to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:37 | 29.06.2022

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Στο ευρωκοινοβούλιο η μεγάλη πλειοψηφία είναι πολύ αυστηρή απέναντι στον Ερντογάν

«Παρά τις διαφορές μας, οι Έλληνες ευρωβουλευτές στο ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας συγκλίνουμε και φοράμε τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος», σημείωσε σε συνέντευξή του ο Δ. Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Συνέντευξη στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, εν όψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε: «Εδώ στο ευρωκοινοβούλιο η μεγάλη πλειοψηφία είναι πολύ αυστηρή απέναντι στον Ερντογάν. Τα ψηφίσματά μας του τραβάνε το αυτί. Όταν όμως αλλάζουμε πίστα τα πράγματα γίνονται χειρότερα για την Ελλάδα. Η Κομισιόν ασκεί κριτική στον Ερντογάν αλλά έχουμε ακούσει και δηλώσεις του τύπου "ουδέν σχόλιο". Στις Συνόδους Κορυφής εδώ και δυόμιση χρόνια κυρώσεις ακούμε και κυρώσεις δεν βλέπουμε. Στο, δε, ΝΑΤΟ με πρώτο τον κ. Στολτενμπεργκ η λογική που επικρατεί είναι αυτή των ίσων αποστάσεων, που καμιά φορά γέρνει πιο πολύ υπέρ του Ερντογάν».

«Εμείς θέλουμε καλή γειτονιά με την Τουρκία, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου και την καταδίκη της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, από τον Ερντογάν. Δυστυχώς σε αυτά τα θέματα η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει δείξει την αλληλεγγύη που πρέπει. Μόνο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο γίνεται καλή δουλειά. Και παρά τις διαφορές μας, οι Έλληνες ευρωβουλευτές στο ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας συγκλίνουμε και φοράμε τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος», επισήμανε ο Δημ. Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας: «Από τον Ιούλιο του 2014 που υπήρξα ο μόνος Έλληνας Αντιπρόεδρος στο Ε/Κ, αλλά και πλέον μαζί με την κα Καΐλή, προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να έχουμε κοινές θέσεις και να χαράσσουμε εθνική στρατηγική σε τέτοια θέματα. Και συχνά συνεργάζομαι και με τον κ. Μεϊμαράκη εκ μέρους της ΝΔ».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνέχιση της κοινοβουλευτικής του πορείας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσε τα εξής: «Είναι η τρίτη μου και τελευταία θητεία στο ευρωκοινοβούλιο. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να δοθεί τόπος στα νιάτα. Στην Ελλάδα ξέρω ότι δεν συνηθίζεται αυτό, αλλά η δική μου αντίληψη είναι διαφορετική.

Εκπροσωπώ και την Αριστερά και την Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2014 στην Ευρωβουλή και την Αντιπροεδρία του Ε/Κ. Την τελευταία φορά επανεκλέχθηκα στην Αντιπροεδρία με ποσοστό 75%.

Το 2019 ο ελληνικός λαός με εξέλεξε ως πρώτο ευρωβουλευτή σε ψήφους, και μια ευρωπαϊκή αξιολόγηση με κατατάσσει στο Top 10 των ευρωβουλευτών με την μεγαλύτερη επιρροή.

Πιστεύω πως έχω κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσα. Δεν είμαι όμως κολλημένος στην καρέκλα. Θα συνεχίσω να βοηθώ το κόμμα μου και να υπηρετώ τις ίδιες αξίες αλλά μακριά από αξιώματα».

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μου αρέσει πολύ μια κρητική μαντινάδα, μιας και η σύζυγός μου είναι από την Κρήτη. Λέει "καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικεύεις, για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζεύεις"».

Στη συνέχεια της συνέντευξης και ερωτηθείς σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία και την ενεργειακή κρίση συνολικά, τις χαρακτήρισε "δίκοπο μαχαίρι". «Οι κυρώσεις φέρνουν αντικυρώσεις και ζημιώνουν και την ευρωπαϊκή οικονομία. Έρχονται δύσκολες ημέρες, γι' αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την προεκλογική περίοδο για εκλογές το φθινόπωρο. Όσο, δε, συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία η κατάσταση θα χειροτερεύει. Η ακρίβεια θα φουντώνει, θα κινδυνεύσουμε με ύφεση και στασιμοπληθωρισμό. Ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί με έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Ντράγκι, Μακρόν και Σολτς ήδη προσπάθησαν σε αυτή την κατεύθυνση αλλά η προσπάθεια πρέπει να δυναμώσει».

