to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:01 | 05.03.2018

Οικονομία

Δ. Παπαδημούλης: Θετικό βήμα για την καταπολέμηση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αλλά δεν είναι αρκετά αυτά που γίνονται (βίντεο)

Διάλογος με Μοσκοβισί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την Υποχρεωτική Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών στον Τομέα της Φορολόγησης


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα την έκθεση για την«Υποχρεωτική Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών στον Τομέα της Φορολόγησης». Απευθυνόμενος στον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, Εμάνουελ Μορέλ, για την έκθεσή του. Η ομάδα μου θα την υπερψηφίσει. Είναι ένα θετικό βήμα και προσπαθεί να ενισχύσει μια θετική, αν και καθυστερημένη, πρόταση της Κομισιόν.

Κύριε Μοσκοβισί, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής ποτέ δεν είναι αρκετά αυτά που γίνονται.

Πάντα χρειάζεται να γινόμαστε αποτελεσματικότεροι, γιατί χάνονται τεράστια ποσά και από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε βάρος των εντίμων φορολογουμένων, σε βάρος του κοινωνικού κράτους, σε βάρος των κατακτήσεων, και σε βάρος της ηθικής και της δεοντολογίας, του τίμιου ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις.

Όσοι αντιτίθενται σε αυτή την πρόταση ουσιαστικά διευκολύνουν αυτούς που φοροδιαφεύγουν και εξαπατούν. Επομένως θα πρέπει να έχουμε αυστηρότερο πλαίσιο, κυρώσεις, διαφάνεια, συνεργασία, και να ενισχύουμε διαρκώς το οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης που κερδίζει διαρκώς έδαφος».

Ο Επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, απαντώντας στην ομιλία  του Δημ. Παπαδημούλη και ανάλογες τοποθετήσεις ευρωβουλευτών, είπε τα εξής:

 «Να ευχαριστήσουμε τους ευρωβουλευτές για την ανταλλαγή απόψεων που ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και με αξιόλογα συμπεράσματα για το σημαντικό μήνυμα που στέλνουμε.

Νομίζω ότι όλες οι πλευρές του κοινοβουλίου συμμετέχουν, και θα συμφωνήσω με τους περισσότερους ότι χρειάζεται μεγαλύτερη διαφάνεια για τους ενδιάμεσους που στη σκιά δρούσαν τόσα χρόνια. Θα πρέπει να δούμε πώς αυτό οδηγείται στην ύπαρξη απάντησης.

Κάποιοι εκμεταλλεύονται και κερδίζουν από το απόρρητο, επομένως το μοναδικό όπλο είναι η διαφάνεια. Έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή. Γι’ αυτό έχουμε αυτές τις προτάσεις για τους ενδιαμέσους.

Χρειάζονται οι επιπλέον πηγές πληροφοριών. Το ίδιο ισχύει και για τους οικονομικούς ελέγχους των επιχειρήσεων. Με αυτή την πρόταση θα βοηθήσουμε τις φορολογικές αρχές να είναι πιο αποτελεσματικές εναντίον των μηχανισμών φοροδιαφυγής, για να έχουμε περισσότερη ισότητα και δικαιοσύνη στη φορολογία. Με αυτή την οδηγία θέλουμε εγγυήσεις δίκαιου ανταγωνισμού, περισσότερη ασφάλεια για τους ενδιαμέσους, και να κάνουμε τη ζωή δύσκολη σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Για τις επιχειρήσεις, δεν έχουν φορολογικό σχεδιασμό. Επομένως, πλέον θα μπορούν να ανταγωνιστούν κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις, κάποιες πολυεθνικές, που έχουν αυτό το φορολογικό σχεδιασμό. Επομένως δεν θα πρέπει να καταλήξουμε οι τίμιοι φορολογούμενοι να πληρώνουν περισσότερα για να αντισταθμίσουν αυτά τα οποία λείπουν και που χρειάζονται για την κοινωνία.

Θα συνεχίζω να πιέζω μέχρι το τέλος της θητείας μου. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου είπα ότι θα πρέπει όλοι οι φορολογούμενοι, πολίτες και επιχειρήσεις, να έχουν φορολογική ισότητα. Κανείς να μην ευνοείται.

Συγχαρητήρια στον εισηγητή, είναι άριστο το κείμενό του, και αποτελεί βάση συναινετικής έγκρισης από το κοινοβούλιο. Έτσι θα φανεί η πολιτική μας βούληση. Περιμένω ανυπόμονα την έγκριση αυτού του κειμένου. Από το Νοέμβριο του 2014 έχουμε αρχίσει, έστω και με τον αργό ρυθμό μας, αυτή την προσπάθεια. Αργά αλλά αποφασιστικά προχωρήσαμε, και νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια θα ωφελήσει τους πάντες.

Σας ευχαριστώ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)