to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:58 | 30.06.2020

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ μπορεί να βοηθήσει να αντιστραφούν πολλές από τις συνέπειες της πανδημίας

Με τη θεσμική του ιδιότητα ως Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αρμόδιος για θέματα Ισότητας και Προέδρου της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα των Φύλων, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, έλαβε μέρος ως κεντρικός ομιλητής στο Διαδικτυακό Σεμινάριο με τίτλο «Έχουν μείνει οι γυναίκες εκτός του πακέτου οικονομικών κινήτρων της ΕΕ;».


Το webinar διοργανώθηκε από την Ευρωομάδα των Πρασίνων (Greens/EFA) και κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η θέση των γυναικών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού για την «επόμενη γενιά της ΕΕ» (#nextGenerationEU).

Συνοδεύτηκε από παρουσίαση σχετικής μελέτης, ως αρχικής εκτίμησης επιπτώσεων, την οποία παρουσίασε η ως εισηγήτρια η Ευρωβουλεύτρια των Πρασίνων Alexandra Geese και ανέλυσαν οι οικονομολόγοι  Δρ. Elisabeth Klatzer και Dr. Azzurra Rinaldi, αλλά και εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών, Ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών, του ΕΛΚ και των Φιλελευθέρων, προσφέροντας μια πρώτη αξιολογική ανάλυση, εν όψει και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19 Ιουνίου.

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη:

«Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε πολλά από τα διαρθρωτικά προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιμετώπισαν μια πολύ σοβαρή έλλειψη συντονισμού και αλληλεγγύης. Ο ιός δοκίμασε τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και πρόνοιας πολλών κρατών μελών, των κοινωνιών, των οικονομιών, αλλά και του τρόπου ζωής και συνεργασίας μας.

Όταν άρχισαν να προτείνονται μέτρα για την ανάκαμψη, ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ ήταν - και εξακολουθούν να είναι- ενάντια στα μέτρα αλληλεγγύης που απαιτούνται για την επανεκκίνηση της οικονομίας και ιδιαίτερα στο να βοηθήσουν τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Ορισμένες χώρες αναγκάστηκαν να ζητήσουν βοήθεια εκτός των συνόρων της ΕΕ, επειδή οι θεσμοί δε μπόρεσαν να αντιδράσουν επαρκώς σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Υγεία, που έχει πολύ σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, οι οποίες θα γίνονται αισθητές για χρόνια.

Είναι θετικό πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αναγνώρισε τη σημασία των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας. Υπήρξε ένα κύμα αλληλεγγύης σε κάθε χώρα, από ανθρώπους που ενώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καθώς και να απαιτήσουν την ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, εάν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, μπορεί να βοηθήσει να αντιστραφούν πολλές από τις συνέπειες της πανδημίας που ήδη βιώνουν οι εργαζόμενοι. Ένα βασικό στοιχείο, ωστόσο, θα είναι η επιβολή προϋποθέσεων στη διαθεσιμότητα αυτών των πόρων. Δυστυχώς, οι γυναίκες δεν αναφέρονται σχεδόν καθόλου στο σχέδιο αυτό και μέχρι στιγμής δεν έχουν προταθεί σαφή μέτρα με στόχο το φύλο.

Είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να διασφαλίσει πως το ζήτημα της ισότητας βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου ανάκαμψης. Μια ευημερούσα και κοινωνική Ευρώπη, ανεξαρτήτως φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, όπως κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σε μια κρίση που είχε δυσανάλογο αντίκτυπο σε μια σειρά ευάλωτων ομάδων στην κοινωνία μας.

Η διασφάλιση πως όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΕ έχουν αξιοπρεπή διαβίωση είναι ουσιαστικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη. Δεδομένου ότι οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται και υποπληρώνονται σε πολλές θέσεις εργασίας πρώτης γραμμής, η ανάγκη να καλυφθεί το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων μέσω δεσμευτικών μέτρων διαφάνειας, στοχευμένων οικονομικών μέτρων και ενός ξεκάθαρου χάρτη πορείας, καθίσταται ακόμη πιο σημαντική».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)