to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:13 | 01.12.2020

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Θα ήθελα να δω την Ελλάδα να ορθώνει παράστημα

Συνέντευξη έδωσε ο Αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο Πρώτο Πρόγραμμα 105.8 της Ελληνικής Ραδιοφωνίας & Τηλεόρασης και στον Ανδρέα Παπασταματίου.


Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε εκτενώς στο Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του σώματος ζητά αυστηρές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας εν όψει και της Συνόδου Κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου. «Είναι ένας πολιτικός και διπλωματικός θρίαμβος που πιστώνεται στο ενεργητικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «Μπορεί να μην έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά ασκεί μια πίεση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ιδιαίτερα οι Έλληνες και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές κάναμε τη δουλειά μας. Τώρα το μπαλάκι περνάει στη Σύνοδο Κορυφής».


Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε στο θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, λέγοντας τα εξής:

«Το ψήφισμα αυτό που καταδικάζει σφοδρά την Τουρκία και ζητά από τη Συνοδο Κορυφής την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, ετοιμάστηκε με αφορμή όσα προκλητικά και παράνομα έκανε τελευταία ο Ερντογάν στην Αμμόχωστο, στα Βαρώσια και όλα τα σχετικά.

Οι Έλληνες και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, πλην μιας θλιβερής εξαίρεσης, του νεοναζί Γιάννη Λαγού που καταψήφισε, συνεργαστήκαμε και κάναμε μια καλή δουλειά για να περάσει το ψήφισμα των κυρώσεων στον Ερντογάν λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, με συντριπτική πλειοψηφία: Καταφέραμε να εγκριθεί με 631 ψήφους υπέρ και μόλις 3 κατά. Οι 59 αποχές που υπήρξαν προέρχονται κυρίως από χώρους υπερσυντηρητικούς, ακροδεξιούς και σε κάθε περίπτωση δεξιότερα ατου ΕΛΚ, αλλά και κάποιους που ανήκουν στη φιλοτουρκική μειονότητα, τον σκληρό πυρήνα του φιλοτουρκικού λόμπυ.

Τέτοιο ψήφισμα, τόσο σκληρό, τόσο επίκαιρο και με τόσο συντριπτική πλειοψηφία, δεν έχει εγκριθεί. Και πιστεύω ότι αυτός είναι ένας πολιτικός και διπλωματικός θρίαμβος που πιστώνεται στο ενεργητικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και μπορεί να μην έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά ασκεί μια πίεση. Το ΕυρωπαΪκό Κοινοβούλιο και ιδιαίτερα οι Έλληνες και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές κάναμε τη δουλειά μας. Τώρα το μπαλάκι περνάει στη Σύνοδο Κορυφής.
Το ψήφισμα αυτό είναι ένα όπλο στα χέρια του Έλληνα πρωθυπουργού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα και ελπίζω, ο Κυρ. Μητσοτάκης να έρθει από τη Σύνοδο Κορυφής με μια πρόταση αν όχι ίδια, τουλάχιστον ανάλογη. Αλλιώς, αν εισπράξουμε και πάλι “τσάι και συμπάθεια”, λόγια αλληλεγγύης αντί για κυρώσεις στην Τουρκία, θα είναι μια αποτυχία.
Και νομίζω ότι δεν θα είναι σωστό, άλλη μια φορά, όπως έγινε τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο, να ακούσουμε τον Κυρ. Μητσοτάκη να εξωραΐζει το αποτέλεσμα.


Τα πράγματα έχουν δυσκολίες, θέλω να είμαι ειλικρινής. Στα θέματα αυτά δεν χωρά μικροπολιτική: Ήδη έχουμε σημάδια από τη Γερμανική κυβέρνηση που ασκεί και την Προεδρία ότι δεν θέλουν να υλοποιήσουν αυτό που ζητά σχεδόν ομόθυμα το Ευρωκοινοβούλιο και ψάχνουν άλλα πράγματα…
Στα λόγια, τα έχουν όλα στην ατζέντα, αλλά ζούμε και πάλι το γνωστό κόλπο του Ερντογάν: Παραμονές της Συνόδου Κορυφής κάνει το αρνάκι και αν περάσει τον “κάβο” με τη βοήθεια των φιλικών του δυνάμεων που του δίνουn ασπίδα προστασίας, ξεκινά και πάλι να συμπεριφέρεται όπως πριν. Εδώ όμως, νομίζω ότι “το προλαμβάνειν εστί καλύτερο του θεραπεύειν” και επειδή την πατήσαμε ήδη μια φορά, τον Ιούνιο, που μας είπαν “ραντεβού τον Σεπτέμβριο”, την πατήσαμε δεύτερη φορά τον Σεπτέμβριο που μας είπαν “ραντεβού τον Δεκέμβριο για κυρώσεις”, νομίζω ότι το τρις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.

Όπως έχουμε την Ουγγαρία και την Πολωνία, για κακό σκοπό αυτοί βέβαια – επειδή δεν θέλουν το κράτος δικαίου, να μπλοκάρουν τα κοινοτικά κονδύλια απειλώντας με βέτο, θα ήθελα και την Ελλάδα να ορθώσει ανάστημα για τα εθνικά μας θέματα. Nα οργανώσει συμμαχίες. Θα ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό, στις μέρες που απομένουν έως τις 10 Δεκεμβρίου, πώς θα οργανώσει τα πράγματα για να φέρει αποτέλεσμα θετικό, με κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Αν το κάνει, θα μπορεί να λογαριάζει και στην στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να μας στηρίξουν στη Σύνoδο Kορυφής, αλλά προτιμώ να μιλώ για το Eυρωκοινοβούλιο όπου το αποτέλεσμα καταγράφηκε και το είδαμε όλοι.  Για τις συμμαχίες σε κυβερνητικό επίπεδο, νομίζω ότι αρμοδιότεροι να μιλήσουν είναι οι κυβερνώντες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)