to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:51 | 27.07.2020

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Ζητάμε οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία και ενεργή διπλωματία χωρίς μυστικές συναντήσεις (βίντεο)

«Η προκλητική ατζέντα του Ερντογάν παραμένει στο τραπέζι» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «είναι λάθος να υπάρχει τοξικό, διχαστικό κλίμα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Τα θέματα αυτά πρέπει να συζητηθούν σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών»


«Η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό. Διότι η προκλητική ατζέντα του Ερντογάν, και οι μονομερείς του ενέργειες παραμένουν στο τραπέζι» επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο OPEN TV.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «αυτά τα προκλητικά και ανιστόρητα που έκανε με την Αγιά Σοφιά όπως επίσης και η προκλητική Navtex στο Καστελόριζο, έγιναν μετά αό την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο με πρωτοβουλία της Μέρκελ, την οποία, οι Έλληνες - λαός και αντιπολίτευση, ενημερωθήκαμε επειδή την “κάρφωσε ο Τσαβούσογλου, λόγω του ότι ήθελε ενδεχομένως να “κάψει” τη δυναμική της».

«Δεν μπορεί να γίνεται διάλογος υπό την απειλή όπλων. Χρειάζονται διάλοι επικοινωνίας. Έχοντας επιλέξει την οδό την διπλωματική οδό, χρειάζεται ισχυρή αμυντική θωράκιση της χώρας – είναι και αυτό κομμάτι της στρατηγικής μας, αλλά δε νομίζω ότι βοηθάει να εθελοτυφλούμε λέγοντας ότι “η Ελλάδα είναι πανίσχυρη”, “έχει ισχυρές συμμαχίες” ή ότι “ο Ερντογάν είναι απομονωμένος».

«Ως ΣΥΡΙΖΑ, κάναμε το αυτονόητο. Παρά τις διαφορές και την έντονη και πολλές φορές τοξική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Τσίπρας βοήθησε με τη δημόσια στάση του τον Έλληνα πρωθυπουργό να δώσει την απάντηση που έπρεπε. Αλλά ας μην εθελοτυφλούμε: Στην ΕΕ, υπάρχει ο Μακρόν που έχει θέσεις πιο κοντά στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν και άλλοι, που λένε “η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα”, “έχουμε συμβόλαια μαζί της, της πουλάμε όπλα”, “ελέγχει και τις προσφυγικές ροές, ας μην τη θυμώνουμε πολύ”… Γι’ αυτό και νομίζω ότι εμείς, πρέπει, με βάση μια εθνική γραμμή – η οποία λίγο πολύ είναι σταθερή από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, να αναλάβουμε πιο ενεργές πρωτοβουλίες ώστε να πιέσουμε και να ζητήσουμε στην Ευρώπη, οι ξεχασμένες και “παγωμένες” κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, οι οποίες αποφασίστηκαν πριν ένα χρόνο στη Σύνοδο Κορυφής με συνεργασία Τσίπρα – Αναστασιάδη και έμειναν μετά χωρίς υλοποίηση και εφαρμογή, τώρα να ενεργοποιηθούν. 

» Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στον Ερντογάν ότι βεβαίως θέλουμε διάλογο, αλλά στηριγμένο στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές της καλής γειτονίας. Και η Ευρώπη, να είναι πιο ενωμένη και στο πλευρό της Ελλάδας.

» Θέματα ατζέντας εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να συζητούνται σε τηλεοπτικά πάνελ. Και πολύ περισσότερο με μια διάσταση κομματικής αντιπαράθεσης. Τα θέματα εξωτερικής μας πολιτικής, τα εθνικά μας θέματα και πολύ περισσότερο η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, απαιτούν μια Ελλάδα ενωμένη. Και μια διαρκή επαφή, με δίαυλους επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ειδικά επειδή η απειλή της επιθετικότητας του Ερντογάν προϋπάρχει, κλιμακώνεται και θα διαρκέσει, είναι λάθος αυτή την ώρα να υπάρχει τοξικό, διχαστικό κλίμα στην ελληνική πολιτική σκηνή.

» Τα θέματα αυτά πρέπει να συζητηθούν σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.  Χρειαζόμαστε ένα συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, όπου θα συζητούνται τα θέματα της χάραξης εθνικής στρατηγικής με τη δέουσα σοβαρότητα, υπευθυνότητα και εμπιστευτικότητα.

» Αυτή είναι και η θέση που αποτυπώθηκε και με τις δημόσιες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Εμείς στα θέματα της τουρκικής επιθετικότητας και απειλής, δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

» Ζητάμε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και δεν καταλαβαίνω γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται με αίσθηση αυτάρκειας, ότι ας πούμε, το μπορεί όλο μόνος του. Ζητάμε ενεργή διπλωματία, χωρίς μυστικές συναντήσεις –σαν κι αυτή που έγινε στο Βερολίνο και τη μαρτύρησε ο Τσαβούσογλου.

» Πιστεύουμε ότι πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλο τον πλανήτη και ειδικά στην Ευρώπη: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να πάμε ακόμη και στη Χάγη, αλλά στηριγμένοι στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας, αλλά όχι με τσαμπουκάδες.

» Και ζητάμε από την ΕΕ: αν συνεχιστούν οι τσαμπουκάδες Ερντογάν, να ενεργοποιήσει τις οικονομικές κυρώσεις που δεν τις θέλει το Βερολίνο και σίγουρα είναι το μόνο που μπορεί να σφίξει τα λουριά στον Ερντογάν – το 45% των τουρκικών εξαγωγών είναι προς την ΕΕ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)