to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:50 | 01.10.2022

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Συγκαλύπτουν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων όπως συγκάλυψαν και τη Siemens

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας στο κανάλι της Βουλής


"Σε μια περίοδο που κόμματα της ακροδεξιάς και υπερσυντηρητικές δυνάμεις στην ΕΕ μπαίνουν σε κυβερνήσεις -στη Σουηδία και την Ιταλία για παράδειγμα, ή την Ουγγαρία και την Πολωνία- έχει ιδιαίτερη αξία η τιμή στο συμβολή της αντίστασης, έναν βαθιά δημοκράτη και ουμανιστή, τον Μανώλη Γλέζο. Εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον τιμήσαμε, αλλά μερικές δεκαετίες πριν ας μην ξεχνάμε ότι καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο. Κι αν δεν υπήρχε η διεθνής κινητοποίηση θα είχε εκτελεστεί", υπενθύμισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο κανάλι της Βουλής.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία, είπε: "Είμαι σίγουρος ότι ο Μανώλης Γλέζος θα καταδίκαζε την εισβολή στην Ουκρανία". "Οι κυρώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι. Δεν έχει κάνει η ευρωπαϊκή ηγεσία μια αποτίμηση των κυρώσεων επτά μήνες τώρα. Αλλά πιστεύω ότι η ζημιά που προκαλείται στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι μεγαλύτερη από την πίεση στον Πούτιν. Γιατί ο Πούτιν βρήκε εναλλακτικές στην Ινδία και την Κίνα και πουλάει εκεί το φυσικό αέριό του. Και οι Αμερικάνοι και οι Κινέζοι κερδίζουν την ίδια ώρα από αυτόν τον πόλεμο. Μετά τους Ουκρανούς και τον ρωσικό λαό, το επόμενο μεγάλο θύμα είναι οι λαοί της ΕΕ", τόνισε.

"Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους δίπλα στις κυρώσεις θα έπρεπε να υπάρξουν πρωτοβουλίες πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου, και την θέση των όπλων να πάρει η διπλωματία", εξήγησε ο Δημ. Παπαδημούλης, και υπενθύμισε τα εξής: "Στις αρχές του πολέμου ο Ζελένσκι θυμάμαι ότι είχε δηλώσει έτοιμος να συζητήσει για ειρήνη, στηριγμένος στις εξής αρχές: ουδέτερη Ουκρανία, χωρίς να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κατάπαυση πυρός και διπλωματική λύση για την Κριμαία και το Ντονμπάς. Πλέον έχει πάψει να το λέει αυτό. Αντίθετα λέει 'πόλεμος μέχρι τέλους' για τη νίκη της Ουκρανίας. Δεν νομίζω ότι είναι και πολύ ρεαλιστικό. Από την άλλοι ο Πούτιν είναι παγιδευμένος στο δικό του ευρωπαϊκό Αφγανιστάν, και λέει 'πόλεμος μέχρι τέλους για να απελευθερώσουμε τους Ρώσους αδερφούς μας από τη ναζιστική επιρροή' γιατί ο ίδιος δεν πιστεύει ότι υπάρχει ουκρανικό έθνος. Όλη αυτή η ιστορία καταλήγει σε ένα αδιέξοδο. Χρειαζόμαστε φωνές λογικής. Το συμφέρον της ΕΕ είναι η πίεση για την ειρήνη".

Αναφορικά με τις προσφυγικές ροές λόγω του πολέμου είπε: "Καλώς υποδεχόμαστε τους Ουκρανούς πρόσφυγες αλλά θυμίζω ότι η Πολωνία, που σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος τώρα, δεν δέχθηκε ούτε έναν από τους πρόσφυγες που πέρασαν από την Ελλάδα. Δεν έστειλε ούτε μια κουβέρτα. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό και όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και επειδή κάποιοι εργαλειοποιούν το προσφυγικό με πρώτο τον Ερντογάν, πρέπει να φυλάμε εμείς τα σύνορά μας, να μην ξεχωρίζουμε τους πρόσφυγες και να τηρούμε το διεθνές δίκαιο”.

“Λυπάμαι γιατί αυτή τη στιγμή η ΕΕ μετατρέπει το ευρωτουρκικό πρόβλημα με τον Ερντογάν σε ελληνοτουρκικό, και τον Ερντογάν που είναι ιδιαίτερα επιθετικός τον αντιμετωπίζει με το γάντι. Όχι το Ευρωκοινοβούλιο φυσικά, αλλά η Κομισιόν και το Συμβούλιο. Στις Συνόδους Κορυφής κυρώσεις ακούμε και κυρώσεις δεν βλέπουμε. Το, δε, ΝΑΤΟ κρατά γραμμή ίσων αποστάσεων. Πολλή η υποκρισία, πολύς και ο κυνισμός. Ο τελευταίος φυσικά που μπορεί να μιλά για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ο Ερντογάν. Από εκεί και πέρα εμείς πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης της Γενεύης, φυλώντας τα σύνορά μας, για να μην επιτρέπουμε σε κάτι άθλιους τύπους όπως ο Ερντογάν να παίζουν παιχνίδια σε βάρος των συμφερόντων μας”, συνέχισε.

