to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:45 | 26.02.2018

Πολιτική

«Καμία αντιπαράθεση» με τον Ευ. Τσακαλώτο, επιβεβαίωσε ο Μάριο Ντράγκι

Ο διάλογος του Δημήτρη Παπαδημούλη με τον Μάριο Ντράγκι, στην Επιτροπή ΕCON του Ευρωκοινοβουλίου.


«Όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις έχουν εφαρμοστεί και τα δύο προαπαιτούμενα που απομένουν και αφορούν το Ελληνικό και τους πλειστηριασμούς αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε «καμία αντιπαράθεση» με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Μάριο Ντράγκι ερωτηθείς κατά τη διάρκεια ακρόασης που είχε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στην Ευρωβουλή, σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου που σημείωνε ότι κατά το περασμένο Eurogroup, o επικεφαλής της ΕΚΤ αμφισβήτησε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα, ο Μ. Ντράγκι είπε ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι σωστό» και ότι δεν υπήρξε «κάποια αντιπαράθεση». «Υπήρχε μια παρουσίαση που αφορούσε τα κόκκινα δάνεια και την ανάγκη μείωσης τους μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει «πολλά» και ότι απομένουν «κάποιες ενέργειες» που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σε ό,τι αφορά το τέταρτο πρόγραμμα, είπε πως «δεν είναι δουλειά του προέδρου ΕΚΤ», να εξετάσει κάτι τέτοιο, αλλά των κρατών-μελών, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ο κ. Τσακαλώτος είπε το ίδιο. Το θέμα πηρέ μεγάλες διαστάσεις από τον Τύπο», κατέληξε.

Ο κ. Ντράγκι ερωτήθηκε επίσης από τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με το αν συμμερίζεται τις θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία στη βάση των ανακοινώσεων του Eurogorup αλλά και της αναβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης ή εάν είναι περισσότερο απαισιόδοξος. Απαντώντας στην ερώτηση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε: «Όχι δεν είμαι απαισιόδοξος. Όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις έχουν εφαρμοστεί και τα δύο προαπαιτούμενα που απομένουν και αφορούν το Ελληνικό και τους πλειστηριασμούς αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».

Επιπλέον ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι ιδίως στο ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών απαιτείται μια αξιολόγηση από τους θεσμούς, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η απρόσκοπτη και χωρίς γεωγραφικούς αποκλεισμούς εφαρμογή τους. Τέλος, σημείωσε ότι τα θεσμικά όργανα αναμένεται να το εξετάσουν κατά τις αρχές Μαρτίου, οπότε θα είναι διαθέσιμες κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες.

Αναλυτικά:

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου, και στο πλαίσιο Οικονομικού Διαλόγου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, είπε τα εξής:

«Κύριε Ντράγκι,

Xαίρομαι που είστε παρών στην Eπιτροπή μας και ιδιαίτερα χαίρομαι γιατί επιβεβαιώσατε τις θετικές εκτιμήσεις για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Αλλά και επειδή περιγράψατε με τα ίδια λόγια με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αυτό το οποίο ορισμένα μέσα ενημέρωσης στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, το εμφάνισαν ως ένα πολύ μεγάλο καβγά και “διαφωνία ανάμεσα στον Μάριο Ντράγκι και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο”.

Πριν ακριβώς από μια εβδομάδα, στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου, ο κ. Σεντένο, και ο κ. Μοσκοβισι, και ο κ. Ρέγκλινγκ, επιβεβαίωσαν με δημόσιες δηλώσεις τους τη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας, τη θετική δυναμική.

Προεξόφλησαν ότι με τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί από τις ελληνικές αρχές βαδίζουμε προς την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε επίσης στο ίδιο μήκος κύματος την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και των προοπτικών της κατά μία ή δύο βαθμίδες και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης.

Θα ήθελα, με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετέχει στο κουαρτέτο των Θεσμών, να μας πείτε και τη δική σας εκτίμηση για αυτές τις προοπτικές. Είστε στο ίδιο μήκος κύματος με τους κκ Σεντένο, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ, με τα συμπεράσματα των οίκων αξιολόγησης, ότι δηλαδή με την προοπτική της δημιουργίας αυτού του cash buffer βαδίζουμε προς την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα; Ή έχετε μια διαφορετική, πιο απαισιόδοξη εκτίμηση, ως Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;»
 

Ο Μάριο Ντράγκι απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Σας ευχαριστώ. Όχι, όχι, δεν είμαι απαισιόδοξος! Όλες οι συμφωνηθείσες δράσεις έχουν εφαρμοστεί. Δυο προαπαιτούμενα που αφορούν το Ελληνικό και τους πλειστηριασμούς, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων δυο εβδομάδων. Ειδικά το προαπαιτούμενο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, απαιτεί μια αξιολόγηση προκειμένου αν επιβεβαιωθεί ότι θα υπάρχει συνεχής και απρόσκωπτη υλοποίηση χωρίς γεωγραφικούς αποκλεισμούς και περιορισμούς. Και γι’ αυτό τα όργανα θα καταλήξουν σε μια συγκεκριμένη αξιολόγηση για το αν έχει ολοκληρωθεί αυτό το προαπαιτούμενο, κατά τις αρχές Μαρτίου, αφού λάβουμε κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες από τις αρχές. Αυτή η είναι η τρέχουσα κατάσταση αυτή τη στιγμή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)