to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στόχος η διαρκής ενίσχυση της έμφυλης ισότητας και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά, θετικά βήματα αυτά τα χρόνια για την πρακτική ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»


Άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί η «Αυγή της Κυριακής», στο ενημερωτικό ένθετο για τις δράσεις της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), αναφορικά με το ζήτημα της εμφύλης ισότητας και της διαφορετικότητας σε επίπεδο ΕΕ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ως αρμόδιος Αντιπρόεδρος για θέματα ισότητας και διαφορετικότητας, τόνισε ότι «σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat, το 2017, σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ το έμφυλο χάσμα παρέμεινε μεγάλο ή διευρύνθηκε», υπογραμμίζοντας πως «αυτό αποτυπώθηκε σε μια σειρά δεικτών, όπως η πρόωρη εγκατάλειψη της σχολικής φοίτησης, η επαγγελματική εξέλιξη και η ανταποδοτικότητα των μισθών, ενώ σημαντικά υψηλά παραμένουν και τα καταγεγραμμένα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν σε εργασιακά προβλήματα, σε νομικά κωλύματα, αλλά και σε μεσαιωνικές και ρατσιστικές αντιλήψεις που αφορούν στη ΛΟΑΤ κοινότητα», υπογραμμίζοντας πως «σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ομοφοβία και οι διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου συνεχίζουν να μας απασχολούν σε κοινωνικό, πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο καθημερινότητας».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά, θετικά βήματα αυτά τα χρόνια για την πρακτική ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου υπογράμμισε πως «και στις δύο τελευταίες εκθέσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου για την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα (2016 και 2017), στην οποία προΐσταμαι, και οι οποίες εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, υπάρχουν θετικά συμπεράσματα αναφορικά με την προώθηση της έμφυλης ισότητας και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤ».

Τέλος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε ότι «τα δικαιώματα των gay, των λεσβιών, των αμφισεξουαλικών και των διεμφυλικών προσώπων δεν είναι ξεχωριστά από των υπολοίπων, δεν είναι διαπραγματεύσιμα, ούτε ειδικά», προσθέτοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να το επαναλαμβάνουμε τακτικά και να ενδυναμώσουμε το αντιρατσιστικό και αντισεξιστικό κίνημα και στη χώρα μας και σε επίπεδο ΕΕ».

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο:

Στόχος η διαρκής ενίσχυση της έμφυλης ισότητας και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα

Η ισότητα των φύλων και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα παραμένουν ζητούμενο για πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat, το 2017, σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ το έμφυλο χάσμα παρέμεινε μεγάλο ή και διευρύνθηκε. Κι αυτό αφορά μια σειρά δεικτών, όπως η πρόωρη εγκατάλειψη της σχολικής φοίτησης, η επαγγελματική εξέλιξη και η ανταποδοτικότητα των μισθών, ενώ σημαντικά υψηλά παραμένουν και τα καταγεγραμμένα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν σε εργασιακά προβλήματα, σε νομικά κωλύματα, αλλά και σε μεσαιωνικές και ρατσιστικές αντιλήψεις που αφορούν στη ΛΟΑΤ κοινότητα, σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Η ομοφοβία και οι διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου συνεχίζουν να μας απασχολούν σε κοινωνικό, πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο καθημερινότητας.

Κοντά σε αυτό, παρατηρούμε αύξηση της ρατσιστικής και ξενοφοβικής ρητορικής, με παράλληλη άνοδο των κομμάτων της ακροδεξιάς. Η ρητορική μίσους αναπτύσσεται αρχικά εις βάρος των προσφύγων, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και απέναντι στους ΛΟΑΤ.

Στη χώρα μας έχουν γίνει σημαντικά, θετικά βήματα αυτά τα χρόνια, με την κυβέρνηση Τσίπρα να δίνει έμφαση σε θέματα που άπτονται της διαφορετικότητας και της πρακτικής ενίσχυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο, ως αρμόδιος Αντιπρόεδρος για θέματα ισότητας των φύλων και για τη διαφορετικότητα, έχω δώσει αυτά τα τέσσερα χρόνια μεγάλο βάρος στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τα παραπάνω θέματα. Και στις δύο τελευταίες εκθέσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου για την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα (2016 και 2017), στην οποία προΐσταμαι, και οι οποίες εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, υπάρχουν θετικά συμπεράσματα αναφορικά με την προώθηση της έμφυλης ισότητας, την ενισχυμένη ένταξη όλων στην αγορά εργασίας, την αμοιβαία συνεργασία με αρμόδιους φορείς και οργανώσεις για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤ.

Υπάρχει ακόμα δρόμος για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει από την αρχή της θητείας, ωστόσο είμαστε σε καλό δρόμο, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί στην έκθεση που πρόκειται να συνταχθεί για το 2018.

Τα δικαιώματα των gay, των λεσβιών, των αμφισεξουαλικών και των διεμφυλικών προσώπων δεν είναι ξεχωριστά από των υπολοίπων, δεν είναι διαπραγματεύσιμα, ούτε ειδικά. Είναι πολύ σημαντικό να το επαναλαμβάνουμε τακτικά, να ενδυναμώσουμε το αντιρατσιστικό και αντισεξιστικό κίνημα και στη χώρα μας και σε επίπεδο ΕΕ, και να συμβάλουμε, ο καθένας από τη θέση του, στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ελεύθερης επιλογής για όλους τους συνανθρώπους μας.

*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρμόδιος για τα θέματα ισότητας και διαφορετικότητας και επικεφαλής της αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)