to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:21 | 24.05.2020

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για όξυνση της κομματικής αντιπαράθεσης

«Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν αυτό το αλαλούμ γινόταν με κυβέρνηση Τσίπρα – Σε ξένα έγκυρα ΜΜΕ το θέμα παίζει εδώ και καιρό. Στις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου δεν υπάρχει καν στην πρώτη σελίδα»


Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του τ/σ ΑΝΤ1 (Ν. Ρογκάκος – Π. Στάθης) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για όξυνση της κομματικής αντιπαράθεσης – Χρειάζεται να χαραχτεί μια σοβαρή εθνική στρατηγική απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Έχοντας την Τουρκία με τη γνωστή επιθετικότητα και τον Ερντογάν επικεφαλής, αυτά τα θέματα δεν προσφέρονται για όξυνση της κομματικής αντιπαράθεσης. Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι τομεάρχες Εξωτερικών και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, κύριοι Κατρούγκαλος και Δρίτσας, όταν υπήρξαν αυτές οι αντιφατικές δηλώσεις από τα αντίστοιχα υπουργεία της ελληνικής κυβέρνησης, ζήτησαν ενημέρωση και της κοινής γνώμης και των πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντί για ενημέρωση για τις τουρκικές αυθαιρεσίες στην περιοχή του Έβρου, εισέπραξαν επίθεση και συνεχίζει να υπάρχει μια ανησυχία στην ελληνική κοινή γνώμη, γιατί ξέρει ποιος είναι ο Ερντογάν, καθώς και μια σύγχυση από πλευράς των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων. Ο κ. Δένδιας λέει ότι «δεν θα τα χαλάσουμε για λίγες δεκάδες μέτρα», ο κ. Γεραπετρίτης λέει ότι «θα κάνουμε το χρέος μας», το υπουργείο Άμυνας δηλώνει άλλα και η «Ομάδα Αλήθειας», που είναι ημι-επίσημο όργανο της ΝΔ, επιτίθεται στον κ. Δένδια, υμνώντας τον κ. Μητσοτάκη.

Αντί να κάνουμε τώρα, λοιπόν, μια κομματική κοκορομαχία, να συμφωνήσουμε ότι δεν χωρά σε αυτά τα θέματα σύγχυση –άλλα να λέει ο ένας κι άλλα ο άλλος. Γιατί αν ήταν fake news, τότε προς τι το διάβημα; Νομίζω ότι χρειάζεται μια σοβαρή εθνική στρατηγική. Και πιστεύω ότι σε αυτά τα θέματα, εάν η κυβέρνηση, όπως ήδη όφειλε, ενημερώσει τα κόμματα, υπάρχει το έδαφος να χαραχτεί μια εθνική στρατηγική απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν αυτό το αλαλούμ γινόταν με κυβέρνηση Τσίπρα – Σε ξένα έγκυρα ΜΜΕ το θέμα παίζει εδώ και καιρό. Στις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου δεν υπάρχει καν στην πρώτη σελίδα

Η συμφωνία των Πρεσπών υπερασπίζεται τα πατριωτικά συμφέροντα και χαίρομαι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη την εφαρμόζει πιστά, έχοντας κάνει στροφή 180 μοιρών σε σχέση με όσα έλεγε προεκλογικά.

Σκεφτείτε, ως δημοσιογράφοι, τι θα γινόταν αν αυτό το αλαλούμ γινόταν με κυβέρνηση Τσίπρα. Σε ξένα έγκυρα ΜΜΕ το θέμα παίζει εδώ και καιρό. Αν δείτε τις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου, όμως, το θέμα δεν υπάρχει στην πρώτη σελίδα. Υπογραμμίζω ξανά ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με αντιφατικούς χειρισμούς, αλαλούμ κι εσωκομματική σφαγή μέσα στην κυβέρνηση. Το δε αλαλούμ των κυβερνητικών δηλώσεων δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το θέμα δεν κάνει μικροπολιτική, πατριδοκαπηλική αντιπολίτευση, σαν αυτή που μας έκανε η ΝΔ για τις Πρέσπες.


Οι επιλογές της κυβέρνησης για το πώς θα μοιραστεί το κόστος αυτής της ύφεσης και ανεργίας ρίχνουν τα βάρη στις πλάτες των ασθενέστερων

Η Ελλάδα δυστυχώς θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση μέσα στην Ευρωζώνη και την ΕΕ κι αυτό γιατί έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, υψηλό δημόσιο χρέος και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο βασικός λόγος, όμως, κατά τη γνώμη μου είναι γιατί δεν πάρθηκαν έγκαιρα από την κυβέρνηση ισχυρά εμπροσθοβαρή μέτρα, όπως έγινε σε άλλες χώρες. Στον πίνακα της Κομισιόν, η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της ΕΕ σε ό,τι αφορά στα μέτρα που έχουν παρθεί –κι όχι σε αυτά που λέγονται στα λόγια. Όσο δημιουργική λογιστική και να κάνει η κυβέρνηση, τα 8 δισ. ευρώ δεν γίνονται 24 και επικαλούμαι τα έγγραφα που έχει στείλει στην Κομισιόν η ίδια η κυβέρνηση.

Η κατάσταση γίνεται χειρότερη, γιατί οι επιλογές της κυβέρνησης για το πώς θα μοιραστεί το κόστος αυτής της ύφεσης και ανεργίας ρίχνουν τα βάρη στις πλάτες των ασθενέστερων. Μεγάλη αύξηση της ανεργίας και στην Ελλάδα το 85% των ανέργων δεν παίρνουν κανένα επίδομα ανεργίας, 20% μείωση των μισθών γι’ αυτούς που θα έχουν δουλειά και μεγαλύτερο ποσοστό για όσους πάνε εκ περιτροπής, ενώ ο κίνδυνος των απολύσεων είναι πλέον μεγάλος. Συν ο κίνδυνος αυτά τα μέτρα που εμφανίζονται ως προσωρινά μέχρι τον Σεπτέμβρη να μονιμοποιηθούν.

Κι επειδή έχουμε περάσει, μετά από 10 χρόνια χρεοκοπίας και μνημονίων, μια μεγάλη υποβάθμιση της μισθωτής εργασίας και μια έκρηξη της ανεργίας ανησυχώ πολύ μήπως αυτές τις 10 μονάδες μείωσης της ανεργίας – από το 27% στο 17%- που πετύχαμε στα χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα, τις ξαναχάσουμε μέσα σε 5 μήνες.

Αύριο ο Αλ. Τσίπρας, με τους αρμόδιους τομεάρχες, θα παρουσιάσει το δεύτερο σκέλος του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», κοστολογημένο, τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό. Ελπίζω αυτή τη φορά να απαντήσουν και να μπουν σε συζήτηση οι κύριοι Μητσοτάκης και Σταϊκούρας και να μη βάλουν τον κ. Πέτσα να το απορρίψει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)