουν σε νέες εκστρατείες και πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο.

Ευχαριστώ».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)