Αναφερθείς στις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, με αφορμή την εκδήλωση για τον Μανώλη Γλέζο, ο Δημ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι στη συνάντηση με την Επίτροπο Β. Γιούροβα -αρμόδια για τα θέματα της ελευθερίας του Τύπου και το κράτος δικαίου- ήταν παρών. "Εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κομισιόν και το Συμβούλιο και ο ΟΗΕ θεωρούν τους Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα μια αξιόπιστη οργάνωση, που μας κατατάσσει στην θέση 108 παγκοσμίως και στον πάτο της ΕΕ στην ελευθερία του Τύπου. Δυστυχώς η κατάσταση έχει χειροτερέψει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και έχουν υπάρξει υποχωρήσεις και σε θέματα απονομής της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Και αυτά καταγράφηκαν στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και την Επίτροπο Γιούροβα”.

Ο Δημ. Παπαδημούλης προσέθεσε: “Την ώρα που η πλειοψηφία της ΝΔ πάει να κλείσει σαν τον κλέφτη την εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, χωρίς να έχει καλέσει τους ανθρώπους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, την ώρα που η δικαιοσύνη δεν έχει ελέγξει καν την Intellexa που είχε το παράνομο λογισμικό Predator, η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα το αφήσουν έτσι. Δεν υιοθετούν το δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι 'δεν ήξεραν' και ότι υπήρχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας. Δυστυχώς η πλειοψηφία της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, παρ' όλο που εγκαλούνται ακόμη και από εσωκομματικά τους στελέχη -Καραμανλής, Τζαβάρας, Κακλαμάνης και άλλοι”.

“Στη ΝΔ θα προσπαθήσουν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων όπως συγκάλυψαν και τη Siemens. Οι Γερμανοί για το σκάνδαλο Siemens καταδίκασαν κάποιους μέσα σε δύο χρόνια. Στην Ελλάδα 20 χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ενώ έχουν βρεθεί στοιχεία και η εταιρεία έχει ομολογήσει την ενοχή της, το εφετείο αποφάσισε "όλοι αθώοι". Όλοι αθώοι για τη Siemens, όλοι αθώοι για τη Novartis, όλοι αθώοι για το Βατοπέδι, όλοι αθώοι για το χρηματιστήριο, για τα δομημένα ομόλογα... Τελικά μάλλον στην Ελλάδα χρεοκοπήσαμε μάλλον γιατί δεν έκοβαν αποδείξεις οι κουλουράδες και οι τυροπιτάδες!”, τόνισε.

“Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το πρόβλημα της διαφθοράς στη χώρα μας είναι τεράστιο. Νομίζω ότι η επιλογή της Αντιπροέδρου της Κομισιόν να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα λίγες ώρες πριν την επίσκεψή της στην Ελλάδα δείχνει ότι ούτε στην Κομισιόν περνά η γραμμή της συγκάλυψης, όπως και ούτε στο Ε/Κ”, επισήμανε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το Ταμείο Ανάκαμψης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν πηγαίνει καλά. "Υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις σε σχέση με τους στόχους που έθεσε η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την απορρόφηση των κονδυλίων. Κυρίως όμως ο τρόπος που σχεδίασε η κυβέρνηση την αξιοποίηση των πόρων θέτει λάθος προτεραιότητες. Για τη δημόσια υγεία, που είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου της ΕΕ η κατάστασή της στην Ελλάδα, η ΝΔ θα δώσει μόλις το 4,4% των χρημάτων που θα πάρει όταν τα κράτη-μέλη κατά μέσο όρο δίνουν 10%. Για την κοινωνική στέγη η Πορτογαλία, χώρα ισοδύναμη με εμάς, δίνει 1,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει ελάχιστα εκατομμύρια. Περί τα 435 εκατ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα που δόθηκαν με τη μορφή δανείων μέσων των τραπεζών τα πήραν 13 μεγάλες επιχειρήσεις. Τίποτα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Το πρόγραμμα της ΝΔ διέπεται από το δόγμα 'τα λεφτά πάνε στα λεφτά'. Και σε αυτό προστίθεται και η πρωτιά της Ελλάδας στις απευθείας αναθέσεις και στους εικονικούς διαγωνισμούς, όπου και εδώ έχουμε πάρει κίτρινη κάρτα. Με την επίκληση της πανδημίας έχουν ξοδευτεί 7 δισ. ευρώ δημοσίου χρήματος με απευθείας αναθέσεις! Με το σύστημα 'παρ'τα όλα', έναν χειραγωγημένο τύπο και με μια δικαιοσύνη που δεν είναι ανεξάρτητη και γρήγορη και δίκαιη, και με μονοκομματικές κυβερνήσεις χρεοκοπήσαμε στην Ελλάδα. Γι' αυτό απαιτείται πολιτική αλλαγή”.

Τέλος, για το θέμα της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε υπέρ. "Μαζί με μια ευρωπαϊκή ομάδα που λέγεται Spinelli Group, με ευρωπαϊστές όλου του πολιτικού φάσματος, ζητάμε επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και αυτό απαιτεί και αλλαγή συνθηκών και ισχυρότερο κοινοτικό προϋπολογισμό και περισσότερα λεφτά για τη συνοχή και τη μείωση των ανισοτήτων. Ο Λεωνίδας Κύρκος έλεγε πως η Ευρώπη είναι σαν το ποδήλατο. Αν δεν κάνει πετάλι θα κινδυνεύσει να πέσει. Τώρα χρειαζόμαστε ορθοπεταλιά".

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)