to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:55 | 28.10.2022

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Σύγκρουση συμφερόντων η υπόθεση της PwC

«Γιατί αρνήθηκαν η ελληνική κυβέρνηση και η PwC να δώσουν στο φως τη μεταξύ τους αλληλογραφία για την προετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και για το πώς δόθηκε το έργο; Αφού ο κ. Μητσοτάκης λέει όλα στο φως, τον προκαλώ να δώσει στη δημοσιότητα την αλληλογραφία» είπε ο Δ. Παπαδημούλης στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» και στους Γιάννη Ανδρουλιδάκη και Τζούλη Τσίγκα


«Μια-δυο μέρες μετά το φαινόμενο Πάτση, λίγες μέρες μετά το φαινόμενο Μαραβέγια, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να είναι record-man στις απευθείας αναθέσεις, έχουμε τώρα και την υπόθεση με την PwC και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Δεν μπορεί μια εταιρεία να ετοιμάζει ένα σχέδιο ως συμβουλευτική και μετά να είναι η πρώτη που παίρνει ένα μεγάλο έργο κατά την υλοποίηση του σχεδίου ως ανάδοχος. Αυτό έγινε στην Ελλάδα δυστυχώς με την PwC».

Τα παραπάνω κατήγγειλε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, προαναγγέλλοντας ότι θα δώσει συνέχεια στο θέμα με ερώτησή του στην Κομισιόν τη Δευτέρα, ώστε «να μην κάνει τα στραβά μάτια».

Μιλώντας «Στο Κόκκινο» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει καθώς η PWC, η οποία προετοίμαζε τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ταυτόχρονα αναλάμβανε έργο που προκύπτει από την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης.

«Πρόκειται για ένα έργο ύψους 51,5 εκατ. ευρώ, το πρώτο της Ψηφιακής Μετάβασης. Από τα 30 δισ. ευρώ του ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα το 20% θα πάει στην ψηφιακή μετάβαση. Μιλάμε για 6 δισ. ευρώ! Αν γίνονται έτσι τα πράγματα, τότε μιλάμε για πάρτι», υπογράμμισε.

«Αυτή η πρακτική είναι "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει". Και η PwC είναι η μία από τις τέσσερις μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες που αποκαλούμε "Big Four"», εξήγησε αναφερθείς στην συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή ελέγχου του Ευρωκοινοβουλίου, με την παρουσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Κομισιόν. «Και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και η πρόεδρος της επιτροπής του Ε/Κ συμφώνησαν με τα όσα είπα. Και το τονίζω γιατί και οι δύο ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στην ευρωπαϊκή Δεξιά», συμπλήρωσε.

«Το μεγάλο, δε, ερώτημα σε αυτή την υπόθεση είναι γιατί αρνήθηκαν -όπως γνωστοποίησε η Κομισιόν- η ελληνική κυβέρνηση και η PwC να δώσουν στο φως τη μεταξύ τους αλληλογραφία για την προετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και για το πώς δόθηκε το έργο. Η αποκάλυψη του σκανδάλου προέκυψε από την ερευνητική δημοσιογραφία. Αφού ο κ. Μητσοτάκης λέει όλα στο φως, τον προκαλώ να δώσει στη δημοσιότητα την αλληλογραφία. Ελπίζω να μην ισχυριστούν ότι και εδώ ισχύει απόρρητο για... εθνικούς λόγους, όπως στις υποκλοπές», δήλωσε με νόημα ο Δημ. Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής τόνισε ακόμη: «Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων η Ελλάδα στα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει το αρνητικό ρεκόρ στις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς. Το Ε/Κ βάζει "κόκκινη γραμμή" σε αυτές τις πρακτικές. Αλλά η ευθύνη για την εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας βρίσκεται κυρίως στις εθνικές αρχές των κρατών-μελών. Αυτές πρέπει να αποφεύγουν το... "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει". Και η Δικαιοσύνη να ελέγχει. Σύμφωνα με την Διεθνή Διαφάνεια, μια αξιόπιστη μα μετριοπαθή ευρωπαϊκή αρχή, η Ελλάδα είναι στις 5 χώρες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο διαφθοράς κατά την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων».

Επιπλέον υπενθύμισε ότι «το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ασκήσει κριτική στην ίδια την Κομισιόν ότι το παρακάνει εξίσου αναθέτοντας στις μεγάλες συμβουλευτικές να της ετοιμάζουν σχέδια και προγράμματα». «Τον Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σημείωσε ότι η Κομισιόν μεταξύ 2017 και 2020 έδωσε κάθε χρόνο 1 δισ. ευρώ στις Big Four, κρούοντας τον κώδωνα περί σύγκρουσης συμφερόντων. Το ερώτημα το δικό μου είναι, αυτό που παρουσιάζεται ως κίνδυνος για το πώς δουλεύει η Κομισιόν, δεν είναι κίνδυνος και για τα κράτη-μέλη;» είπε.

«Στην Ελλάδα, με άρνηση της ΝΔ, δεν έχει συγκροτηθεί καμία επιτροπή να εποπτεύει που πάνε τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Θεωρεί τα χρήματα αυτά προίκα της και αρνείται τον στοιχειώδη κοινοβουλευτικό έλεγχο! Αυτό από μόνο του αποτελεί ομολογία ενοχής. Και δυστυχώς σε αυτό το πάρτι είναι πολλά τα λεφτά. Όχι επειδή ο κ. Μητσοτάκης είναι ικανός διαπραγματευτής, αλλά γιατί η Ελλάδα είναι από τις φτωχότερες χώρες στην ΕΕ, με υψηλή ανεργία και τεράστιες ανισότητες», υπογράμμισε ο Δημ. Παπαδημούλης, και κατέληξε: «Αντίθετα στο Ε/Κ συγκροτήσαμε τέτοια επιτροπή με το που φτιάχτηκε το ταμείο. Και είμαι ο μόνος Έλληνας που είναι μέλος της. Στο Ευρωκοινοβούλιο συνεχίζουμε να το παλεύουμε».

Ακούστε τη συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)