to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:26 | 16.12.2017

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης στο «Anadolu»: Η επίσκεψη Ερντογάν και οι συνομιλίες με τον Αλ. Τσίπρα σηματοδοτούν νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών

Συνέντευξη παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και τα ζητήματα που συζητήθηκαν.


Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και οι συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών, μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων ανακατατάξεων και προκλήσεων, τόσο στην περιοχή μας, όσο και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή», υπογραμμίζοντας πως «η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και η πολυμερής εξωτερική πολιτική αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για την ελληνική κυβέρνηση -και αυτό αφορά και τις σχέσεις με την Τουρκία».

Για το προσφυγικό, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης των τεράστιων προσφυγικών ρευμάτων και χρειάζονται έμπρακτη αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη διεθνή κοινότητα» και πως «παρά το γεγονός ότι η ευρω-τουρκική συμφωνία λειτουργεί, υπάρχουν κάποια «γκρίζα σημεία» που χρειάζονται βελτίωση».

Για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα αναφορικά με τη βελτίωση των ευρω-τουρκικών σχέσεων, δήλωσε πως «η Ελλάδα υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και μπορεί να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των δύο πλευρών», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «είναι δύσκολο βέβαια να δούμε θετικές εξελίξεις σύντομα».

Τέλος, για τη σχέση Τσίπρα και Ερντογάν και την ‘ασυνήθιστη’, όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος του τουρκικού πρακτορείου, κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε πως, παρά τις διαφορετικές θέσεις σε πολλά διμερή θέματα, αμφότερες οι χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στο προσφυγικό και υποστηρίζουν ξεκάθαρα τη λύση των δύο κρατών στο ζήτημα της Παλαιστίνης».

Το link της συνέντευξης: http://aa.com.tr/tr/dunya/erdoganin-yunanistan-ziyareti-yeni-bir-iliskinin-baslangici/1005705

Ολόκληρη η συνέντευξη στα ελληνικά:

Πώς αξιολογείτε την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών; Πιστεύετε ότι τελικά η επίσκεψη αυτή απέδωσε καρπούς;

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας πρέπει να είναι πάντοτε καλές. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και οι συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών, μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων ανακατατάξεων και προκλήσεων, τόσο στην περιοχή μας, όσο και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή. Η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και η πολυμερής εξωτερική πολιτική αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για την ελληνική κυβέρνηση -και αυτό αφορά και τις σχέσεις με τη Τουρκία.

Υπό αυτό το πρίσμα, πιστεύω ότι η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν απαραίτητη, αποδεικνύοντας ότι τα διμερή θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από τον διάλογο, την τακτική επικοινωνία και τις «καθαρές κουβέντες».

Τι εξελίξεις θα πρέπει να περιμένουμε στο προσφυγικό και στην οικονομία;

Στο προσφυγικό ζήτημα, η Ελλάδα και η Τουρκία φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης των τεράστιων προσφυγικών ρευμάτων. Και οι δύο χώρες χρειάζονται έμπρακτη αλληλεγγύη και αυτό είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η παγκόσμια κοινότητα οφείλουν να προσφέρουν. Η ευρω-τουρκική συμφωνία λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια «γκρίζα σημεία» που χρειάζονται βελτίωση.

Στο θέμα των οικονομικών σχέσεων, πιστεύω ότι υπάρχει σημαντικός «χώρος» για ενίσχυση μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Η Ελλάδα βγαίνει από μια περίοδο κρίσης, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα στην περιοχή και προσφέροντας μεγάλες ευκαιρίες επενδύσεων.

Ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα αναφορικά με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις; Εκτιμάτε ότι θα έχουμε σύντομα επιστροφή στο τραπέζι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;

Η Ελλάδα υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σήμερα στο ναδίρ. Ειδικά αυτή την περίοδο, η Ελλάδα μπορεί να παίξει μεσολαβητικό ρόλο και να φέρει πιο κοντά τις δύο πλευρές, ωστόσο είναι δύσκολο βέβαια να δούμε θετικές εξελίξεις σύντομα.

Πώς βλέπετε τις προσωπικές σχέσεις και τη «χημεία» μεταξύ Ερντογάν και Τσίπρα, δεδομένης της «ασυνήθιστης» συνέντευξης Τύπου;

Πιστεύω ότι αμφότεροι οι ηγέτες μοιράζονται την ανάγκη για ειλικρινή διάλογο σε όλα τα θέματα. Είναι φανερό ότι η ελληνική και η τουρκική πλευρά έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά ζητημάτων, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα όπου υπάρχει συμφωνία, κάτι το οποίο φάνηκε και από τη συνέντευξη Τύπου.

Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στο προσφυγικό, ενώ αμφότερες υποστηρίζουν ξεκάθαρα τη λύση των δύο κρατών στο ζήτημα της Παλαιστίνης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Τσίπρας και ο Ερντογάν μπορούν να αναπτύξουν μια ειλικρινή σχέση, να βελτιώσουν τις διμερείς μας σχέσεις, και να ενισχύσουν την περιφερειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Αυτά που ενώνουν τους λαούς και τις χώρες μας είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)