Εξηγώντας, δε, τί θα μπορούσε να σημαίνει ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός για ειρήνευση και άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε: «Μια Ουκρανία εκτός ΝΑΤΟ ουδέτερη, με διεθνείς εγγυήσεις. Και ένας συμβιβασμός μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τις επίμαχες περιοχές που λέγονται Ντονμπάς και Κριμαία».

Αναφερθείς ειδικά στην Ελλάδα, σημείωσε πως «εκτός από την εισαγόμενη ακρίβεια, έχουμε και αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία και έλλειψη ελέγχων». «Σε άλλες χώρες έχουν ληφθεί ισχυρότερα μέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων, ενώ στην Ελλάδα όχι», προσέθεσε και συνέχισε: «Γι' αυτό και στην ατζέντα των εκλογών έχουμε βάλει το αίτημα για προοδευτική διακυβέρνηση. Σε αυτές τις εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική, διεκδικούμε νίκη και πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προκύψει κυβέρνηση. Εξάλλου σε 21 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας και τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από εμάς».

«Θα ήταν ανεύθυνο σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα να στήνουμε δύο και τρεις κάλπες την ώρα που οι πολίτες θα θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας», υπογράμμισε ο Δημ. Παπαδημούλης.

Μάλιστα, φέρνοντας ένα ακόμη επιχείρημα στο γιατί θα προβεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές, δήλωσε το εξής: «Ενώ παρατάθηκε για όλη την ευρωζώνη η ρήτρα διαφυγής -η αναστολή δηλαδή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι περιορισμοί στα ελλείμματα και στα χρέη -για την Ελλάδα και την Ιταλία, λόγω αυξημένου δημόσιου χρέους, προτείνεται από την Κομισιόν να μην ισχύσει το ίδιο μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι για την Ελλάδα ο προϋπολογισμός του 2013 θα έχει κόφτη δαπανών και υποχρέωση πρωτογενούς πλεονάσματος. Γι' αυτό ανησυχούμε. Και γι' αυτό και ο Κ. Μητσοτάκης αθετεί τις δεσμεύσεις του για εξάντληση της τετραετίας. Ο χρόνος του προκαλεί πρόσθετη φθορά και επιδιώκει μέσω των εκλογών να κρύψει τα προβλήματα που σοβούν».

Ερωτηθείς για την πρόσφατη έγκριση εκ μέρους του Ε/Κ για ενίσχυση της απασχόλησης στην Ελλάδα, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε πως πρόκειται για "κοινό πανευρωπαϊκό αίτημα". «Στην Ελλάδα είμαστε πολύ υψηλά στην ανεργία, δεύτεροι μετά την Ισπανία, και πολύ υψηλά, στο 37% στην ανεργία των νέων. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ενεργητικές πολιτικές που να αυξήσουν την απασχόληση. Δεν αρκούν τα μερικά εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν για τους απολυμένους της Pitsos. Χρειάζεται εμβάθυνση της κοινωνικής ατζέντας και στροφή της οικονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κατεύθυνση ενός ισχυρότερου κοινοτικού προϋπολογισμού με πιο δημοκρατική και προοδευτική ατζέντα. Προς ώρας αυτά τα αιτήματα σκαλώνουν στις κυβερνήσεις του βορρά και των πιο ισχυρών χωρών», είπε.

Ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ αναφέρθηκε και στην επιτυχία του ευρωκοινοβουλίου για μια κατ΄ αρχήν συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε "να κατοχυρωθεί ο μίνιμουμ κατώτατος ευρωπαϊκός μισθός στο 60% του αντίστοιχου εθνικού μέσου όρου". "Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να το δεχθούν και οι κυβερνήσεις που πετούν την μπάλα στην εξέδρα. Χρειάζεται συνολική πίεση από όλους μας, και τους ευρωβουλευτές και τους πολίτες και τα συνδικάτα", τόνισε.

Τέλος, ερωτηθείς γιατί οι πολίτες, και δη οι Έλληνες, δεν εμπιστεύονται την ΕΕ με βάση το ευρωβαρόμετρο, χαρακτήρισε την κριτική "εύλογη και δικαιολογημένη, γιατί στην πράξη αυτά που κάνει η ΕΕ απέχουν πολύ από αυτά που υπόσχεται". "Για τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, πάντως, την έχουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, που δεν αξιοποίησαν τον χρόνο και τα κοινοτικά χρήματα όπως άλλες χώρες αλλά αντίθετα τα κατασπατάλησαν με διαφθορά, με πελατειακό κράτος, με κολλητηλίκια και προχειρότητες", κατέληξε, εκτιμώντας, όμως πως "η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει την Ελλάδα μέσα στην ΕΕ και όχι έξω".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)