to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:16 | 05.12.2018

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Στόχος μας να εξαλείψουμε τη σεξουαλική και ψυχολογική παρενόχληση μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο

Εναρκτήρια ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη στην Κοινή Συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Παρενόχληση και της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, προέδρευσε και απηύθυνε την εναρκτήρια ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Συμβουλευτικής επιτροπής για την παρενόχληση και της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα, που έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην ανοιχτή συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση του Δημ. Παπαδημούλη, συμμετείχαν τέσσερις ειδικοί ομιλητές με συγκεκριμένες γνώσεις και πείρα στον τομέα αυτό, καθώς και η Ευρωβουλευτής, Κοσμήτορας και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής επιτροπής για την παρενόχληση, Elisabeth Morin-Chartier.

Με την ιδιότητά του ως Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αρμόδιος για Θέματα Ισότητας και Διαφορετικότητας, ο Δημ. Παπαδημούλης πρότεινε τη διενέργεια μιας «ανεξάρτητης έρευνας από εμπειρογνώμονες για τις διαδικασίες του ΕΚ για την καταπολέμηση της παρενόχλησης», καθώς και «υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους τους νεοεισερχόμενους ευρωβουλευτές και τους εργαζομένους».

Η κοινή συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Παρενόχληση και της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα πραγματοποιήθηκε με στόχο τη διερεύνηση των βέλτιστων πρακτικών, όσον αφορά στην καταπολέμηση της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, ώστε να αξιοποιηθούν και να βελτιωθούν περαιτέρω τα ισχύοντα μέτρα του Ευρωκοινοβουλίου. Για τον σκοπό αυτό, προσκλήθηκαν σε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων τέσσερις εξωτερικοί εμπειρογνώμονες με σημαντική πείρα στον συγκεκριμένο τομέα και συγκεκριμένα:

Ο Loïc Lerouge, Ερευνητής του Κέντρου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Γαλλίας, η Cesira D’Aniello, Γενική Γραμματέας του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, ο Manuel Velazquez Fernandez από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ισπανίας, και ο Lee Bridges, Υπεύθυνος για τις καταγγελίες και τα παράπονα στο Πρόγραμμα Πολιτικής της Βουλής των Κοινοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημ. Παπαδημούλη:

«Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Αγαπητοί επισκέπτες,

Είμαι ευτυχής που βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε την πρόληψη της παρενόχλησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να αξιολογήσουμε τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσουμε. Για να μπορέσουμε επιτέλους να εξαλείψουμε την σεξουαλική και ψυχολογική παρενόχληση εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Ως βουλευτές του ΕΚ, η ηθική και η πολιτική μας υποχρέωση είναι να διασφαλίζουμε τον σεβασμό της εγγενούς και καθολικής αξιοπρέπειας κάθε μέλους του προσωπικού, ανεξάρτητα από το καθεστώς, τον βαθμό, το φύλο ή την ηλικία. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να μάθουμε από τους προσκεκλημένους εμπειρογνώμονες, ώστε να καθορίσουμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Είναι καιρός πλέον να εξετάσουμε διεξοδικά το ζήτημα της παρενόχλησης στο ΕΚ. Επειδή γνωρίζουμε ότι η οργάνωσή μας έχει ελλείψεις και αδυναμίες και το κίνημα #Metoo, το οποίο έδωσε δύναμη στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο να μιλήσουν εναντίον των επιτιθέμενών τους, επηρέασε θετικά το ΕΚ. Έχουν επιβεβαιωθεί περιπτώσεις παρενόχλησης μέσα στο “σπίτι” μας και πρέπει να έχουμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε το θέμα. Να το αντιμετωπίσουμε και να μην συμμετάσχουμε ποτέ σε μια συγκαλυμμένη κουλτούρα σιωπής, άρνησης και απόκρυψης. Αντίθετα, πρέπει να ενθαρρύνουμε μια κουλτούρα ανοίγματος και διαφάνειας, ώστε να αποτρέψουμε και να επιλύσουμε τυχόν περαιτέρω περιπτώσεις παρενόχλησης.

Για αυτό τον λόγο υποστηρίζω την πολιτική της μηδενικής ανοχής στην παρενόχληση, που με την έγκριση του ψηφίσματος από το ΕΚ τον περασμένο Οκτώβριο, επιδιώκει την εφαρμογή μιας σειράς φιλόδοξων προληπτικών μέτρων, τα οποία καθοδηγούνται από τον χάρτη πορείας που ενέκρινε το Προεδρείο του ΕΚ νωρίτερα αυτό το έτος.

Πολλά από τα μέτρα που προβλέπονται στον χάρτη πορείας έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, όπως η αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου της συμβουλευτικής επιτροπής, που ασχολείται με καταγγελίες παρενόχλησης σχετικά με τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή την πιλοτική εκπαίδευση για τους ευρωβουλευτές για την πρόληψη της παρενόχλησης, που ευελπιστώ ότι θα επεκταθεί και για τους εργαζόμενους του ΕΚ. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα θα λάβω μέρος στην εκπαίδευση και προτρέπω όλους τους συναδέλφους να ευαισθητοποιηθούν και να βρουν χρόνο να την παρακολουθήσουν.

Χαιρετίζω επίσης θερμά την απόφαση του Προεδρείου να υιοθετήσει τον Κώδικα Κατάλληλης Συμπεριφοράς στον Χώρο Εργασίας για τους βουλευτές του ΕΚ. Είναι σημαντικό επίσης τα μέτρα καταστολής για τους ευρωβουλευτές, που δεν υπογράφουν τη δήλωση συμμόρφωσης με τον κώδικα, να ενσωματωθούν γρήγορα στον Κανονισμό του ΕΚ. Χαιρετίζω επίσης τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης που έχει αναλάβει η διοίκηση για τη δημοσίευση οδηγών πρόληψης παρενόχλησης για τους βουλευτές του ΕΚ και το ενημερωτικό φυλλάδιο για τους διαπιστευμένους βοηθούς κατά της παρενόχλησης. Η πολύ πρόσφατη σύσταση μιας ομάδας εμπιστευτικών συμβούλων για τα μέλη του προσωπικού ήταν επίσης ένα θετικό μέτρο.

Αγαπητοί συνάδελφοι, παρόλο που έχουμε πετύχει αρκετά τους τελευταίους 12 μήνες, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κάνουμε. Μια ανεξάρτητη έρευνα από εμπειρογνώμονες για τις διαδικασίες του ΕΚ για την καταπολέμηση της παρενόχλησης και η υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους τους νεοεισερχόμενους ευρωβουλευτές, αλλά και των εργαζομένων, έχω την πεποίθηση ότι θα ήταν σημαντικά βήματα στην καταπολέμηση της παρενόχλησης.

Εδώ, σήμερα, για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε περαιτέρω γνώσεις από τους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες που έχουμε μαζί μας, ώστε να βελτιωθούμε περαιτέρω στον αγώνα μας για την καταπολέμηση της παρενόχλησης. Είναι μια πολύτιμη, ενημερωτική άσκηση για εμάς, καθώς και μια μοναδική ευκαιρία ευαισθητοποίησης.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Δείτε τα βίντεο με την ομιλία και τη δευτερολογία του Δημ. Παπαδημούλη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)