to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:33 | 21.02.2018

Οικονομία

Δ. Παπαδημούλης σε Β. Ντομπρόβσκις: «Οι χώρες που ωφελούνται περισσότερο από την ΕΕ να δώσουν περισσότερα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» (βίντεο)

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, πήρε τον λόγο στη συζήτηση «Ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και σταθεροποιώντας την Οικονομική και Νομισματική Ένωση» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Εβδομάδας.


Στον κύκλο της συζήτησης, κατά τον οποίο συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις,  ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Τώρα που τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα για την ευρωπαϊκή οικονομία, Αντιπρόεδρε Ντομπρόβσκις, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε τα βήματα μεγαλύτερης εμβάθυνσης και ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε μια ατελή οικονομική ένωση, μια ατελή νομισματική ένωση και μια ατελή τραπεζική ένωση. Πρέπει να προετοιμαστούμε, ενισχύοντας, θωρακίζοντας και ολοκληρώνοντας τις ενώσεις αυτές, απέναντι στην κρίση που έρχεται. Τώρα, που όπως είπε ο πρόεδρος Γιούνκερ, δεν βρέχει, τώρα είναι η ευκαιρία να φτιάξουμε τη στέγη, γιατί αργότερα θα είναι πολύ αργά.

Το δεύτερο που ήθελα να πω είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε και τη φορολογική εναρμόνιση. Βλέπετε τις αποκαλύψεις από τα σκάνδαλα, τα Panama Papers, τα Paradise Papers. Δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν σκάνδαλα που δεν μπορούν να ανακαλύψουν και να αποφύγουν οι ευρωπαϊκοί και οι κρατικοί μηχανισμοί! Και χάνουμε δισεκατομμύρια ευρώ, και τα κράτη-μέλη και η ΕΕ, από αυτή την τεράστια φορολογική απάτη των υπερπλουσίων που είναι νόμιμη ή νομιμοφανής, αλλά εξαιρετικά άδικη και ανήθικη. Και πρέπει απέναντι σε αυτό να κάνουμε βήματα φορολογικής εναρμόνισης. Δεν μπορούμε να έχουμε ο καθένας το δικό του φορολογικό σύστημα, με μαύρες τρύπες σε βάρος των άλλων.

Το τρίτο· είναι αδύνατο να κάνουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερα πράγματα με λιγότερα χρήματα. Διότι τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί καινούργιες προκλήσεις: το προσφυγικό, το μεταναστευτικό, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η πίεση να κάνουμε περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία. Γι’ αυτό, λοιπόν θα πρέπει, αν θέλουμε -και συμφωνώ σε αυτό με την Πρόεδρο της Βουλγαρικής Βουλής- να προστατεύσουμε την πολιτική συνοχής πρέπει, πρώτον, οι χώρες που ωφελούνται περισσότερο από την ένωση, και είναι οι πλουσιότερες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, να δώσουν περισσότερα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμόΔεύτερον πρέπει να αποκτήσουμε περισσότερους ίδιους πόρους, αξιοποιώντας τις προτάσεις της επιτροπής Μόντι».

Ο Β. Ντομπρόβσκις, απαντώντας στον Δημ. Παπαδημούλη και άλλους ευρωβουλευτές που έθεσαν παρόμοια θέματα, είπε τα εξής:

«Πρόσφατα η Κομισιόν κατέθεσε τη δική της πρόταση στο πλαίσιο της συζήτησης για το προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρές προκλήσεις, και με το Brexit ανοίγει μια μεγάλη τρύπα στον προϋπολογισμό. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι κάτω του 1% σε σχέση με το ΑΕΠ ο ενωσιακός προϋπολογισμός, αλλά πολύ περισσότερο. Πρέπει να καλύψουμε και την τρύπα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αλλά και τις νέες προτεραιότητές μας. Γι’ αυτό θα χρειαστεί και αύξηση του προϋπολογισμού και επανιεράρχηση των προτεραιοτήτων όσον αφορά στις δαπάνες μας. Η Κομισιόν εργάζεται και προς τίς δύο αυτές κατευθύνσεις.

Σε ό,τι αφορά τους ίδιους πόρους, πρόθεσή μας είναι να καταθέσουμε προτάσεις για ενδεχόμενους νέους ίδιους πόρους.

Όσον αφορά στην αυτόματη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, αν δείτε τις προτάσεις της Κομισιόν, θα καταλάβετε ότι δεν προτείνουμε έναν τέτοιο μηχανισμό. Φυσικά και αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει αυτή συζήτηση, αλλά θεωρούμε ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, για να μην υπονομεύσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της νομισματικής ένωσης.

Όσον αφορά στο θέμα της φορολογίας, η Κομισιόν συμφωνεί πλήρως. Πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν και έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο τα δύο τρία τελευταία έτη. Τροποποιήσαμε την Οδηγία για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής και της Φοροαποφυγής, έχουμε συνάψει συμφωνίες για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών για την πάταξη της φοροαποφυγής, έχουμε  και συμφωνίες με τρίτες χώρες, υλοποιούμε την πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ κατά της μετατόπισης κερδών διάβρωσης βάσης, έχουμε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων για το ΦΠΑ και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής επί του διεθνούς ΦΠΑ. Έχουμε τις εκθέσεις ανά χώρα, τις προτάσεις μας για την Κοινή Ενιαία Βάση Φορολόγησης Εταιρειών. Θα έχουμε και τις προτάσεις μας για την ψηφιακή φορολογία σύντομα. Άρα ήδη έχουμε μια ατζέντα σημαντική. Η αρχή που μας διέπει είναι να φορολογείται το κέρδος εκεί που γίνεται η οικονομική δραστηριότητα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)